Aszpirin írta: ↑2020.10.26., hétf. 13:52
Én pontosan az ilyen Pioneer-féle történetek miatt határoztam el, hogy komoly célokra nem használok hálózati lejátszót (ergo: hálózati lejátszóra nem vagyok hajlandó komoly összeget áldozni). Inkább az aktuális (nem csak audio célokra használt) asztali számítógépemről megy a streaming, a zene "folyosóját" a szgép USB-portjától az erősítő analóg bemenetéig pedig megfelelően "feltuningoltam" - az USB-egység esetleges időzítési és tápstabilitási problémáját egy jóminőségű és nagyon alacsony zajú táppal hajtott USB-SPDIF/AES/EBU bridge-dzsel egészítettem ki, a külső DAC pedig (ami AES/EBU-n "nyeli be" a jóságot) ultraalacsony zajú tápot kapott... persze ez így már a PC alapú zenelejátszás topikba illik, de azért kíváncsi vagyok, mennyibe kerülne az a hálózati lejátszó, ami az így kapott eredményt túlszárnyalja. Biztosan van olyan, jó drágán. És aztán retteghetsz, hogy ha a kedvenc szolgáltatód 3-5 év múlva API-t vált, akkor a jó drágán megvett lejátszód gyártója ad-e ki új firmware-t rá, ami leköveti azt.
A BlueSound Powernode-om pl., ami a hálószobában van, ha a Tidallal valami történik, számomra egy darab téglává válik, mert NAS-t nem használok... de az legalább nem egy drága darab (vagy legalábbis messze nem egy Lumin-kategória).
Ami pedig a Pioneer és a Spotify API történetét illeti, a csúnyaságban azért a Spotify is keményen benne van a korábbival inkompatibilis API-val, amit korrekten nem így kellene, és a Spotify-nak szerencséje van, hogy megengedhet magának egy ilyen húzást, mert az érintett felhasználók nem őt (API szolgáltató), hanem a kliens-készülékgyártót (OEM) hibáztatják, illetve hogy sztem jelenleg még elenyésző a spotify hálózati lejátszókon való használatának aránya a telefonos használathoz képes. 5 évig dolgoztam egy nagy multi ipari kütyüinternet (IIoT) platformjának fejlesztésén, az üzleti modell eléggé hasonló ott is (alaptechnológia-szolgáltató » OEM » végfelhasználó) - hát ott eléggé pl. felérne egy harakirivel egy ilyen jellegű API-váltás, a régi API szolgáltatói oldali támogatásának "lekapcsolásával" ill. a teljes felelősség és átállási költség OEM-ekre való hárításával - bár alighanem az az IIoT-platform-API egy-két nagyságrenddel bonyolultabb, mint a Spotify-é.
Nem tudtam, hogy a BS nem támogatja a DLNA-t. Ez öngól annak, aki megveszi és öngól a BS tervezőitől, hogy önkéntes illegalitásba helyezik ezáltal a lejátszóikat, mert semmi nem fogja látni és kezelni a hálózaton. Főleg ennek tudatában, így utólag, nagyon örülök, hogy nem vettem BS-ot. Ja és erről sem tájékoztatott egyetlen kereskedő sem, hogy "koma, hékás...tudod mit veszel"? Egyetlen szóval nem hangzott el sehol, hogy DLNA képtelen a BS.

Ha a Pioneer vagy a többi ezerféle sem támogatná, akkor azt mondanám, igazad van, de így nincs. DLNA-n bármit elérsz, bármivel, tehát nincs olyan, hogy egy Spotify-t vagy Tidalt ne tudnál stream-elni. Innen kezdve nem értem, mi a baj úgy általában egy dedikált hálózati lejátszóval, ami, a hangminőségét illetően is kifejezetten kiváló tud lenni...igen, nem olcsón, ez tény. Ne alapkategóriából indulj ki, ami a szolgáltatásain kívül semmi pluszt nem hordoz magában, mert sok esetben csapnivaló a hangminőségük, hanem olyan audiofil "produktumra" gondolj helyette, ami például teljes egészében le tud váltani egy igen jó minőségű CD lejátszót. Csak 44.1/16 bit kell neki ahhoz, hogy akár kimagasló hangminőségben hallgasd a zenéidet.

Ezt külső daccal és "audio PC"-vel sokkal magasabb áron kapnád meg, ebben szinte teljesen biztos vagyok. Amikről én tudok, hallok, azok bőven átlépik a 600 ezres keretet, és ebben még nincs dac, csak maga a passzív hűtésű audiopc. És persze ez nem a legdrágább... Akkor kellenek még kábelek, amik bizony iszonyat drágák, amennyiben tudod, mert tapasztaltad, hogy egy kábel önmagában mennyit képes hozzátenni, vagy elvenni a zenéből. Gyorsan eljutunk az 1 millióig és még mindig sok dobozod és kábelerdő van szerteszét a szobában. De végülis az a szép, hogy mindenki másképp gondolja. Ettől olyan érdekes a hifizés. Sokfelől lehet közelíteni a célhoz..