A pro cinema topikban említést tettem egy vászonról... a következő összefoglalót fogadjátok egy lelkes amatőrtől...
Egy német mozis fórumon találkoztam ezzel a mikroperforált vászonnal, amit a német kollégák a közelmúltban kezdtek el egyre többen használni. 2019 nyarán az xyscreen szőtt vásznamat is itt találtam, de azt vakon megrendeltem a kínaiaktól, gondoltam ennyi ember nem tévedhet.
A vászonról
Nagy nyereségű, a beszámolók szerint minimális hotspottal, 2,5-3 méterről már nem látható perforációval, 70-80% extra fényerővel…
erre azért én is felkaptam a fejem és megmozgattam pár követ, hogy egy minta hozzám kerüljön és a saját mozimban, saját környezetben ki tudjam próbálni.
A vászon mindkét oldala egyaránt használható, az egyik oldala Gain 1.0, a másik Gain 2.0 erősítésű.
A vászon a Gerriets terméke. A Gerriets piacvezető cég a színpadi technológiákban, kellékanyagokban, nagyon sokrétű termék portfólióval.
https://www.gerriets.com/de/?gst=1
A vászon becsületes neve:
Gerriets Opera High Gain
Sajnos csak „ipari mennyiségben” kapható, de látva benne a fantáziát Stefan Becker és Andreas felkarolta és kihasználta a lehetőséget. Stefan Becker az atyja a Beckersound Follhank hangsugárzóknak. Németországban elég jól cseng a neve a mozis berkekben.
Egy komplett szál foglalkozik a vászonnal a heimkinoverein mozis fórumon. Aki érez hozzá kedvet, olvasgathat a beszámolók között.
https://www.heimkinoverein.de/forum/thr ... /?pageNo=1
A csomag tegnap délelőtt landolt az irodámban, így délután neki is fogtam a tesztelésnek.
A mikroperforált vászon felépítése hasonló a Stewart vásznakéhoz.
A Stewart 320.000 perforáció / m2, az opera kb 300.000 perforáció / m2 (tehát ebben eléggé hasonlóak)

- csomag0.jpg (6.95 MiB) Megtekintve 2190 alkalommal
Első körben a vásznam elé helyeztem és az xyscreen-re kalibrált beállításokkal meglőttem a vásznat.
Néhány képet csináltam a különbség szemléltetése végett. Elsőre látszik, hogy a high gain vásznon sokkal nagyobb a fényerő, szerintem élesebb a kép, mint a szőtt vásznon, viszont a színek elmásztak a helyükről. Azonban ez könnyen leküzdhető akadály. A nagyobb probléma, hogy 3 méterről (ami az én nézési távolságom) még láttam a perforációkat a vásznon világos jelenetek esetén. Sajnos ez az a pont amivel nem sok mindent lehet kezdeni. Túl jó a szemem…

A második sorból már nem érzékelhető ez az anomália. Én valahol 3,5-3,8 méter környékén húztam meg azt a távolságot, ahol én már nem láttam a lyukakat. A „kis” darabon hotspotot nem véltem felfedezni, de ez nem jelenti azt, hogy közel 4-5 m2-en különböző betekintési szögeknél sem jönnek elő.

- kép1.jpg (1.98 MiB) Megtekintve 2190 alkalommal

- kép2.jpg (1.99 MiB) Megtekintve 2190 alkalommal

- kép3.jpg (1.43 MiB) Megtekintve 2190 alkalommal

- kép4.jpg (1.56 MiB) Megtekintve 2190 alkalommal

- kép44.jpg (1.39 MiB) Megtekintve 2190 alkalommal

- kép5.jpg (1.9 MiB) Megtekintve 2190 alkalommal

- kép6.jpg (2.15 MiB) Megtekintve 2190 alkalommal

- kép7.jpg (2.4 MiB) Megtekintve 2190 alkalommal

- kép8.jpg (1.41 MiB) Megtekintve 2190 alkalommal
Ez egy kicsit a kedvemet szegte, ennek ellenére kíváncsian vettem elő az idisplay pro-t, hogy számokkal is alá tudjam támasztani, amit láttam. Elsőként kikapcsolt realcolor mellett mértem egy maximális fényerőt 100% fehér tesztábrával… Sokkolt. 81 fL-t mutatott a HCFR. Ez a szőtt vásznamon 47 fL.
Gyorsan elvégeztem egy rec709 kalibrációt. A színek a helyükre kerültek. A D65 fehérpont 0.1 dE-vel szinte tökéletesre sikerült. A kalibrált fényerő 39.6 fL lett. Ez kb 80% fényerő növekedés az xyscreen vásznon mért maximális fényerőhöz képest (22 fL). A kontraszt is érdekesen alakult. A fekete szint szinte nem változott, viszont a magasabb fényerő miatt nyílt az olló és dinamikus írisz mellett 7034:1 kontrasztot mértem.

- max fényerő.jpg (59.3 KiB) Megtekintve 2190 alkalommal

- szürkeskála.jpg (158.93 KiB) Megtekintve 2190 alkalommal
A nagy fényerejű kép igazán impozáns, nagyon jól nézett ki a vásznon. Kipróbáltam manuális írisszel csökkenteni a fényerőt 22 fL-ig, amit most tud a projektor a régi vászonnal és mértem. Sajnos ez messze elmaradt a dinamikus írisszel mért kontraszthoz képest. Ezt nem jegyeztem fel, de talán 1800:1 körüli volt.
Nagyon érdekes és tanulságos délután volt. A perforáció láthatósága miatt nekem sajnos nem jöhet számításba. Ismét bebizonyosodott számomra, hogy az xyscreen szőtt soundmax 4k felülete nagyon jó minőséget képvisel nagyon jó áron. Ennek ellenére látok fantáziát az opera high gain vászonban.
Hogy kiknek lehet megfelelő? Aki nagy képet néz 3,5-4 méteres távolságról és nem akar, illetve nem tud „ipari gépekkel” vetíteni, nekik jó alternatíva lehet. Vagy az „egylámpásított” Barco-khoz is. A lényeg, hogy nem szabad hozzá túlságosan közel ülni. De az is lehet, hogy másnak a szeme kevésbé kritikus és kevésbé érzékeny erre az „effektre”.
Hangelnyelésről nem tudok nyilatkozni, azt nem mértem, nem is akartam. A beszámolók szerint nem rosszabb, mint a forgalomban lévő akusztikailag transzparens vásznak.
Érdekem nincs az eladásban, csak gondoltam leírom a tapasztalataimat, hátha valakinek hasznos lehet. Az árról sincsenek egyelőre információim. Kértem árajánlatot egy 3 méter széles cinemascope-ra, de egyelőre még nem kaptam meg. Ha lesz több infóm róla, akkor jelzem. A gyártás egyéni igények alapján, egyéni méretre történik.