A Fórum működési költségeihez járulsz hozzá azzal, ha hirdetéseket jeleníthetünk meg. Kérjük, hogy fontold meg ezen az oldalon az „Adblock” rendszered kikapcsolását.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Minél nagyobb távolságon legyen egy minél vastagabb és minél jobb minőségű anyagból lévő vezető - lehetőleg tömör -
a teljes rendszer előtt?
Az ösvény azért is jó,mert annál jó lesz a kontakt is,és ez nem egy elhanyagolható szempont,sőt.A régi kitudjamennyire oxidált kötések frissítése is megoldás lehet ha macerás egy ösvényt kiépíteni.
3×2.5mm tömör rézzel nagyon nem lehet mellényúlni,és az elég is szokott lenni,de vannak "perverzebb" fórumlakók is itt akik a 4-6-10mm-re esküsznek,de egy régi alu helyett szerintem jó az a 3×2.5mm-es egyszerű tömör réz kezdésnek.
Az anyagminőség inkább a tápkábeleknél lehet érdekes,az ösvénynél erre nem kell akkora hangsúlyt fektetni,da ha valaki ettől jobban alszik,az figyelhet erre is.
Milyen átmérőjű, illetve milyen hosszú kábellel menjek bele - betáp?
Van egyáltalán ennek jelentősége, vagy jó a "kínai fekete" 0.75mm2 ?
Kifelé megvannak a nevesebb darabok.
Egyébként a falban, fali hálózati aljzat előtt szemre kb. 1.5....2.5mm -es alu "drót" tekereg...
Helló!
Kívánatos lenne, ha a betápot is nevesebb kábel képviselné, legalább 2,5-ös, kb 1,5m hosszban.
Szintén hasznos lenne, ha tudnál magadnak külön ösvényt
Értem, köszönöm a hozzászólásod.
Akkor ha jól értelmezem, fontos hogy az utolsó szakasz minnél hosszabb és nagyobb átmérőt képviseljen.
Lehet hogy ösvényt most hirtelen nem építek, de akkor nem az 1m -es darabokat nézegetem majd.
Hát hogy ennyit számítana ez hangzásban, azt nem gondoltam...
Jól értelmezed, 1m nem az igazi, de nem lehetetlen. Az okàt fejtegették már itt a topikban. Nekem van 2 db 1m-es Zu Audio Eventem, de ezek annyira drágák, hogy benne vannak a kivételekben. Próbáld meg az alu kábelek helyére behúzni az ösvényt. Érdemes velük játszani, bár egy alapvetően gyenge készüléket nem ment meg egy sem, de javítani tud. Alapvető, hogy ami a lánc elején nincs meg, vagy menetközben elvész, később már nem lesz meg, vagyis jól kell tudni továbbítani minden egyes komponensnek.
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.
Egyébként a falban, fali hálózati aljzat előtt szemre kb. 1.5....2.5mm -es alu "drót" tekereg...
Helló!
Kívánatos lenne, ha a betápot is nevesebb kábel képviselné, legalább 2,5-ös, kb 1,5m hosszban.
Szintén hasznos lenne, ha tudnál magadnak külön ösvényt építeni a biztosítéktáblától a tápgenerátorig, legalább 2,5-ös lehetőleg tisztább vörösréz anyagból. Érdemes meglépni, nekem 10mm2-es egyeres merev vörösrézből van, a biztosíték táblán külön biztosítékkal, mely hengeres olvadó legyen, érezhető a különbség a kismegszakítóhoz képest. Nem kell aranyozott, jó a normál, kereskedelemben kapható.
Akkor ha jól értelmezem, fontos hogy az utolsó szakasz minnél hosszabb és nagyobb átmérőt képviseljen.
Lehet hogy ösvényt most hirtelen nem építek, de akkor nem az 1m -es darabokat nézegetem majd.
Szerintem sokan rontják el az elején ...és várják a csodát..
Te az... aluminium falban futó vezetéked után akarsz csodát hallani .
Legyen hozzá szerencséd !
Persze én egy kicsit másképpen gondolom ,,,,,pedig sokan még a tápgenerátorig sem jutnak el....
Te ezt jól meglépted .....talán még kis idő és tovább lépsz .....hiszen a drága tápkábel válogatás mind elvihet másfelé amikor végre rászánod magad az ösvény kiépítésére...
Nálam hasonlóan indult aluminium hálózat majd ösvény .......és csere majd minden kábel....
Jó játék és hosszú idő míg minden újra helyre kerül...
üdv
Helló!
Szintén hasznos lenne, ha tudnál magadnak külön ösvényt építeni a biztosítéktáblától a tápgenerátorig, legalább 2,5-ös lehetőleg tisztább vörösréz anyagból. Érdemes meglépni, nekem 10mm2-es egyeres merev vörösrézből van, a biztosíték táblán külön biztosítékkal, mely hengeres olvadó legyen, érezhető a különbség a kismegszakítóhoz képest. Nem kell aranyozott, jó a normál, kereskedelemben kapható.
Helló!
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.
Valamikor a 90-es években állapították meg, vagy publikálták, hogy a legjobb kábel szigetelő anyag a levegő(vákum). A plusz árnyékolás e logika mentén csak ronthat a kábel hangján. A csatlakozók milyen hatékonysággal, hány Hertzig árnyékolnak? Meghallgattam korábban egy többszörösen szigetelt interkonnektet, egy cég zászlóshajó kábelét, abban egyedül a jel-zaj viszony tetszett. Saját tapasztalat, hogy minden plusz szigetelő réteg ront a kábel hangján, a 230 V-os hosszabbító kábelén is, vagy ha még plusz kábelcsatornába rakjuk, az is. Én e külső szigetelő réteget lefejtve használom a hálózati hosszabbító kábeleimet.
Ha jól értem ...a külső szigetelés lebontásáról van szó....Vagyis az ereken marad szigetelés.
Ez így szerintem teljesen kivitelezhető.. mint a villanyszerelési tömör réz kábel egymás mellett vagy összefonva..
A szigetelés elég biztonságos rajta..A készülékek mögött nen is okoz gondot.
Ösvénynél nekem is így megy az elosztóíg...
Üdv.
Én is éltem a 90-es években. Akkoriban jött divatba nálunk a szűz piacot megcélozva a távgyógyítás, a kézrátételes orvoslás és sok más sarlatánság is.
Én meg a 80-as években kaptam az első hifinek nevezett gépeimet, amihez akkoriban hozzá lehetett jutni vidéken is (Pio, Cleopatra, Videoton). Ezekhez a gépekhez adták azokat a kábeleket na jó, inkább drótokat, amiket ma is Hama néven pár száz forintért lehet kapni. Fogalmam sincs milyen árnyékolás volt(?) rajtuk, de zenehallgatás közben szépen ki tudtam hallgatni a szomszéd CB-rádiós forgalmazását.
Talán mégis jobb lett volna már akkor is valami árnyékolás a levegő helyett?
Személyében senkit se szeretnék megbántani (soha nem is akartam, de sajnos sikerült párszor), hitében, meggyőződésében megingatni se szeretnék senkit (nem is tudnék). Viszont mikor a hitet / szubjektív tapasztalást objektív eszközökkel, de rosszul akarnak alátámasztani, azt muszáj kijavítani a többség érdekében (nem nekem). Mert azért a világ 1 féle képpen működik, mégha mindenki másként éli is meg.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
Majd, ha kábelügyben/is/ szakértőkre lesz szükségem, feltétlen idefordulok.
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő, 47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger
Valamikor a 90-es években állapították meg, vagy publikálták, hogy a legjobb kábel szigetelő anyag a levegő(vákum). A plusz árnyékolás e logika mentén csak ronthat a kábel hangján.
Valahogy az az érzésem, hogy keveredés van a fejedben a szigetelés és árnyékolás kapcsán. Ezért ebben a formában elég nyakatekert ez a logika (szerintem).
Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
Valamikor a 90-es években állapították meg, vagy publikálták, hogy a legjobb kábel szigetelő anyag a levegő(vákum). A plusz árnyékolás e logika mentén csak ronthat a kábel hangján.
Én is éltem a 90-es években. Akkoriban jött divatba nálunk a szűz piacot megcélozva a távgyógyítás, a kézrátételes orvoslás és sok más sarlatánság is. Szerencsére a mértékadó fizikai publikációkra ezek nem voltak hatással. A levegő igen jó elektromos szigetelő, de van nála e szempontból izmosabb anyag bőven, pl. a teflon, csillám és a porcelánok. Talán nem véletlen, hogy az ipari szigetelőket is általában ezekből készítik. Itt jelzem, a szigetelési képesség és a fajlagos elektromos ellenállás nem teljesen ugyanaz, de ez most mindegy.
Meredek következtetést vontál le, miszerint a levegő szigetelő képességével cáfolod a kábelek árnyékolásának létjogosultságát, de így legalább látjuk azt a logikát, ami bizonyos körökben elfogadott. Az általad tett kijelentések sokkal inkább vonatkoznak a dielektromosság és permittivitás hatáskörébe, de ez már egy másik történet, ami nagyon kilógna ebből a topikból.
Valamikor a 90-es években állapították meg, vagy publikálták, hogy a legjobb kábel szigetelő anyag a levegő(vákum).
Ebben most nagyon mellé tetszett nyúlni. A HFM korai idejében volt erről szó, de nem szigetelő értelemben, hanem mint semleges dielektrikum az általános műanyag és nem műanyag szigetelő (nem vezető) tulajdonságú anyagokhoz képest. Viszont eme tulajdonsága nagyon instabil mert olyan hogy szennyezés mentes, vízpára mentes levegő csak laborban létezik.
Ezzel szemben a száraz, tiszta levegő átütési szilárdság 25kV/cm, nedves 50% vagy feletti pára szinten ennek tizede is lehet. A szokásos villamosságban használt szigetelők átütési szilárdsága 50-100szorosa a száraz levegőének.
Vákuumban villamos áramot talán nem kéne gyakorlatban. Akkor inkább legyen szupravezetés, ez már majd minden kórházban előfordul.
/Lányom az MRI tudományos változata szakembere, NMR-nek hívják azt a berendezést. Abban folyékony héliumban pörög egy rövidre zárt elektromágneses tekercs árama, a tekercs közepén 20-22T fluxus képződik. Ha a hélium nem szivárog el/nem melegszik fel, akkor a tekercsben rövidre zárt áram öt évig folyamatosan pörög úgy, hogy áramerőssége lecsökken kb 5%-al. Ekkor rákapcsolnak egy gerjesztőt, vissza emelik az áramot 100%-ra./
...hogy egy árnyékolatlan kábel pl. IC kábel mennyi zajt vesz fel, azt nem a hossza, határozza meg döntően, hanem a lezáró impedanciák. Az meg, hogy egy árnyékolatlan kábel jobban szól, az nem fikció, hanem ténykérdés. Ennyi.
Valamikor a 90-es években állapították meg, vagy publikálták, hogy a legjobb kábel szigetelő anyag a levegő(vákum). A plusz árnyékolás e logika mentén csak ronthat a kábel hangján. A csatlakozók milyen hatékonysággal, hány Hertzig árnyékolnak? Meghallgattam korábban egy többszörösen szigetelt interkonnektet, egy cég zászlóshajó kábelét, abban egyedül a jel-zaj viszony tetszett. Saját tapasztalat, hogy minden plusz szigetelő réteg ront a kábel hangján, a 230 V-os hosszabbító kábelén is, vagy ha még plusz kábelcsatornába rakjuk, az is. Én e külső szigetelő réteget lefejtve használom a hálózati hosszabbító kábeleimet.
a módszerességhez minimum hozzátartozna valami ilyesmi: mindez rendkívül környezetfüggö. A környezetböl helytöl függöen erösen különbözö mértékü zavarok jöhetnek, ennek megfelelöen helyszínenként különbözö megoldások szükségesek, optimálisak. (érzékeny méréseknél egyértelmüen mérhetöen így van ez)