Tom40 írta: ↑2020.09.27., vas. 20:54
Sziasztok Osvenyesek!
11 oldalt visszaolvastam es nem lettem okosabb, hogy aki most akar osvenyt epiteni, az hogyan is alljon neki.
A 40+ eves ujonnan vasarolt hazban az elektromos halozat ujra lesz huzva, kapcsolotablaval egyutt es ugy nez ki, eleg kozel - par meter tavolsagra - lesz a zeneszoba a hazban levo elektromos fokapcsolohoz is (bocs, ha nem szakszeru a szohasznalatom, de talan ertheto igy is).
Gondolom, ezerszer at lett ragva, de segitene nekem valaki megtalalni egy osszefoglalot, hogy hogyan tudok elindulni? Mit mondjak majd a villanyszerelonek, aki minden bizonnyal hulyenek fog nezni?
Elore is koszi!
Naivitás lenne tuti dolgokat leírni, ajánlani, mert itt a hifiben mindent lefed a szubjektivitás és egyéni ízlés.
De, szempontok.
Ha teljes a felújítás, vésés, csövezés, vakolás, festés stb, akkor legyen olyan kivitel, hogy később könnyen legyen cserélhető kábelben, kismegszakítókban, vagy vele méret azonos olvadókban. Tehát legyen jó nagy átmérő cső a falban, legalább 21mm, vagy több. Legyen olyan, hogy ne egy cső mennyen a hifi falához, hanem több, hogy ha úgy van kedved, akkor szeparált és csövezésben elválasztott ösvény külön-külön készülékekhez, a lakáselosztónál független biztosítókról indítva.
Legyen most indulónak tömör réz villanydrót 3x4mm2, vastagabb felesleges, de később még variálhatsz ha úgy gondolod.
Előnye és hátránya is van a hifi közelségnek az árammérőszekrényhez. A nagyobb ösvény hossz jobb szeparálást ad a lakás/szomszédok hálózatra visszatermelt zajától. Viszont legyen az a lakás háromfázis tápos, a hifihez azt a fázist vigyed, amit a lakás többi és nagyfogyasztói nem használnak, főleg a zajtermelők.
Azt már nem is említem, legyen az árammérő közelében lenyomva egy, vagy több új 3m-es földelőszonda, persze ha társasház, akkor ez komplikáltabb ügy.
Az áramérő és előtti pecsétzáras részét az EON/ELMŰ/DÉMÁSZ nem engedi egyéni ízlésre, tehát ott ők diktálnak. De ha teljesítmény növelés is van rendelve, akkor lehet, érdemes nagyobb keresztmetszetet kérni a méretlen ágra, aluból 16-25mm2, vagy jobb ha ez rézből van. Ekkor viszont kérhetnek tervezést hivatalos tervezőtől és mindent papírral kell jegyzőkönyvezni.