Ezek a gondolatok pontosan így felmerültek bennem is, főleg a "hová lőjük be a kábelek értékét a régi magasabb kategóriás cuccok esetében" kérdés.kimber írta: ↑2019.12.29., vas. 14:52Azért is csalóka ez a számolgatás a százalékokkal, mert a készülékek abszolút értékét elég nehéz meghatározni. Értem alatta, hogy egy öregebb, de annak idején magasabb kategóriás erősítő, vagy hangfal értékét hová lőjük be? A jelenlegi árát tekintve viszonylag olcsó mondjuk egy ma 100.000,-Ft-ért elérhető 20-30 éves cucc, de sokszor a hangját tekintve simán oda lehet rakni egy ma új árán 2-3-400.000,-es mellé is. Na, ennél hogyan számoljak a rá szánt kábelek árával?
Ezért (sem) szerencsés a százalékolás, ezért írom, hogy minden rendszernél százalékoktól, és ártól függetlenül meg kell találni az oda optimális kábelt, amivel már örömmel tudunk zenét hallgatni. Aztán, hogy ez kevesebb vagy több pénzből sikerül csak, az sok dologtól függhet. Ha egy kezdő felismeri, hogy érdemes megkeresnie a kábelezésben is az arany középutat, akkor már megérte a mai termés, köszönet mindenkinek, aki hozzátette a magáét. :)
A Linn Unidisk 1.1-em egy - ha jók az infformációim - 16 éves modell, és megjelenésekor netes információk alapján 11ezer dollár volt az ára (én ugyan tuti nem adtam volna érte annyi pénzt, de az teljesen más kérdés). Tényleg jól szól, de azért ma ez már nem feltétlenül egy 11ezer dolláros hang - szerintem, és ezt úgy is mondom, hogy természetesen nem csak a saját szegényes rendszeremben hallottam szólni, hanem két másik - komolyabb - rendszerben is. És mindezt komplikálja, hogy a megjelenéskori ára sem feltétlenül csak a sztereó hangjáról szól, hanem főleg arról is, hogy ez egy "minden korongot evő" készülék (volt akkor, a BD korongokat természetsen nem viszi, de DVD-Audio, DVD-Video, SACD, CD, ezek írott változatai mennek), és ez akkor még látszólag nagy szó volt, attól tartok, emiatt kértek ennyit érte.
Ha csak a 10 százalékos szabályt alkalmazom a megjelenéskori árára, akkor ennek a lejátszónak bizony már elég drága tápkábelt és összekötőt kellett volna vegyek - annak ellenére, hogy a gyárilag mellékelt tápkábel még egy ilyen kategóriájú cuccnál sem más semmivel, mint egy mezei PC kábel (ez azért elgondolkodtató).
Tőlem bizony nem kapott ezerdolláros kábeleket, szarul érezheti magát