Fogalmam sincs, ezért is tettem fel a kérdést.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pc alapú audio lejátszás
Re: Pc alapú audio lejátszás
20-25ezer forintos DAC cserétől mégis milyen előrelépést vársz?

BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
- Kriss
- Újonc fórumos
- Értékelés: 1
Ez jó kérdés, most a PC-t szeretném fejleszteni (hangzás szempontjából). De felmerült az is, hogy a Dac tápját is jó volna cserélni.
Kérdés mi hozhatna nagyobb előrelépést - táp csere (PC/DAC) vagy egy Dac csere (20e-25eFt körül)?
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Amúgy ... most kütyüzni szeretnél a dac tápjával? vagy előbbre lépnél a teljes láncod minőségében egy adott összegből?Kriss írta: ↑2019.12.14., szomb. 16:31A https://www.aliexpress.com/item/32949763967.html Dac-om is kapcsolóüzemű táp-ról megy, gondolom ezt is jó volna cserélni amíg nem váltok másik Dac-ra?
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- Indy
- V.I.P.
- Értékelés: 1633
Nekem nem probléma, mert én is így használom, csak éppen egy komolyabb DAC-al. Sokat fog hozni akkor is, ha a NUC belsejébe nem nyúlsz bele. :) A DAC-ot is érdemes lenne megtápolnod, van olyan tápegység, amely mind a kettő készülékedet is ellátná.Kriss írta: ↑2019.12.14., szomb. 16:31A https://www.aliexpress.com/item/32949763967.html Dac-om is kapcsolóüzemű táp-ról megy, gondolom ezt is jó volna cserélni amíg nem váltok másik Dac-ra?
Itt felmerül bennem egy kérdés a Nuc "belső" tápjaival kapcsolatban:
Ha kívülről szabályozott táppal látom is el (DC 12V/19V), a Nuc-ban lévő tápok (1.35V, 3.3V, 5V, ...) már szintén kapcsolóüzeműek, ez nem "probléma"?
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
- Kriss
- Újonc fórumos
A https://www.aliexpress.com/item/32949763967.html Dac-om is kapcsolóüzemű táp-ról megy, gondolom ezt is jó volna cserélni amíg nem váltok másik Dac-ra?
Itt felmerül bennem egy kérdés a Nuc "belső" tápjaival kapcsolatban:
Ha kívülről szabályozott táppal látom is el (DC 12V/19V), a Nuc-ban lévő tápok (1.35V, 3.3V, 5V, ...) már szintén kapcsolóüzeműek, ez nem "probléma"?
Köszi, alapvetően azért akarom összekötni mert tidal sokkal használhatóbb desktopról, mint az olcsó streameremről, úgyhogy most gondolkodom, mennyit akarok erre költeni :).Aszpirin írta: ↑2019.12.14., szomb. 14:24Hosszabbítóval is megpróbálhatod, lehet, hogy van értelme, kábel minőségétől függ, de az eredmény nem garantált.Ebri írta: ↑2019.12.12., csüt. 20:11Talán ide passzol: számítógépem próbáltam összekötni erősítőmmel. Az 5 méteres usb kábel pont elér odáig, de a gép balra, az erősítő jobbra van, tehát ha kitolom a székem, vmit le is rántok vele, amit annyira nem akarnék. +1-2m elég lenne. Specifikáció 5 méterben maximálja a kábelhosszt. Van értelme usb hosszabbító kábelre költenem? Ha igen, van ilyenből vmi normális?
(Gép-erősítő távolságot nem tudom csökkenteni, egyéb szempontokból ezek most a legjobb helyen vannak.)
Viszont, amit javasolhatok: én egy 8m hosszú Supra USB kábelt használok, maximális elégedettséggel, ezzel tuti nincs gond: https://octogonaudio.hu/termekek/supra- ... o-kabel-8m Ha zet nem drágállod, szerintem inkább erre költs. Nemrég felbukkant itt az AVX-en is egy használt, természetesen jóval olcsóbban.
- Indy
- V.I.P.
Az Intel NUC-ra tegyél egy Daphilt, tápold meg szabályozott táppal aztán kezdhetsz gondolkodni valami komolyabb DAC-on. :)
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5979
Hosszabbítóval is megpróbálhatod, lehet, hogy van értelme, kábel minőségétől függ, de az eredmény nem garantált.Ebri írta: ↑2019.12.12., csüt. 20:11Talán ide passzol: számítógépem próbáltam összekötni erősítőmmel. Az 5 méteres usb kábel pont elér odáig, de a gép balra, az erősítő jobbra van, tehát ha kitolom a székem, vmit le is rántok vele, amit annyira nem akarnék. +1-2m elég lenne. Specifikáció 5 méterben maximálja a kábelhosszt. Van értelme usb hosszabbító kábelre költenem? Ha igen, van ilyenből vmi normális?
(Gép-erősítő távolságot nem tudom csökkenteni, egyéb szempontokból ezek most a legjobb helyen vannak.)
Viszont, amit javasolhatok: én egy 8m hosszú Supra USB kábelt használok, maximális elégedettséggel, ezzel tuti nincs gond: https://octogonaudio.hu/termekek/supra- ... o-kabel-8m Ha zet nem drágállod, szerintem inkább erre költs. Nemrég felbukkant itt az AVX-en is egy használt, természetesen jóval olcsóbban.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2019.12.14., szomb. 14:27-kor.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- Kriss
- Újonc fórumos
Sziasztok!
Régóta csak számítógépről hallgatok zenét, összeállítottam egy "alap" Hifi-t és ehhez szeretnék összerakni valami "jobb" lejátszót.
Jelenlegi gépem a zene hallgatáshoz: Intel Nuc + USB Dac - Foobar2000 + Flac, DSF
Nemrég előkerült egy régebbi ITX lapom, most ezt terveztem befogni erre a célra, de olvasgatva a netet úgy látom nem biztos, hogy ez a megfelelő.
Mivel nincsenek ismereteim eme témában szeretnék segítséget kérni.
Hol találok ezzel kapcsolatban egy jó leírást? Vagy esetleg segítene valaki felvilágosítani akár privátban is?
Régóta csak számítógépről hallgatok zenét, összeállítottam egy "alap" Hifi-t és ehhez szeretnék összerakni valami "jobb" lejátszót.
Jelenlegi gépem a zene hallgatáshoz: Intel Nuc + USB Dac - Foobar2000 + Flac, DSF
Nemrég előkerült egy régebbi ITX lapom, most ezt terveztem befogni erre a célra, de olvasgatva a netet úgy látom nem biztos, hogy ez a megfelelő.
Mivel nincsenek ismereteim eme témában szeretnék segítséget kérni.
Hol találok ezzel kapcsolatban egy jó leírást? Vagy esetleg segítene valaki felvilágosítani akár privátban is?
Talán ide passzol: számítógépem próbáltam összekötni erősítőmmel. Az 5 méteres usb kábel pont elér odáig, de a gép balra, az erősítő jobbra van, tehát ha kitolom a székem, vmit le is rántok vele, amit annyira nem akarnék. +1-2m elég lenne. Specifikáció 5 méterben maximálja a kábelhosszt. Van értelme usb hosszabbító kábelre költenem? Ha igen, van ilyenből vmi normális?
Ott a pont, ezt nem tudtam.Aszpirin írta: ↑2019.12.11., szer. 19:04A NextStep + BSD-vonalat ismerem / történelmet én is ismerem, viszont egy oprendszer attól "szigorúan véve UNIX", hogy megfelel a szigorúan vett UNIX követelményeinek, és erről a megfelelőségről Open Group által kiállított bizonyítvánnyal rendelkezik.
Az Apple minden az OS X (újabban macOS) oprendszer-verzióját hivatalos UNIX-szá certifikáltatja.
A legújabb macOS 10.15 (Catalina) hivatalos UNIX-bizonyítványa: https://www.opengroup.org/openbrand/cer ... /1210p.pdf
BARTIMEX AUDIO Honlap
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
A NextStep + BSD-vonalat ismerem / történelmet én is ismerem, viszont egy oprendszer attól "szigorúan véve UNIX", hogy megfelel a szigorúan vett UNIX követelményeinek, és erről a megfelelőségről Open Group által kiállított bizonyítvánnyal rendelkezik.alto írta: ↑2019.12.11., szer. 18:52Nem kötekedésből, csak a pontosság kedvéért, a MacOS (korábban MAC OS X) a Steve Jobs féle Next Computer OpenStep operációs rendszerének és a BSD-nek a szerelemgyereke. Tehát szigorúan véve nem UNIX, hanem UNIX-szerű.Aszpirin írta: ↑2019.12.11., szer. 18:36Nem mond ellent annak, amit írtál, hanem inkább kiegészítésként: az ugye megvan, hogy a macOS is egy Unix? Nem Unix-szerű, mint a Linux, hane valódi, hivatalos Unix.Majik írta: ↑2019.12.11., szer. 11:45A hab a tortán igazából az, hogy az operációs rendszert is a célhardverként fejlesztett alaphoz állítják össze, mivel ilyet Windowsból és Mac-OS-ből sem lehet, ezért szinte kivétel nélkül Unix-Linux alapú oprendszert választanak. A tisztességesebb gyártók fejlesztenek a hálózati lejátszóhoz távvezérlő App-ot is, általában iOS és Android rendszerekre.
Idézet a Wikipédiából:1993 óta a UNIX nem egy cég egyetlen termékét jelöli, hanem egy licencelhető védjegy, melyet az Open Group kezel. A UNIX kritériumoknak megfelelő és hitelesített rendszer például a HP-UX, a AIX, a Mac OS X, a Solaris.[1]
A követelményeknek megfelelő, de nem hitelesített (vagy csak részben megfelelő) rendszereket Unix-szerűnek szokták nevezni. Unix-szerű operációs rendszer például a Linux, a BSD, a Minix, a QNX vagy a GNU Hurd.
Az Apple minden az OS X (újabban macOS) oprendszer-verzióját hivatalos UNIX-szá certifikáltatja.
A legújabb macOS 10.15 (Catalina) hivatalos UNIX-bizonyítványa: https://www.opengroup.org/openbrand/cer ... /1210p.pdf
Itt pedig megtalálhatók a certifikáció kritériumai, menete, és részletes leírása: https://www.opengroup.org/certifications/unix
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2019.12.11., szer. 19:13-kor.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
Nem kötekedésből, csak a pontosság kedvéért, a MacOS (korábban MAC OS X) a Steve Jobs féle Next Computer OpenStep operációs rendszerének és a BSD-nek a szerelemgyereke. Tehát szigorúan véve nem UNIX, hanem UNIX-szerű.Aszpirin írta: ↑2019.12.11., szer. 18:36Nem mond ellent annak, amit írtál, hanem inkább kiegészítésként: az ugye megvan, hogy a macOS is egy Unix? Nem Unix-szerű, mint a Linux, hane valódi, hivatalos Unix.Majik írta: ↑2019.12.11., szer. 11:45A hab a tortán igazából az, hogy az operációs rendszert is a célhardverként fejlesztett alaphoz állítják össze, mivel ilyet Windowsból és Mac-OS-ből sem lehet, ezért szinte kivétel nélkül Unix-Linux alapú oprendszert választanak. A tisztességesebb gyártók fejlesztenek a hálózati lejátszóhoz távvezérlő App-ot is, általában iOS és Android rendszerekre.
Idézet a Wikipédiából:1993 óta a UNIX nem egy cég egyetlen termékét jelöli, hanem egy licencelhető védjegy, melyet az Open Group kezel. A UNIX kritériumoknak megfelelő és hitelesített rendszer például a HP-UX, a AIX, a Mac OS X, a Solaris.[1]
A követelményeknek megfelelő, de nem hitelesített (vagy csak részben megfelelő) rendszereket Unix-szerűnek szokták nevezni. Unix-szerű operációs rendszer például a Linux, a BSD, a Minix, a QNX vagy a GNU Hurd.
BARTIMEX AUDIO Honlap
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
Nem mond ellent annak, amit írtál, hanem inkább kiegészítésként: az ugye megvan, hogy a macOS is egy Unix? Nem Unix-szerű, mint a Linux, hane valódi, hivatalos Unix.Majik írta: ↑2019.12.11., szer. 11:45A hab a tortán igazából az, hogy az operációs rendszert is a célhardverként fejlesztett alaphoz állítják össze, mivel ilyet Windowsból és Mac-OS-ből sem lehet, ezért szinte kivétel nélkül Unix-Linux alapú oprendszert választanak. A tisztességesebb gyártók fejlesztenek a hálózati lejátszóhoz távvezérlő App-ot is, általában iOS és Android rendszerekre.
Idézet a Wikipédiából:
1993 óta a UNIX nem egy cég egyetlen termékét jelöli, hanem egy licencelhető védjegy, melyet az Open Group kezel. A UNIX kritériumoknak megfelelő és hitelesített rendszer például a HP-UX, a AIX, a Mac OS X, a Solaris.[1]
Gondolom azért az is fontos, hogy már az 5V és 3,3V is alacsony zajú áramforrás legyen, mert nem mindegy mit használ tovább az alaplap.Picabia írta: ↑2019.12.11., szer. 17:23Igazad van, elírtam, de a lényegen nem változtat. A tápcsatlakozón felvett áram jelentős része az alaplap kapcsolóüzemű tápegységében végzi. (vagy a videokártyáéban)nadtom írta: ↑2019.12.11., szer. 17:01Az alaplap kap 3,3V-ot is lineáris tápról. Én csak felhasználó vagyok, nem érek hozzá, csak azt tudom leírni amit hallok.Picabia írta: ↑2019.12.11., szer. 16:33
A lineáris tápolás tiszteletreméltó törekvés, leszámítva azt, hogy az architektúra meghatározó része (chipset, memória, a CPU) ~1.2Voltot igényel (50-200 watt nagyságrendben) amit az alaplap állít elő kapcsolóüzemű tápegységgel. Ennek a bemenő feszültsége az a bizonyos gondosan előállított 5 volt.![]()
Engem amúgy nem izgat mi hová megy, hol mivé alakul,

Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1
- Big
- V.I.P.
- Értékelés: 757
- Kapcsolat:

DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
Igazad van, elírtam, de a lényegen nem változtat. A tápcsatlakozón felvett áram jelentős része az alaplap kapcsolóüzemű tápegységében végzi. (vagy a videokártyáéban)nadtom írta: ↑2019.12.11., szer. 17:01Az alaplap kap 3,3V-ot is lineáris tápról. Én csak felhasználó vagyok, nem érek hozzá, csak azt tudom leírni amit hallok.Picabia írta: ↑2019.12.11., szer. 16:33A lineáris tápolás tiszteletreméltó törekvés, leszámítva azt, hogy az architektúra meghatározó része (chipset, memória, a CPU) ~1.2Voltot igényel (50-200 watt nagyságrendben) amit az alaplap állít elő kapcsolóüzemű tápegységgel. Ennek a bemenő feszültsége az a bizonyos gondosan előállított 5 volt.![]()
Az alaplap kap 3,3V-ot is lineáris tápról. Én csak felhasználó vagyok, nem érek hozzá, csak azt tudom leírni amit hallok.Picabia írta: ↑2019.12.11., szer. 16:33A lineáris tápolás tiszteletreméltó törekvés, leszámítva azt, hogy az architektúra meghatározó része (chipset, memória, a CPU) ~1.2Voltot igényel (50-200 watt nagyságrendben) amit az alaplap állít elő kapcsolóüzemű tápegységgel. Ennek a bemenő feszültsége az a bizonyos gondosan előállított 5 volt.

Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
A tökéletesség fogalma persze kérdés, de vitatkoznék veled.
Egy jó audio Pc megfelelően átalakítva simán veri a vele azonos árú célhardvereket, sőt. Fejleszthető, egyéni igény szerint személyre szabható, hosszú távon biztosan olcsóbb megoldás, mint folyamatosan célhardvert cserélni. JRiver eseten a távirányítás sem gond, ssd-ről 1/2 perc és kapcsolódhatok az ipad-dal a JRiver-hez (a JRemote felülete szerintem full profi). Én nem használok semmilyen optimalizálót, ami nem kellett azt egy ismerősöm kikapcsolta a Win10 alatt, és ennyi.
Az én esetemben ráadásul 2:1-ben megoldás, mert filmlejátszónak is használom (fullHd-ban), így a mozi alatt is f@sza hang van. A kép is annyit javult a pc-s lejátszással (mpc-hc madVR), mintha projektort cseréltem volna (korábban Himedia q10pro-m volt).
A lineáris tápolás tiszteletreméltó törekvés, leszámítva azt, hogy az architektúra meghatározó része (chipset, memória, a CPU) ~1.2Voltot igényel (50-200 watt nagyságrendben) amit az alaplap állít elő kapcsolóüzemű tápegységgel. Ennek a bemenő feszültsége az a bizonyos gondosan előállított 5 volt.
- vlaca
- Fórumlakó
- Értékelés: 323
- Kapcsolat:
Szerintem a Ti "pc-itek" azért közelebb állnak a célhardveres hálózati lejátszókhoz mint egy irodai géphezwittao írta: ↑2019.12.11., szer. 15:08Azt is tegye fel, hogy ha kijon egy Tidal ULtraHD vagy Youtube Music kesobb, akkor a celhardvere tudni fogja-e a valtozast kezelni?Majik írta: ↑2019.12.11., szer. 11:45A PC egy általános, sok feladatra alkalmas készülék. Lehet vele szöveget szerkeszteni, képet feldolgozni, 3D-ben tervezni, automatizálni és még zenét lejátszani is. Sok mindenre alkalmas, de semmire sem tökéletes.
Az audiofil célra "fejlesztett" gépeknél a kiindulási alap egy irodai célra tervezett alaplap, és egy ugyanilyen célra fejlesztett operációs rendszer.
A "fejlesztés" abból áll, hogy analóg tápegységekkel és külső órajel generátorokkal javítják az egyes részegységek paramétereit, majd megpróbálják az operációs rendszerből kiirtani a hálózatkezeléshez és a hanglejátszáshoz nem szükséges szolgáltatásokat, folyamatokat.
Ehhez képest a (komolyabb) hálózati lejátszók a gyártó által specifikált, egyedi alaplapra épülnek, amely a szükségtelen hardvereszközöket már eleve nem is tartalmazza. A hab a tortán igazából az, hogy az operációs rendszert is a célhardverként fejlesztett alaphoz állítják össze, mivel ilyet Windowsból és Mac-OS-ből sem lehet, ezért szinte kivétel nélkül Unix-Linux alapú oprendszert választanak. A tisztességesebb gyártók fejlesztenek a hálózati lejátszóhoz távvezérlő App-ot is, általában iOS és Android rendszerekre.
Az alábbi kérdéseket tedd fel vásárlás előtt az audio PC és a hálózati lejátszó forgalmazójának is:
Ha megvásároltad a kiválasztott készüléket, és később szeretnél váltani, fejleszteni, mit kapsz érte a használt piacon?
Ha néhány hónap múlva egyik haverod fellelkesül a nálad hallott hangon, tud-e venni egy ugyanolyat, mint neked van?
Van-e olyan kereskedés, ahol a készüléket számlával, garanciával megvásárolhatod?
CE megfelelőségi nyilatkozat készült-e hozzá?
Összefoglalva... Inkább foglald össze a dolgot magadnak, és dönts belátásod szerint. :)
Ugyanolyat miert ne tudna venni? Szamla es garancia miert is lenne problema egy mukodo kereskedo vallalkozasnal?
A halozati lejatszok nem veszitenek az arukbol, csak a pc-k?
Tavvezerlo app ugyanugy meg van oldva, sot valaszthatsz nehanyuknal most eppen Roon-t, aztan JRivert akarsz-e hallgatni, neadjisten valamelyik stream szolgaltatot. Erdemes kicsit szetnezni a piacon, mielott ilyeneket allitasz/kerdezel...

Nem tudom hány lépésre vagytok a saját motherboard/saját oprendszer-től....

Linn Majik DS/Mimik/Pekin>Linn Majik Kontrol>
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb
Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340
"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com
-Stax SRM1MK2PRO>SR-404
-Hypex UCD180HG>Magneplanar SMGb
Micromega WM-10>Theta Progeny>Linn Classik Music>Akg K340
"I see the sound waves" Planar Speaker Asylum
http://vlaca.blogspot.com
- Indy
- V.I.P.
Aki szeret kalapáccsal csavart behajtani, az használjon nyugodtan Windowst.

Manapság a Windowsból is próbálnak jól-rosszul "építkezni". Egy valamit nem lehet, kernelt fordítani. Itt a Linux vitán felül előnyben van.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)