Sziasztok!
Szép lassan azért egyszerűsödhet is ez a dolog, ahogy jönnek az új fejlesztések, új erősítők, ahol integrálnak mindent, "elfogadható" minőségben.
Példaként az Arcam SA30-at említeném, -
https://www.arcam.co.uk/products,HDA,In ... r,SA30.htm - ahol egy csúcs DAC chip (Sabre ESS9038K2M), egy nagy teljesítményű, jó erősítő, és egy teljesértékű hálózati lejátszót kap az ember, ahol ha úgy tetszik, még UTP kábelt sem kell beledugni, kizárólag egy hangfalkábel és egy tápkábel szükségeltetik a zenehallgatáshoz. Persze a kábelcserélgetés élménye így oda lesz, de sok pénzköltéstől, és bosszúságtól szabadíthat meg a "jövő" technológiája.
Hogy legyen egy érdekes "kábelezzünk" tapasztalat is, ami a rendszer érzékeny egyensúlyára példa, a napokban próbáltam más tápkábelt a DAC-omban (Aune S6), mivel az ünnepek alatt nagyon ráértem. Ebben egy 1,5mm2 -es Pointe Power Cord volt, ezt cseréltem egy HPOCC-s 4mm2-es kábelre. Elsőre a mély hangok tűntek fel, hogy több lett, de nem több lett, hanem torz, "brummogni" kezdett minden, ami elég meglepő volt. Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy a DAC-ba a "zene-pc"-ről egy Y USB kábelen megy a jel, és az USB külső tápjában is cseréltem eztán tápkábelt, amiben egy PC-s kábel volt(ez tán 0,75mm2-es), és ide került a DAC-ból kivett Pointe kábel. Ismét jól szólt a "gitár", helyreállt az egyensúly. Azt hogy jobb lett-e, mint a kiindulási állapot, azt nem tudom megmondani (nem cseréltem vissza azóta), de a lényeg most az egyensúly megbomlásán van, és annak a helyreállításán.
Hasonlatként én ez egy folyadékkal telt, csőhálózathoz hasonlítanám, amiben a csövek átmérője, egyéb áramlást gátló tulajdonságai befolyásolják az áramlást, és mikor egy aktív eszközbe több helyről folyik be "áram", amiből a végén kijön a "jel", ez változhat akkor is, ha a beáramló "áramok" aránya(milyensége) megváltozik. Természetesen mérésekkel nem tudom alátámasztani a tapasztaltakat, de ehhez nem kell "vájtfül", hogy halljuk, hogy valami szar, vagy jó. (ez esetben ekkora volt a különbség)
Visszakanyarodnék az integrált erősítőkhöz, ahol nincs szükség USB kábelre sem, külön tápolt kártyákra, vagy ilyen megoldásra, mint amit én használok, mivel eszközön belül továbbítódik a jel, történik a D/A konverzió, stb., igen rövid jelutakon.
Kellemes Ünnepeket Kívánok Mindenkinek!
Üdv!
HZ