Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Moziszoba építés

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11017
Kapcsolat:

Re: Moziszoba építés

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Quetz írta:
2020.06.03., szer. 09:57
Amit érdemes lenne tenned, hogy a REW .mdat file-t felrakod, azt a hozzáérők, mint pl. Fapaci megtudnák nézni és tippeket adni. :smile32:
Megteheti, de ki tud érdemi tanácsot adni egy szobával kapcsolatban, amit soha nem látott, a mérésről pedig nem tudja, miként végezték el? Még egy olyan egyszerű szoftvernél is, mint a REW, vannak olyan beállítások, amikkel el lehet rontani az eredményt és akkor a mikrofon elhelyezéséről, a mérőjel megszólaltatásáról még nem is beszéltem. Ezek olyan tanácsadási csapdák, amikbe komoly ember nem sétál be. A jelenlegi túltolt helyzetet is vélhetően az okozta, hogy túl sokan beledumáltak a történetbe, hősünk pedig minden tippet próbált megfogadni.

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 732

Hozzászólás Szerző: Quetz »

Farkinca71 írta:
2020.06.03., szer. 08:25
A történeti hüség kedvéért azért én megjegyezném a gumiszönyeges történethez, hogy nekem is szakember javasolta/hagyta jóvá, illetve azt mondta hogy az általa tervezett hangstudiókba is ezt raknak. Ez a szakember anno Fapaci volt. A gumiszönyeg előnyei egyébként a rezgéseg jobb elnyelése, ezt igazolhatom, mert mióta le lett rakva , a mozi felett lévő helységben jelentősen kevesebb rezgés jut fel az akció jeleneteknél. Nálam a mozi mellett vizeshelység van, nekem megnyugtatóbb a gumi a szőnyeg alatt és egy kezeletlen betonréteg felett. A másik érdekes dolog ezzel kapcsolatban, az hogy amikor a topikomban leirtam hogy ezt akarom lerakni, érdekes módon akkor senki sem osztotta az észt hogy ez be fogja 'dögleszteni' a szobát, most meg mindenki nagyon okos utána! :D
Az igaz, hogy sok olyan anyagot használtam aminek a hangelnyelése magas, nálam szerintem a plafonra feltett 20 m2 halltex koronázta ezt meg, ami át billenthette lefelé ezt az RT60-as értéket.SZVSZ. De ezt ugyis megmondják a szakemberek ! :smile32:
Az összes amerikai moziszoba amiről eddig olvastam, illetve a master handbook of acoustics a következő rétegrendet ajánlotta:
- Dupla gipszkarton falak, esetleg green glue-val megtámogatva, a hangszigetelés miatt
- A reflexiós pontok kezelése elnyelés/diffuzálás/kettő kombinációja által
- Hangáteresztő vászon esetén a front fal borítása kőzetgyapot alapú elnyelő anyaggal (USA-ban légcsatorna bélést használnak sokan, ami itthon elérhetetlen)
- Szőnyeg alatt nagy sűrűségű alátét, ami lehet carpet underlay, gumi lap, stb...

Az egyetlen kirívó különbség a plafon borítása haltex lapokkal. Ott is inkább csak a reflexiós pontok kezelése szokásos.

Amit érdemes lenne tenned, hogy a REW .mdat file-t felrakod, azt a hozzáérők, mint pl. Fapaci megtudnák nézni és tippeket adni. :smile32:
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Farkinca71 írta:
2020.06.03., szer. 08:25
A történeti hüség kedvéért azért én megjegyezném a gumiszönyeges történethez, hogy nekem is szakember javasolta/hagyta jóvá, illetve azt mondta hogy az általa tervezett hangstudiókba is ezt raknak. Ez a szakember anno Fapaci volt.
Gyakran javaslok gumilapot szőnyegek alá, mert így szélesebb sávban és nagyobb mértékben lesz elnyelő felület a vékony szőnyeg. Ez különösen akkor előnyös, ha a padlóval szemben lévő felületet, a mennyezetet nincs lehetőségünk kezelni, illetve ha a szőnyeg alatt nagyon merev szerkezet, pl. vasbeton van. De mint semmit, ezt sem célszerű ész nélkül használni. Még mindig sokan gondolják, hogy a nagyobb csillapítás törvényszerűen jobb hangzást is ad, de azért az elmúlt években folyamatosan oszlott a lila köd.

Komolyabb projecteknél kell egy (!) tervező, aki átlátja az összes paramétert és kézben tartja azok viszonyait. Ha összeollózunk mindenféle tanácsot és mindet betoljuk a szobába úgy, hogy nem látjuk azok egymásra hatását, abból csak káosz és visszabontás lesz.

Farkinca71
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Farkinca71 »

A történeti hüség kedvéért azért én megjegyezném a gumiszönyeges történethez, hogy nekem is szakember javasolta/hagyta jóvá, illetve azt mondta hogy az általa tervezett hangstudiókba is ezt raknak. Ez a szakember anno Fapaci volt. A gumiszönyeg előnyei egyébként a rezgéseg jobb elnyelése, ezt igazolhatom, mert mióta le lett rakva , a mozi felett lévő helységben jelentősen kevesebb rezgés jut fel az akció jeleneteknél. Nálam a mozi mellett vizeshelység van, nekem megnyugtatóbb a gumi a szőnyeg alatt és egy kezeletlen betonréteg felett. A másik érdekes dolog ezzel kapcsolatban, az hogy amikor a topikomban leirtam hogy ezt akarom lerakni, érdekes módon akkor senki sem osztotta az észt hogy ez be fogja 'dögleszteni' a szobát, most meg mindenki nagyon okos utána! :D
Az igaz, hogy sok olyan anyagot használtam aminek a hangelnyelése magas, nálam szerintem a plafonra feltett 20 m2 halltex koronázta ezt meg, ami át billenthette lefelé ezt az RT60-as értéket.SZVSZ. De ezt ugyis megmondják a szakemberek ! :smile32:
Anthem AVM60 7.2.4
DP dVision 35 WQXGA
146” Screenline, Microperforated
Speakers: K.C.S.
LCR: 3*S-2000(C-115-PLF) Crown CDi 4/300
Surround: 6*SR-12-N, Dsi1000, IMG Stageline 400D
Atmos: 4*SR-12-N, 2*IMG Stageline 400D
Sub:2*C-218-A, 2*Marty Cube, HoverBoss-Behringer NX3000D,Crown Xls1002,1502

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Amikor a helyiségbe túl sok elnyelő anyag kerül, a visszaverődések aránya erősen lecsökken, az utózengési idő 0,2 sec alá esik, túlcsillapításról beszélünk. Egy ilyen térben a tartózkodás sem komfortos, a hangzás pedig túl száraz, élettelen lesz. Durvább, de gyakori esetben a puha, könnyű elnyelő anyagok mennyiségét túlozzák el, ilyenkor az utózengés csak a felső oktávokban lesz extrém rövid. Ez a fenti jelzőkön túl még a hangzás egyensúlyának felborulását is okozza, a mélyebb hangok dominálnak, a magasabb frekvenciájú összetevők háttérbe kerülnek. És mint tudjuk, az emberi hallás a hangosabb hangeseményekre koncentrál, az erősen becsillapított magasabb hangokat szinte nem is fogjuk hallani. Az ilyen helyzeten általában csak a visszabontás szokott segíteni.

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Hozzászólás Szerző: Dorian »

antz írta:
2020.06.02., kedd 21:12
Szakember tanácsára
Mit értesz döglesztés alatt, az milyen paramétert jelent?
Gondolom a felsőbb frekvenciák aránytalanul nagy elnyeletèsèt.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

antz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 138

Hozzászólás Szerző: antz »

Hiccusz írta:
2020.06.02., kedd 19:52
Egyetértek. Hozzátenném, ha te is be szeretnéd dögleszteni a szobádat, mint Farkasodú, jó úton jársz.
Szakember tanácsára tenném, nem én találtam ki az alkalmazását. Még ha a célját félre is értettem.
Mit értesz döglesztés alatt, az milyen paramétert jelent?

phyton71
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 784

Hozzászólás Szerző: phyton71 »

Valami készül nálam is, igaz lassan, de szeretném minél jobban megoldani az otthoni szórakozást a család számára.A kialakításra kerülő helyiség egyben nappaliként is funkcionál, tehát nem mozi szoba, de próbálom valahogy mégis a mozi hangulatát bevarázsolni egy egy film erejéig. Egyelőre a falak próbafestést kaptak a sötétebb felületre lessz a vetítés,mennyezet is átépítésre kerül, technika, hangsugárzók, kábelek a terveim szerint rejtve lesznek a helyiség 25nm.
DSC_1092.JPG
DSC_1092.JPG (2.74 MiB) Megtekintve 2925 alkalommal
DSC_1085.JPG
DSC_1085.JPG (2.05 MiB) Megtekintve 2925 alkalommal
Csatolmányok
DSC_1086.JPG
DSC_1086.JPG (2.7 MiB) Megtekintve 2925 alkalommal
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára phyton71 2020.06.02., kedd 21:12-kor.
"A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál." Ludwig van Beethoven

Hiccusz
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 1421

Hozzászólás Szerző: Hiccusz »

Egyetértek. Hozzátenném, ha te is be szeretnéd dögleszteni a szobádat, mint Farkasodú, jó úton jársz.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

antz írta:
2020.06.02., kedd 18:17
Szőnyegpadló alá mélyet elnyelni
Mély hangokat nem fog elnyelni, de frekvenciában kiterjeszti, mértékében növeli a szőnyeg elnyelési képességét.

antz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Quetz írta:
2020.06.02., kedd 17:32
antz írta:
2020.06.02., kedd 14:03
Sziasztok!
Gumilemezt szeretnék vásárolni szobányi mennyiséget, tudtok ennél gazdaságosabb megoldást?
Attól függ, mire kell a gumilemez?
Szőnyegpadló alá mélyet elnyelni

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

antz írta:
Sziasztok!
Gumilemezt szeretnék vásárolni szobányi mennyiséget, tudtok ennél gazdaságosabb megoldást?
Attól függ, mire kell a gumilemez?
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.

Farkinca71
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 274

Hozzászólás Szerző: Farkinca71 »

antz írta:
Sziasztok!
En is toluk vasaroltam, a kornyekemen ok voltak a legolcsobbak. Ok szallitanak a diegonak is ! :D
Anthem AVM60 7.2.4
DP dVision 35 WQXGA
146” Screenline, Microperforated
Speakers: K.C.S.
LCR: 3*S-2000(C-115-PLF) Crown CDi 4/300
Surround: 6*SR-12-N, Dsi1000, IMG Stageline 400D
Atmos: 4*SR-12-N, 2*IMG Stageline 400D
Sub:2*C-218-A, 2*Marty Cube, HoverBoss-Behringer NX3000D,Crown Xls1002,1502

antz
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok!

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 288

Hozzászólás Szerző: R.G. »

szintén egy érdekes megközelítése a bárminek is

https://www.youtube.com/results?search_ ... AB+Gruppen+
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,

lakasjohn
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: lakasjohn »

Akkor holnap megyek számolgatni.
És még azt is megszeretném kérdezni, hogy a földhurok dolgot hogyan kell kiküszöbölni, hogy ne vegye fel a mélynyomó az 50 hz-es búgást?

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

lakasjohn írta:
2020.05.18., hétf. 23:23
Vágva? Mit értesz ez alatt?
A forgatást talán ez az ábra magyarázza legjobban:
Kép

Ha szemben ülsz a hangfallal, akkor a legfelső grafikon-t hallod. Ahogy egyre jobban távolodsz oldalra az elöbbi pozíciótól, ugy leszel egyre jobban "OFF-Axis", egy lentebbi görbét fogsz hallani. Egy jó hangfal oldalirányba is ugyanazt a mérései görbét produkálja, mint szemtől szembe, maximum halkabban. Ha tehát jó a hangfalaid ON-Axis teljesítménye, de rossz az OFF-Axis, akkor beforgatással ismét ON-+Axis leszel, tehát javítod a hangminőséget.

A vágás, más néven a crossover, amikor egyik hangsugárzót keresztezed egy másikkal. Ezt azért teszed, mert mindegyiknek megvan a maga optimális frekvencia tartománya, ahol hangot tud megszólaltatni.

Kép

Az elméleti ábrán a piros a mélynyomó, a kék a hangfal, a zöld pedig a kettő eredője. Itt 100Hz-en van a crossover, ott adja át a hangkeltés feladatát a mélynyomó a hangfalnak. A 80Hz-t azért szokták alkalmazni, mert az emberek igen nagy része nem tudja megállapítani, hogy 80Hz és alatta merről szól a hang. Ergó a mélynyomót nem kell előre raknom, hanem tetszőlegesen helyezhetem bárhová, ahol akusztikailag a legjobb lesz.

-KP-
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1685

Hozzászólás Szerző: -KP- »

lakasjohn írta:
2020.05.18., hétf. 23:23
denesdr írta:
2020.05.18., hétf. 13:49
lakasjohn írta:
2020.05.18., hétf. 13:05
Szóval, ha betömöm a reflex nyílást akkor akár a falhoz is nyomhatom?
Ha a vászon mögé mennek a hangfalak akkor is kell őket forgatni, hogy nagyjából középre nézzenek? Képeket amiket néztem ott nagyjából síkban voltak.
Akkor mehetnek egész a falig, ha úgyis vágva lesznek alul szub miatt akkor úgysincs túlzott jelentősége a reflexnek. A hangfalakat sosem kötelező beforgatni (persze ez is több dologtól függ), házimozinál ez méginkább igaz, mert van centersugárzó, ami a (jó) sztereónál kialakuló fantom centert hivatott leváltani. Ha valamilyen oknál fogva az optimálistól jobban kikerül oldalra a bal-jobb frontsugárzó, akkor érdemes lehet a beforgatással játszani, esetleg a magas hangok tonális balanszát is lehet befolyásolni (mivel azok már elégé irányítottak szinte minden fajta hangsugárzónál).
Azt hogy házimoziban a mély hangokat szubsugárzók adják le, és nem az LCR-ek. 80hz környékén szokás vágni őket.

lakasjohn

denesdr írta:
2020.05.18., hétf. 13:49
lakasjohn írta:
Ha a vászon mögé mennek a hangfalak akkor is kell őket forgatni, hogy nagyjából középre nézzenek? Képeket amiket néztem ott nagyjából síkban voltak.
Akkor mehetnek egész a falig, ha úgyis vágva lesznek alul szub miatt akkor úgysincs túlzott jelentősége a reflexnek. A hangfalakat sosem kötelező beforgatni (persze ez is több dologtól függ), házimozinál ez méginkább igaz, mert van centersugárzó, ami a (jó) sztereónál kialakuló fantom centert hivatott leváltani. Ha valamilyen oknál fogva az optimálistól jobban kikerül oldalra a bal-jobb frontsugárzó, akkor érdemes lehet a beforgatással játszani, esetleg a magas hangok tonális balanszát is lehet befolyásolni (mivel azok már elégé irányítottak szinte minden fajta hangsugárzónál).

TSanyi
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 441

Hozzászólás Szerző: TSanyi »

lakasjohn írta:

A hangfalaknak van egy sugárzási képessége mind horizontálisan, mind vertikálisan. Ez megmutatja hogy mit képes beteríteni. Fel kell skiccelned a szoba alaprajzát, benne a hangfalak helyét,ülőpozíciókat és meglátod hogy pl. a bal front terítéséből jut-e valami a jobb szélső mozizónak. Ha nem akkor vagy a távolsággal, vagy a férőhelyekkel, vagy a hangfalakkal vagy a beforgatással operálsz. Ezt a fontossági sorrend(ed) határozza meg.

Quetz
Törzsvendég
Törzsvendég

lakasjohn írta:
2020.05.18., hétf. 11:59
Pontosan mi is az a LCR hangfal?
Igazából nincs LCR hangfal. Ez csupán három azonos első hangfalat jelent: Left, Center, Right. Amiért mégis megjelent mint fogalom, az azért van, mert a szokványos 5.0 szettek esetén a center egy soványka kiegészítés a két behemót álló hangfal mellé.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1112

Hozzászólás Szerző: denesdr »

lakasjohn írta:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1112

Hozzászólás Szerző: denesdr »

.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2020.05.18., hétf. 13:50-kor.

Tamoo
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 686

Hozzászólás Szerző: Tamoo »

Jön az ember megerősítésért aztán kapja a "hülye" tanácsokat! :D Bocs, nyilván viccelek.

A legjobb amit tehetsz ha tényleg elmész több helyre több különböző rendszert meghallgatni, anélkül hogy hagynád magad befolyásolni. Körvonalazódjon mi a végső cél, mert ha több lépcsőben csinálod, a végére mindig drágább.
PC hangkártyával, kommersz Monitor Audio szett, lomis PA végfokok, DIY szub, hullámos talján vászon, porszívó hangú mókolt PD F22

lakasjohn

[/quote]
Ez így egy elég nagy általánosítás, ráadásul a dobozok távolságát a faltól mindig a hangfal frontjához viszonyítjuk nem pedig a hátuljához, legalábbis ha a frontra vannak szerelve a hangszórók. A legjobb az lenne egyébként, ha a fallal egy síkban lennének a hangszórók, de ez persze a legtöbb esetben kivitelezhetetlen. Annyi, hogy a hátsó reflexnyílású dobozoknál ajánlott hagyni némi helyet, hogy ne legyen korlátozva a nyílás légmozgása, ez általában 10-15 cm-t jelent a reflexnyílás felületétől függően. Ha lezárt nyílással használjuk a dobozt, akkor nyugodtan mehet egészen a falig is.
[/quote]

Válasz küldése

Vissza: “Házimozi”