Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hálózati audio lejátszók

Rag
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 17

Re: Hálózati audio lejátszók

Hozzászólás Szerző: Rag »

Sziasztok!
Van egy Pio N-50K lejátszóm. Nem tudom rajta a kedvenc rádióm, aJazzy-t hallgatni már egy jó ideje...

Kérdésem, tudja valaki hogyan lehetne kézzel hozzáadni a lejátszóhoz kedvenc netrádiót vagy hogy melyik "szolgáltatótól" veszi a netrádió listát készülék?
Remélem nincs beleégetve örök időkre a rádiók listája...
Sztereó: Project turntable, Pioneer N-50, Pioneer PDS-901
Pointe Amplifica, vanDamme, Belden, Opera 2, Sytem Audio 1550
Mozi: CA Azur 551R + Sony KD-55XE9005

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3488

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

istvan01 írta:
2021.03.18., csüt. 09:53
Külföldi hifis fórumokon többen írták, SFP üveges kapcsolatban SM módú kábel és optika modul kevéssel jobb hangot eredményez audió sztrímer felé, amit még Lumin X1-el is megtapasztaltak. Gondoltam, teszek egy próbát, meghallgatom hallok-e valami eltérést az eddigi 850nm-es MM kábelezésemhez képest 1310nm-es SM eszközökkel.
Az SFP+ modulok és MM/SM kébelek FS-től valók, Mikrotik CRS305 portjaiba dugva, mindkét kábel 20m. A 851N zenejátszóm melletti switch-ből mezei CAT8 kábel változatlan.
....
Még egy érdekes variáció az SFP+ modulokkal és SM-MM üveg kábelekkel. Az SM 1310nm modulokat nem a hozzá való 9um OS2 kábellel csatlakoztam össze, hanem az OM3 50um üvegmagú kábellel. Ez megengedett mód, ha nem is ideális, ahogy olvasom a guide-okat. Fordítva nem működik, mert a 9um üveg átmérő nagyon gyengén tudja csak megvilágítani a MM modul nagyobb átmérőjű RX lencséjét. Tehát így most nincs LAG. Egy dologra kell figyelni, az 50um üveg túlvezérlhetti az RX fogadó vevőjét. Ez adatlap szerint max +0,5dB, nekem az egyik modulnál +/- 0,1dB között ugrál, a másik modulnál biztonságos -1,0dB közelében van az RX jel erősség.

Tehát, működik, hangzásban semmi hátrányt hallok. Sőt, ha sorrendet kéne állítani, ez a szabályos szóló kábeles MM modul OM3 kábel és SM modul OS2 kábeles hangzások felett érzem, de a korábban leírt LAG megoldással nem azonos, olyan köztes. Nehéz leírni, de mintha ez a dinamikai tisztasága(?) hangzásával más és ebben a tulajdonságában erősebb a másik két variációnál.

Na ez megint hogy lehet? Egy hangyányi technikai eltérés megint a switchek között, és ez meg ilyen irányban módosítja a hangázást.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Picabia írta:
2021.03.18., csüt. 11:06

MM átvitel a specifikáció szerint max 2Km távolságig használható. Teljesen másként terjed az optikai jel a két kábeltipusban. Az összehasonlításnak ilyesformán semmi értelme, hacsak nem az, hogy alátámasztanak vele egy feltételezést.

A megjegyzés természetesen nem Istánnak szól (ő is megjegyzi ezt a problémát), hanem a diagram által sugalt megállapításhoz szerettem volna hozzátenni ezt-azt. Az ő kísérletei nagyon hasznosak és köszönet illeti a tapasztaltak megosztásáért.
MM 100Mbps/2km, 1Gbps/550m, 10Gps/300m, 25Gbps/100m maxra van hitelesítve MMA szerint.
Az 50um-os üveg átmérőben durván nagyobb a kromatikus diszperzió és a palást felületről sokszor visszaverődő fény út-idő szétcsúszása mire a jel a túl végre ér. A másik nagy rontó tényező, a VCSEL 850nm-es led gyengébb koherenciája, vagy szélesebb fény spektruma a DFB és EML lézer ledekhez képest.
Az MM átvitel szétcsúszását jól magyarázza:
https://community.fs.com/blog/types-of- ... egies.html

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 109

Hozzászólás Szerző: Picabia »

istvan01 írta:
2021.03.18., csüt. 09:53
...
A hangzás eltérést esetleg alátámasztja a mellékelt cikkből kivágott mérés az MM-SM átvitel RX jel/szemdiagramjai. A 10km végén az SM kábel szinte ideális szemet rajzol, az MM átvitel használhatatlan kusza, jelszintben is elvesző 10e-5 (kb -100dB). Természetesen az MM módú átvitel norma szerint max 300m/10Gbps, 10km-re használhatatlan, míg az SM mód alkalmas 100km-re/10Gbps adathoz is. Kérdés lehet számomra, 20m hosszaknál jelent-e valami eltérést a kétféle mód, amiben más fajta lézer diódák (VCSEL/DFB) és 50/9um üveg magátmérő szerepel.
...
MM átvitel a specifikáció szerint max 2Km távolságig használható. Teljesen másként terjed az optikai jel a két kábeltipusban. Az összehasonlításnak ilyesformán semmi értelme, hacsak nem az, hogy alátámasztanak vele egy feltételezést.

A megjegyzés természetesen nem Istánnak szól (ő is megjegyzi ezt a problémát), hanem a diagram által sugalt megállapításhoz szerettem volna hozzátenni ezt-azt. Az ő kísérletei nagyon hasznosak és köszönet illeti a tapasztaltak megosztásáért.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

juliush írta:
2021.03.18., csüt. 10:33
.. de ha tippelnem kellene, akkor leginkább az érintett switch portjainak különböző üzemmódban történő ki-/bekapcsolgatására és a rajtuk keresztüli változó adatforgalom hatására módosult tápterhelésre és zajspektrumra fogadnék, amelyből Cat8-on keresztül galvanikusan összekötve bejuthat valamennyi az ellene talán nem eléggé felvértezett hálózati lejátszóba és fejtheti ki ott áldásos hatását pár arra érzékeny komponensre. De semmiképpen sem az egyik megoldás jobb hálózati jitter és fáziszaj teljesítményére!!!
Nem a swith kapcsolja az SFP+ modulok üzemmódját, azt maga a modul végzi önállóan. A switch csak BE-KI kapcsolhatja az adat forgalmat rajta.

A LAG módban, amikor kettő SFP+ modul is termeli az adatmozgásból származó zajt a switch 3,3V-os tápja felé, az mindig több, mint, amikor csak egy SFP+ port van adatkapcsolatban. Viszont kikapcsolt SFP+ adat kapcsolat mellett is terheli a 3,3V-os tápot, kevesebb zajjal. Ez viszont inkább ellentmond a LAG-nál, mert akkor két portos üzemben van vélhetően nagyobb zajterhelés a switch 3,3V-os tápja felé.

A 20m-es üveghosszakon az ethernet NRZ digit mozgás SM-MM nagyobb hosszak jitter eltérése nem okozza a hangzás változását ebben a konfigurációban. Egy korábbi posztomban írtam, amikor 1Gbps SFP modulról áttértem SFP+ modulra, akkor az SFP+ modullal közel hasonló léptékű változást hallottam az SFP+-al, mint most a LAG-al. Az SFP+ modulomat tudtam kapcsolni 1G és 10G között, ezzel az átkapcsolással nem volt észlelhető hangzás változás. Tehát a modul 10G-ra épített jel és jitter kezelése vélhetően azonos 1G-n és 10G-n is jobb mint az SFP max 1G-s modulnál volt tapasztalható.
Most viszont a 10Gbps SM és MM mód között létező nagy távolságú jitter eltérés 20m-en egyáltalán nem jelentkezik. Gondolom én mind ezeket.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4064

Hozzászólás Szerző: juliush »

Nyilvánvalóan dőreség így távolról véleményezni, de ha tippelnem kellene, akkor leginkább az érintett switch portjainak különböző üzemmódban történő ki-/bekapcsolgatására és a rajtuk keresztüli változó adatforgalom hatására módosult tápterhelésre és zajspektrumra fogadnék, amelyből Cat8-on keresztül galvanikusan összekötve bejuthat valamennyi az ellene talán nem eléggé felvértezett hálózati lejátszóba és fejtheti ki ott áldásos hatását pár arra érzékeny komponensre. De semmiképpen sem az egyik megoldás jobb hálózati jitter és fáziszaj teljesítményére!!!
Egy másik szemszög, hogy különbségek felismerésére koncentrálva ültél neki, a szubjektum ilyenkor hajlamos találni is. Nem oly rég mutattak be valamelyik tudományos műsorban egy kísérletet, amelyben egy csoport hölgyet kértek fel, hogy teszteljenek és állítsanak fel sorrendet harisnyák között. Nagyon klasszul meg is tették, konszenzusra jutva a minőségi sorrendet illetően, ékes szavakkal dícsérve vagy marasztalva el azokat különböző tulajdonságaik miatt. Csak épp mindegyik pontosan ugyanolyan volt.
Mivel azonban ez egy szubjektív hobbi, még ez utóbbival sincs semmi baj, hiszen az a lényeg, hogy boldogok legyünk azzal a különbséggel, amit hallunk! Vagy csak úgy azzal, amit hallgatunk per se!
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Külföldi hifis fórumokon többen írták, SFP üveges kapcsolatban SM módú kábel és optika modul kevéssel jobb hangot eredményez audió sztrímer felé, amit még Lumin X1-el is megtapasztaltak. Gondoltam, teszek egy próbát, meghallgatom hallok-e valami eltérést az eddigi 850nm-es MM kábelezésemhez képest 1310nm-es SM eszközökkel.
Az SFP+ modulok és MM/SM kébelek FS-től valók, Mikrotik CRS305 portjaiba dugva, mindkét kábel 20m. A 851N zenejátszóm melletti switch-ből mezei CAT8 kábel változatlan.

A hangzás eltérést esetleg alátámasztja a mellékelt cikkből kivágott mérés az MM-SM átvitel RX jel/szemdiagramjai. A 10km végén az SM kábel szinte ideális szemet rajzol, az MM átvitel használhatatlan kusza, jelszintben is elvesző 10e-5 (kb -100dB). Természetesen az MM módú átvitel norma szerint max 300m/10Gbps, 10km-re használhatatlan, míg az SM mód alkalmas 100km-re/10Gbps adathoz is. Kérdés lehet számomra, 20m hosszaknál jelent-e valami eltérést a kétféle mód, amiben más fajta lézer diódák (VCSEL/DFB) és 50/9um üveg magátmérő szerepel.

A Mikrotik switchek kezelő felülete alkalmas az aktív portok BE-KI kapcsolgatásra laptopról is, tehát kábeleket nem kell dugdosnom se. Sőt, tudok LAG-ot is képezni, ami a két kábelt összevonja egy uplink kapcsolattá.
Tapasztalás: Eddig nem sikerült semmi hangzás eltérést hallanom az SM-MM átvitel között, még úgy sem, hogy némi várakozásom volt az SM mód talán mégis jobb hangot ad prekoncepcióval, de nem, tök egyformának hallottam a két fajta kapcsolaton át a zenét.

Viszont az első még koncentrálás nélküli hangzásnál, amikor a két kábel LAG-ban volt, mintha másként, talán még szebben zenélne. Később rákoncentrálva mégis úgy tűnt, több fajta zenén is a LAG módban kevéssel folyékonyabb, kicsit melegebb, inkább analógosabb a hang. Külön az SM vagy MM kapcsolatban kevéssel keményebb, kevésbé meleg, mondhatni digitálisabb a hang, persze ha a LAG kapcsolatú hangzást nem ismerve, nagyon is analógosnak tűnnek már azok is.

Aki erre gombot tud varrni? A LAG-ban a két switch közötti adat kapcsolat áganként ketté oszlik. Más lényegi dolog nincs. De, 10+10=20Gbps-al eszement rövid idő alatt átrepül az adatcsomag, ami 16b/44k zenéknél lehet talán 2Mbps?? Ehhez képest a 10Gbps egykábeles kapcsolatban is elenyésző a tényleges adatcsomag szállítási idő. Persze mindkét esetben mennek a szünet jelű csomagok is.
Csatolmányok
10gbps_10km_MM_SM.jpg
10gbps_10km_MM_SM.jpg (184.68 KiB) Megtekintve 2481 alkalommal

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 265

Hozzászólás Szerző: feket663 »

zx07 írta:
2021.03.17., szer. 22:16
feket663 írta:
2021.03.17., szer. 20:35
alto írta:
2021.03.17., szer. 17:18

DLNA üzemmódban is tudnia kellene a magasabb felbontású anyagokat. Milyen DLNA szerver fut a gépeden?
Nem tudom, a DSD file-okat nem is meri fel. Hogy mi fut rajta, nem tudom, idegesen kattingattam, aztán egyszercsak megláttam egy olyan menüpontot, ami ezt engedélyezte...

Igazi értelmes felhasználó vagyok...
NFS-t kéne beállítani. Az SACD ISO-file-okat nem ismeri fel, mint SACD image, de a DSF-file-okat igen, azokat illik le is játszani... (legalábbis a Dune Ultra HD-nél így megy)
Beállítottam azt is, még mindig nincs kapcsolatom ezzel az ördögi gépezettel... Biztosan valami bagatell probléma van, csak a hálózatok mindig is fehér foltok voltak az életemben. A raspberry-nél is mire rájöttem, sok ember vért izzadt. Érdekes módon anno win7-nél egészen könnyen sikerült magamtól, de hogy hogyan, arra már sajnos nem emlékszem.

Azt tudom, hogy csak az iso-ból kibontott DSF fileokat játssza le,
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

feket663 írta:
2021.03.17., szer. 20:35
alto írta:

DLNA üzemmódban is tudnia kellene a magasabb felbontású anyagokat. Milyen DLNA szerver fut a gépeden?
Nem tudom, a DSD file-okat nem is meri fel. Hogy mi fut rajta, nem tudom, idegesen kattingattam, aztán egyszercsak megláttam egy olyan menüpontot, ami ezt engedélyezte...

NFS-t kéne beállítani. Az SACD ISO-file-okat nem ismeri fel, mint SACD image, de a DSF-file-okat igen, azokat illik le is játszani... (legalábbis a Dune Ultra HD-nél így megy)
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

alto írta:

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

asebestyen írta:
2021.03.17., szer. 17:14

Be kéne kapcsolni az smb1-et a windows szolgáltatások közt.
.

youtu.be/kgUEAXM8TA8
Be van kapcsolva, de sajna most sem látja ez a kis vaksi...

Közben a betegeskedő számítógépemnek épp most kellett megpusztulnia, szóval van baj csőstől...

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3168
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

feket663 írta:
2021.03.17., szer. 17:08
Valaki tudna nekem segíteni? Sikerült ismételten beszerezni egy Onkyo TX-8130 hálózati lejátszóval egybeépített sztereó erősítőt (volt már, de újra elkapott a vágy). A régivel úgy oldottam meg a zenehallgatást, hogy a számítógépemen volt egy megosztott mappa, és tök egyszerűen tudtam hozzá csatlakozni. Akkor win7 futott a gépemen, azóta lecseréltem egy win10-re, és a korábbi Raspberry Pi-re épülő lejátszómmal is tudtam pár beállítás után ugyanezt csinálni. Sajnos az "új" Onkyo viszont valamilyen okból nem látja a gépemet. Egy hozzáértőnek biztosan menne pár perc alatt a beállítás, de én sajnos nem az vagyok...
Itt a leírás, hogy mit kellene tenni:
" Setting up Windows

Configuring the sharing options
1. Turn the PC on.
2. Select “Choose homegroup and sharing options” in the “Control Panel”.
If the menu is not displayed, check that “View by” is set to “Category”.
3. Select “Change advanced sharing settings”.
4. Check that the following radio buttons are selected in the “Home or Work” (Windows 7) or “Private” and “All Networks” (Windows 8):“Turn on network discovery”“
Turn on file and printer sharing”“
Turn on sharing so anyone with network access can read and write files in the Public folders”“
Turn off password protected sharing”
5. Select “Save Changes” and click “OK” in the dialog box.
Home network functions
Creating a shared folder
1. Select and right-click the folder to share.
2. Select “Properties”.
3. Select “Advanced Sharing” on the “Sharing” tab.
4. Select the “Share this folder” check box and click “OK”.
5. Click “Share” for “Network File and Folder Sharing”.
6. Select “Everyone” from the pull-down menu. Click “Add” and click “Share”.
To set a user name and password to a shared folder, set “Permissions” in “Advanced Sharing” in the “Sharing” tab.
Check that a workgroup is set."

Úgy érzem, ezeket végigcsináltam, mégsem látja. Érdekes módon a DLNA szerverként látja, de úgy meg nem játszik le, csak alacsonyabb felbontású anyagokat.
Ha van köztetek Onkyo tulajdonos, megköszönném a segítségét...
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7571

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

feket663 írta:
2021.03.17., szer. 17:08
Valaki tudna nekem segíteni? Sikerült ismételten beszerezni egy Onkyo TX-8130 hálózati lejátszóval egybeépített sztereó erősítőt (volt már, de újra elkapott a vágy). A régivel úgy oldottam meg a zenehallgatást, hogy a számítógépemen volt egy megosztott mappa, és tök egyszerűen tudtam hozzá csatlakozni. Akkor win7 futott a gépemen, azóta lecseréltem egy win10-re, és a korábbi Raspberry Pi-re épülő lejátszómmal is tudtam pár beállítás után ugyanezt csinálni. Sajnos az "új" Onkyo viszont valamilyen okból nem látja a gépemet. Egy hozzáértőnek biztosan menne pár perc alatt a beállítás, de én sajnos nem az vagyok...
" Setting up Windows

1. Turn the PC on.
4. Check that the following radio buttons are selected in the “Home or Work” (Windows 7) or “Private” and “All Networks” (Windows 8):“Turn on network discovery”“
Turn on sharing so anyone with network access can read and write files in the Public folders”“
Home network functions
Creating a shared folder
2. Select “Properties”.
To set a user name and password to a shared folder, set “Permissions” in “Advanced Sharing” in the “Sharing” tab.

Úgy érzem, ezeket végigcsináltam, mégsem látja. Érdekes módon a DLNA szerverként látja, de úgy meg nem játszik le, csak alacsonyabb felbontású anyagokat.
Be kéne kapcsolni az smb1-et a windows szolgáltatások közt.
.

youtu.be/kgUEAXM8TA8
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

" Setting up Windows

1. Turn the PC on.
Home network functions
Creating a shared folder
2. Select “Properties”.

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Hozzászólás Szerző: Indy »

Nálam kábelmodem jött csak a szolgáltatótól, azt teszek rá, amit akarok. Most épp egy fain Asus router lóg rajta. :smile29:
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Köszönöm, akkor úgytűnik nem sok esélyem van, nem kinlodok vele. Igazi igénytelen cucc ez. Fröccsöntött műanyag, és könnyebb, mintha ugyanez a méret hungarocellből lenne.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 688

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

sutemenyx írta:
2021.03.17., szer. 08:07
Akkor bedobnék 1 kérdést:

Digi net van nekem bekötve, ami 1gigabitess és optikai szàlon jön.
Igaz nem mostanában, de én már nekifutottam ennek a témának, hogy saját költségemen cseréljék a
nálam legalapabb ZTE routert. Elhajtottak az ügyfélszolgálaton.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

sutemenyx írta:
2021.03.17., szer. 08:07

Digi net van nekem bekötve, ami 1gigabitess és optikai szàlon jön. Belemegy egy Huawei (hüvely) routerbe, és annak a gigabites kimenetére van berakva egy cisco fèmházas switch, ami szétszorja az eszközöknek a biteket, illetve a router saját wifijere lehet kapcsolodni telefonnal, tablettel, stb..

Tud valaki olyan eszkozrol, amire le lehetne cserelni a huawei routert? Gondolom onnantol azt kene beregelnie a diginek a rendszerbe.
Szolgáltatói routert, ami behozza a WAN-t utcáról, általában nem lehet lecserélni, mert azt a szolgáltató is felügyeli táv. Nekem a Telekomos routerbe menő optika kábel csatlakozója is valami Telekomos egyedi fajtának tűnt. Az enyém Sagemcom F@ST 5655v2. Vettem mellé egy TP-link Archer AX6000 AX wifi6-ra is képes routert.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7571

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
2021.03.17., szer. 07:25
Jó ez a teljes beírásod Ákos, csak az idézet részre reagálnék. Valamennyien, de az informatikusok - akik a erősen a logikához szoktak - nehezen fogadják el a látszólag logikátlan audió jelenségeket. A látszólag logikátlan audió jelenségek mögött is szikla szilárd fizikai logika van, csak mi (a mai tudomány) még nagyon sok mindent nem tudunk! Ezért tűnnek egyes dolgok logikátlannak!
Én ezt teljesen osztom, hogy a mai tudomány se tud mindent. Vannak emberek, akik viszont annyit, amit egy magamfajta átlagember 1 élet alatt nem lenne képes befogadni, megérteni, elraktározni 10%-ban sem. És ilyen nagyon okos emberből is van azért viszonylag sok. Namost, innen nézve ez is végtelennek tűnik, hisz a befogadóképességemhez képest az is. Kérdés, hogy ebből a már meglévő tudományos, bizonyított tudásból mennyi hasznosul 1-1 eszköz tervezése vagy megépítése során. Ha az sincs beleépítve, akkor először azzal kéne megpróbálkozni. Vagy nem? A másik, hogy vannak olyan jelenségek, melyek sok ember számára érzékelhetőek, másoknak nem, de fogadjuk el azt, hogy az érzékelők szenzorai érzékenyebbek, jelfeldolgozásuk finomabb. Nekem ez nem probléma, biztosan vannak ebben is nálam jobbak. Viszont miért van az, hogy olyan dolgokkal foglalkozik a hifista, amihez szakmai alapja nincs, a jelenség bár létezhet, hatása nem nagyobb, mint jó indulattal 0,1- 1%, miközben objektíve még egy jobb hangsugárzóval vagy erősítővel vagy akusztikai beavatkozással ennek többszörösét lehetne fejleszteni a rendszerén. Nah, ezek az aránytalanságok azok, amik a logikus gondolkozású, nem csak informatikus embereket, általában zavarni szokták. De persze nem az, hogy valaki ezt csinálja, hanem hogy úgy próbálja meg beállítani, hogy az 1%>50%. Nehezíti a dolgot a jó hangzás definiálatlansága, bár pro audioban azért van egy un. broadcast minőség a megszólalást illetően, ami valamilyen minőségi szintet garantál, de teret enged az ízlésnek a művészi koncepcióknak.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Picabia
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 109

Hozzászólás Szerző: Picabia »

cables írta:
asebestyen írta:
2021.03.16., kedd 17:03
Szerintem ott van elrontva a kérdés, hogy olyan dolgokkal magyarázzák a javulást, ami biztosan hülyeség. Az informatikusoknál és egyéb szakembereknél ez veri ki a biztosítékot. Ez nem zárja ki, hogy jobb lenne, de ha jobb, biztosan nem attól, amit írnak.

Sokkal elfogadhatóbb lenne még az is, hogy nem tudja az illető, mi okból, de jobb. Egyszerűen hitelesebb.
Jó ez a teljes beírásod Ákos, csak az idézet részre reagálnék. Valamennyien, de az informatikusok - akik a erősen a logikához szoktak - nehezen fogadják el a látszólag logikátlan audió jelenségeket. A látszólag logikátlan audió jelenségek mögött is szikla szilárd fizikai logika van, csak mi (a mai tudomány) még nagyon sok mindent nem tudunk! Ezért tűnnek egyes dolgok logikátlannak!
Remek, akkor amint tudjuk hogy mi okozta azokat a bizonyos jelenségeket, lehet rájuk hivatkozni. Ha meg nem értjük mi történik, kerülni kellene az olyan technikainak tűnő kamu magyarázatokat mint a "hálózati jitter és fáziszaj javítása", mert így ez olvasó egyszerű megvezetése.
Ahogy Ákos remek posztjában írta: Hitelesség (esetleg még egy kis szakmai alázat is beleférhet)

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2876
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Digi net van nekem bekötve, ami 1gigabitess és optikai szàlon jön. Belemegy egy Huawei (hüvely) routerbe, és annak a gigabites kimenetére van berakva egy cisco fèmházas switch, ami szétszorja az eszközöknek a biteket, illetve a router saját wifijere lehet kapcsolodni telefonnal, tablettel, stb..

Tud valaki olyan eszkozrol, amire le lehetne cserelni a huawei routert? Gondolom onnantol azt kene beregelnie a diginek a rendszerbe.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5995

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

cables írta:
asebestyen írta:
Szerintem ott van elrontva a kérdés, hogy olyan dolgokkal magyarázzák a javulást, ami biztosan hülyeség. Az informatikusoknál és egyéb szakembereknél ez veri ki a biztosítékot. Ez nem zárja ki, hogy jobb lenne, de ha jobb, biztosan nem attól, amit írnak.

Sokkal elfogadhatóbb lenne még az is, hogy nem tudja az illető, mi okból, de jobb. Egyszerűen hitelesebb.
Főleg azt nem tudjuk, mire képes az a 3 milliárd neuron, kiváltképp ha elkapja a hifi-láznak nevezett, tudományosan még szintén meg nem magyarázott “állapot” :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2292

Hozzászólás Szerző: cables »

asebestyen írta:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2021.03.16., kedd 20:37
istvan01 írta:
2021.03.16., kedd 16:14

Azért marad egy végleg értelmezhetetlen jelenség a sok-kevés switch auditív hatása ellentmondásában. A kábel kihúzás utáni 15-20sec semmiben nem változó hangzás. Ezt éppen ebben a pillanatban is próbáltam az üveg kábeles switchekkel. Ezt szerencsére még úgy is el tudom követni, hogy kábelt sem kell húzogatnom, mert a switch SWOS webfelületen kapcsolgatom BE-KI a médiajátszó felé menő portot.
Hehe, hát persze... Majd egyszer rá tetszenek jönni, hogy a késéssel történő auditív változás NEM a műszaki eszközök megadott specifikációin múlik...
Ez nem világos, kifejtenéd, mit értesz ezen a késéses auditív változás izén?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5150

Hozzászólás Szerző: fülelek »

istvan01 írta:
2021.03.16., kedd 16:14

Azért marad egy végleg értelmezhetetlen jelenség a sok-kevés switch auditív hatása ellentmondásában. A kábel kihúzás utáni 15-20sec semmiben nem változó hangzás. Ezt éppen ebben a pillanatban is próbáltam az üveg kábeles switchekkel. Ezt szerencsére még úgy is el tudom követni, hogy kábelt sem kell húzogatnom, mert a switch SWOS webfelületen kapcsolgatom BE-KI a médiajátszó felé menő portot.
Hehe, hát persze... Majd egyszer rá tetszenek jönni, hogy a késéssel történő auditív változás NEM a műszaki eszközök megadott specifikációin múlik...

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”