Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Akusztika a moziszobában
- peppe79
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 63
Re: Akusztika a moziszobában
Sziasztok! Előre is elnézést kérek, hogy pont ide írok, de nem találtam megfelelő topicot! (ha esetleg tudtok nekem ilyet ajánlani, azt megköszönöm!)
Szóval, nekem pusztán csak elméleti kérdésem lenne, és nem hifi- vagy házimozi szobával kapcsolatban, hanem "kívülről" (szomszédos lakásból) érkező, mindennapos zajok "tompítására". Vannak ezek a ~180 kg/m3 térfogatsúlyú, 3-5-7cm vastag, préselt darált szivacs "akusztikus táblák". Ha kétrétegű gk előtétfal készülne, akkor ez hatékonyabb kitöltőanyag lehet hozzá, mint a kőzetgyapot? Vagy egyikkel sem megyek semmire? Előre is köszönöm a segítséget!
Szóval, nekem pusztán csak elméleti kérdésem lenne, és nem hifi- vagy házimozi szobával kapcsolatban, hanem "kívülről" (szomszédos lakásból) érkező, mindennapos zajok "tompítására". Vannak ezek a ~180 kg/m3 térfogatsúlyú, 3-5-7cm vastag, préselt darált szivacs "akusztikus táblák". Ha kétrétegű gk előtétfal készülne, akkor ez hatékonyabb kitöltőanyag lehet hozzá, mint a kőzetgyapot? Vagy egyikkel sem megyek semmire? Előre is köszönöm a segítséget!
- Quetz
- Beköltözött

- Értékelés: 741
Itt találsz egy REW 101 leírást: https://www.dropbox.com/s/51jpnxet3bvew ... n.pdf?dl=0rayman írta: ↑2020.12.13., vas. 08:57Sziasztok,
Némi segítséget illetve tapasztalati infót szeretnék kérni. Van egy ROTEL processzorom amihez nem adnak gyárilag bemérő mikrofont csak egy 10sávos EQ van benne. Szeretném beállítani, előtte azonban mérnék a szobán. Ki milyen programmal és mikrofonnal csinálja? Van esetleg valami külföldi leírás mit hogyan kéne csinálni?
Köszönöm Előre is.
András
Itt pedig Youtube videó mélynyomók + REW hangolásról:
youtu.be/_A6gPCczhuU
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- csacsumicsa
- Nincs visszaút

- Értékelés: 30
UMIK-1 mikrofon + ingyenes REW szoftver ennél több szerintem nem kell max egy kis hozzáértés a kiértékeléshez. A többi megtalálható a neten.rayman írta: ↑2020.12.13., vas. 08:57Sziasztok,
Némi segítséget illetve tapasztalati infót szeretnék kérni. Van egy ROTEL processzorom amihez nem adnak gyárilag bemérő mikrofont csak egy 10sávos EQ van benne. Szeretném beállítani, előtte azonban mérnék a szobán. Ki milyen programmal és mikrofonnal csinálja? Van esetleg valami külföldi leírás mit hogyan kéne csinálni?
Köszönöm Előre is.
András
Sziasztok,
Köszönöm Előre is.
András
Köszönöm Előre is.
András
Köszi srácok, egy full reset-tel és újrakalibrálással sikerült megoldani a problémát!

Usher - Valhalla - Emotiva
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11475
- Kapcsolat:
Kis mélységű fahasábos diffúzornak közvetlenül a hangsugárzók mögött nincs sok értelme.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1731
Közben sikerült beállítani az internetet, megy a frissítés.
- Quetz
- Beköltözött

Ha sistergés hibával vitted oda, akkor azt próbálták megtalálni, valószínűleg rá se néztek a bemérésre. Próbáld meg a Resetet, ha az nem oldja meg, akkor ismét szerviz sajnos, mert ez nem akusztikai probléma lesz.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Sistergés hibával vittem el. Nem találtak semmit, de közben el is múlt.
7702 Mk1 verzió, egyszerűen nem találom hogyan lehetne firmware-t frissíteni. Honnan lehet letölteni?
Full reset még nem volt.
7702 Mk1 verzió, egyszerűen nem találom hogyan lehetne firmware-t frissíteni. Honnan lehet letölteni?
Full reset még nem volt.
A procit egy hónapja nézték át a Totelnél, de nem találtak semmit.
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1731
Ez inkább tűnik hardware vagy software hibának. Full készülék reset, firmware frissítés stb. amivel első körben próbálkoznék.
Sziasztok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdést.
Marantz 7702 szobabemérés mostanában nem sikerül teljes egészében. Az első 3 helyen és középen elöl végigmegy, aztán a 5. helyen (bal elöl) elkezdi ismételgetni a bal front teszthangot, EGYRE NAGYOBB HANGERŐVEL.
Mozgattam pár centivel a hangfalakat (oldalra és hátra is), megcseréltem a két frontot is, mindig ugyanaz.
A szobában csak annyi változott, hogy a bal hangfal melletti könyvespolcon 3-4 könyvvel lett több, ami szerintem nem okozhatna ilyen problémát. (A könyvespolc 7 polcos, a könyvek 40 cm-re vannak a hangfaltól.)
Azon gondolkodtam, hogy egy fa hasáb diffúzor a hangfalak mögé vajon segítene?
Előre is köszi az ötleteket!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdést.
Marantz 7702 szobabemérés mostanában nem sikerül teljes egészében. Az első 3 helyen és középen elöl végigmegy, aztán a 5. helyen (bal elöl) elkezdi ismételgetni a bal front teszthangot, EGYRE NAGYOBB HANGERŐVEL.
Mozgattam pár centivel a hangfalakat (oldalra és hátra is), megcseréltem a két frontot is, mindig ugyanaz.
A szobában csak annyi változott, hogy a bal hangfal melletti könyvespolcon 3-4 könyvvel lett több, ami szerintem nem okozhatna ilyen problémát. (A könyvespolc 7 polcos, a könyvek 40 cm-re vannak a hangfaltól.)
Azon gondolkodtam, hogy egy fa hasáb diffúzor a hangfalak mögé vajon segítene?
Előre is köszi az ötleteket!
- Quetz
- Beköltözött

Találam egy absorber tervet, sajnos a hatást nem mérték, de többször felmerült, hogy lehet/érdemes ilyet építeni:
https://www.kvalsvoll.com/Designs/absor ... ion_en.pdf

https://www.kvalsvoll.com/Designs/absor ... ion_en.pdf

Mélyebb frekvenciákon talán nem annyira kritikus egy magasabb utózengés mint feljebb, ahol az emberi hallás sokkal érzékenyebb.
Ezt a kis szobás dolgot olvastam valahol, de tapasztalataim alapján valósnak tűnik a dolog. Nálam például 300ms a magastartomány utózengése, de szerintem elférne még némi csillapítás a relatív kis szoba (4,5 × 3,5m) miatt, ráadásul a hosszabbik fal mentén tudom csak normálisan elhelyezni a berendezéseket, így a hallgatási pont mögött elég közel van a fal és döntött a mennyezet is, ami így további elsődleges visszaverődést eredményez egy normál négyszög keresztmetszetű szobához képest.
A közeli hátsó visszaverődési ponton most diffúzor van, de lehet jobb lenne inkább egy széllesávú elnyelő. A diffúzorokra amúgy is azt írják, hogy minél távolabb legyen a hallgatási ponttól.
Ezeket csak azért írom, hogy látszódjon a dolgok összetettsége, de ettől még sokkal kacifántosabb esetek is tudnak lenni.
Félreértés ne essék, nem akartam arra célozgatni, hogy döglött.
Van logika abban amit mondasz a kis szobával kapcsolatban.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
Azért azt tegyük hozzá, hogy a 300ms érték nem aranyszabály, kritikus hallgatáshoz ettől még lejjebb szoktak menni esetenként, illetve kisebb szobákhoz jobb lehet egy kisebb érték mert a reflexiók nagyon markánsak tudnak lenni a közeli visszaverődési pontok miatt.Tamoo írta: ↑2020.06.17., szer. 16:55Akkorát esett az utózengési időd a felsőbb tartományokban is, hogy valószínű volt hogy csak full range lehet.
Gondolom nem sértődsz meg ha azt mondom, hogy szerintem talán a perforált előlapos szerencsésebb lett volna esetedben.
De mindenesetre impresszív az eredmény így is, én irigy vagyok rá.![]()
Ismerősömnél nagyon pici szobában a magastartomány lemegy 200ms alá is és mégsem hallani "döglöttnek" a rendszert.
Persze, ki tudta volna előre... max szakember.
Én nem a "diffúzor jellege" miatt mondtam (csak annyira diffúzor mint egy falra akasztott kép). Így a basszuscsapdád is csillapítja a közép-magas tartományt amire már nem feltétlenül lett volna szükség, valószínűleg elég lett volna ha "csak" basszuscsapdaként funkcionál.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22
Nem sértődöm meg. Ugye előre nehéz volt megmondani mi fog történni. Én amennyire tudom a diffúzór jellegű dolgokat nem érdemes előre tenni, inkább hallgatási pozició mögé, hogy a visszaverődési énergiát bontsa le.Tamoo írta: ↑2020.06.17., szer. 16:55Akkorát esett az utózengési időd a felsőbb tartományokban is, hogy valószínű volt hogy csak full range lehet.
Gondolom nem sértődsz meg ha azt mondom, hogy szerintem talán a perforált előlapos szerencsésebb lett volna esetedben.
De mindenesetre impresszív az eredmény így is, én irigy vagyok rá.![]()
Akkorát esett az utózengési időd a felsőbb tartományokban is, hogy valószínű volt hogy csak full range lehet.
De mindenesetre impresszív az eredmény így is, én irigy vagyok rá.
Melyik verzió?

Én azon gondolkozom, hogy építeni kellene egy cserélhető előlaposat, célnak megfelelően hangolható lenne.