Előbbi okfejtésemben elsősorban táp ellátási lánc folyamatát próbáltam megvilágítani, vissza-vissza térő "Paks" jelige miatt.avl2 írta: ↑2020.12.25., pén. 14:40ebbe így még nem is gondoltam bele; köszi.
Szerinted akkor forrás szerepe kisebb, mint erőlködőé? Hasonlóan: hangfalkábel>IC>tápkábel ?
Vagy inkább nem lehet ezt így felbontani, mert különböző jellegűek a hibák, azokra szubjektív érzékenysége X-nek más, mint Y-nak, stb.
Illetve: ezt ellentétben látom a régi Linn (esetleg érdekből) dumával: forrás a legfontosabb, ami elveszett, azt vissza nem lehet hozni, stb. ...persze az lemezjátszós időkben született.
Szerintem a hangsugárzó a szobával együtt a ...(hiányzik a legjobb kifejezés ide) a legfontosabb, legmeghatározóbb, legnyilvánvalóbb hibákkal bíró (lehet más hibája alattomosabb), legkritikusabb,...
Erre az energia láncolatra valahol a lakás-hifi környékén ráültetjük a zenei jelhordozót, és innen érdemes hasznos és nem kívánt haszontalan jelekre figyelni, (jel-zaj viszony, jel-torzítás viszony) tervezni, hangolni. A cél az, hogy a hasznos jel minél kevesebbet romoljon azáltal is, hogy nem engedjük be az inputon a jel mellett bekúszó, egyszerűsítve zajokat, továbbá az energia hálózat irányából is távol tartjuk a tápokról annyira nehezen leszűrhető zavaró jeleket.
Minden egyes lépcső fok, - ami lehet komplett berendezés nagy lépcső, lehet áramköri aktív-passzív egység kis lépcső sőt, sok esetben egy-egy villamos alkatrész, de nem villamos alkatrész is - a hasznos jelet dolgozza fel, lehetősége szerint az inputján megjelenő zavart, zajt csillapítja. Sajnos a hasznos és feldolgozott jel mellé hozzá rakja saját maga által termelt torzulásokat, zajokat, és ez így megy egyre közelebb a hangsugárzóig, lépcsőről lépcsőre.
Lehet azt mondani, egy jól felépített zenei láncban villamosan, vezetékekben távolabbi zavaró hatások kevésbé jelennek meg, a hasznos jelek közben erősödnek, de sajnos a feldolgozó áramkörök tökéletlensége miatt azok zavaró torzításai, zajai is rá ülnek a hasznos jelre.
Mikor lesz a forrás, közbenső elem vagy végén a hangsugárzó hangzó térrel fontosabb, erősebb hatású? Erre nincs generális válasz, rendszertől függ inkább.
Bocsi ezért a túl általános jellegű okfejtésért.