Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Sziasztok!
Van egy aktív tápregenerátorom (VIBAVOICE).
Milyen átmérőjű, illetve milyen hosszú kábellel menjek bele - betáp?
Van egyáltalán ennek jelentősége, vagy jó a "kínai fekete" 0.75mm2 ?
Kifelé megvannak a nevesebb darabok.
Egyébként a falban, fali hálózati aljzat előtt szemre kb. 1.5....2.5mm -es alu "drót" tekereg...
Van egy aktív tápregenerátorom (VIBAVOICE).
Milyen átmérőjű, illetve milyen hosszú kábellel menjek bele - betáp?
Van egyáltalán ennek jelentősége, vagy jó a "kínai fekete" 0.75mm2 ?
Kifelé megvannak a nevesebb darabok.
Egyébként a falban, fali hálózati aljzat előtt szemre kb. 1.5....2.5mm -es alu "drót" tekereg...
- prando
- V.I.P.
- Értékelés: 160
Majd lekapom a Zu Eventekről én is. :)
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 865
Hi, tudnatok ajanlani 3 meteres 3,5 mm-es male/female kabelt ebay-rol?
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
Miért is ?
Csak a külső szigetelő réteget írta ...............
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
- gyongyhalas
- Fórumlakó
- Értékelés: 326
gyongyhalas írta: ↑2020.07.28., kedd 13:27Ha jól értem ...a külső szigetelés lebontásáról van szó....Vagyis az ereken marad szigetelés.hollohazi írta: ↑2020.07.28., kedd 07:15Valamikor a 90-es években állapították meg, vagy publikálták, hogy a legjobb kábel szigetelő anyag a levegő(vákum). A plusz árnyékolás e logika mentén csak ronthat a kábel hangján. A csatlakozók milyen hatékonysággal, hány Hertzig árnyékolnak? Meghallgattam korábban egy többszörösen szigetelt interkonnektet, egy cég zászlóshajó kábelét, abban egyedül a jel-zaj viszony tetszett. Saját tapasztalat, hogy minden plusz szigetelő réteg ront a kábel hangján, a 230 V-os hosszabbító kábelén is, vagy ha még plusz kábelcsatornába rakjuk, az is. Én e külső szigetelő réteget lefejtve használom a hálózati hosszabbító kábeleimet.![]()
Ez így szerintem teljesen kivitelezhető.. mint a villanyszerelési tömör réz kábel egymás mellett vagy összefonva..![]()
A szigetelés elég biztonságos rajta..A készülékek mögött nen is okoz gondot.
Ösvénynél nekem is így megy az elosztóíg...
Üdv.
- gyongyhalas
- Fórumlakó
- Értékelés: 326
Bocsánat kétszer küldtem valahogy..

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gyongyhalas 2020.07.28., kedd 13:33-kor.
Én meg a 80-as években kaptam az első hifinek nevezett gépeimet, amihez akkoriban hozzá lehetett jutni vidéken is (Pio, Cleopatra, Videoton). Ezekhez a gépekhez adták azokat a kábeleket na jó, inkább drótokat, amiket ma is Hama néven pár száz forintért lehet kapni. Fogalmam sincs milyen árnyékolás volt(?) rajtuk, de zenehallgatás közben szépen ki tudtam hallgatni a szomszéd CB-rádiós forgalmazását.

Talán mégis jobb lett volna már akkor is valami árnyékolás a levegő helyett?

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
- TomLeftiger
- Törzsvendég
- Értékelés: 496
Zajlik itt az élet.
Szerintem összekötő kábelből, meg hangsugárzó kábelből is a nagyon hosszú a jobb, így ha nem tetszik a hang, fel tudod magad kötni vele.

Szerintem összekötő kábelből, meg hangsugárzó kábelből is a nagyon hosszú a jobb, így ha nem tetszik a hang, fel tudod magad kötni vele.

- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7607
Személyében senkit se szeretnék megbántani (soha nem is akartam, de sajnos sikerült párszor), hitében, meggyőződésében megingatni se szeretnék senkit (nem is tudnék). Viszont mikor a hitet / szubjektív tapasztalást objektív eszközökkel, de rosszul akarnak alátámasztani, azt muszáj kijavítani a többség érdekében (nem nekem). Mert azért a világ 1 féle képpen működik, mégha mindenki másként éli is meg.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
- Szalon
- Fórumlakó
- Értékelés: 1501
Erről és a lentebbi pár beírásról a következő vicc jut eszembe:
- Mi a női megérzés?
- A logika teljes hiányának árnyaltabb megfogalmazása.
Komolyan... mint egy igazi női lelkületű hisztis p...csa...

Avantgarde Acoustic Duo G2
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech
Avantgarde Acoustic Model THREE
Lumin A1
Siltech
- hollohazi
- Törzsvendég
- Értékelés: 308
Majd, ha kábelügyben/is/ szakértőkre lesz szükségem, feltétlen idefordulok.
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő, 47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6002
Valahogy az az érzésem, hogy keveredés van a fejedben a szigetelés és árnyékolás kapcsán. Ezért ebben a formában elég nyakatekert ez a logika (szerintem).
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11017
- Kapcsolat:
Én is éltem a 90-es években. Akkoriban jött divatba nálunk a szűz piacot megcélozva a távgyógyítás, a kézrátételes orvoslás és sok más sarlatánság is. Szerencsére a mértékadó fizikai publikációkra ezek nem voltak hatással. A levegő igen jó elektromos szigetelő, de van nála e szempontból izmosabb anyag bőven, pl. a teflon, csillám és a porcelánok. Talán nem véletlen, hogy az ipari szigetelőket is általában ezekből készítik. Itt jelzem, a szigetelési képesség és a fajlagos elektromos ellenállás nem teljesen ugyanaz, de ez most mindegy.
Meredek következtetést vontál le, miszerint a levegő szigetelő képességével cáfolod a kábelek árnyékolásának létjogosultságát, de így legalább látjuk azt a logikát, ami bizonyos körökben elfogadott. Az általad tett kijelentések sokkal inkább vonatkoznak a dielektromosság és permittivitás hatáskörébe, de ez már egy másik történet, ami nagyon kilógna ebből a topikból.
Ebben most nagyon mellé tetszett nyúlni. A HFM korai idejében volt erről szó, de nem szigetelő értelemben, hanem mint semleges dielektrikum az általános műanyag és nem műanyag szigetelő (nem vezető) tulajdonságú anyagokhoz képest. Viszont eme tulajdonsága nagyon instabil mert olyan hogy szennyezés mentes, vízpára mentes levegő csak laborban létezik.
Ezzel szemben a száraz, tiszta levegő átütési szilárdság 25kV/cm, nedves 50% vagy feletti pára szinten ennek tizede is lehet. A szokásos villamosságban használt szigetelők átütési szilárdsága 50-100szorosa a száraz levegőének.
Vákuumban villamos áramot talán nem kéne gyakorlatban. Akkor inkább legyen szupravezetés, ez már majd minden kórházban előfordul.
/Lányom az MRI tudományos változata szakembere, NMR-nek hívják azt a berendezést. Abban folyékony héliumban pörög egy rövidre zárt elektromágneses tekercs árama, a tekercs közepén 20-22T fluxus képződik. Ha a hélium nem szivárog el/nem melegszik fel, akkor a tekercsben rövidre zárt áram öt évig folyamatosan pörög úgy, hogy áramerőssége lecsökken kb 5%-al. Ekkor rákapcsolnak egy gerjesztőt, vissza emelik az áramot 100%-ra./
a módszerességhez minimum hozzátartozna valami ilyesmi: mindez rendkívül környezetfüggö. A környezetböl helytöl függöen erösen különbözö mértékü zavarok jöhetnek, ennek megfelelöen helyszínenként különbözö megoldások szükségesek, optimálisak. (érzékeny méréseknél egyértelmüen mérhetöen így van ez)hollohazi írta: ↑2020.07.28., kedd 07:15Valamikor a 90-es években állapították meg, vagy publikálták, hogy a legjobb kábel szigetelő anyag a levegő(vákum). A plusz árnyékolás e logika mentén csak ronthat a kábel hangján. A csatlakozók milyen hatékonysággal, hány Hertzig árnyékolnak? Meghallgattam korábban egy többszörösen szigetelt interkonnektet, egy cég zászlóshajó kábelét, abban egyedül a jel-zaj viszony tetszett. Saját tapasztalat, hogy minden plusz szigetelő réteg ront a kábel hangján, a 230 V-os hosszabbító kábelén is, vagy ha még plusz kábelcsatornába rakjuk, az is. Én e külső szigetelő réteget lefejtve használom a hálózati hosszabbító kábeleimet.
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
SZVSZ ezt inkább nem sorolnám a követendő ötletek közé

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- hollohazi
- Törzsvendég
- Értékelés: 308
Valamikor a 90-es években állapították meg, vagy publikálták, hogy a legjobb kábel szigetelő anyag a levegő(vákum). A plusz árnyékolás e logika mentén csak ronthat a kábel hangján. A csatlakozók milyen hatékonysággal, hány Hertzig árnyékolnak? Meghallgattam korábban egy többszörösen szigetelt interkonnektet, egy cég zászlóshajó kábelét, abban egyedül a jel-zaj viszony tetszett. Saját tapasztalat, hogy minden plusz szigetelő réteg ront a kábel hangján, a 230 V-os hosszabbító kábelén is, vagy ha még plusz kábelcsatornába rakjuk, az is. Én e külső szigetelő réteget lefejtve használom a hálózati hosszabbító kábeleimet.
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő, 47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7607
Hát Rudi bácsi, nem "divatból", de ez szerinted szakmai? Bocsánat! Viszont, itt nem kell hinni senkinek, ezt pillanatok alatt ki lehet deríteni bárkinek. Érdemes valami jó nagyot erősítő fokozat előtti kábellel próbálni, pláne ha asszimmetrikus.

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
-
- Beköltözött
- Értékelés: 450
Csak egy naiv kérdés. Akkor jó pár gyártó miért ragaszkodik az árnyékolt kábelekhez? Talán ők ezt nem így gondolják? Tudatlanok?
Csak nagyon röviden, aztán elhúzok innét, tényleg nem érdemes ide beírni semmi szakmait. Már leírtam ezt előzőleg.
Azt, hogy egy árnyékolatlan kábel pl. IC kábel mennyi zajt vesz fel, azt nem a hossza, határozza meg döntően, hanem a lezáró impedanciák. Az meg, hogy egy árnyékolatlan kábel jobban szól, az nem fikció, hanem ténykérdés. Ennyi.
Azt, hogy egy árnyékolatlan kábel pl. IC kábel mennyi zajt vesz fel, azt nem a hossza, határozza meg döntően, hanem a lezáró impedanciák. Az meg, hogy egy árnyékolatlan kábel jobban szól, az nem fikció, hanem ténykérdés. Ennyi.
de akkor ird le a konkretumokat (szerinted). (abban igazat adok egy korabbi beironak, hogy "divat" stb. "ellenedben" irni, de ha logikusan stb. cáfolsz, abbol (szerintem) nem jöhetsz ki rosszul (legfeljebb ha kár az idöért)cables írta: ↑2020.07.27., hétf. 18:29Ez a poszt egy totál szakmaiatlan, félreinformáló írás. Az hogy ennyien elhiszik ezt a zavaros halandzsát jól mutatja, hogy mennyire könnyű félreinformálni embereket!istvan01 írta: ↑2020.07.26., vas. 20:01A hosszabb kábel milyen zajkomponenst csillapít, miközben árnyékolatlanul, de árnyékolással is több környezeti zajt szed össze a rövidebbhez képest? (a szokásos árnyékolások nem kizárják a környezeti EMI zaj bejutását, csak csökkentik) A hosszabb kábel zajérzékenység hatása zajmodulációs hatásként mutatkozik, ami olykor lehet hasznos, elfedési hatása is van/lehet.
Amikor arról beszélnek, hogy az árnyékolatlan kábel jobb hangúnak minősítik, akkor ez az egyik hatás (zajmoduláció), a másik pedig az, hogy az árnyékolás erősebben terheli a forrás meghajtását főleg a földfelé képződő kapacitásával. Ha elhagyjuk az árnyékolást, akkor ez a kapacitás nem terhel, jobb lesz a magas-átvitel, jel meredekség.
pl.:
-a hosszabb kabel nem szed fel több zajt a környezeteböl, a környezeteben levö elektromagneses allapotbol ? ( szerintem de)
- vagy felvesz, de nem az a lenyeg, az a zaj kismiska ahhoz kepest, ami a csatlakozasain at jut bele, az meg függetlenül a hossztol, mindig 2 csatlakozo ?
- az arnyekolas a vezetövel nem kapacitast kepez ?
- ...
Ez a poszt egy totál szakmaiatlan, félreinformáló írás. Az hogy ennyien elhiszik ezt a zavaros halandzsát jól mutatja, hogy mennyire könnyű félreinformálni embereket!istvan01 írta: ↑2020.07.26., vas. 20:01A hosszabb kábel milyen zajkomponenst csillapít, miközben árnyékolatlanul, de árnyékolással is több környezeti zajt szed össze a rövidebbhez képest? (a szokásos árnyékolások nem kizárják a környezeti EMI zaj bejutását, csak csökkentik) A hosszabb kábel zajérzékenység hatása zajmodulációs hatásként mutatkozik, ami olykor lehet hasznos, elfedési hatása is van/lehet.
Amikor arról beszélnek, hogy az árnyékolatlan kábel jobb hangúnak minősítik, akkor ez az egyik hatás (zajmoduláció), a másik pedig az, hogy az árnyékolás erősebben terheli a forrás meghajtását főleg a földfelé képződő kapacitásával. Ha elhagyjuk az árnyékolást, akkor ez a kapacitás nem terhel, jobb lesz a magas-átvitel, jel meredekség.
Shimano írta: ↑2020.07.27., hétf. 11:53Így most visszagondolva akkor volt a legjobb,mikor még nem arra figyeltem hogy mi hogyan szól,ha nem "csak" a zene érdekelt.
Aztán belebotlottam az első hifi magazinokba,és én is azt és úgy akartam hallani amit ott írtak,és kezdődtek is a bajok,mert az valamiért nem akart összejönni.![]()

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz