Vinkler írta: ↑2019.12.09., hétf. 16:10
Ez az RFT egy nagy szar! Mondjuk ki! Ráadásul a kis kitedet is cseszheted, ha olyan a sérülés.
Az érem másik oldala, hogy ezek az RFT-s abroncsok sokkal rosszabb tulajdonságokkal bírnak, mint a hagyományos társaik. Nehezebbek, nő a rugózott tömeg, meghajtani, lassítani is sokkal több energiát emészt fel, az oldalfaluk is sokkal merevebb ezáltal brutálisan tompítja a visszajelzéseket. Nem is értem miért eröltetik?!
A megoldás szerintem a mankó kerék. Kis helyet foglal, nem hiszem, hogy sokkal drágább, mint egy defekt javító szett, meg egy kompresszor.
A nyári készletem nem is RFT, de télire azért kértem RFT-t, hogy ne kelljen a hidegben nagyot szopni totálapos kerékkel... Legalábbis így okoskodtam
A gyári BMW defektjavító szettnek tartozéka a kompresszor, és ki van alakítva neki hely a csomagtartó padlózata alatti egyik felnyitható ajtós fakkban (elég kultúrált megoldás). A trutyi külön palackban van, és az is rátehető a kompresszorra, és ha rajta van a trutymót abból a kompresszor szívja és fújja be (tehát ez nem olyan spray-szerű megoldás). De én most nem tettem rá a trutyis palackot, csak simán felfújtam, majd mivel kiderült, hogy lassú a defekt, kb 5 perc alatt veszített 0.1 bar nyomást, úgy döntöttem, beérek Budapestig egy rendesebb gumishoz, legfeljebb menetközben fújok még belé... 45 km-en (a szokásos reggeli csúcsforgalomban) még kétszer kellett fújnom belé, mert nem engedtem 2.0 bar alá... én hülye azt hittem, ezzel megmentem az RFT gumikat. Sz@rt mentettem meg, teljesen fölösleges volt ezt csinálnom, nyugodtan elgurulhattam volna a "lapos" RFT-n is ezt a 45 km-t (a kézikönyv szerint annál jóval többet is kibír 80 km/h alatt). Az AKH-nál rögtön közölték, hogy "defekttűrőt nem javítunk". És náluk nincs is Bridgestone téli (az volt rajta eredetileg, illetve most is kettő az), így ContiWinterContact-ok kerültek fel (TS830P SSR ha jól emlékszem a kódnevére, 2 db), a művelet durván 80-ba fájt. A sz@pás az ilyenkor, hogy az ember nem tud normálisan utánanézni, hogy milyen guma legyen az adott választékból, mert nincs rá idő. Szóval azt sem tudom, jók-e ezek a Continental-ok, de most már nem idegesítem ezen magam....
A mankó kerék (van gyári is) sajnos igenis sok helyet foglal (csomagtartóban kellene hordani állandóan, mert nincs pótkeréknek kialakított hely a csomagtartó alatt, mint egy rendes autóban... meg kelll oldani a rögzítését, de az már akkor elveszi legalább egyik felnyitható fakkot is /amelyekbe nem fér ugyan bele egy mankókerék sem, de azért hasznosak annál kisebb dolgok számára)). Szóval marad ez a gyári defektjavító (amit ma használtam először, de meglepően korrektül van megoldva, igaz a trutymót nem használtam fel hozzá), és az imádság, hogy ha már defekt, akkor defektjavítóval ideiglenesen megoldható legyen...
A valódi megoldás az egy gyárilag adott rendes pótkerék (vagy minimum mankókerék) erre kialakított hellyel, mint régebben... erre figyelni fogok a következő autómnál (nem BMW lesz, ezt már írtam); de egyáltalán van ma ma még olyan személyautó (nem terepjáró), amelyhez normál méretű pótkereket is adnak?