(Préd 1:9).
Furcsa, hogy máig is -lényegében érvek nélküli - vitákat generálnak ezek a dolgok, holott a téma már a 80-as években napirenden volt, s egy kis része a mindennapi hifi életbe azóta be is épült. (pl. dugófordítás=értsd. a készülékek fázishelyes csatlakoztatása; cd rátétek; 3 láb kontra 4 láb eltérő hangzása)
Írtak is erről egy jó kis összefoglaló cikket az első próféta halála alkalmából:
http://hangzasvilag.hu/elhunyt-peter-w-belt/
A számítástechnika (és rokonai) előretörése miatt a helyzet a 80-as évek óta sokat romlott. Abban biztos vagyok, hogy a mai berendezésem hallgatva összeomlottam volna a gyönyörtől 25-30 éve (vagy most is, ha az akkori körülmények között hallgathatnám). Akkor még könnyebb volt. Ma jobb (és drágább) cucc kell az élvezethez, s ez nem hozzászokás.
Ez a rovatbeli "kínlódás" forrása. Mindenki annyit emészt meg belőle, amennyit racionálisan képes elfogadni, megfizetni, illetve hajlandó kipróbálni. Alapvetően konzervatív vagyok a sokezernyi "kiegészítőket" gyártó cég termékével, mert gyanítom, hogy nagy része lehúzás. (P.Belt még egy csomó megfigyelését legalább ingyen megosztotta.) Emellett magam is tapasztaltam olyat, hogy vannak készülékek, amikkel a máshol oly hatásos "sárkányfű" nem is működik és mégis jók. Próbálok ilyeneket tartani. Ennek ellenére, ha egy ajánlott "tuning" beválik, az marad, amire meg tapasztalatból maga jön rá az ember, azt nem kérdőjelezi meg, hanem magától értetődően továbbviszi. (Főleg a rezgéscsillapítás terén lehet sok mindent maszekban is megoldani.)
Ugyanakkor hollóházi fórumtárs megjegyzéseit (vagy Long blogját) nem szabad egy vállrándítással elintézni. Saját korábbi cuccaimmal megéltem azt, hogy - a hollóházi fórumtárs által is használt - kevés alkatrészből épült 47 Lab elektronikák (hasonlóan a szélessávú hangfalakhoz) képesek nagyon furcsán reagálni a legapróbb változtatásokra is, emiatt a végtelenségig hangolhatóak. Ha az a kérdés, hogy ajánlanék-e ilyen elektronikákat másoknak, már más a megközelítés. Jók azok, de nem mindenkinek (nekem se) valók. A lelki nyugalom azt kívánja, hogy a berendezés - ha csak 80%-os kifutással is -, de idegölő szöszmötölés nélkül hozza a formáját, s akkor hallgathassak vele zenét, amikor csak akarok, mert az idő lett nagyon drága.
Akik viszont hajlandóak a fenti szöszmötölésre, s néha "felfedeznek" mások számára is hasznos dolgokat, minden tiszteletet megérdemelnek. Ne máglyára küldjük őket
P.S. Azért egy hifi aggregátort (vagy hasonlót)egyszer kipróbálnék, mert a hálózat tényleg katasztrófális. (Falusi családi házban is.)