Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Házimozi hangsugárzók és subwooferek

Quetz
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 741

Re: Házimozi hangsugárzók és subwooferek

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Cutler írta:
2021.05.26., szer. 10:31
Neked ilyenek vannak lcr-nek?
Igen, nekem még ezek vannak. Azóta már a V2 verzió kapható, upgradelt hangszórókkal és crossover-el. Erin jelezte, hogy szívesen mér még DIYSG hangfalakat, csak juttassák el hozzá.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Cutler
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1492

Hozzászólás Szerző: Cutler »

Quetz írta:
2021.05.25., kedd 12:20
DIYSG HTM-12v1 Speaker Review

Kép

Kép

Kép

Kép
Neked ilyenek vannak lcr-nek?

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

Klippel robot akcióban:

youtu.be/4tWOQr8AkdY

Egy teljes mérés akár órákig is tarthat.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

istvan01 írta:
2021.05.24., hétf. 09:49
De ennek végül semmi köze a szubra tenyészett IC kábelekhez. A szub kábel talán ott és akkor lehet tényező ha az 6-8m vagy hosszabb. De ekkor a wireless szub interface optimálisabb szerintem.
Akkor még egyszer: a szub kábel egy kutya közönséges IC, csak éppen nem 30-50cm, hanem mondjuk 5m.A minőségi mélynyomók ezért fogadnak XLR ballanced kábeleket is.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11228
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

istvan01 írta:
2021.05.24., hétf. 12:14
Tehát a szubon vágni csak akkor javasolt, ha nem HM szub kimenetről kap jelet.
Pl. ha a szubsugárzót sztereo HiFi rendszerekbe próbáljuk integrálni, ahol nincs sem AV erősítő, sem processzor, ott a szubsugárzó saját beállításai lesznek a döntők. Az SB-2000 kedvelt megoldás ilyen feladatra is, jónéhány rendszerbe telepítettem már különösebb nehézség nélkül, főleg a praktikus SVS applikációnak köszönhetően.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3632

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

fapaci írta:
2021.05.24., hétf. 12:00
istvan01 írta:
2021.05.24., hétf. 11:01
5.1 filmen-zenében ingen, de nekem szükséges az LFE+Main beállításra, és itt mégis csak számít. Vagy szerinted ha a szubon a Low Pass Filter OFF, akkor nem vág a szub? Ekkor marad a Denon-on állított LFE 100Hz. Ez az out LFE 100Hz módosíthatja az 5.1 szub eredeti sávjának a 120Hz-re hangolt vágását is, gondolom.
Az SB-2000 Low Pass Filter OFF állásban működik LFE üzemmódban, ilyenkor nem vágja felülről a sávot (az applikációban a vágási frekvencia szürkére vált, nem módosítható). Ha nem csak az LFE, hanem más sáv tartalmát is szeretnéd a szubra küldeni, azt az A/V erősítőn, processzoron tudod managelni.
Tehát a szubon vágni csak akkor javasolt, ha nem HM szub kimenetről kap jelet. A duplán vágás még így is elképzelhető, meredekebb lesz a vágás, ha erre is szükség van.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

istvan01 írta:
2021.05.24., hétf. 11:01
5.1 filmen-zenében ingen, de nekem szükséges az LFE+Main beállításra, és itt mégis csak számít. Vagy szerinted ha a szubon a Low Pass Filter OFF, akkor nem vág a szub? Ekkor marad a Denon-on állított LFE 100Hz. Ez az out LFE 100Hz módosíthatja az 5.1 szub eredeti sávjának a 120Hz-re hangolt vágását is, gondolom.
Az SB-2000 Low Pass Filter OFF állásban működik LFE üzemmódban, ilyenkor nem vágja felülről a sávot (az applikációban a vágási frekvencia szürkére vált, nem módosítható). Ha nem csak az LFE, hanem más sáv tartalmát is szeretnéd a szubra küldeni, azt az A/V erősítőn, processzoron tudod managelni.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

fapaci írta:
2021.05.24., hétf. 10:22
istvan01 írta:
2021.05.24., hétf. 08:50
... 2Hz-200Hz között (ez kettő dekád, de az LFE 80Hz-után vág)
Valódi LFE üzemmódban nincs vágás. A sáv tartalma van "gyárilag" szűrve 120 Hz alatti hangokra.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

istvan01 írta:
... 2Hz-200Hz között (ez kettő dekád, de az LFE 80Hz-után vág)
Valódi LFE üzemmódban nincs vágás. A sáv tartalma van "gyárilag" szűrve 120 Hz alatti hangokra.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Quetz írta:
2021.05.24., hétf. 09:29
istvan01 írta:
Láma vagyok házi moziban, de most tavasszal mégis alapszinten kicsit feljebb léptem 3.1-re alkalmas a helységben. Korábban szubom nem volt, de most lett egy SB-2000pro. Ennek EQ-uját valamennyire optimalizáltam, viszont egyet nem értek. A Denon szub kimenete és szub LFE bemenete közé javasolt szub kábelek mitől speciálisak? Igazából amit tudni kell nekik, 2Hz-200Hz között (ez kettő dekád, de az LFE 80Hz-után vág) jó linearitással átvinni az AC jelet. Amit emlegetnek, jó árnyékolás, mert a brumi esetleg beleszól. Én normál IC-kkel próbálkoztam, occótól-kékvérűig 2m hossz alatt, de semmi eltérést nem hallottam ebben a hangtartományban. Fülemet a szub nagy hangszóróra "tapasztva" hallok egy nagyon halk félvezetős suss alapzajt, de 30cm-ről már nem hallatszik. Akkor mire is egy szubra hegyezett kábel?
Attól, hogy több pénzt lehet elkérni értük. De ez minden hifi kábelre igaz, nem csak a SUB kábelekre. Amúgy jól látod, a SUB kábelek kutya közönséges többszörösen árnyékolt IC kábelek, egy erősítetlen kimenetet kötnek össze egy végfokkal.

Az LFE 80Hz-t szerintem kevered a bass management ajánlott 80Hz-ével. A D+M esetében 120Hz a default LFE LPF.
Lehet hogy nem minden tiszta nekem ebben a bassz menedzsben, de a szub app menüje azt írja, ha a HM szub kimenetről megyek LFE-re, akkor kapcsoljam ki az állítható highpass filtert és ekkor 80Hz lesz a szubon a felső filter. A Denon LPF for LFE-t defaultban 120Hz-re adja, én ezt 100Hz-re tettem. Ezzel együtt a helységben 100Hz-en van egy nehezen kezelhető kioltás és/vagy hullám púp, amit EQ-val, az előbbi Denon LFE állítással, mikrofon ide-oda pakolgatással nem tudok eltüntetni. De ennek végül semmi köze a szubra tenyészett IC kábelekhez. A szub kábel talán ott és akkor lehet tényező ha az 6-8m vagy hosszabb. De ekkor a wireless szub interface optimálisabb szerintem.

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

istvan01 írta:
Láma vagyok házi moziban, de most tavasszal mégis alapszinten kicsit feljebb léptem 3.1-re alkalmas a helységben. Korábban szubom nem volt, de most lett egy SB-2000pro. Ennek EQ-uját valamennyire optimalizáltam, viszont egyet nem értek. A Denon szub kimenete és szub LFE bemenete közé javasolt szub kábelek mitől speciálisak? Igazából amit tudni kell nekik, 2Hz-200Hz között (ez kettő dekád, de az LFE 80Hz-után vág) jó linearitással átvinni az AC jelet. Amit emlegetnek, jó árnyékolás, mert a brumi esetleg beleszól. Én normál IC-kkel próbálkoztam, occótól-kékvérűig 2m hossz allatt, de semmi eltérést nem hallottam ebben a hangtartományban. Fülemet a szub nagy hangszóróra "tapasztva" hallok egy nagyon halk félvezetős suss alapzajt, de 30cm-ről már nem hallatszik. Akkor mire is egy szubra hegyezett kábel?
Attól, hogy több pénzt lehet elkérni értük. De ez minden hifi kábelre igaz, nem csak a SUB kábelekre. Amúgy jól látod, a SUB kábelek kutya közönséges többszörösen árnyékolt IC kábelek, egy erősítetlen kimenetet kötnek össze egy végfokkal.

Az LFE 80Hz-t szerintem kevered a bass management ajánlott 80Hz-ével. A D+M esetében 120Hz a default LFE LPF.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Láma vagyok házi moziban, de most tavasszal mégis alapszinten kicsit feljebb léptem 3.1-re alkalmas a helységben. Korábban szubom nem volt, de most lett egy SB-2000pro. Ennek EQ-uját valamennyire optimalizáltam, viszont egyet nem értek. A Denon szub kimenete és szub LFE bemenete közé javasolt szub kábelek mitől speciálisak? Igazából amit tudni kell nekik, 2Hz-200Hz között (ez kettő dekád, de az LFE 80Hz-után vág) jó linearitással átvinni az AC jelet. Amit emlegetnek, jó árnyékolás, mert a brumi esetleg beleszól. Én normál IC-kkel próbálkoztam, occótól-kékvérűig 2m hossz allatt, de semmi eltérést nem hallottam ebben a hangtartományban. Fülemet a szub nagy hangszóróra "tapasztva" hallok egy nagyon halk félvezetős suss alapzajt, de 30cm-ről már nem hallatszik. Akkor mire is egy szubra hegyezett kábel?

Quetz
Beköltözött
Beköltözött

Egy JTR Captivator 4000 belseje 7:14-től:

youtu.be/GBd8aUYUPw0

Annyit érdemes megjegyezni a merevítéssel kapcsolatban, hogy a JTR hangfalak nem MDF-ből, hanem rétegelt lemezből készülnek.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hiccusz írta:
2021.05.16., vas. 22:56
fapaci írta:
2021.05.16., vas. 10:52
Hiccusz írta:
2021.05.16., vas. 10:31
Káros felrakódások?
Torzítás, feldúsulás, rezonanciák.
Ezekhez nem kell tüske.
Nem tudlak követni.

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

szigony írta:
2021.05.16., vas. 21:27
Azt szeretném kérdezni, hogy az Arendal 1723 frontot és a centert a 4 vagy a 8ohm kössem rá a hangsugárzón? Simaudio Moon Aurora a végfok (200W/8ohm , 400W/4ohm) Köszönöm
Mivel jumperrel használod teljesen mindegy melyikbe dugod. Az a két feltüntetett érték csak a biamp szempontjából információ.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

fapaci írta:
2021.05.16., vas. 10:52
Hiccusz írta:
Káros felrakódások?
Ezekhez nem kell tüske.

szigony
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1416

Hozzászólás Szerző: szigony »

Azt szeretném kérdezni, hogy az Arendal 1723 frontot és a centert a 4 vagy a 8ohm kössem rá a hangsugárzón? Simaudio Moon Aurora a végfok (200W/8ohm , 400W/4ohm) Köszönöm
20210516_212007.jpg
20210516_212007.jpg (2.33 MiB) Megtekintve 3050 alkalommal
Zene:
Harbeth M30.2 40th - QUAD QMP - QUAD Artera Play - Cambridge Audio 851N - Puritan PSM 1512 - MZX LPS - Cisco Meraki - Quadraspire - Final Lab Daruma
Mozi:
Arendal 1723- Datasat LS 10- Simaudio Moon Aurora - Zidoo UHD 2000 - Oppo BDP- 103EU - Apple TV - Epson 7400

Stirlitz17
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: Stirlitz17 »

Hiccusz írta:
fapaci írta:
2021.05.16., vas. 09:36
Stirlitz17 írta:
2021.05.15., szomb. 12:14
... erdemes bibelodni a szub tuskere helyezesevel -lasd fotok- mert ami most van az nem rossz.
...a tüskés (pontszerű) alátámasztás néha eltávolítja a (káros) felrakódásokat a basszus tartományban (is), amit akár basszushiányként is megélhet a tapasztalatlan hallgató, még ha javult is a minőség.
Káros felrakódások?
Koszonom hozzaszolasaitokat!

Az elcsatolassal kapcsolatban azt konkretan arra irtam, hogy -neopren + granit- igy probalom a laminalt padlotol elvalasztani a szubot, jobb feluletet kapok. Erre jonnek a tuskek, ami mas dolog. Es ez okozta problemamat, jelenleg a dilemmamat. Ezt fapaci le is irta az elobb, de en is emlitettem, hogy tuskekkel szebben szol. Elegansabb, konnyebbek a basszusok. Viszont most -gumi talpakon- rendesen megnyomnak ami szinten tetszik. CSAK mozira hasznalom a szubot. Nem tudom miert, de ezt a ladat nehez a tuskekkel stabilra allitani. A nagy frontokkal siman megy -szinten 4 tuske- ez eszi az idot. Lehet teszek meg egy probat, ha nem sikerul, marad a gumilab, mint irtak, lehet az egyszerubb a jobb?!

Stirlitz

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Hiccusz írta:
Káros felrakódások?

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

fapaci írta:
2021.05.16., vas. 09:36
Stirlitz17 írta:
... erdemes bibelodni a szub tuskere helyezesevel -lasd fotok- mert ami most van az nem rossz.
...a tüskés (pontszerű) alátámasztás néha eltávolítja a (káros) felrakódásokat a basszus tartományban (is), amit akár basszushiányként is megélhet a tapasztalatlan hallgató, még ha javult is a minőség.
Káros felrakódások?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Stirlitz17 írta:
Hogy neked érdemes-e, azt nem tudhatom, de én szoktam valamennyi időt szánni rá. Mint minden kérdésben, itt is sok a félreértés, pl. az elcsatolás erősen félre van értve. Egy tüske nem elcsatolja a hangsugárzót a padlótól, sokkal inkább hozzácsatolja, mivel növeli a felületi nyomást az alátámasztásnál. Ez általában előnyökkel jár, ami leginkább a masszív alátámasztással magyarázható (három alátámasztási pont jóval stabilabb alapot képez, mint egy nagy felületű megtámasztás). Minden hangsugárzó jobban érzi magát, ha nem mocorog munka közben, hanem stabilan rögzítve van. De hogy kinek mi tetszik, az már egy másik, nagyon szubjektív kérdés. A mozisoknál a mennyiségi elvárás a jellemző, tehát a több basszust jobbnak érzik, de a tüskés (pontszerű) alátámasztás néha eltávolítja a (káros) felrakódásokat a basszus tartományban (is), amit akár basszushiányként is megélhet a tapasztalatlan hallgató, még ha javult is a minőség.

A minap egy olyan szobában jártam, ahol a hangdobozok alá komplett építészeti csodát szerkesztett a felhasználó. Gránitlapok, fémtüskék, fém- és gumialátétek véletlenszerű egyvelege támasztotta alá a dobozt, aminek fizikai hatása szinte kiszámíthatatlan. Némelyik muzsikán/filmen szubjektív pozitív hatása is lehet, de vallom, hogy az egyszerűség és logikusság a hangtechnikában is előny.

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 975

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

Stirlitz17 írta:
Legalabb mar sejtesem van rola, hogy mi az. ;-) Apropo, ha mar itt vagy, szerinted erdemes bibelodni a szub tuskere helyezesevel -lasd fotok- mert ami most van az nem rossz.

Koszi:

Stirlitz
Persze érdemes vele foglalkozni, sokat lehet vele javítani 😀😁
"Az igazi barát szemből támad."

Stirlitz17
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 12

Hozzászólás Szerző: Stirlitz17 »

Legalabb mar sejtesem van rola, hogy mi az. ;-) Apropo, ha mar itt vagy, szerinted erdemes bibelodni a szub tuskere helyezesevel -lasd fotok- mert ami most van az nem rossz.

Koszi:

Stirlitz

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Stirlitz17 írta:
2021.05.14., pén. 20:16
Hiaba allt stabilan es vizszintesen a lada, az egyik lab menete csak kicsit kapott bele a lada fem foglalataba, ez okozta a recsegest.
És mindezt DSP nélkül? :D

Érdemes a probléma megoldását a hiba feltárásával kezdeni.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”