csak nálam nem látszik?reinerz írta: ↑2021.01.06., szer. 12:12reinerz írta: ↑2021.01.06., szer. 11:46Ezt a kijelentést vitatom! Ma egy pontos kalibrálással teszteltem bő két órán belül.
Sub hangerő lentebb, sub hangerő fentebb és úgy kalibráltam. Semmi nem változott csak a sub hangerő erőssége.
A SUB hangereje 1.5 dB volt. Lentebb vettem kalibrálás előtt a SUB hangerejét erre a dirac 6dB-re megemelte. A frontokhoz nem nyúlt maradt 9dB-n.
Szerintem hogy a Dirac megemeli 8-9dB vagy akár 10dB-re a frontok vagy center hangerejét az azért lehet mert 8-10db kiemeléseket vágott le a dirac a frontokról vagy a centerről. Ezt így kompenzálja.Ne legyen nagy, észlelhető hangerő csökkenés.
Volt szó régebben vágási bug-ról arcam esetébe.Én is panaszkodtam hogy 80hz esetébe miért csökken 3-4dB a görbe.De ma rájöttem az nem is hiba. Pontosan a rew által is megadott "target settings-subwoofer" görbe van betáplálva a készülékbe.Pontosan azt a görbét követi le!
Lentebb csatolt képeken nem én követem le a rew-eq-target settings sub görbét. Csak simán kalibráltam aztán rew eq-ba összevetve látható hogy pontosan követi a görbét.Szó szerint pontosan! Ez van megadva a szoftverba ezt kell követnie.
Sima sub görbe mérés dirac kalibrálás után:
SUB-EQ2.PNG
Belépve az eq részbe target settings subwoofer:
SUB-EQ.PNG
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Házimozi erősítők, processzorok
- R.G.
- Törzsvendég
- Értékelés: 288
Re: Házimozi erősítők,processzorok
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,
Edit hiba!Bocsi!
Ezt a kijelentést vitatom! Ma egy pontos kalibrálással teszteltem bő két órán belül.
Sub hangerő lentebb, sub hangerő fentebb és úgy kalibráltam. Semmi nem változott csak a sub hangerő erőssége.
A SUB hangereje 1.5 dB volt. Lentebb vettem kalibrálás előtt a SUB hangerejét erre a dirac 6dB-re megemelte. A frontokhoz nem nyúlt maradt 9dB-n.
Volt szó régebben vágási bug-ról arcam esetébe.Én is panaszkodtam hogy 80hz esetébe miért csökken 3-4dB a görbe.De ma rájöttem az nem is hiba. Pontosan a rew által is megadott "target settings-subwoofer" görbe van betáplálva a készülékbe.Pontosan azt a görbét követi le!
Lentebb csatolt képeken nem én követem le a rew-eq-target settings sub görbét. Csak simán kalibráltam aztán rew eq-ba összevetve látható hogy pontosan követi a görbét.Szó szerint pontosan! Ez van megadva a szoftverba ezt kell követnie.
Sima sub görbe mérés dirac kalibrálás után:
Belépve az eq részbe target settings subwoofer:
Szerintem hogy a Dirac megemeli 8-9dB vagy akár 10dB-re a frontok vagy center hangerejét az azért lehet mert 8-10db kiemeléseket vágott le a dirac a frontokról vagy a centerről. Ezt így kompenzálja.Ne legyen nagy, észlelhető hangerő csökkenés.
- R.G.
- Törzsvendég
- Értékelés: 288
Lassan össze kellene foglalni, hogy akkor az alap mérést is hogyan kezdjük elCseneles írta: ↑2021.01.06., szer. 05:30Mint ahogy mondtam.... A Dirac a subok hangerejehez allitja be a tobbi hangfal hangerejet. Jo tanacs, hogy a Diracban amikor lehet szintezni az osszes csatorna(hangfal) hangero szintjet, hogy meresi tartomanyba essen.... Olyankor a suboknal ha aktiv akkor a hatoldalan a potival, ha passziv es vegfok hajtja akkor a vegfokon allitsd be a hangero szintjet.motorgyilkos írta: ↑2021.01.05., kedd 23:26Azt hiszem leesett mi a problema. Rosszul alkalmaztam a hypexet, nem sub erositokent, hanem hangfalkent hasznaltam a belso hangerot. Elvileg 0db n hasznalom hangfalakhoz (100%) de a szubon szerintem a fele majd kint normalba hangolni a hangfalakhoz es meres utan lehet bent hangositani vagy halkitani(mint egy normalis gyari sub-on). Valoszinu ez vitte magaval a hangfalakat. Ha nem akkor nem tudom.![]()
De ha jól értem, akkor ennyi a lényeg amit írsz?
A sub hangerejének a beállítása a végleges kulcs?
Vagy mindenképpen kell frekvencia korlátot is betenni a méréshez? (max mittomén 5khz? vagy valami hasonló)
Esetleg a mérésnél milyen beállítás legyen a hangfalaknál? Small, Full? ez léyneges, figyelembe veszi valyon? szerintem nem... De?
Kezdek elveszni a sorok között

Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,
- Quetz
- Törzsvendég
- Értékelés: 732
A test tone az a lexicon saját teszt hangja, vagy REW teszt hang? Ha előbbi, akkor számolj azzal, hogy megkerüli a szoba korrekciós filtereket és természetesen emiatt hangosabb lesz.motorgyilkos írta: ↑2021.01.05., kedd 23:09Az a problema ha csokkentem a hangerot a hangfalak szintjere akkor nagyon halkan szol. A test tone megegyezik, de a lejatszasi hangero mar nem. Ez most vagy bug vagy nem tudom.
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- Cseneles
- Fórumlakó
- Értékelés: 613
Mint ahogy mondtam.... A Dirac a subok hangerejehez allitja be a tobbi hangfal hangerejet. Jo tanacs, hogy a Diracban amikor lehet szintezni az osszes csatorna(hangfal) hangero szintjet, hogy meresi tartomanyba essen.... Olyankor a suboknal ha aktiv akkor a hatoldalan a potival, ha passziv es vegfok hajtja akkor a vegfokon allitsd be a hangero szintjet.motorgyilkos írta: ↑2021.01.05., kedd 23:26Azt hiszem leesett mi a problema. Rosszul alkalmaztam a hypexet, nem sub erositokent, hanem hangfalkent hasznaltam a belso hangerot. Elvileg 0db n hasznalom hangfalakhoz (100%) de a szubon szerintem a fele majd kint normalba hangolni a hangfalakhoz es meres utan lehet bent hangositani vagy halkitani(mint egy normalis gyari sub-on). Valoszinu ez vitte magaval a hangfalakat. Ha nem akkor nem tudom.![]()
- Quetz
- Törzsvendég
- Értékelés: 732
Letöltöttem újra az umik-1 kalibrációs filet, ez a különbség:
Régi:
Sens Factor =-2.834dB, SERNO: XXXXXXX
"Auto-generated 90-degree calibration file for use with nanoAVR DL"
Új:
"Sens Factor =0.166dB, SERNO: XXXXXXX"
"Auto-generated 90-degree calibration file"
A másik amit pont ma olvastam és ismert probléma:
Issue: "The problem I faced in testing is that the measurement phase was done with the signals generated by DL where the sub signal was not cut to -10db relative to others. So if the downstream AVR was set to boost by 10db after conversion to analog for something coming on the LFE channel, then it would measure too high and Dirac would generate a large attenuation filter. When recorded content was then played through the DLP (with the attenuation in the recording), the LFE was too low. So the boost has to be disabled in the downstream device for measurement and enabled for content playing. This switch wouldn't help and wouldn't be used."
Solution: "Yes, you're correct... and it's often impossible to disable the LFE gain on the AVR. A solution would be to attenuate the subwoofer measurement sweep only during measurement and have an additional flag for that. It has been addded to the wish list so it may be available in the future"
Régi:
Sens Factor =-2.834dB, SERNO: XXXXXXX
"Auto-generated 90-degree calibration file for use with nanoAVR DL"
Új:
"Sens Factor =0.166dB, SERNO: XXXXXXX"
"Auto-generated 90-degree calibration file"
A másik amit pont ma olvastam és ismert probléma:
Issue: "The problem I faced in testing is that the measurement phase was done with the signals generated by DL where the sub signal was not cut to -10db relative to others. So if the downstream AVR was set to boost by 10db after conversion to analog for something coming on the LFE channel, then it would measure too high and Dirac would generate a large attenuation filter. When recorded content was then played through the DLP (with the attenuation in the recording), the LFE was too low. So the boost has to be disabled in the downstream device for measurement and enabled for content playing. This switch wouldn't help and wouldn't be used."
Solution: "Yes, you're correct... and it's often impossible to disable the LFE gain on the AVR. A solution would be to attenuate the subwoofer measurement sweep only during measurement and have an additional flag for that. It has been addded to the wish list so it may be available in the future"
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
- motorgyilkos
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 244
Azt hiszem leesett mi a problema. Rosszul alkalmaztam a hypexet, nem sub erositokent, hanem hangfalkent hasznaltam a belso hangerot. Elvileg 0db n hasznalom hangfalakhoz (100%) de a szubon szerintem a fele majd kint normalba hangolni a hangfalakhoz es meres utan lehet bent hangositani vagy halkitani(mint egy normalis gyari sub-on). Valoszinu ez vitte magaval a hangfalakat. Ha nem akkor nem tudom. 

Livingroom:Sony VW520ES. DIY Pro 7.3.4.2 powered by Hypex fusion fa 122/252/253/502 Anthem mca325 .Storm isp16 MKII.JVC Exofield. Vividstorm ALR tab 120". Zidoo UHD3000 Z10 Himedia Q10Pro OppoBDP95 Roku 4K
Bedroom: Benqw1700. M&K 750 M&K 950. Onkyo TXNR 686 Roku 4K HimediaQ10Pro
- motorgyilkos
- Kezdő Fórumlakó
Az a problema ha csokkentem a hangerot a hangfalak szintjere akkor nagyon halkan szol. A test tone megegyezik, de a lejatszasi hangero mar nem. Ez most vagy bug vagy nem tudom.DeLorean írta: ↑2021.01.05., kedd 22:58Az egy bug.motorgyilkos írta: ↑2021.01.05., kedd 21:29Gond az hogy a proci belso test tone ordit a subnal elviselhetetlen hangeron viszont ha zenet hallgatok vagy filmet akkor normalisan szol. Ez mitol lehet Egy low pass van beallitva 25 hz re semmi mas.
50 hz es vagas azert mert az osszes hangfal joval allatta dolgozik ugy gondoltam felesleges feljebb engedni
Ilyn hangeroszinteket eddig nem mert egyik szoftver sem szoval itt a sub a ludas.![]()
Az Arcam procinál van vágási bug is, a Lexicon-nál nincs.
SZVSZ jót fog tenni a hangnak, ha a vágást 70-80Hz-re módosítod.
A beállításnál állíts be mondjuk ugyanolyan hangerőt a szubhoz is a Dirac-ban és a szub erősítőn emeld, vagy csökkentsd a szintet addig, amíg nem lesz ugyanakkora, mint a frontoknál.
Livingroom:Sony VW520ES. DIY Pro 7.3.4.2 powered by Hypex fusion fa 122/252/253/502 Anthem mca325 .Storm isp16 MKII.JVC Exofield. Vividstorm ALR tab 120". Zidoo UHD3000 Z10 Himedia Q10Pro OppoBDP95 Roku 4K
fasza

Kinek mit mért a dirac ,mit állított be db-re? kíváncsi vagyok, emotiva, lexicon,arcam és a többi gépeknél ahol még van dirac..
Hétvégén én is megmérem az enyémet..

proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor
- motorgyilkos
- Kezdő Fórumlakó
Aha, rew.
itt is írnak a problémáról..
https://www.avsforum.com/threads/arcam- ... t.2689289/
és rengeteg helyen..
https://www.avsforum.com/threads/arcam- ... t.2689289/
és rengeteg helyen..

proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor
A dirac idegesítő tulajdonsága, hogy a speaker leveleket kitolja full ra ,itt is majd +10db minden.. ezeket db mérővel vissza kell venni ,mert hamar vége lesz azoknak a hangfalaknak! Ha jól tudom a dirac sok magast nyírt már ki emiatt,legalább is olvastam pár esetet!
Nekem most a lexcion mc10+sysnthesis 7200-vel dirac nélkül -1db közeli minden talán a 2 surr-om +2 körüli ,a subom meg -8 és negyed hangerőre van feltekerve.. én ezért nem használom a diracot..
AVR nél meg még rosszabb a helyzet ,mivel nem birja a saját végfoka,így ha diraccal meghajtod letilt a pébe.. érdekes módon kikapcsolt diraccal +2 körüli db-el zseniálisan ment minden..sosem tiltott a végfoka..
Anno az av860 nál a nagy performákat is kitolta + 8, 8,5-re a dirac , persze ott az anthem mca50 bírta ,ott nem volt sosem tíltás, de ha dirac nélkül használtam, minden hangfal -2db-en volt,talán a surrok voltak csak +1-2 körül.. és sub -8..
miért csinálja ezt a dirac? biztos jó ez a hangfalaknak?
Hétvégén lesz időm ,bemérem én is, de ha minden +10-en lesz, biztosan nme fogom használni a diracot..
Nekem most a lexcion mc10+sysnthesis 7200-vel dirac nélkül -1db közeli minden talán a 2 surr-om +2 körüli ,a subom meg -8 és negyed hangerőre van feltekerve.. én ezért nem használom a diracot..
AVR nél meg még rosszabb a helyzet ,mivel nem birja a saját végfoka,így ha diraccal meghajtod letilt a pébe.. érdekes módon kikapcsolt diraccal +2 körüli db-el zseniálisan ment minden..sosem tiltott a végfoka..
Anno az av860 nál a nagy performákat is kitolta + 8, 8,5-re a dirac , persze ott az anthem mca50 bírta ,ott nem volt sosem tíltás, de ha dirac nélkül használtam, minden hangfal -2db-en volt,talán a surrok voltak csak +1-2 körül.. és sub -8..
miért csinálja ezt a dirac? biztos jó ez a hangfalaknak?

Hétvégén lesz időm ,bemérem én is, de ha minden +10-en lesz, biztosan nme fogom használni a diracot..

A szub 0ms jelentheti azt is, hogy ahhoz képest állítja a többit. A szub szokott a legmesszebb lenni, a többit kell késlelteni.
Hogyan mérted az atmos hangfalakat REW-el?
Hogyan mérted az atmos hangfalakat REW-el?
- motorgyilkos
- Kezdő Fórumlakó
Az

Ez 250 Hz akar lenne nem? Ha jól emlékszem. Muszály volt berakni, máshogy nem akart mérni a Dirac, bár az még valami régi 1.x verzió volt.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2021.01.05., kedd 21:44-kor.
- motorgyilkos
- Kezdő Fórumlakó
Igen azt eszre vettem hogy nem merte be. A subbal gondok vannak. A meres elott a dirac ban lehalkitottam a frontok szintjere es nagyon halk lett ugy kb 20db vel. Holnap csinalok egy uj merest, kiveszem a low passt es a hfd ben lejjebb veszem a hangerot. Gond az hogy a proci belso test tone ordit a subnal elviselhetetlen hangeron viszont ha zenet hallgatok vagy filmet akkor normalisan szol. Ez mitol lehet Egy low pass van beallitva 25 hz re semmi mas.DeLorean írta: ↑2021.01.05., kedd 20:44Pár dolog hirtelen.
Az egyik az, hogy a szub távolságát nem tudta beállítani. 0.00ms
Ennek az lehet az oka, hogy a szubon van valamilyen szerintem low pass szűrő. Azt ki kellene kapcsolni mérés előtt.
Az 50Hz vágás direkt van? Itt nem lehet külön vágást beállítani a hangfalaknak - nem kellene feljebb venni?
A frontok és center hangereje elérte a maximumot - +10db. Szerintem már nem is tudta rendesen beállítani.
Valahogy közelíteni kellene a szubhoz őket, mert a többi hangfalnál nincs eltérés.
A szubot hajtó erősítőt tekerd lentebb.
A grafikonok nem rosszak, ezt simán tudja a Dirac javítani, ahogy látszik is.
Ha valahogy kihozol maximum +3-4db szintet mindegyikre, akkor máshogy fog szólni.
Utána kísérletezhetsz saját target curve grafikonokkal. Azzal még jobb lesz. Ez az alap Dirac.
50 hz es vagas azert mert az osszes hangfal joval allatta dolgozik ugy gondoltam felesleges feljebb engedni
Ilyn hangeroszinteket eddig nem mert egyik szoftver sem szoval itt a sub a ludas.

Wall of diagrams. 

- motorgyilkos
- Kezdő Fórumlakó
- motorgyilkos
- Kezdő Fórumlakó
- motorgyilkos
- Kezdő Fórumlakó
Akkor kezdjuk
Kepeket rakok be elvileg latszanak melyik csatorna van rajta eppen. Lehet hogy vak vagyok meg tudatlan es ezert nem talaltam dirac on belul a kep mentest, ezert elnezest csak telos kepek lesznek.

Kepeket rakok be elvileg latszanak melyik csatorna van rajta eppen. Lehet hogy vak vagyok meg tudatlan es ezert nem talaltam dirac on belul a kep mentest, ezert elnezest csak telos kepek lesznek.
Egész jó szerintem is, kivéve azt a beszakadást. Gyanítom hogy az időzítés miatt van, bár nem tudom hogy fülre mennyire hallható.Cseneles írta: ↑2021.01.05., kedd 19:03Nincsenek szimetrikusan. Egyik bal elöl a Front és Center között, másik jobb hátúl. MiniDSP-vel is külön vannak kezelve mint bal és jobb Sub. Jó munkát végez a Dirac nincs ezzel baj. A MiniDSP szerepe csak a szoba és a szubok 30-35Hz -n történő +18dB kiemelésnek a levágása....mivel a Dirac ha jól tudom +-6dB tartományban tud dolgozni az az összesen 12dB között. Nem mondom hogy tökéletes de hallgatási pozicióban ez REW-el visszamérve a 2sub MiniDSP+Dirac.
-
-
Ez meg egy régebbi REW-el visszamérve 4hallgatási ponton a kanapén MiniDSP+Dirac. Kár hogy ezt a beállítást nem mentettem le![]()
-
Epson TW-9300, Screenline Othello 110" motoros vászon, LG Oled65C9, Audiquest Niagara 3000, Bryston 4B Cubed, Bryston BP-17 Cubed, Bryston BDA-3.14, PMC Twenty 26i,PMC Twenty 22i , HTPC, Synology 1618
Ha az új dirac+bass management van, akkor természetesen nem kell mert betudod állítani a késleltetéseket, vágásokat kézzel. Nem véletlenül készítették hozzá a dirac mérnökei.DeLorean írta: ↑2021.01.05., kedd 18:56Nekem szerencsére van Dirac és Dirac Bass Control lehetőség is.
Isten ments, hogy még egy EQ-t, vagy külön készüléket használjak.
Epson TW-9300, Screenline Othello 110" motoros vászon, LG Oled65C9, Audiquest Niagara 3000, Bryston 4B Cubed, Bryston BP-17 Cubed, Bryston BDA-3.14, PMC Twenty 26i,PMC Twenty 22i , HTPC, Synology 1618
- Cseneles
- Fórumlakó
- Értékelés: 613
Nincsenek szimetrikusan. Egyik bal elöl a Front és Center között, másik jobb hátúl. MiniDSP-vel is külön vannak kezelve mint bal és jobb Sub. Jó munkát végez a Dirac nincs ezzel baj. A MiniDSP szerepe csak a szoba és a szubok 30-35Hz -n történő +18dB kiemelésnek a levágása....mivel a Dirac ha jól tudom +-6dB tartományban tud dolgozni az az összesen 12dB között. Nem mondom hogy tökéletes de hallgatási pozicióban ez REW-el visszamérve a 2sub MiniDSP+Dirac.
- -
Ez meg egy régebbi REW-el visszamérve 4hallgatási ponton a kanapén MiniDSP+Dirac. Kár hogy ezt a beállítást nem mentettem le

-
Akkor neked szerencséd van, vagy szimetrikusan vannak a subok. Egyébként erről rengeteg anyag található hogy először minidsp subok egymáshoz ilesztése, mono bekötés a prociba és dirac mérés.