Lumberjack írta: ↑2020.01.31., pén. 20:46
Sziasztok. Általánosan mi az amitől jobb Vagy rosszabb egy occ ezüst (99.99%) vezető , egy up occ réz 7n? Vezetőtől ?
Gyakorlatban mit jelentenek ezek a 4n, 5n, 6n, 7n jelölések ? Azt is olvastam már , hogy ezek csak kitalált marhaság hifistàk számàra ,hogy jobban,drágábban el tudják adni a kábeleket. Mi számít valóban ténylegesen a kabeleknel ha a legjobb minőséget akarjuk, és a hangot ki tudjuk maximalizálni , fejhallgatobol , hangfalakbol.
Szia!
az "n" a 9-es számot jelenti "in English". (nine) A "hány" kilences a vezető anyag tisztaságát jelenti, ami a példák alapján:
4N - 99,99%; 7N - 99,99999%
Az OFC, OCC, UP OCC szintén rövidítések, amik szintén "in English" értelmezhetőek. (pl. Oxigen Free Copper)
https://www.futureshop.co.uk/atlas-hype ... aker-cable
Ha legörgetsz idáig: Copper Purity Comparison (0.3mm Diameter)
láthatod, hogy egész sok tulajdonságban eltérnek a különböző tisztaságú, és szerkezetű kábelek, ha tovább olvasol, azt is láthatod, hogy a vezeték szigetelései között is igen nagy eltérések vannak. (Dielectric Material Comparison (0.3mm Diameter)
Ezek a paraméterek, a vezető hossza, a csatlakozók, a forraszanyagok mind-mind befolyásolják az áthaladó elektronok viselkedését, ezáltal a végén hallható hangot.
Minél tisztább, homogénebb alapanyagot szeretnél, annál drágább lesz, mivel költségesebb az előállítása. Az ezüst, és az arany is drágább mint a réz. Ha ebből készítenél kábelt, az is drágább lesz, persze a hang még ettől nem lesz feltétlen jobb, mert mint az előbb már utaltam rá, ez igen sok tényező eredője lesz.
Én azt javasolnám, hogy vedd fel a kapcsolatot olyanokkal, akik már próbáltak néhány kábelt, esetleg meg tudják mutatni a különbségeket, és némi valós segítséggel talán pénzt, és időt spórolhatsz. A másik amit javasolnék, hogy a feltett kérdéseidre megtalálod a válaszokat, ha beírod a keresőbe a megfelelő szavakat, és a tévézésről az olvasásra nyergelsz át, mint szabadidős tevékenység.
Szép estét!
HZ