jak_ írta: ↑2020.12.29., kedd 08:23
Urak, az autós hasonlat jó. Valóban volt idő amikor örültem volna egy lehasznált focusnak is. Mai fejemmel meg nem ülnék be újra új autóba, mert tapasztalatból tudom, hogy egyik sem lesz az igazi _számomra_. Bár nem a nagynémetek pártján állok, ha lenne idő és energia akkor állna a garázsban egy honda prelude, ízlések és pofonok. Bár talán a lemezjátszókat nem akarják megölni a politikusok az euro normáikkal. Szóval, jöhetnek a nem kezdő tippek, mert hamar nem leszek kezdő. Miért nem ajánlott az MC kezdőnek? Illettve miért kínlódás az MM? Az olvasottakból/hallottakból tudom, hogy MC jobb lehet hangban (vagy csak más?), fizikailag is logikusnak tűnik, hogy nem egy nagy mágnest kell mozgatni annak a pici tűnek. Nade mit ront el rajta egy kezdő? Illetve, az általam felsoroltak, jól értem, manapság egy még P6 egy focus szintje lenne? Nézegessek inkább régebbi, nagy nehéz "fatömböket", várjak ki türelemmel egyet ami tetszik is (sajnos illenie kell a nappalihoz), és ne akarjam megúszni azt, hogy én választok hozzá illő hangszedőt, esetleg elviszem egy átnézésre/felújításra?
Az autókról csak annyit, hogy én sem vagyok német autó párti(volt több is), egész véletlenűl Honda-m van.
Amiket leírtál, abból arra következtetek, hogy nem vagy teljesen kezdő, már informálódtál, és nem tapogatózol teljesen a sötétben.
A helyedben a Rega p3-at kihagynám, elég hamar kinőhető. Lehet "reszelgetni" tuningolni, meg is vannak hozzá az eszközök, jó is lehet, de mire tényleg jó lesz, addigra már nagyon sokba fájhat, annyiért meg van sok más, akár jobb alternatíva. Ami a P3 szerintem gyenge pontja, az az RB300-as kar. Ámbár népszerű, de megvannak a korlátai. A rossznyelvek azt beszélik, MC hangszedőt nem is tud megfelelően kiszolgálni.
A Soundmania kolléga által ajánlott Heybrook TT2 , egy nagyon jó lemezjárszó, én is nagyon ajánlom, de nem Rega karral, az nagyon visszafogja a teljesítményét, inkább Linn, vagy Helios kar az, amivel kifutja magát.
De ajanlott még a Sistemdeck, Audio Note TT1, Linn Axis, Linn Sondek, Ariston RD(több típus is van), Thorens TD124, Pink Triangle, Roksan Xerses, Voyd Valdi, a teljesség igénye nélkül. Ezekkel a lemezjátszókkal már hosszú távon, és magas szinvonalon el lehet zenélni, és komoly hangszedőket is kiszolgálnak.
Ugyanazért az árért, amibe ezek kerülnek, újonnan csak játékszereket adnak, sajnos, és ezeknek a lemezjátszóknak a legtöbbje, jó körítésben( kar+hangszedő+phono) bizony high-end hangot képes produkálni.
Mi a baj az MC hangszedővel? Ez nézőpont kérdese. Egy kezdőnek, aki nagy valószínüséggel az erősítője beépitett phono-ját használja, annak teljesen felesleges beruházni rá, ilyen körítésben nem tudja megmutatni az előnyeit. Az MC hangszedőt ki kell szolgalni, hogy meg tudja mutatni a valós tudását.
Egy MM hangszedőhöz elég egy tisztességes phono, és szólhat a zene, nem nagyon kell az illesztésekkel törődni, csak összekötöd, és megy minden a maga útján.
Ellentétben azMC hangszedőt precízen illeszteni kell, trafóval, vagy MC phono-val. Oda kell figyelni a lezáró impedanciára, mert ha nem tartjuk be a hangszedő gyártó előírasait, ajánlásait, akkor hiába a jónevű és drága MC hangszedő, csak az árnyékát nyújtja a valós tudásának, és kész a csalódás. MC hangszedővel szerelt analóg láncban, sok a változó körülmény amire ode kell figyelni, be kell tartani, különben nem futja ki magát.
Ennek ellenére nem ördögtől való az MC hangszedő, csak sokkal több odafigyelést igényel a fentiek miatt. Ezért írtam, hogy kezdőnek nem biztos, hogy ezzel kellene kezdeni, ha ráköltött egy halom pénzt, és mégsem nyújtja az elvártakat, akkor kész a csalódás.
De a döntés a tiéd, hogy mit válalsz be.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech