Mennyit számítanak a nagyon jó csatik? 2. rész
6 éve 2014 áprilisában teszteltem elsőként a WBT Next Gen csatlakozókat, az akkoriban gyártott Fine IC kábeleken.
Kiváncsi voltam rá vajon miért ennyivel jobbak a kis tömegű dugók a hagyományosnál? A márka számit, vagy a kivitel. Ezért a WBT akció során vettem egy készletet a régi fém testű WBT-ből is ld. alább.

- régiWBTcsati.jpg (24.12 KiB) Megtekintve 4380 alkalommal
Úgy találtam, hogy ezek meg sem közelítik hangban a Next Gen csatikat, pedig ezt is a WBT színvonalon készítették. Tehát a nagy tömeg és az iszonyatosan kis áram (c. 50 mikroA) ami az IC kábeleken folyik nem jó társítás.
Amikor még forgalmazta a WBT csatikat a KÁCSA az ezüst Next Gen csatiból 13 000 Ft volt egy darab (most már 20 000 Ft körül van darabja. Ma többen forgalmazzák ezeket, többek között az Allegro Audio).
„Elsőként a WBT 0102 Ag kistestvérét, a réz Next Gen-t szereltem egy Fine IC-re, tökéletes élmény volt, amit hallottam. Ugyanazokat a lemezeket hallgattam, amiket kábel tesztelésnél szoktam használni és nagyon nehezen tudom röviden leírni, hogy mit csináltak a hanggal ezek a csatlakozók. Nagy élmény volt, annyival tisztább és nyugodtabb lett a hangzás.
Aztán következett a WBT 0102 Ag, amely további előrelépést hozott a réz változathoz képest. Több százszor hallottam már ezeket a lemezeket és most mégis olyan érzésem volt, hogy először hallom őket. Mintha jobb zenészek játszanának jobb hangszereken, mintha szebb hangú énekesek énekelnének jobb mikrofonokba. De ami a legérdekesebb volt, hogy mégis kevésbé hivalkodónak tűnt a hangzás. Nem volt semmiféle dübörgő mély vagy csilingelő magas. Némely lemezen voltak olyan számok, amelyeket át szoktam ugrani, mert volt bennük valamilyen részlet, ami nem tetszett. Most ezek is tökéletesen hallgathatók lettek, sőt ezek voltak a legizgalmasabbak.”
Most Live IC-re kerültek az ezüst WBT csatik és tökéletesen „hozták a formájukat” ugyanaz a furcsa érzés kerített hatalmába, mint amikor 6 éve először hallottam ezeket. Nem lehet azt mondani, hogy ez vagy az a jellemző jobb lett, valahogy összhangba kerül minden, nagyon jó hallgatni a zenéket.
Mostanság egyik kedvenc lemezem Luca Aquino Live Proposals 2011 CDje, ami az akusztikus és az elektronikus hangok szinte tökéletes keverékével kényezteti a hallgatót. Az egyik számban egy szép női hangnál éreztem a legjobban, hogy ezt így még nem hallottam.

- Live_proposals.jpg (92.7 KiB) Megtekintve 4380 alkalommal
https://www.youtube.com/watch?v=up6OgoV7p_o