1.) Szalagkábelt is le lehet árnyékolni, mégsem lesz koax.zoli73 írta: ↑2020.02.14., pén. 22:04Nos, ezt én is így tudom/gondolom, de olvastam itt már, nem is olyan régen, más véleményeket is. Például olyat is, hogy "teljesen mindegy milyen a kábel szerkezete/felépítése, S/PDIF összekötőnek, bármilyen RCA dugóval szerelt kábel megteszi, az sem számít, ha nem75Ohm-os, úgy sem lehet meghallani a különbséget." Az, hogy működik a digitális jelátvitel bármilyen oda illő kábellel, az egy dolod, de mennyire korrekt, megbízható, netán üzembiztos megoldás ilyen célra nem dedikált 75Ohm-os coaxiális S/PDIF kábelt használni?Aszpirin írta: ↑2020.02.14., pén. 21:17Pontosítsunk. Tudtommal a koaxiális a kábel felépítésére vonatkozik, és ha koaxiális, akkor árnyékolt.zoli73 írta: ↑2020.02.14., pén. 20:32A közelmúltban már esett szó a coax digitális kábelekről, leginkább arról ment a vita, hogy fontos-e, és ha igen mennyire, hogy 75Ohm-os legyen, mint a kábel, mint a dugó. De ezt tegyük félre, legyen olyan amilyen.
Ami engem érdekelne, hogy egy ilyen kábelnek árnyékoltnak kell-e lennie?
Sok gyártó ill. felhasználó elkötelezte magát az árnyékolt vagy éppen árnyékolás nélküli kábelek mellett, legyen az analóg összekötő, vagy akár tápkábel. De mi a helyzet a digitális kábelekkel? A digitális jel mennyire érzékeny a külső behatásokra?
A kérdésed tehát arra iranyul, hogy kell-e a koaxiális szekezetű kábel az S/PDIF digitális hangadat-átvitelhez. Mivel az S/PDIF szabvány ezt előírja nem-optikai kábel esetében, szerintem biztosan nem árt![]()
Tévedés joga fenntartva.
2.) Minden különbség hallható, fül és rendszer kérdése.
3.) Üzembiztosság tekintetében nem tudom, mi kerül most szóba, nem fog leégni a ház, ha pl párhuzamos érpár megy a kábelben, árnyékolás nélkül.
4.) 75 Ohmos mítoszt kergetni felesleges, nincs ilyen aljzat, dugó, kábel, forraszanyag, stb.
5.) meg kell hallgatni, úgyis az alapján marad bent vagy nem, aztán el kell dönteni.
6.) A szabványok azt írják elő, hogy minimum mi kell, nyilván nem fogják beírni szabványba, h kell egy pár kb 30 éves Spx és forraszd meg Siltech ezüstforrasszal meg WBT ezüst RCA-kkal és jó lesz a hang.