Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

screamy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 36

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: screamy »

denesdr írta:
2020.07.29., szer. 12:56
screamy írta:
2020.07.28., kedd 21:43
Sziasztok,

A segítségetekre volna szükségem. Nemrég volt egy fülműtétem, cholesteatoma és maradandó halláskárosodást szenvedtem a bal fülemre kb. 5000 Hz-től felfelé, -25db körül. Szóval a középtartomány az rendben van.
Megoldást keresek rá, mert így a sztereó színpad nagyon nem kerek. Egy DSP végfokra gondoltam, amivel az adott frekvenciákat emelni tudom, mint pl. az Ascendo DNA1000-es. Egy baj van vele, az ára. Tudtok alternatívákat javasolni nekem?

Előre is köszönöm!
Szia!
Próbáltad esetleg a DSP-s megoldást mondjuk PC-n (pl ingyenes EQ APO), hogy egyáltalán működik-e amit elképzeltél?
Nincsen PC a láncban!
Erősítő:  Arcam P85+Arcam A85
Hangfal: Wilson Benesch ARC
Forrás, DAC:   Bluesound Node => TIDAL
Phono: Project Debut Carbon Esprit
Kábelek: Xindak, Fapaci, Van Damme

tonya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1036

Hozzászólás Szerző: tonya »

eszeky írta:
2020.07.29., szer. 06:29
Sziasztok!
Van értelme érdemes használt tizenéves erősítőben bármit is cserélni . Elvinni megnézetni? Szól, nincs vele probléma. Az erősítő Primare.
Attila
Szerintem ha tökéletesen működik ne nyúlj hozzá, ;)
Sok régi kacat.(Na jó azért van pár új cucc is.) Kár is velük foglalkozni, de én el vagyok velük.
Nem mindig a drágább cucc a jobb, néha vannak kivételek......

béres-jános
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 295

Hozzászólás Szerző: béres-jános »

eszeky írta:
2020.07.29., szer. 06:29
Sziasztok!
Van értelme érdemes használt tizenéves erősítőben bármit is cserélni . Elvinni megnézetni? Szól, nincs vele probléma. Az erősítő Primare.
Attila
Igen van! Ha szereted és meg akarod tartani akkor mindenképp ráfér egy alapos felújítás, tuning. Ha érdekel privátban megbeszélhetjük.
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

screamy írta:
2020.07.28., kedd 21:43
Sziasztok,

A segítségetekre volna szükségem. Nemrég volt egy fülműtétem, cholesteatoma és maradandó halláskárosodást szenvedtem a bal fülemre kb. 5000 Hz-től felfelé, -25db körül. Szóval a középtartomány az rendben van.
Megoldást keresek rá, mert így a sztereó színpad nagyon nem kerek. Egy DSP végfokra gondoltam, amivel az adott frekvenciákat emelni tudom, mint pl. az Ascendo DNA1000-es. Egy baj van vele, az ára. Tudtok alternatívákat javasolni nekem?

Előre is köszönöm!
Szia!
Próbáltad esetleg a DSP-s megoldást mondjuk PC-n (pl ingyenes EQ APO), hogy egyáltalán működik-e amit elképzeltél?

eszeky
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 10

Hozzászólás Szerző: eszeky »

Sziasztok!
Attila

screamy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 36

Hozzászólás Szerző: screamy »

Sziasztok,

Előre is köszönöm!
Erősítő:  Arcam P85+Arcam A85
Hangfal: Wilson Benesch ARC
Forrás, DAC:   Bluesound Node => TIDAL
Phono: Project Debut Carbon Esprit
Kábelek: Xindak, Fapaci, Van Damme

viri
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1653

Hozzászólás Szerző: viri »

Bocs mindenkitől, mostanában mindig rosszul idézek, régebben nem volt ilyen problémám 😁mit rontok el?
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

viri
V.I.P.
V.I.P.

Ez azért borítékolható volt, nem?
2018 PS Audio M700 $2998/pair
1990-es évek eleje PS Audio Delta 250 $5000/pair
Ezek nem egy ligában fociznak. Csodák nincsenek. Ha csak az inflációt számolnánk ki a 90-es évek és 2018 között már simán a duplája jönne ki árban. Ezt azért ne felejtsük ki, mikor egy készülék tudását elemezzük, függetlenül annak technikai felépítésétől.
[/quote]

Persze ebben is van valami, ez igaz, de ez inkább nem tudásbeli különbség volt, ami jellemző egy árkategória ugrásnál, hanem egyfajta másság, ami szerintem a D osztálynak köszönhető. Azért gondolom ezt, mert ugyan ilyen élményem volt régebben a nuforce erősítőkkel is.
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature

HSRT8
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 601

Hozzászólás Szerző: HSRT8 »

Nem engem kérdeztél ugyan, de hátha tanulságos még egy hasonló tapasztalat D osztállyal: minden előítélet nélkül hallgattam meg az újonnan 1M-be kerülő ice poweres, de analóg bemeneti áramkörös PS audio stellar M700-at (már eladta a fórumtárs, ezért merem leírni) nagyon jókat írták róla, már már csöves simaságot emlegették a leírások, és volt benne bizodalmam, hogy 2019-2020-ban már talán tart itt a technika. Hát sajnos nem. Nem mondanám rossznak sem, hifis paraméterekből nagyjából tudott mindent is, az első percekben még be is dőltem neki, aztán órák, meg főleg napok alatt mindig minden kiderül. Most keresem a szavakat, mert legszívesebben azt írnám, hogy hiányzott belőle a zene, vagy az érzelem, vagy nem tudom mi, de ez olyan lózungos, szóval valami miatt nem tudott megérinteni, bevonni, inkább csak hangok voltak, jó hangzás, de semmi több. Tudom hogy ez kicsit megfoghatatlan, de számomra tapasztalati tény. Pedig csöves előfok volt előtte. És amikor bekerült helyette egy kb. 25 éves szintén PS audio delta 250, még csak nem is fetes, hanem tranzisztoros, akkor (szerintem bárki hallaná ezt a különbséget) , a hangszerek hangjai megteltek élettel, színnel, játékossággal, és ami a legfontosabb, öröm volt hallgatni. Jó érzés öntött el hallgatás közben, nem pedig kikerekedett szemekkel agyaltam a hangzáson, hogy ez most mennyire jó, vagy nem. Pedig sokkal jobban szerettem volna megvenni egy 1 éves makulátlan cuccot fél áron, mint majdnem ugyan annyiért egy ütött kopott öreg vasat, de ekellett fogadnom, hogy ez van. Na ennyi, próbálj figyelni erre (leginkább magadra, hogy milyen érzést kelt benned) amikor meghallgatod.
[/quote]

Ez azért borítékolható volt, nem?
2018 PS Audio M700 $2998/pair
1990-es évek eleje PS Audio Delta 250 $5000/pair
Ezek nem egy ligában fociznak. Csodák nincsenek. Ha csak az inflációt számolnánk ki a 90-es évek és 2018 között már simán a duplája jönne ki árban. Ezt azért ne felejtsük ki, mikor egy készülék tudását elemezzük, függetlenül annak technikai felépítésétől.
Aurender - Cary Audio - Nuforce - Marten Design

KopaszKutya
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 195

Hozzászólás Szerző: KopaszKutya »

Sziasztok!

Gondolom van itt a fórumon néhány Luxman kedvelő/szakértő.

Érdeklődnék, hogy az L-410 és az L-510 között milyen hangbeli különbségek fedezhetők fel, ha egyáltalán van különbség?

Érdemes nagyobbra váltani az L-410-ről?

Köszönöm!
Marantz CD74 - Dénes Péter 6C33C SE - Vandersteen 2CE Signature - Schmidt Ferenc kábelezés

Firebat AK2 Plus PC - TMP Ant - Fidelity Achat - Fidelity Pyrit - Braun L710/1

PC - Singxer F1 - Audio-GD NOS 11 - Hifiman HE1000 V2

viri
V.I.P.
V.I.P.

Mi a rossz tapasztalat? Kicsit bővebben írnál róla?
[/quote]

Nem engem kérdeztél ugyan, de hátha tanulságos még egy hasonló tapasztalat D osztállyal: minden előítélet nélkül hallgattam meg az újonnan 1M-be kerülő ice poweres, de analóg bemeneti áramkörös PS audio stellar M700-at (már eladta a fórumtárs, ezért merem leírni) nagyon jókat írták róla, már már csöves simaságot emlegették a leírások, és volt benne bizodalmam, hogy 2019-2020-ban már talán tart itt a technika. Hát sajnos nem. Nem mondanám rossznak sem, hifis paraméterekből nagyjából tudott mindent is, az első percekben még be is dőltem neki, aztán órák, meg főleg napok alatt mindig minden kiderül. Most keresem a szavakat, mert legszívesebben azt írnám, hogy hiányzott belőle a zene, vagy az érzelem, vagy nem tudom mi, de ez olyan lózungos, szóval valami miatt nem tudott megérinteni, bevonni, inkább csak hangok voltak, jó hangzás, de semmi több. Tudom hogy ez kicsit megfoghatatlan, de számomra tapasztalati tény. Pedig csöves előfok volt előtte. És amikor bekerült helyette egy kb. 25 éves szintén PS audio delta 250, még csak nem is fetes, hanem tranzisztoros, akkor (szerintem bárki hallaná ezt a különbséget) , a hangszerek hangjai megteltek élettel, színnel, játékossággal, és ami a legfontosabb, öröm volt hallgatni. Jó érzés öntött el hallgatás közben, nem pedig kikerekedett szemekkel agyaltam a hangzáson, hogy ez most mennyire jó, vagy nem. Pedig sokkal jobban szerettem volna megvenni egy 1 éves makulátlan cuccot fél áron, mint majdnem ugyan annyiért egy ütött kopott öreg vasat, de ekellett fogadnom, hogy ez van. Na ennyi, próbálj figyelni erre (leginkább magadra, hogy milyen érzést kelt benned) amikor meghallgatod.

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

Sziasztok!

Primare spa 23 ast használok jelenleg is mozihoz....Hozzáteszem kurva jó dinamikus brutál erő ..
Volt primare A20 asom sztereó zenén leiskolázta a spa 23 ast....sokkal élvezetesebben szólt...
Egyszerre volt mindkettő így igen sokszor próbálgattam mit miért.....
Pedig sokkal újjabb fejlesztés az spa "D " osztály és zengik a sztereón is a képességeit....
Nekem ennyi a tapasztalatom egy azon rendszerben azonos körülményekben hallgatva mindkettőt.
Üdv

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 361

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

vidor2009 írta:
2020.06.25., csüt. 13:08
Az említett gyártó nem ismerem, de a D osztályról csak jó véleményem van. Főleg a Tripath csipesekről. Komoly meglepetést tud okozni még kapcsoló üzemű táppal is....
Nekem meg csak rossz!(1:1)
Üdv. Gyuri :napsut:
Mi a rossz tapasztalat? Kicsit bővebben írnál róla?
A gondolkodás nem megerőltető...

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 390

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

Az említett gyártó nem ismerem, de a D osztályról csak jó véleményem van. Főleg a Tripath csipesekről. Komoly meglepetést tud okozni még kapcsoló üzemű táppal is....
Nekem meg csak rossz!(1:1)
Üdv. Gyuri :napsut:

ViXi78
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 54

Hozzászólás Szerző: ViXi78 »

Értem. Köszönöm. Egy Crosby-val szemezek, de nem tudok ezekről semmit.

https://lnx.m2tech.biz/products/rockstars/crosby/
Apple Mac Mini M1(Audirvana Studio, Tidal)- Questyle CMA Twelve - Hifiman Arya Stealth

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 361

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

ViXi78 írta:
2020.06.23., kedd 21:43
Üdv. Urak!

M2tech gyártóról és termékeiről úgy általában mi a véleményetek?
D osztály?

Köszi.
A gondolkodás nem megerőltető...

ViXi78
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 54

Hozzászólás Szerző: ViXi78 »

Üdv. Urak!

M2tech gyártóról és termékeiről úgy általában mi a véleményetek?
D osztály?

Köszi.
Apple Mac Mini M1(Audirvana Studio, Tidal)- Questyle CMA Twelve - Hifiman Arya Stealth

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fülelek írta:
2020.06.14., vas. 20:19
denesdr írta:
2020.06.14., vas. 18:24
Nem a fordított fázisra céloztam elsődlegesen, mert az valóban könnyen orvosolható, hanem akár a topológia vagy szűrés okozta időzítésbeli különbségre. Például egy tipikus 2kHz váltási frekvenciánál 0,25 ms eltérés esetén váltási pontban teljes kioltás lép fel amennyiben fázishelyes a keresztváltás. De egy részleges kioltás is ugyanúgy rossz lehet.
Sok nagyobb gyártó részben ezért is nem tesz többerősítős csatlakozási lehetőséget a dobozaira.
Azonos végfokok esetén nem merülhet fel ilyen probléma, de két különféle kapcsolástechnikájú erősítőnél sem, amennyiben mindegyik azonos mértékben átviszi a váltási frekvencia tízszeresét, ami jelen esetben 20kHz.
Az eredeti feltevés szerint a háromutas rendszerben a mély hangszórót hajtaná meg külön erősítővel, ahol feltehetőleg még jóval lejjebb van a váltási frekvencia.
Egy igazán jó és kellő teljesítményű erősítő esetén semmilyen előnye nincs a passzív váltós biamplifikálásnak, egyéb esetben lehetséges némi hozadék. Kérdés, hogy két azonos erősítő áráért (akár új, akár használt) lehet-e egy darab jobb minőségű erősítőt kapni, ugyanez a kérdés vonatkozik a hangszórókábelekre is, meg az interkonnekt kábelekre is.
Bár lehet, hogy extrém eset mert a klasszikus hifi erősítőknél nem jellemző, de egy DSP-vel ellátott erősítőnél lehet annyi késés egy normál erősítőhöz képest, hogy problémát okozzon. Igaz, hogy a DSP-vel szabálozhato az időzítés, de csak késleltetni lehet, ami nem segíti igazán a normál erősítővel való kombinálást.
A többerősítős meghajtás létjogosultságával kapcsolatban egyetértek, ha passzív hangsugárzóról beszélünk. Nem hoz annyit, mint amennyit visz.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5134

Hozzászólás Szerző: fülelek »

denesdr írta:
2020.06.14., vas. 18:24
Nem a fordított fázisra céloztam elsődlegesen, mert az valóban könnyen orvosolható, hanem akár a topológia vagy szűrés okozta időzítésbeli különbségre. Például egy tipikus 2kHz váltási frekvenciánál 0,25 ms eltérés esetén váltási pontban teljes kioltás lép fel amennyiben fázishelyes a keresztváltás. De egy részleges kioltás is ugyanúgy rossz lehet.
Sok nagyobb gyártó részben ezért is nem tesz többerősítős csatlakozási lehetőséget a dobozaira.
Azonos végfokok esetén nem merülhet fel ilyen probléma, de két különféle kapcsolástechnikájú erősítőnél sem, amennyiben mindegyik azonos mértékben átviszi a váltási frekvencia tízszeresét, ami jelen esetben 20kHz.
Az eredeti feltevés szerint a háromutas rendszerben a mély hangszórót hajtaná meg külön erősítővel, ahol feltehetőleg még jóval lejjebb van a váltási frekvencia.
Egy igazán jó és kellő teljesítményű erősítő esetén semmilyen előnye nincs a passzív váltós biamplifikálásnak, egyéb esetben lehetséges némi hozadék. Kérdés, hogy két azonos erősítő áráért (akár új, akár használt) lehet-e egy darab jobb minőségű erősítőt kapni, ugyanez a kérdés vonatkozik a hangszórókábelekre is, meg az interkonnekt kábelekre is.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2719

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

vazze írta:
2020.06.14., vas. 19:02
Köszönöm a válaszokat , sokat segítettetek!
Természetesen teljesen egyforma végfokokról lenne szó amik egyazon gyártó azonos szériájából valók mint az előfok.
Ha találok egy kedvező árú végfokot akkor szerintem belevágok.
Ha belevágsz számolj be róla, szerintem többen (én is) kíváncsiak vagyunk az eredményre. :smile32:
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1404

Hozzászólás Szerző: vazze »

Köszönöm a válaszokat , sokat segítettetek!
Természetesen teljesen egyforma végfokokról lenne szó amik egyazon gyártó azonos szériájából valók mint az előfok.
Ha találok egy kedvező árú végfokot akkor szerintem belevágok.
 Munkaidőben vagyok, ráérek :-]

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

fülelek írta:
2020.06.14., vas. 18:10
A fázis probléma nem probléma, mert a gyári erősítők túlnyomó többsége nem fordít fázist, ha meg véletlenül mégis, az nagyon hallható, és egyszerű megfordítani a hangszórókábel csatlakozóit.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5134

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Jó megoldás az Y kábel. De ha a két végfok nem egyforma, a feszültségerősítésüknek (gain) meg kell egyeznie, ha van lehetőség, akkor be kell állítani egyformára a két erősítőt. Ehhez a nagyobbik feszültségerősítésű erősítőn szükséges egy bemeneti szintszabályozó potméter. Minimális műszerezettség (egyszerű kéziműszer) szükséges, a fül mély frekvenciákon elég pontatlan. Nem szükséges akusztikai mérés e célból.
A fázis probléma nem probléma, mert a gyári erősítők túlnyomó többsége nem fordít fázist, ha meg véletlenül mégis, az nagyon hallható, és egyszerű megfordítani a hangszórókábel csatlakozóit.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

vazze írta:
2020.06.14., vas. 16:33
Nincs lehetőség továbbfűzésre.
RCA és XLR csatlakozás van az előfokon és a végfokon is. Én XLR-el használom.
Szerintem simán jó lehet az Y kábeles megoldás, egy végfok bemeneti impedanciája többbszáz vagy többezerszerese is szokott lenni mint az előfok kimeneti impedanciája, szóval egy jópárat lehet párhuzamosítani (Y kábel) mielőtt problémába futnánk.
Nemtudom egy továbbfűzés csinál-e valami mást is mint párhuzamosít?
XLR jelosztót meg készen is lehet kapni akár Neutrik csatikkal, többet is összekötve stb.
Végfokok egyformák lennének? Azért kérdem mert többerősítős meghajtásnál nem árt egy akusztikai mérés, ha különböző fajta végfokokkal történik a meghajtás, mert akár a teljes keresztváltási fázisillesztést haza lehet vele vágni esetenként.

vazze
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1404

Hozzászólás Szerző: vazze »

BLX írta:
2020.06.14., vas. 15:56
vazze írta:
2020.06.14., vas. 15:14
Sziasztok!

Egy banális kérdésem lenne a nálam tapasztaltabb szakikhoz!

Szóval adott egy hangsugárzó a triamplifikálható de én csak egy sztereó végfokkal használom.
Gondoltam kipróbálnám mondjuk biamp-ban (mély egy végfok,közép és magas egy másik végfok).
A probléma ott van , hogy az előfokomon csak egy pár XLR kimenet van.
Tehát a kérdés az , hogy ha teszem azt készítek egy Y kábelt XLR-ből és rákötök két végfokot egy előfokra akkor az képes-e maghajtani mindkettőt?
Most itt ehelyütt a készülékek neve teljesen irreleváns,pusztán az érdekelne , hogy érdemes ezen gondolkodni , esetleg kipróbálni vagy helyből halott ötlet?
Milyen végfokokkal használnád? Nincsen véletlenül a végfokokon lehetőség a továbbfűzésre?

Nincs lehetőség továbbfűzésre.
RCA és XLR csatlakozás van az előfokon és a végfokon is. Én XLR-el használom.
 Munkaidőben vagyok, ráérek :-]

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”