Ez így van,és ahogy látom a gyártók is egyre inkább a halogénmentes szigetelés felé mozdulnak,de hogy ez mennyire is saját döntés,és mennyire is inkább a környezetvédelem előírásait betartóak,azt nem tudom,de előbb utóbb kivezetik a pvc-t mint szigetelés,ez borítékolható.pärt írta: ↑2021.01.13., szer. 10:40A pvc-ben található lágyítóanyagok, a ftalátok hosszabb idő után a rézzel reagálva oxidot képeznek. Ez az az undorító, ragacsos, zöld gutyma, ami a régebbi kábeleken gyakori, és vezeti az áramot. Mivel mindenkinek jobb, ha a kábelben csak a réz a vezető, jobb kerülni a pvc-t. Plusz az egészségügyi kockázatok (bár ha kicseréljük a kábeleinket, akkor valószínűleg egy átlag háztartásban csak pár százalékkal csökkentettük a ftalátot böfögő műanyag mennyiségét).
Láttam már én is ilyen zöld szutykos drótot,de itt új kábeleknél is jobb hangzásról számolnak be,és arra irányult a kérdés is hogy miért is,de érjük be azzal hogy jobb és kész.
Fülelekkel abban egyetértek hogy időnként egy alapos tisztítás kell,mert a szutyok nem a hifi barátja,de ez inkább a csatiknál okozhat problémát,és nem a jó kötéseknél pl egy hálózati dróton.Én most néztem meg a nem tegnap felszerelt ösvényem fala aljzatát,és hát ott semmi problémát nem találtam,ellentétben a hálózati elosztók,az erősítők aljzataival,amikben lehet szutyok bőven.
Érdekes egyébként hogy ezen művelet elött lekapcsolva a hifi kismegszakítót,és ha már ott voltam akkor azt egy pár le-fel kapcsolással kicsit meg is járatva majdhogynem esküdni mernék hogy jobb is lett a hang e művelettől.