Hát, ha nem is hiteles összehasonlítás, de azért mégis csak valami...bár már többször leírtam.DeLorean írta: ↑2021.03.09., kedd 17:38A hirdetéseket figyelve ezek a gépek manapság senkinek sem kellenek.
OK, van pár fanatikus, aki ilyeneket használ, de az új árukhoz képest tized-huszad áron is nehéz őket eladni.
SIM2 D80E? Évekkel ezelőtt sem kellett senkinek.
Runco? Még az ULTRA-t sem vették.
A 750-es LED projektort iszonyatosan sokáig árulták többször, egyre alacsonyabb áron.
Most is Barco, DP, PD, Runco és SIM projektorok tömkelege elérhető, miközben egy BenQ, vagy Optoma pár perc alatt drágábban elkelhet.
Jó lenne egy hiteles összehasonlítás mondjuk pár mostanában népszerű projektorral. Miért érdemes ilyet vásárolni, stb...
Az nem nagy dolog, hogy ezek a 10 éves projektorok mit tudnak egymáshoz viszonyítva.
Amikor elkészült a régi szobám, egy mitsubishi HC-vel vetítettem, majd Sony HW50 következett a sorban, amit egy sharp dlp-re cseréltem. Azonos környezetben néztük össze a sonyt és a sharpot és a sharp minden tekintetben jobb volt. A sony hozzá képest homályos képet vetített. A rezegtetéses 4K és HDR vonatra felszállva váltottam az epson-ra. A DC-s projektor teszt is nagyban hozzá járult a döntésemhez.
Epson 9300-zal vetítettem. Kb 300 óra volt benne. Kalibrálva volt, szerintem nagyon szerethető képet vetített.
Összevetve a Dreamvision siglos+ 3-mal elég hamar az epson eladása mellett döntöttem. Élesebb optika, nagyobb kontraszt mélyebb fekete. Rezegtetéses 4K, kezdetleges HDR... szép is volt, csendes is volt. Azt hittem végállomás.
Aztán változott a környezet, nagyobb lett a vászon és egy ilyen "10 éves gép" PD F32 a feketeszinten kívül szinte mindenben megverte a jóval fiatalabb felső kategóriás projektort. (DV Siglos = JVC X9000) Jobb optika, nagyobb fényerő, jobb mozgásmegjelenítés, dinamikusabb kép, jobb ANSI kontraszt. Ragyogó fehér színek a vásznon. Aztán kiderült, hogy élességben típuson belül is van még feljebb... ez nem csak az én véleményem volt, hanem 6 ember egyöntetű véleménye.
Biztos vagyok benne, hogy nem való mindenkinek, mert hangos, csak 1080p, nincs HDR és stb... viszont egy jó HTPC-vel, DTM-mel az utolsó pár % is kisajtolható ezekből a projektorokból. Valóban szenved a DLP sajátosságától, hogy nincs igazán fekete, de a manuális írisz zárásával már olyan kontrasztot lehet elérni, ami már bőven vállalható kategória.
Lett volna választási lehetőségem a cineo megvétele előtt nekem is... a cineo árán vehettem volna JVC N7-et, de akár sony vw590-et is, de én mégis az "öreget" választottam. Lehet hülyének nézni, meg nem normálisanak ezért, de én egy pillanatra nem bántam meg. Igaz a sony megtekintése kimaradt (egy ismerősöm vetít VW760-nal, de az nem fért volna bele a keretbe), de N7-et láttam és nem éreztem azt, hogy azonnal ilyet kell vennem.

Egy elkoszolódott gépet hasonlítunk össze egy patika állapotúval és ez alapján teszünk kijelentéseket? Szerintem ez így ultra gáz. Ebben az esetben pedig nem a fanboy beszél belőlem, mert ugyanúgy ultra gáz lenne elkoszolódott x7900-at hasonlítani patika f22-höz és az alapján tenni kijelentéseket.