Nekem az a gyengém. :)
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Altec
Re: Altec
A Bozak nagyon jó, szerintem is. Volt Bozakom, és szerettem, főleg a klassz, erős és precíz mélyei miatt. Az enyém "moorish" dobozban volt egy mély és egy magas. Egy nagyobb rendszert is hallottam, ugyancsak impresszív volt. De szerintem az Altec jobb eggyel.Indy írta: ↑2020.07.05., vas. 14:38Nagyon szeretem ezeket a régi amerikai hangsugárzókat, legyen az JBL, Altec, vagy éppen egy sokkal kevésbé ismert márka, a Bozak. Nekem maradandó élményt okozott pár éve egy Bozak B-4005. Éppen ezért ha sok pénzem lenne, egy ilyet választanák a megfelelő méretű nappalimba:bandi100 írta: ↑2020.07.05., vas. 11:43Szoktam mondani a barátaimnak, hogy ha valaki kegyesen hozzámvágna mondjuk 50 millió forintot azzal, hogy azt hangfalra kell elköltenem, és azt veszek, amit akarok, nem tudnám, hogy mit vehetnék, ami az Alteceknél jobb. Biztos vannak jobb hangfalak, én nem ismerem, nem hallottam őket.
Ötletek? (Csak játékképpen, nem fenyeget az 50 millió, sajnos:)
https://www.stereophile.com/historical/ ... index.html
![]()
- Indy
- V.I.P.
- Értékelés: 1633
Nagyon szeretem ezeket a régi amerikai hangsugárzókat, legyen az JBL, Altec, vagy éppen egy sokkal kevésbé ismert márka, a Bozak. Nekem maradandó élményt okozott pár éve egy Bozak B-4005. Éppen ezért ha sok pénzem lenne, egy ilyet választanák a megfelelő méretű nappalimba:bandi100 írta: ↑2020.07.05., vas. 11:43Szoktam mondani a barátaimnak, hogy ha valaki kegyesen hozzámvágna mondjuk 50 millió forintot azzal, hogy azt hangfalra kell elköltenem, és azt veszek, amit akarok, nem tudnám, hogy mit vehetnék, ami az Alteceknél jobb. Biztos vannak jobb hangfalak, én nem ismerem, nem hallottam őket.
https://www.stereophile.com/historical/ ... index.html

Indulj el egy úton, én is egy másikon...
Szoktam mondani a barátaimnak, hogy ha valaki kegyesen hozzámvágna mondjuk 50 millió forintot azzal, hogy azt hangfalra kell elköltenem, és azt veszek, amit akarok, nem tudnám, hogy mit vehetnék, ami az Alteceknél jobb. Biztos vannak jobb hangfalak, én nem ismerem, nem hallottam őket.
Elnézést, az előbbi posztomban asszem, hülyeséget írtam a polaritásról. Szóval úgy tűnik, 1-es pozitív, 2-es negatív, de még így sem tuti a dolog, hiszen a membránt 180 fokkal fordítva is be lehet tenni.
Ebből a fórumból úgy tűnik, hogy 1-es pos, 2-es neg.
https://forum.audiogon.com/discussions/ ... tec-808-8g
Ebből a fórumból úgy tűnik, hogy 1-es pos, 2-es neg.
https://forum.audiogon.com/discussions/ ... tec-808-8g
Az angolnak külön szava van arra, amikor váratlanul rábukkanunk valami klassz dologra: serendipity. Ígyjutottam el a legújabb tweakeléshez, amivel jócskán javult az amúgy is nagyon kafa A5-ös hangja.
Három ugrásban történt, a poén az utolsóban van. Bár biztosan fogtok néhányan az elsőn is röhögni egy jót. Szóval az első az, hogy új tökfejet, 288-ast szereltem be, olyat, aminek a régi csatlakozó-bütykein nem piros és valami más szín jelöli a polaritást, hanem 1-es és 2-es. Valahol a neten utánenéztem, hogy az 1-es a pozitív, be is kötöttem. Néhány napja gondoltam, hogy megpróbálom fordítva. A hang javult, nem is kicsit. Szóval, kedves Altec-esek, A HELYES BEKÖTÉS AZ ALTEC MAGASAKNÁL: 2-ES BÜTYÖK: POZITÍV, 1-ES: NEGATÍV.
A második változtatás az volt, hogy a tölcsér fenekét, s így az ott ülő tökfejet megemeltem, úgy, hogy a tölcsér közepe rám nézzen, ne a fejem fölött tüzeljen el. Ez is számított, bár nem annyit, mint a fázis helyrehozása :)
És jöjjön a harmadik. Tunerman a napokban, talán inkább marháskodásból, mint komolyan, javasolta, hogy tegyek egy gyerekbicaj-belsőt a tölcsért tartó falap alá. Az utóbbi napokban kísérleteztem már pokróctól kezdve keményfa-pogácsákig mindennel, és minden kísérlet vége az lett, hogy az a legjobb, ha a tölcsértalp-lemez egyszerűen, mindenféle közvetítés nélkül ráfekszik a mélyláda tetejére. De hát a sok hülyeség után miért éppen a felfújt gyerekbicikli-belsőt ne próbálnám ki. Ma amúgy is egy bringaboltban jártam, vettem két belsőt, 17" méretűt, és betettem őket a mélyláda és a tölcsértalp-lemez közé. Hallj csodát. A mélyek nem változtak, a magasak viszont letisztultak, visszatértek az anyatermészethez, atmoszférájuk lett, térbe helyeződtek. Egyik lemezt a másik után teszem föl. Aki mélyláda + tölcsér felállással nyomul, adjon egy esélyt a gyerekbicikli-belsőnek.
Három ugrásban történt, a poén az utolsóban van. Bár biztosan fogtok néhányan az elsőn is röhögni egy jót. Szóval az első az, hogy új tökfejet, 288-ast szereltem be, olyat, aminek a régi csatlakozó-bütykein nem piros és valami más szín jelöli a polaritást, hanem 1-es és 2-es. Valahol a neten utánenéztem, hogy az 1-es a pozitív, be is kötöttem. Néhány napja gondoltam, hogy megpróbálom fordítva. A hang javult, nem is kicsit. Szóval, kedves Altec-esek, A HELYES BEKÖTÉS AZ ALTEC MAGASAKNÁL: 2-ES BÜTYÖK: POZITÍV, 1-ES: NEGATÍV.
A második változtatás az volt, hogy a tölcsér fenekét, s így az ott ülő tökfejet megemeltem, úgy, hogy a tölcsér közepe rám nézzen, ne a fejem fölött tüzeljen el. Ez is számított, bár nem annyit, mint a fázis helyrehozása :)
És jöjjön a harmadik. Tunerman a napokban, talán inkább marháskodásból, mint komolyan, javasolta, hogy tegyek egy gyerekbicaj-belsőt a tölcsért tartó falap alá. Az utóbbi napokban kísérleteztem már pokróctól kezdve keményfa-pogácsákig mindennel, és minden kísérlet vége az lett, hogy az a legjobb, ha a tölcsértalp-lemez egyszerűen, mindenféle közvetítés nélkül ráfekszik a mélyláda tetejére. De hát a sok hülyeség után miért éppen a felfújt gyerekbicikli-belsőt ne próbálnám ki. Ma amúgy is egy bringaboltban jártam, vettem két belsőt, 17" méretűt, és betettem őket a mélyláda és a tölcsértalp-lemez közé. Hallj csodát. A mélyek nem változtak, a magasak viszont letisztultak, visszatértek az anyatermészethez, atmoszférájuk lett, térbe helyeződtek. Egyik lemezt a másik után teszem föl. Aki mélyláda + tölcsér felállással nyomul, adjon egy esélyt a gyerekbicikli-belsőnek.
Nemrég olvastam valahol, és bocsánat, most nem találom, hogy idézzem pontosan. Aszerint az Altec 604 mély alapja az 515-ös, a 605-é pedig a 416-os. Amit írtak róla, az elvileg egybevágna ezzel. A 604-esnek - írták - szebb, kifejezőbb a középtartománya, a 605-ös mélyebbre megy.
Na milyen hangsugárzókon fülelgették Miles Davisék a zenéjüket munka közben?

És egy kiváló film, amiben többször is láthatóak az említett hangsugárzók:

És egy kiváló film, amiben többször is láthatóak az említett hangsugárzók:

A mélyszekció szabadtéri rezonancia-frekvenciája 25Hz. Mélyebb, mint a 604E-é (32Hz) vagy a 604-8G-é (30Hz). Ez nem hátrány.
Talán kevésbé volt strapabíró, mint a 604D, amelynek utódjául szánták, és amelynek hagyományát majd a 604E követni fogja. A 605A-t és B-t a stúdiók nem fogadták szívesen.
© Horváth Iván
Ezek a hirdetés árak váltó nélkül azért erősek...ennyiért illene eredeti váltóval adni őket. A 605 az egy érdekes dolognak tűnik, hallott már valaki olyat? Mondjuk egy 604-8G hez képest milyen a hangja?lullus írta: ↑2020.03.24., kedd 12:03Amióta Bandi érdeklődése elfordult a koaxiális stúdió-hangsugárzóktól az egyre nagyobb, filmszínházi csodák felé, a 604-es családjáról alig esik szó. Pedig most...
Nem tudom, illendő-e felhívni az AVX egy magyar társ-honlapján megjelent hirdetésre a figyelmet. Valószínűleg nem. De Altec-es felebarátaim elől elhallgatni az értesülést szintén nem lenne szép dolog. Nos, tehát a V... (majdnem kiböktem a nevét), tehát az egyik nagy, árverési oldalon három pár Altec koaxiálist hirdetnek. Mindhárom AlNiCo-mágneses. Ott a két leghíresebb, kobaltmágneses típus: az E és a G. És ott egy pár 605! Ez tapasztalatom szerint sokkal ritkább. A 604 mélyhangszórója általában az 515-re emlékeztetett. A 605-é a 416-ra. Az utóbbinak, igaz, valamivel kisebb volt a mágnese, ami nem előny, de az alsó határfrekvenciájára senki sem panaszkodott. Magas-hangszórója nem a 802, hanem a 806 családjából való. Ez halkabb, de szerintem a közeltéri hallgatásra, nem moziba való Altec koaxiálisok magas-szekcióját úgyis mindig erősen le kell fékezni.
Audiomeca J1,Airtangent2b,SupexSD900SuperII,Krell KSP-7B(Kaisei recap), Philips cd304mkII fullBGrecap, Marantz CDA94 Vfet mod/BG recap), Philips CD100 Demo Vfet mod/BG recap, Townshend Allegri Reference mkII, Tunerman OTL twin servo, vFET srpp, Lowther Acousta (P6M square)
Amióta Bandi érdeklődése elfordult a koaxiális stúdió-hangsugárzóktól az egyre nagyobb, filmszínházi csodák felé, a 604-es családjáról alig esik szó. Pedig most...
Nem tudom, illendő-e felhívni az AVX egy magyar társ-honlapján megjelent hirdetésre a figyelmet. Valószínűleg nem. De Altec-es felebarátaim elől elhallgatni az értesülést szintén nem lenne szép dolog. Nos, tehát a V... (majdnem kiböktem a nevét), tehát az egyik nagy, árverési oldalon három pár Altec koaxiálist hirdetnek. Mindhárom AlNiCo-mágneses. Ott a két leghíresebb, kobaltmágneses típus: az E és a G. És ott egy pár 605! Ez tapasztalatom szerint sokkal ritkább. A 604 mélyhangszórója általában az 515-re emlékeztetett. A 605-é a 416-ra. Az utóbbinak, igaz, valamivel kisebb volt a mágnese, ami nem előny, de az alsó határfrekvenciájára senki sem panaszkodott. Magas-hangszórója nem a 802, hanem a 806 családjából való. Ez halkabb, de szerintem a közeltéri hallgatásra, nem moziba való Altec koaxiálisok magas-szekcióját úgyis mindig erősen le kell fékezni.
© Horváth Iván
Az Altec-tölcsérek (egyik) szent grálja most kapható az Ebayen, az egyelőre vámmentes Angliából.
https://www.ebay.de/i/264603053339?_trk ... noapp=true
https://www.ebay.de/i/264603053339?_trk ... noapp=true
- Csatolmányok
-
- 18.jpg (39.73 KiB) Megtekintve 3606 alkalommal
Ez tényleg egy jelenet a Good Morning Vietnam filmből vagy csak arra asszociáltál?
Vajon kinek vitte az Air Force a zenét?
- Csatolmányok
-
- altec-air-force.jpg (109.97 KiB) Megtekintve 3798 alkalommal
Na igen... Én is "mozis" hangsugárzót hallgatok. :) (JBL)bandi100 írta: ↑2019.12.30., hétf. 14:21Igen. Peter Quortrup, aki maga is árusít hangfalakat, egy interjúban emlékeim szerint azt mondta, hogy a negyvenes évek mozihangszóróit nem sikerült egyelőre túlhaladni. Kerestem a pontos idézetet, de nem találtam sajnos.dbrnsk írta: ↑2019.12.24., kedd 17:37Volt alkalmam megfülelni - illetve lesz is, mert pár utcával arrébb van - egy felújított Altec 19-est. A váltó is fel lett újítva, még bejáratós, de azt kell mondjam baromi jó.Egy gondolat fogalmazódott meg sokadjára bennem: Mi történt a modern hangsugárzó gyártással?
Boldog Újévet minden kedves Altec-bolondnak!
- Csatolmányok
-
- hippy-band.jpg (65.67 KiB) Megtekintve 4235 alkalommal
Igen. Peter Quortrup, aki maga is árusít hangfalakat, egy interjúban emlékeim szerint azt mondta, hogy a negyvenes évek mozihangszóróit nem sikerült egyelőre túlhaladni. Kerestem a pontos idézetet, de nem találtam sajnos.dbrnsk írta: ↑2019.12.24., kedd 17:37Volt alkalmam megfülelni - illetve lesz is, mert pár utcával arrébb van - egy felújított Altec 19-est. A váltó is fel lett újítva, még bejáratós, de azt kell mondjam baromi jó.Egy gondolat fogalmazódott meg sokadjára bennem: Mi történt a modern hangsugárzó gyártással?
Volt alkalmam megfülelni - illetve lesz is, mert pár utcával arrébb van - egy felújított Altec 19-est. A váltó is fel lett újítva, még bejáratós, de azt kell mondjam baromi jó.
Egy gondolat fogalmazódott meg sokadjára bennem: Mi történt a modern hangsugárzó gyártással?

Még egy kép abból az ázsiai (nem tudom, kínai vagy vietnami) kisüzemből, ahol nagyüzemben gyártják az Altec multicellás tölcséreket:
- Csatolmányok
-
- hornüzem.jpg (75.24 KiB) Megtekintve 4154 alkalommal
https://www.ebay.com/itm/333427489733
Ha akar valaki olcsón egy jó tölcsért A5-höz. Jónak tűnő másolat.
Ha akar valaki olcsón egy jó tölcsért A5-höz. Jónak tűnő másolat.
- Csatolmányok
-
- 1505-másolat.jpg (115.02 KiB) Megtekintve 4249 alkalommal
Sok nagy hifigyártó családi vagy kisüzemként működött és működik.
Az Altec viszont így nézett ki 1965-ben:
Az Altec viszont így nézett ki 1965-ben:
- Csatolmányok
-
- Altec-gyár.jpg (111.24 KiB) Megtekintve 4354 alkalommal
2 hét múlva megyek Londonba minibusszal...bandi100 írta: ↑2019.12.06., pén. 12:10Ha valaki olcsón akar egy eredeti Altec többcellás tölcsért és egy alighanem könnyen javítható drivert - és van Angliában ismerőse, aki elhozza neki:
https://www.ebay.co.uk/itm/362840220212?ul_noapp=true

Ha valaki olcsón akar egy eredeti Altec többcellás tölcsért és egy alighanem könnyen javítható drivert - és van Angliában ismerőse, aki elhozza neki: