Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Házimozi hangsugárzók és subwooferek

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Re: Házimozi hangsugárzók és subwooferek

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

zx07 írta:
2020.12.18., pén. 14:43
Köszönöm a gyors választ.

Akkor a 2. SUB igazából a kétszer erősebb mélyérzetet segítheti a jól értem. Így nem biztos, hogy érdemes megvenni, hasznosabb ha 1 SUB van, ami a szobához megfelelő erejű.
A mélyek eloszlását lehet javítani több szubbal, de nagyon nem mindegy hogy helyezi el az ember illetve ehhez kell egy szakszerű beállítás.
Egy AVR önbemérője édeskevés ehhez. Sokuk ráadásul még csak külön sem tudja mérni-kezelni a két szubot.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 189

Hozzászólás Szerző: zx07 »

2 láda jobb mint 1 szokták mondani, de mivel rémálom szakember nélkül jól beállítani és akkor sem biztos a siker, én személy szerint jobbnak érzem az egy komolyabb megfelelőt ,mint a 2 kisebbel való szenvedést! És persze marhára akusztika fűggő a dolog!
[/quote]

Igazából pont olyan beállításokkal használnám mint a másikat, az egyik a szoba egyik sarkában lenne, a másik a másik sarkában. Az Onkyo-nak van egy szoba-önkalibráló mikrofonja, ami a hallgatási pontból automatikusan beállítja a szinteket. Szerintem elég jól működik.
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2206

Hozzászólás Szerző: Fish »

zx07 írta:
2020.12.18., pén. 14:43
Akkor a 2. SUB igazából a kétszer erősebb mélyérzetet segítheti a jól értem.
ez sem igaz :D 2 láda nem egyértelműen 2x akkorra hangnyomás vagy mélyérzet.., max akkor lehetne ezt majdnem kijelenteni, hogy ha ugyanarról a pontról sugároznak, tehát egymáson vannak pld.. a szakik ezt jobban tudják nálam, majd jól elmagyarázzák!

2 láda jobb mint 1 szokták mondani, de mivel rémálom szakember nélkül jól beállítani és akkor sem biztos a siker, én személy szerint jobbnak érzem az egy komolyabb megfelelőt ,mint a 2 kisebbel való szenvedést! És persze marhára akusztika fűggő a dolog!
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Köszönöm a gyors választ.

Akkor a 2. SUB igazából a kétszer erősebb mélyérzetet segítheti a jól értem. Így nem biztos, hogy érdemes megvenni, hasznosabb ha 1 SUB van, ami a szobához megfelelő erejű.
Marantz SR6015,Emotiva BasX-500+300, Dali Ikon 8 + Ikon 2 + Vocal2, Heco Victa 302, 4xDali Alteco, 2xSVS PB-1000, Dune 4K Ultra HD, KCO-RTC100, AQ Rocket88, Mackenzie kábelek, NAS:Synology DS218+,DS120j Táp: Isotek Sirius + Premier, AQ PQ2,NRG-Z3, LG UHD NanoCell TV

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1430

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

zx07 írta:
2020.12.18., pén. 13:53
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy Onkyo 686-os házimozi erősítőm. Elvileg 7.2-es hangfal-kiosztású. Az a kérdés, hogy ha vennék egy második SUB-ot, akkor a két SUB sztereóban szólna, vagy ugyanazt a SUB-jelet csak megkettőzi a két SUB-on sztereó hatás nélkül?
Ahogy Fish is írta, a mélynyomónak menő jel mindig monó, s az teljesen független mind a kimenetek, mind pedig a sugárzók számától. Másrészről, még ha sztereó jelet is kapna, sem lenne az, legalábbis nem tudnád így érzékelni, hiszen a térérzet és szeparált csatornák kihallása azt feltételezi, hogy a füled a hangok irányát meg tudja különböztetni. Ez pedig frekvencia, tehát hangmagasság függő. Az ember kb. 80-90Hz környékén ezt a képességet elveszíti, magyarán az ez alatti mélyhangok forrását (helyét) az ember nem képes lokalizálni.

Fish
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2206

Hozzászólás Szerző: Fish »

Szia!

A sub jel mono,van két sub pre out az erősítődőn, attól, hogy 2 subod lesz , még nem lesz stereó :D
2 külön sub jelet kap a 2 különálló mélyláda, a te dolgod majd jól elhelyezni ,hogy egymással együtt dolgozzanak és ne kioltsák egymást.. fázist kell majd állítani ,jól beállítani és mérni stb.. Nehéz dolog jól beállítani 2 subot ,nem lesz könnyű dolgod vele..sok sikert..
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor

zx07
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy Onkyo 686-os házimozi erősítőm. Elvileg 7.2-es hangfal-kiosztású. Az a kérdés, hogy ha vennék egy második SUB-ot, akkor a két SUB sztereóban szólna, vagy ugyanazt a SUB-jelet csak megkettőzi a két SUB-on sztereó hatás nélkül?

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

viragok írta:
2020.12.06., vas. 22:24

A vírushelyzet miatt sajnos sokkal több a szabadidőm és ennek egy minimális részét fordítom méregetésre. A lehető legjobb beállítást szeretném kihozni az itthoni rendszerből.
36_1_11.gif Az sem lenne baj ha a hobbid lenne a méregetés! Az biztos hogy így lehet tapasztalatokat szerezni!

viragok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 41

Hozzászólás Szerző: viragok »

fapaci írta:
2020.12.06., vas. 20:46

Így a sokadik kérdésed után már nem tudom megállni... nem lenne egyszerűbb elvégezni egy pár órás REW oktatást? Nem magamat akarom reklámozni, de a kérdéseid nagy részére nem lehet 2 sorban válaszolni, az meg talán nem elvárható, hogy egy fórumon órákig körmöljön az ember neked válaszolva.
Nem várok el semmit, akár még fizetnék is érte. De azt gondoltam, hogy itt a fórumon azért elég sokan használnak 2 subot és hátha kapok 1-2 jó tanácsot. Én is segítenék másnak ha olyan lenne amiben tudok.
Nem is tudtam, hogy rew oktatást is vállalsz.
Egyébként már jártál nálam mérni, és én is voltam akusztikai előadáson nálad.
Köszönöm az eddigi segítséget.

viragok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

TSanyi írta:
2020.12.06., vas. 20:57

Persze ha szereted a kihívásokat, meg ez érdekel akkor hajrá! Kellemes időtöltést vele!
Nem vagy egyedül akinek ez a hobbija hogy mérjen, állítgasson, újramérjen, áthelyezzen, ismét mérjen....
Nem a méregetés a hobbim, hanem a filmeket szeretjük nézni a családdal, de mostanság nagyon gyenge a felhozatal. A vírushelyzet miatt sajnos sokkal több a szabadidőm és ennek egy minimális részét fordítom méregetésre. A lehető legjobb beállítást szeretném kihozni az itthoni rendszerből.

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 449

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

viragok írta:
2020.12.02., szer. 18:58
alap szinten értelmezni tudom a rew-et.
Nagyon mély ez a nyúlüreg!!!

Persze ha szereted a kihívásokat, meg ez érdekel akkor hajrá! Kellemes időtöltést vele!
Nem vagy egyedül akinek ez a hobbija hogy mérjen, állítgasson, újramérjen, áthelyezzen, ismét mérjen....

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11198
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

viragok írta:
2020.12.06., vas. 20:24
A fázis beállításra mi a legjobb módszer?
Külön megméred a két szubot, aztán a kettőt együtt és összeveted a hangnyomás görbéket. Ha az együttes görbén valahol alacsonyabb hangnyomás látható, mint a szóló görbéken, akkor ott fázishiba van.

Így a sokadik kérdésed után már nem tudom megállni... nem lenne egyszerűbb elvégezni egy pár órás REW oktatást? Nem magamat akarom reklámozni, de a kérdéseid nagy részére nem lehet 2 sorban válaszolni, az meg talán nem elvárható, hogy egy fórumon órákig körmöljön az ember neked válaszolva.

viragok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

fapaci írta:
2020.12.06., vas. 18:40

A REW szoftverben is van generátor és RTA, tehát tud valós időben mérni, de ezzel nem vagy előrébb. Inkább futtass le minden pozícióban egy sweep mérést és válaszd ki a legkevésbé rossz verziót!

Ha nem akarsz nagyon elveszni az útvesztőben, külön mérd a szubokat, aztán ha viszonylag normális helyet találtál nekik, együttes méréssel is meg kell nézni az eredő hangnyomást, fázishelyzetet.
Köszönöm a segítséget.
A fázis beállításra mi a legjobb módszer?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

viragok írta:
2020.12.06., vas. 09:34
Egyszerre kellene mindkettőt vagy előbb az egyiknek megtalálni a helyét utána meg hozzá keresni a másikat?
A rew nem tud ilyen valós idejű mérést?
A REW szoftverben is van generátor és RTA, tehát tud valós időben mérni, de ezzel nem vagy előrébb. Inkább futtass le minden pozícióban egy sweep mérést és válaszd ki a legkevésbé rossz verziót!

Ha nem akarsz nagyon elveszni az útvesztőben, külön mérd a szubokat, aztán ha viszonylag normális helyet találtál nekik, együttes méréssel is meg kell nézni az eredő hangnyomást, fázishelyzetet.

viragok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

-KP- írta:
2020.12.06., vas. 13:21

Elindítottad az ARC programot manual módban akár egyszer is? Ha körülnéztél volna milyen lehetőségek vannak, akkor ezt most nem írtad volna így le. :rolleyes: A quick measure funkció elérhető még a legrégebbi ARC-ban is.

Rew pedig mindenre jó.
Köszi, igazad van. Kétszer mértem eddig azt automatán. De megnézem akkor.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1718

Hozzászólás Szerző: -KP- »

viragok írta:
2020.12.06., vas. 09:34
Avglas írta:
2020.12.06., vas. 08:20
Az Anthem ARC programja valós időben mutatja hogyan alakul a hallgatási pontban a helyzet - quick measure a neve a funkciónak.
Elindítod mèrését, közben tologatod az egyik subwoofert és tudod figyelni a laptop kijelzőjén hogy változik a hangyomás.

https://www.anthemarc.com/arc-genesis/a ... e-tool.php
Köszönöm ez nagyon jó lenne, de sajnos az avm50-re nincs már Genesis :(
Így marad a tologatás.
Egyszerre kellene mindkettőt vagy előbb az egyiknek megtalálni a helyét utána meg hozzá keresni a másikat?
Elindítottad az ARC programot manual módban akár egyszer is? Ha körülnéztél volna milyen lehetőségek vannak, akkor ezt most nem írtad volna így le. :rolleyes: A quick measure funkció elérhető még a legrégebbi ARC-ban is.

Rew pedig mindenre jó.

viragok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Avglas írta:
2020.12.06., vas. 08:20
Az Anthem ARC programja valós időben mutatja hogyan alakul a hallgatási pontban a helyzet - quick measure a neve a funkciónak.
Elindítod mèrését, közben tologatod az egyik subwoofert és tudod figyelni a laptop kijelzőjén hogy változik a hangyomás.

Köszönöm ez nagyon jó lenne, de sajnos az avm50-re nincs már Genesis :(
Így marad a tologatás.

Avglas
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 131

Hozzászólás Szerző: Avglas »

Barco Optix Cinemascope * Seymour CenterStage XD 120" 2.35:1 * Dune HD Pro 4K II * Anthem AVM60 * Emotiva xpa3 * LabGruppen PDX3000 * IMG Stageline STA2000D * Crown XLS1502 * 7.3.4 * JBL 3677 * JBL 8330 * Beckersound b1000x2, JBL4645B * Synology ds418j

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1117

Hozzászólás Szerző: denesdr »

viragok írta:
2020.12.05., szomb. 15:51
fapaci írta:
2020.12.05., szomb. 15:24

Leginkább annak van.
Van rá valami ajánlás, hogy hova érdemes tenni őket, ha a front és az egyik oldalsó falon tudom mozgatni?
Oda érdemes tenni őket, ahol a legkiegyenlítettebb átvitelt produkálják vagy olyan átvitelt amilyet te szeretnél. Ezt nehéz így távsegítségben meghatározni, mert szinte minden szoba egyedi. Mérni viszont tudsz, úgyhogy hajrá! ;)

viragok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

fapaci írta:
2020.12.05., szomb. 15:24

Leginkább annak van.
Van rá valami ajánlás, hogy hova érdemes tenni őket, ha a front és az egyik oldalsó falon tudom mozgatni?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

viragok írta:
2020.12.05., szomb. 15:10
2 sub elhelyezésénél van értelme a nem szimetrikus elhelyezést is kipróbálni?
Leginkább annak van.

viragok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

2 sub elhelyezésénél van értelme a nem szimetrikus elhelyezést is kipróbálni?

viragok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

denesdr írta:
2020.12.05., szomb. 12:33

Egyébként szerintem ez nem olyan rossz átvitel ha szubot úgyis is használsz. A 90Hz körüli csúcsot le lehet húzni EQ-val, alatta meg úgyis a szub szól, azt jól elhelyezve talán meg is lehet szüntetni az 50-60Hz közti beszakadást.
A mostani elhelyezéssel sajnos meg van a suboknál is a beszakadás. Az egyiknél nagyobb a másiknál kisebb. Teszek fel újra mérést róluk.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

viragok írta:
2020.12.04., pén. 20:29

spl.jpg
Egyébként szerintem ez nem olyan rossz átvitel ha szubot úgyis is használsz. A 90Hz körüli csúcsot le lehet húzni EQ-val, alatta meg úgyis a szub szól, azt jól elhelyezve talán meg is lehet szüntetni az 50-60Hz közti beszakadást.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

viragok írta:
2020.12.05., szomb. 09:51
denesdr írta:
2020.12.05., szomb. 08:35

A hallgatói pozíció vagy a mérési pozíció? A szoba közepén hallgatnád a rendszert (410/2=205)? Én nem hallottam még ilyenről, hogy a szoba közepén kellene mérni (hacsak nem tényleg ott van a hallgatói pozíció), van ennek valami exact szerepe?
Ott van a középső hallgatói pozíció, de az nem a szoba közepe mert keresztbe vetítek.
Mit értesz az alatt, hogy keresztbe? Úgy érted átlósan és a vászon a sarokban van?
Szerk.: ja, hogy a hosszabbik falra vetítesz es 205cm az nem a középpont mégha a 410-nek pont a fele is, talán ez tévesztett meg engem, bocsi.

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”