Az ilyen táblázatos önvizsgálatokkal lehet igazán félrehangolni a maradék értékérzetet.Aszpirin írta: ↑2019.12.29., vas. 14:27Az itt olvasott vita annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy készítettem ma magamnak egy táblázatot, a "nagy" sztereó rendszeremhez tertozó összes komponenssel, kábelekkel, egyebekkel, és azok bekerülési értékével (nem kis dolog volt kikeresni, hogy mit mennyiért vettem, mert nem mindennek emlékszem az árára).
Szóval az aláírásomban szereplő felső sorra (nem számolva a számítógéppel, mert azt elsősorban nem zenehallgatásra vettem) picivel több, mint két és fél millió forintot költöttem, ennek nagyjából 12%-a (308ezer forint) a kábelezés, és még nagyjából 6% az "egyéb" (156ezer forint elosztók+zavarszűrők, tápregenerátor).
Hmmm... ez akkor most jó vagy nem?
Gyakorlatilag összeadtál egy rakás 27%-os áfát, árfolyam veszteséget,20-1000% árrést és ezek összegéből számolnál kábel százalékarányt? Teljességgel értelmetlen. A racionalitás és műszaki háttértudást nem lehet matematikai műveletekkel kiváltani.
A hifi láncok legdrágább fajlagos bekerülési költségű eleme szinte mindig a hangsugárzó. Nagy anyagigényű, bonyolultan megmunkálható, helyigényes gyártástechnológiát követelnek.(öntöde, faipar,fényezés, célgépek, humán erőforrás) Ezeken van általában a legkisebb árrés.
Az általad használt hangdoboz interneten közölt fogy. ára 1700 EUR. Ez igen jó ár/érték arány egy 2.5 utas németországban szerelt dobozért.
Ehhez vettél ~900 EUR-ért kábelt?
Akármennyire is szeretnék elhitetni, nincs minden sarkon dedikált audiofil kábelgyár.
Néhány tucat üzemben, vegyes gyártásban, megrendelésre készülnek az audio felhasználású kábelek. Olyan designal, anyagból amit a megrendelő kér és az adott szerszámmal le tudnak gyártani. Itt a legkisebb az anyagár és leggyorsabb az átfutási idő.
A gyártói+importőr/viszonteadói árrés a megfelelően felfuttatott márkák esetén eléri a százszoros szinteket.
Innentől kezdve nincs értelme táblázatokba szedni.