Ez a gerjedés szinte biztos hogy nem földhurok típusú. Ugyanis a földhurok a nevében is benne benne van, a védővezetővel összefüggő villamos berendezések valahol két-irányból vannak védővezetővel kapcsolatban. Ezek akkor állnak elő praktikusan, makor két vagy több villamos készülék egymással és nem csak a konnektorban kapcsolódnak. Ezek IC-gnd, IC-árnyékolás, NET-kábel árnyékolás, TV koax. Nem minden esetben okoznak gerjedést vagy inkább brummot. Több módszer is van a hurok hatás megszüntetésre, csökkentésére.Bodnapet írta: ↑2020.12.11., pén. 06:54Sziasztok, ösvénnyel kapcsolatban van egy problémám. Tavasszal építettem egy egyszerű ösvényt, 3x2.5-ös tömör rézkábelből. Sima 3-as fonbással került bele a védőcsőbe, bár hogy a szigetelés teljes legyen, én még szigetelő szalaggal is betekertem. Mivel falat vésni nem akartam, így a padláson megy el a nappaliig, ott pedig sikerült belehúzni egy meglévő kábelcsatornába az állmenyezet/rejtett karnis takarás segítségével. Szóval sehol sem látható, abszolut feleségbarát.![]()
Eddig jól is működött, a streamer és a sztereo erősítő volt egy T dugóval csatlakoztatva. De pár napja sajnos erős gerjedés indult el, elektromos zaj, mintha földhurok lenne. Ha a streamert egy másik körre dugom be, természetesen megszűnik. Olvastam, hogy az erősítőt és a lejátszót érdemes külön ösvényre tenni, de nem hiszem, hogy ennyire durva ok miatt.
Mi lehet a probléma? A hideg padláson a kábelcsatorna párásodhat, ez okozhat interferenciát? Sajnos ennyire nem mélyedtem bele anno a fizikába. Mi a javaslatotok? Fogadjam el így a helyzetet? Gyanús, hogy nyáron nem jött elő ez a gond, csak télen. Köszi előre is.
Ha a gerjedést másik fázisról táplálás oldotta fel, az azért nem földhurok, mert a másik fázison is ugyan az a védővezető van. Még egy opció lehet, a másik fázison nincs is védővezető kapcsolat, vagyis szakad, hibás, ami nem egészséges. Továbbá a földhurok ritkán gerjedés jellegű, inkább brumm hatású.