istvan01 írta: ↑2021.04.12., hétf. 16:35
ViXi78 írta: ↑2021.04.12., hétf. 16:18
Mekkora jelentősége van egy koax kábel hosszának?
Nekem bőven elég lenne a 75cm hosszúság a digit koax kábelből a cd lejátszó és a dac közé, de szükséges az ideális hosszúság miatt ettől eltérnem?
Ha lenne ideális coax-SPDIF kábelhossz, akkor többféle kellene lenni annak függvényében, mekkora az adat sebesség azon a kábelen, azaz 44kH/48kH/88kH/96kH/176kH/192kH/352kHz/382kH sebességekre más és más. Márpedig ilyet sehol sem fogsz találni. Városi-hifis legendák vannak arról, hogy 1m-nél nem lehetne rövidebb. Csak hogy ha ez is igaz lenne, akkor abba bele kéne számolni a készülékeken belüli output-input áramkörökig menő vezetékezést is. Erről sincs használható infó.
Az viszont igaz, ezt az SPDIF szabványt úgy találták ki, hogy max 10m lehet a hossz, de amikor kitalálták akkor még csak a sztereo 16b/44kHz átvitellel számoltak 75ohm hullámimpedanciás kábelen, 75ohmos lezárásokkal. Az viszont igaz, minél hosszabb az a kábel, annál jobban romlik a jel minősége az ideális fel-lefutás és jitter értelemében.
Aztán hogy hifisek képesek cm-ről cm-re meghallani a kábel hosszak közötti hangzás eltérést, azt hagy meg nekik élvezetnek.
Nagyon köszönöm a értékes hozzászólást! Nem vagyok kábel fanatikus szerencsére.
Azt viszont nem szeretném, hogy ne legyen jó. Van egy fajta minőségi igényem és ebből kifolyólag az épített Philips CD304 mkII-m digit kivezetését és a cd-dac összekötését szeretném megoldani saját szerelésű kábellel. A kábel viszont nem olcsó és nem szeretnék túl sokat sem venni, de túl rövidet venni belőle. A fent említett készülék esetében a sebbesség már adott: 16b/44kHz.
Korábban már egy 20cm kábel darabot és az rca aljzatot már beszereztem. Ami itt lényeges az a kábel. Neotech NEI-3003III.
Szóval ebből van egy 20cm darab. Ez kötné össze a készülék belsejében a csatlakozót és a panelt.
Most van egy nyitási akció(20%) a KáCsa-nál és arra gondoltam, hogy megvenném a még hiáyzó szakaszt és csatlakozókat.
Ha úgy gondolkodom, hogy 1 méternél ne legyen rövidebb akkor most elég lenne 80cm-t venni. Jójó, de ettől még nem lesz 1 méter, mert egy helyen úgymond megvan szakítva. Ezt az elképzelést el is vetettem. Innentől kezdve meg nincs szükségem igazából 75cm-re sem, de hátha egyszer kell máshova vagy éppen eladnám a drótot ezért agyaltam a 75-ön.
Van gyári szerelésű Cinnamon 75cm koaxom. Legyen ez és a belső kábelezést oldjam meg jóféle Neotech belső kábelekkel?
Mondjuk itthon van SOCT-22-m.