Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Diy csöves (vagy hibrid) erősitő épités
-
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 0
Re: Diy csöves erősitő épités
Sziasztok!
Hol lehet készíttetni csöves erősítőhöz védőrostélyt? Van valakinek tippje?
Hol lehet készíttetni csöves erősítőhöz védőrostélyt? Van valakinek tippje?
Valahogy bennem is az mocorgott, hogy az átalakítgatás nem az igazi. Csövezés nem most rögtön aktuális, csak mindig izgatta fantáziámat. Ha itt is olvasható lesz az írásod, biztos ránézek majd.dys-cus írta: ↑2020.12.03., csüt. 19:01Nem jó ötlet az átalakítgatás. Azok az APX-ek soha nem Hifire, de főleg nem audiophil célokra épültek, hanem a 100Voltos kimenetükkel a lármafán nyomatták velük a balos ideológiát. Azért van belőle rengeteg, mert minden faluban volt. Tudni illik, nem volt még internet.A Hifi célra tervezett erősítők sokkal jobb minőségű alkatrészeket tartalmaznak, tartalmaztak. Meg kell nézni pl egy Dynaco, vagy Scott erősítő alkatrész készletét ugyanabból a korból. Ez utóbbiak nem a lármafa alkalmazásra készültek. Szóval amit tudok neked mondani, az az, hogy építs. Lassan elindul régi új projectem a TauCeti Zero (The Singing Teacher). Célom az vele, hogy egy olyan erősítő legyen, amit bárki össze tud rakni, ha legalább az Ohm törvényét ismeri. Viszont a hangja a "nagy ágyúk" közelében lesz, esetleg jobb is. Figyeld írásaimat a DIY vonalon, hamarosan elkezdem a cikkek közlését. Esetleg írj PÜ-t, ha komolyan érdekel a téma.
Rediscover music
Nem jó ötlet az átalakítgatás. Azok az APX-ek soha nem Hifire, de főleg nem audiophil célokra épültek, hanem a 100Voltos kimenetükkel a lármafán nyomatták velük a balos ideológiát. Azért van belőle rengeteg, mert minden faluban volt. Tudni illik, nem volt még internet.

Dys-cus, a DysCus kimenők, konstruktőre.
Trollok, guruk, és egyéb hozzá nem értők kíméljenek!
Ha a jövőben kacérkodni akarok a csöves hanggal... megéri 2db APX100-at átalakítani/átalaklíttatni a kimenő cserével, vagy jobban járok, ha már eleve "normális" hangdobozra tervezett csövest keresek majd, mert úgyis jobban szól és nem sokkal drágább?
Rediscover music
Az járt a fejemben, hogy hüvös van a Dyscus Művekben.
Gondoltam összedobok egy, a hobbinkhoz méltó kályjhát. A teljesítménye 30 Watt, az átvitele -3dB-vel határolva 7-57kHz. A fényképeken a majdnem kész erősítőt láthatjátok belülről, illetve kívülről, disznólkodó pozícióban
, fűtés közben. Jól látszik a fotón, hogy nem széntüzelésű kazánom van, hanem elektronyos. Viccet félre téve ez az utolsó Tau Ceti Mk V. A többiektől az különbözteti meg, hogy van 230-as nyomógomb az elején, és van benne lusta áramkör. Megépítettem, hogy hallhassam a hangját, mert hiányzik.

- nagygabor1982
- Fórumlakó
- Értékelés: 201
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!sutemenyx írta: ↑2020.11.29., vas. 23:221. Minimum 50óra, ha új. Ha használt, de állt, akkor is mehet jópár órát.nagygabor1982 írta: ↑2020.11.29., vas. 21:30Lenne még kérdésem.
Tényleg bocs, de nem vagyok otthon egyelőre csöves erősítő témában és annyira legalább szeretnék, hogy ne öljem meg, normálisan kezeljem, használjam. Egy 4 csöves otl fejhallgató erősítőről van szó. Svetlana 6N8S meghajtó és 6N13S végcsövekkel üzemel jelenleg. Ezek vadonat új csövek.
1.: mennyi idő kell, kell e egyáltalán, míg a csövek úgymond bejáródnak?
2.: mennyire számít a fázishelyes tápellátás?
3.: nagyon kb. mennyi órát bírnak majd a csövek?
4.: ha csövek kellenek majd, honnan lehet azt beszerezni, milyen másik típusok jók bele?
5.: csöveket meg szabad e tapogatni szabad kézzel (cserénél)
Egyelőre nem jut más eszembe. Bocs a totálisan láma kérdésekért, de egyszer meg kell tudnom valahonnan ezeket a dolgokat. :)
Köszi, ha segítetek...
2. Attól függ milyen a rendszer. Jó rendszerben eléggé számít, simán meghallani. Ezt ki tudod próbálni, bedugod valahogy, aztán fordítva.
3. Sokmindentől függ ez úgy általában a csöveknél. Attól, hogy mennyire vannak teljes gázon járatva, attól, hogy milyen tipus és attól hogy milyen gyártó. A 6N13SZ-re 1000órát adtak meg a szovjetek, de az amcsi vagy eu változat, a 6080 is 1000órára van megadva. Viszont ez az adat úgy van megadva, hogy fullgázon járatva eddig biztosan kibírja megadott határérték alatti fáradás nélkül, ami elég szűken van véve, mert ezek ugye katonai csövek. Normál audio felhasználás mellett ezek jellemzően elmennek jópárezer órát, mire cserélni kell. Nekem pl van egy Mullard 6080, ami ment kb 1000-1200órát minimum, és pont annyi emissziót és erősítést lehet mérni, mint a teljesen újon. Szóval ilyen normál használat mellett 3-5000órára szerintem biztos számíthatsz.
4. eBay, hazai apróhirdetés, innen a fórumról, van néhány ember is, aki foglalkozik csőbeszerzéssel. Illetve vannak külföldi csodakereskedő oldalak is, de azokat nem ismerem, majd azt valaki más leírja.
Végcsövek 6N13SZ, 6AS7G, 6080, ( 5998 - de csak ha katódkövető a végcső kapcsolása. Viszont ha igen, akkor azzal messze sokkal jobban fog szólni ). Előfok 6N8S, 6SN7, de átalakítóval mehet bele ECC82 is.
5. Meg szabad, ha előtte érzésteleníted a kezed, és nem bánod ha megég. Ezek jellemzően 200-250fokon dolgoznak, nem fogod akarni megfogni. De a viccet félretéve amúgysem illik, mert a zsír a legközelebbi bekapcsolásnál ráég a búrára. Ajánlott inkább mindig áttörölni, ha már kihűlt.
Amúgy van jópárféle ilyen végcsövem. Ha budapesti vagy, és eljössz érte, akkor tudok adni kölcsönbe, aztán lehet próbálkozni vele.
Sokkal okosabb lettem!
Üdv,
Gábor
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2880
- Kapcsolat:
1. Minimum 50óra, ha új. Ha használt, de állt, akkor is mehet jópár órát.nagygabor1982 írta: ↑2020.11.29., vas. 21:30Lenne még kérdésem.
Tényleg bocs, de nem vagyok otthon egyelőre csöves erősítő témában és annyira legalább szeretnék, hogy ne öljem meg, normálisan kezeljem, használjam. Egy 4 csöves otl fejhallgató erősítőről van szó. Svetlana 6N8S meghajtó és 6N13S végcsövekkel üzemel jelenleg. Ezek vadonat új csövek.
4.: ha csövek kellenek majd, honnan lehet azt beszerezni, milyen másik típusok jók bele?
Egyelőre nem jut más eszembe. Bocs a totálisan láma kérdésekért, de egyszer meg kell tudnom valahonnan ezeket a dolgokat. :)
Köszi, ha segítetek...
2. Attól függ milyen a rendszer. Jó rendszerben eléggé számít, simán meghallani. Ezt ki tudod próbálni, bedugod valahogy, aztán fordítva.
3. Sokmindentől függ ez úgy általában a csöveknél. Attól, hogy mennyire vannak teljes gázon járatva, attól, hogy milyen tipus és attól hogy milyen gyártó. A 6N13SZ-re 1000órát adtak meg a szovjetek, de az amcsi vagy eu változat, a 6080 is 1000órára van megadva. Viszont ez az adat úgy van megadva, hogy fullgázon járatva eddig biztosan kibírja megadott határérték alatti fáradás nélkül, ami elég szűken van véve, mert ezek ugye katonai csövek. Normál audio felhasználás mellett ezek jellemzően elmennek jópárezer órát, mire cserélni kell. Nekem pl van egy Mullard 6080, ami ment kb 1000-1200órát minimum, és pont annyi emissziót és erősítést lehet mérni, mint a teljesen újon. Szóval ilyen normál használat mellett 3-5000órára szerintem biztos számíthatsz.
4. eBay, hazai apróhirdetés, innen a fórumról, van néhány ember is, aki foglalkozik csőbeszerzéssel. Illetve vannak külföldi csodakereskedő oldalak is, de azokat nem ismerem, majd azt valaki más leírja.
Végcsövek 6N13SZ, 6AS7G, 6080, ( 5998 - de csak ha katódkövető a végcső kapcsolása. Viszont ha igen, akkor azzal messze sokkal jobban fog szólni ). Előfok 6N8S, 6SN7, de átalakítóval mehet bele ECC82 is.
5. Meg szabad, ha előtte érzésteleníted a kezed, és nem bánod ha megég. Ezek jellemzően 200-250fokon dolgoznak, nem fogod akarni megfogni. De a viccet félretéve amúgysem illik, mert a zsír a legközelebbi bekapcsolásnál ráég a búrára. Ajánlott inkább mindig áttörölni, ha már kihűlt.
Amúgy van jópárféle ilyen végcsövem. Ha budapesti vagy, és eljössz érte, akkor tudok adni kölcsönbe, aztán lehet próbálkozni vele.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
- nagygabor1982
- Fórumlakó
Lenne még kérdésem.
Köszi, ha segítetek...
Köszi, ha segítetek...
- nagygabor1982
- Fórumlakó
Szia!istvan01 írta: ↑2020.11.27., pén. 08:27Tömör vagy sodrott ér hálózati áramkábelnél? Ez a tulajdonság önmagában semmit nem határoz meg. sok mindentől függ. Mindkettő módon egy környezetben lehet jó és gyengébb hangzást produkálni. A jó és gyengébb hatás mértéke is lehet nagyon változó, de hangzás változásnak összességében nem szabad 1-2%-nál nagyobbnak lenni (hifisek szeretnek 0,1%-ot kihallani kategória mértéknek). Ha mégis nagyobb a változás mértéke, ott más komoly baj is van.nagygabor1982 írta: ↑2020.11.27., pén. 07:08Sziasztok!
1 kérdés, ami lehet hülye:
Otl csöves fejhallgatóerősítőnél mennyire számít a tápkábel fajtája? Itt most csak arra gondolok, hogy tömör vagy sodrott vezetővel kellene e, vagy egyáltalán nem érdekes a dolog?
Nem akarok mindenféle ezotériába belemenni, nem vagyok ilyen téren "hívő" (rossz szóval élve :) ), de hallottam már különbséget erősítő tápkábelcserénél hangban, amikor cserélve lett tömör / sodrott vezető. Tudom ez sokmindentől függ, de mégis......
Köszi!
Füles erősítő, akár csöves, tranyós, OTL csöves miért lenne más a hálózati kábel szempontból?
Én egy érvet, nem hangzásit, mégis a sodrott mellé tennék. A füles erősítők picik, könnyűek, gyakran cipeli az ember a kényelmes sarokba. A sodrott erű kábelek kevésbé merevek, tehát nem kell az erősítőt leterhelni valamivel, hogy a kábel ne emelje, húzza odébb az asztalon.
Köszi a választ, valami ilyesmire számítottam. :)
Akkor nem állok neki ezzel variálni, jó lesz a Nordos Odin neki.
Csak vicceltem....

Tömör vagy sodrott ér hálózati áramkábelnél? Ez a tulajdonság önmagában semmit nem határoz meg. sok mindentől függ. Mindkettő módon egy környezetben lehet jó és gyengébb hangzást produkálni. A jó és gyengébb hatás mértéke is lehet nagyon változó, de hangzás változásnak összességében nem szabad 1-2%-nál nagyobbnak lenni (hifisek szeretnek 0,1%-ot kihallani kategória mértéknek). Ha mégis nagyobb a változás mértéke, ott más komoly baj is van.nagygabor1982 írta: ↑2020.11.27., pén. 07:08Sziasztok!
Otl csöves fejhallgatóerősítőnél mennyire számít a tápkábel fajtája? Itt most csak arra gondolok, hogy tömör vagy sodrott vezetővel kellene e, vagy egyáltalán nem érdekes a dolog?
Nem akarok mindenféle ezotériába belemenni, nem vagyok ilyen téren "hívő" (rossz szóval élve :) ), de hallottam már különbséget erősítő tápkábelcserénél hangban, amikor cserélve lett tömör / sodrott vezető. Tudom ez sokmindentől függ, de mégis......
Köszi!
Füles erősítő, akár csöves, tranyós, OTL csöves miért lenne más a hálózati kábel szempontból?
Én egy érvet, nem hangzásit, mégis a sodrott mellé tennék. A füles erősítők picik, könnyűek, gyakran cipeli az ember a kényelmes sarokba. A sodrott erű kábelek kevésbé merevek, tehát nem kell az erősítőt leterhelni valamivel, hogy a kábel ne emelje, húzza odébb az asztalon.
- nagygabor1982
- Fórumlakó
Sziasztok!
Köszi!
Köszi!
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Szerintem inkább annál a meglátásnál kéne maradni, hogy egy SE csöves erősítő nem való minden hangsugárzóhoz. Ahogy eredetileg sem 10-20dekás membránú agyonkeresztváltózott 3utas hangfalhoz találták ki, most sem ahhoz lesz jó, hanem a minél könnyebb membrános, kevés DF-t igénylő, nagyonnagy érzékenységű, leginkább szélessávuúakhoz lehet jó párosítás.
Másrészről egy visszacsatolatlan erősítőről beszélünk. Az altrészek minősége extrán számít, sőt igazából szinte csak az számít. A dolog már ott elbukott, hogy beteszünk egy kínai, esővízelvezető csatorna lemezéből legyártott csövet. A többiről nem is beszélve.
Másrészről egy visszacsatolatlan erősítőről beszélünk. Az altrészek minősége extrán számít, sőt igazából szinte csak az számít. A dolog már ott elbukott, hogy beteszünk egy kínai, esővízelvezető csatorna lemezéből legyártott csövet. A többiről nem is beszélve.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Ezt nem állítottam. Ha nem igazán jó kapcsolást választasz, akkor az eredmény sem lehet jó.Igen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudok egy egyszerű erősítőt megépíteni.![]()
Csatolt rajzot sokan alkalmazzák (szerintem te is) egyszerű, de nem igazán jó.
Meghajtás nagyot erősít, visszacsatolás nélkül alkalmazzák általában. Csak a meghajtó rész (végcső nélkül) kb. 2% felett torzít 200mV bemeneti szintre, ezt méréssel ellenőrizheted is.
- Csatolmányok
-
- 300b.gif (35.29 KiB) Megtekintve 2861 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára CHZ 2020.11.25., szer. 13:19-kor.
"Valóban nem hallottam, csak a véleményedre hivatkoztam, te állítod, hogy nem jó hangzás amit produkáltak."
Igen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudok egy egyszerű erősítőt megépíteni.
Igen, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudok egy egyszerű erősítőt megépíteni.

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Kapcsolat:
Olvasólámpának sem rossz az éjjeliszekrényre

Sok kapcsolás található, sajnos legtöbb semmit nem ér.Amúgy meg arra gondoltam, hogy nagyon sok végcsőre van kapcsolás a NET-en. Olyan túl sok variáció nincs. Hisz egyszerű erősítőről van szó. Szó szerint a magyar terminus technicus így nevezi: egyszerű erősítő. Az is.![]()
SE jelentése szabad fordításban egy végű, nem az egyszerűségére utal.
Valóban nem hallottam, csak a véleményedre hivatkoztam, te állítod, hogy nem jó hangzás amit produkáltak.Ezt meg miből gondolod? Tudomásom szerint egyet sem hallottál szólni.
Látom, a humor nem az erősséged továbbra sem.CHZ írta: ↑2020.11.24., kedd 07:52Hú..., ezzel nagyon megleptél!Örülök neki. Mit kellett tervezni egy SE-n? Ohm törvénye oszt jónapot.![]()
Meghajtás feszültségerősítése, kimeneti impedanciája lényeges, adott végcsőhöz kell tervezni, egyéb apróságokat már meg sem említek.
Szerinted kisebb teljesítményű SE végfok meghajtása elegendő 2-3x nagyobb teljesítményre kialakított végfok meghajtásához?
Végcsövek között is nagy különbségek vannak, van ami könnyen meghajtható, van ami nem, ezeket is figyelembe kell venni a tervezésnél. Tévedés azt hinned, hogy egy jó SE könnyebben megépíthető mint egy PP!
Kezdem érteni miért nem sikerült elfogadható hangzású csöves SE-t kipróbálnod...

"Kezdem érteni miért nem sikerült elfogadható hangzású csöves SE-t kipróbálnod"
Ezt meg miből gondolod? Tudomásom szerint egyet sem hallottál szólni. Az, hogy én nem tudom akceptálni a 3%-os zenei torzítást, az nem jelenti azt, hogy az esetlegesen általam készített egyszerű erősítő rosszabb lenne bárkiénél.

Hú..., ezzel nagyon megleptél!Örülök neki. Mit kellett tervezni egy SE-n? Ohm törvénye oszt jónapot.![]()
Meghajtás feszültségerősítése, kimeneti impedanciája lényeges, adott végcsőhöz kell tervezni, egyéb apróságokat már meg sem említek.
Szerinted kisebb teljesítményű SE végfok meghajtása elegendő 2-3x nagyobb teljesítményre kialakított végfok meghajtásához?
Végcsövek között is nagy különbségek vannak, van ami könnyen meghajtható, van ami nem, ezeket is figyelembe kell venni a tervezésnél. Tévedés azt hinned, hogy egy jó SE könnyebben megépíthető mint egy PP!
Kezdem érteni miért nem sikerült elfogadható hangzású csöves SE-t kipróbálnod...
Örülök neki. Mit kellett tervezni egy SE-n? Ohm törvénye oszt jónapot.

SE hátrányait jól ismerem, pontosan ezért tervezem nagyobb teljesítményre.Az a 10-12 Watt csak elméleti. A gyakorlatban ott már bőven lehet 4-5% torzítás
Örülök, hogy PP párti vagy. Az SE rákfenéje a torzítás, amit sajnos sokan összekevernek a részletes megszólalással. "Olyat hallok, ami nincs is rajta a felvételen!"CHZ írta: ↑2020.11.23., hétf. 09:03Én is inkább PP párti vagyok, jelenleg 4db PP csöves végfokom van. Régebben készítettem SE-t is, képen látható kb. 15 éve készült. Barátom azóta is elégedetten hallgatja.Őszintén szólva nem emlékeztem rá. Szokatlan tőled az SE építés. Szép lesz.
Fiam szeretne kipróbálni SE csövest, megpróbálok elérni 10-12W kivehető teljesítményt, talán így már értékelhető minősége lesz, 93dB érzékenységű hangsugárzóval.

Én hamarosan egy 300B-t építek a szomszédomnak, aki cserébe megjavítja a fotelem. Majd beszámolok róla itt is.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5160
Egy ilyen SE erősítőt azért megvizslatnék szívesen... (Pki=170W)
A fűtése 17V 18A!
A fűtése 17V 18A!
- Csatolmányok
-
- GM100SE.jpg (350.34 KiB) Megtekintve 2915 alkalommal
Én is inkább PP párti vagyok, jelenleg 4db PP csöves végfokom van. Régebben készítettem SE-t is, képen látható kb. 15 éve készült. Barátom azóta is elégedetten hallgatja.Őszintén szólva nem emlékeztem rá. Szokatlan tőled az SE építés. Szép lesz.
Fiam szeretne kipróbálni SE csövest, megpróbálok elérni 10-12W kivehető teljesítményt, talán így már értékelhető minősége lesz, 93dB érzékenységű hangsugárzóval.
- Csatolmányok
-
- 6C33CSE 2.jpg (133.37 KiB) Megtekintve 2918 alkalommal
Őszintén szólva nem emlékeztem rá. Szokatlan tőled az SE építés. Szép lesz.
Malyd megörekszel Te is, és ha a félszemedre mekvakulsz, és sietsz az írással, akkor majd Te is elírod. Vagy már úgty is van, mert aszt meg nem teszed szóvá, hogy másodjára hiogy írtam. Komolyan? Kell ez?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára dys-cus 2020.11.23., hétf. 08:34-kor.