puha írta: ↑2020.05.14., csüt. 10:33
Az volna a kérdésem, hogy a Lightning csatlakozón keresztül lehetséges-e az Ipad-et a dacomhoz csatlakoztatni, és így hallgatni a Tidalt? A dac USB-B csatlakozót tud fogadni. Magyarországon nem, külföldi oldalakon találtam Lightning/USB-B kábelt.
Ennél talán fontosabb kérdés, hogy mindezt érdemes-e vagy soha nem lesz belőle jó hang (mi a jó hang?), illetve mi várható?
Az első kérdésre a válasz: minden valószínűség szerint IGEN.
Konkrétan a kedvedért próbáltam ki, most, az alábbi felállással
- iPad Pro 11'' (2018) (ezen nem Lighning, hanem USB-C kimenet van)
- az USB C-A átalakításhoz egy Satechi hub (ez csak azért kell, mert nincs USB C-B kábelem)
- USB A-B kábel
- Wadia 121 DAC és innen már a rendszerem elemei
Ezeket így összedugva, az iPad-en a Tidal saját alkalmazása alapból a DAC-ra küldi a jelet, tehát csak el kell indítani a Tidal appot, kiválasztani a zenét, elindítani a lejátszást... és már szól is a saját rendszeren.
A minőség kérdése nehezebb. Szerintem, ha minden elemed megvan már a kábelen kívül, akkor érdemes vele próbálkozni, meglepően egyáltalán nem rossz így első hallásra (bár a Mac+Audirvana hangját kifejezetten jobban kedvelem, de ez lehet csak megszokás kérdése is).
Szerintem egy kipróbálás erejéig azért kérj valakitől kölcsön egy lightning-USB anya átalakítót (ezt camera adapter-ként szokták emlegetni) vagy lightning-os USB hub-ot, és egy normál USB A-B kábellel próbáld ki. Ha ez így összejön, akkor a megoldás mindenképp a lightning-USB B kábel. Szerintem össze fog jönni.
Ja, és mégegy: az MQA-kat kiadja 96/24-ben a DAC-nak a Tidal iPad-app (vagyis az első szintű dekódolást iPad-en is elvégzi a Tidal app), ehhez a lejátszást át kell állítani "HIFI"-ről "MASTER"-re (a teljesképernyős lejátszásnál lenn a "HIFI" feliratra tappintasz, majd a megjelepő menüben kiválasztod a "Master"-t. A következő számtól MASTER-re vált a HIFI felirat a lejátszóban, és a DAC jelzi, hogy 96/24-et kap. Ezt minden DAC, ami képes 96/24-et lejátszani, jelezni fogja. Ha a DAC esetleg MQA-t is tud, akkor azt is jelezni fogja, hogy MQA-t játszik.