Dacia Lodgy. 1.3Tce. Nekünk fél évet mondtak, de 4 hónapra megjött. Úgy látszik túlóráztak a fiúk Marokkóban
Így néz ki (nem röhögni! Ez egy egyterű!):

Dacia Lodgy. 1.3Tce. Nekünk fél évet mondtak, de 4 hónapra megjött. Úgy látszik túlóráztak a fiúk Marokkóban

Nem figyeltem pontosan, milyen Daciát vettél? (egyik közvetlen kollégám épp most vár erőteljesen /vagy 8 hónapja már, ha jól emlékszem/ egy állami támogatással vett Logan MCV-re...
Megtörtént, még márkát is váltottamVinkler írta: ↑2019.12.10., kedd 08:58Akkor azt javaslom, hogy válts márkaszervizt.Acme írta: ↑2019.12.10., kedd 08:55A gumisom 30 évig volt a szakmában, sajnos most nyugdíjba ment. A márkaszervizben azt se tudták, mi a gyári kerékmérete az Octaviának... Persze ez nem általános megfigyelés, mert csak egy gumist tudtok összehasonlítani egy szervizzel. Könnyen lehet, hogy az átlag pont az ellenkezője.

Akkor azt javaslom, hogy válts márkaszervizt.Acme írta: ↑2019.12.10., kedd 08:55A gumisom 30 évig volt a szakmában, sajnos most nyugdíjba ment. A márkaszervizben azt se tudták, mi a gyári kerékmérete az Octaviának... Persze ez nem általános megfigyelés, mert csak egy gumist tudtok összehasonlítani egy szervizzel. Könnyen lehet, hogy az átlag pont az ellenkezője.Lemmy9 írta: ↑2019.12.10., kedd 08:47Inkább fotdítva van ez, a gumisnál melóznak betanított munkások. Egy rutinos szerelő levegőkulccsal úgy dolgozik mint egy órás.Acme írta: ↑2019.12.09., hétf. 22:06
Gumisom megmutatta, hogy a márkaszervizben maxra tolt légkulccsal rátépték a csavarokat, azt a kocsihoz adott csavarkulccsal tuti le nem lazítom. Ráálltam a kulcsra, meg se mozdult. 1m-es csövet ráhúzva már meg lehetett indítani.
Még szerencse, hogy a kerékőr nem tört bele, mert már olyat is látott korábban...
A gumisom 30 évig volt a szakmában, sajnos most nyugdíjba ment. A márkaszervizben azt se tudták, mi a gyári kerékmérete az Octaviának... Persze ez nem általános megfigyelés, mert csak egy gumist tudtok összehasonlítani egy szervizzel. Könnyen lehet, hogy az átlag pont az ellenkezője.Lemmy9 írta: ↑2019.12.10., kedd 08:47Inkább fotdítva van ez, a gumisnál melóznak betanított munkások. Egy rutinos szerelő levegőkulccsal úgy dolgozik mint egy órás.Acme írta: ↑2019.12.09., hétf. 22:06Gumisom megmutatta, hogy a márkaszervizben maxra tolt légkulccsal rátépték a csavarokat, azt a kocsihoz adott csavarkulccsal tuti le nem lazítom. Ráálltam a kulcsra, meg se mozdult. 1m-es csövet ráhúzva már meg lehetett indítani.
Még szerencse, hogy a kerékőr nem tört bele, mert már olyat is látott korábban...
Használták, csak nem az előírt értéken, hanem ami a csövön kifér. Állítólag tipikus eset, de nincs több tapasztalatom, mert azóta nem engedtem nekik, hogy a kerékhez nyúljanak. Majd meglátjuk, a Baumgartnernél hogy dolgoznak...Vinkler írta: ↑2019.12.09., hétf. 22:43Nyomatékkulcs. Azért márkaszervizben szokták használni. Egyébként nekem is van itthon és használom is.Acme írta: ↑2019.12.09., hétf. 22:06Gumisom megmutatta, hogy a márkaszervizben maxra tolt légkulccsal rátépték a csavarokat, azt a kocsihoz adott csavarkulccsal tuti le nem lazítom. Ráálltam a kulcsra, meg se mozdult. 1m-es csövet ráhúzva már meg lehetett indítani.
Még szerencse, hogy a kerékőr nem tört bele, mert már olyat is látott korábban...![]()

Nyomatékkulcs. Azért márkaszervizben szokták használni. Egyébként nekem is van itthon és használom is.Acme írta: ↑2019.12.09., hétf. 22:06Gumisom megmutatta, hogy a márkaszervizben maxra tolt légkulccsal rátépték a csavarokat, azt a kocsihoz adott csavarkulccsal tuti le nem lazítom. Ráálltam a kulcsra, meg se mozdult. 1m-es csövet ráhúzva már meg lehetett indítani.
Gumisom megmutatta, hogy a márkaszervizben maxra tolt légkulccsal rátépték a csavarokat, azt a kocsihoz adott csavarkulccsal tuti le nem lazítom. Ráálltam a kulcsra, meg se mozdult. 1m-es csövet ráhúzva már meg lehetett indítani.
... Nem akarok hencegni, de a Daciához lehet rendes pótkereket rendelni, és helyet sem kér a csomagtartóban, mert a kocsi segge alá van függesztve. Kb 30.000 Ft-os extra.Aszpirin írta: ↑2019.12.09., hétf. 17:01A valódi megoldás az egy gyárilag adott rendes pótkerék (vagy minimum mankókerék) erre kialakított hellyel, mint régebben... erre figyelni fogok a következő autómnál (nem BMW lesz, ezt már írtam); de egyáltalán van ma ma még olyan személyautó (nem terepjáró), amelyhez normál méretű pótkereket is adnak?

igen, pont arra gondoltam, hogy te nem tudsz, a hölgyek, idősek, terhesek és többiek meg mind-mind tudnak

Most nem vagyok teljesen képben az aktuális BMW trendekkel, de a pótkerék kialakítasáért is külön fizetni kellett egy időben, ha nem kérted, akkor olyan fenéklemezt biggyesztettek rá, hogy hely sem volt benne. Nah mindegy.Aszpirin írta: ↑2019.12.09., hétf. 17:19Te, ebben totál igazad van, de hidd el, az enyémben sajnos nincs kialakítótt hely pótkeréknek, és nem is létezett pótkerék opció a rendelésnél. Még mankókeréknek sem.Vinkler írta: ↑2019.12.09., hétf. 17:10Mindkét autónkban ki van alakítva a pótkerék helye. Annak a helyén most egy kultúrlt szivacsban, vagy valamilyen szintetikus habosított anyagban, ahogy tetszik ott figyel az igényes kis kompresszor, no meg a lötty. Egy kaptafa. Szóval itt egyetlen liter helyet nem spóroltak meg, de gondolom, hogy külön kellett megrendelni 300 eur-ért a pótkerék készletet, ezért a kedves előző gazda nem rendelte meg, mondván a “sárga” majd segít, ha kell.
Nos a lassú defektel szerencséd van, de egy nagyobb szúrt, vagy oldalfal sérüléssl esélyed simcs semmire! A legjobb akkor, ha külföldön vagy, mondjuk hajnal 3 kor... izgi!
Nah olyankor (is és mindig) jó lenne legalább egy mankókerék! Én kötelezővé tenném az autógyártóknak, mert ez a kompresszor egy agyrém! Amit elvesz pár liter, legyen 100, nem nagyon érdekel. Ha nagy csomi kell, akkor veszek nagyobb autót. Ennyi!
Az ember holtáig tanul, most már tudom, hogy erre is figyelni kell (f.szom figyelt rá anno, azt mondták az RFT a tuti megoldás, elhittem. De ha már hülye voltam, és itt tartok, őszintén: egy kombiban a lényeg a viszonylag nagy(gyá alakítható), nagyon jól hozzáférhető és lapos felületű csomagtartó, erre te rárögzítenél egy mankókereket? Ami hazavágja a lényeget? Nem, olyan autót kell venni, amiben legalább mankókerék van, erre kialakított (süllyesztett) helyen, a csomagtartó alatt. Ez a tanulság számomra.

Jelentem, én tudok kereket cserélni, még mielőtt ilyenekkel gyanúsítasz meg :-) (mármint ha van emelő meg kerékkulcs, mert a BMW-hez már ilyent sem adnak, miért is.... vajon egyáltalán vannak még ezeken a szarokon támasztópontok alkalmi kerékcseréhez használatos emelő számára?) igaz, utoljára vagy 20 éve kelett kereket cserélnem, de mégis mi a nagy kunszt egy kerékcserében? Amikor életemben először csináltam, akkor sem kellett senki megtanítsa. Kb olyan lehet ez a "nem tudok kereket cserélni", mint amikor azt hallom, hogy "én nem tudok mosogatni"... he???

Te, ebben totál igazad van, de hidd el, az enyémben sajnos nincs kialakítótt hely pótkeréknek, és nem is létezett pótkerék opció a rendelésnél. Még mankókeréknek sem.Vinkler írta: ↑2019.12.09., hétf. 17:10Mindkét autónkban ki van alakítva a pótkerék helye. Annak a helyén most egy kultúrlt szivacsban, vagy valamilyen szintetikus habosított anyagban, ahogy tetszik ott figyel az igényes kis kompresszor, no meg a lötty. Egy kaptafa. Szóval itt egyetlen liter helyet nem spóroltak meg, de gondolom, hogy külön kellett megrendelni 300 eur-ért a pótkerék készletet, ezért a kedves előző gazda nem rendelte meg, mondván a “sárga” majd segít, ha kell.
Nos a lassú defektel szerencséd van, de egy nagyobb szúrt, vagy oldalfal sérüléssl esélyed simcs semmire! A legjobb akkor, ha külföldön vagy, mondjuk hajnal 3 kor... izgi!
Nah olyankor (is és mindig) jó lenne legalább egy mankókerék! Én kötelezővé tenném az autógyártóknak, mert ez a kompresszor egy agyrém! Amit elvesz pár liter, legyen 100, nem nagyon érdekel. Ha nagy csomi kell, akkor veszek nagyobb autót. Ennyi!

Igen. És még ha valaki nem is tud kereket cserélni, előbb találni arra segítséget, mint hajnali 3-kor egy gumist :)

” majd segít, ha kell. 
A nyári készletem nem is RFT, de télire azért kértem RFT-t, hogy ne kelljen a hidegben nagyot szopni totálapos kerékkel... Legalábbis így okoskodtamVinkler írta: ↑2019.12.09., hétf. 16:10Ez az RFT egy nagy szar! Mondjuk ki! Ráadásul a kis kitedet is cseszheted, ha olyan a sérülés.
Az érem másik oldala, hogy ezek az RFT-s abroncsok sokkal rosszabb tulajdonságokkal bírnak, mint a hagyományos társaik. Nehezebbek, nő a rugózott tömeg, meghajtani, lassítani is sokkal több energiát emészt fel, az oldalfaluk is sokkal merevebb ezáltal brutálisan tompítja a visszajelzéseket. Nem is értem miért eröltetik?!
A megoldás szerintem a mankó kerék. Kis helyet foglal, nem hiszem, hogy sokkal drágább, mint egy defekt javító szett, meg egy kompresszor.

Hat ez szopó!Aszpirin írta: ↑2019.12.09., hétf. 11:29Kb 20 év óta először, ma kaptam egy jó kis defektet. RFT gumival, tehát 2 db RFT abroncs kuka... Hajrá RFT! Azért teszik ezeket rá gyárilag ezekre a szarokra, hogy ne kelljen pótkerék, nagyobb lehet így a csomagtartó. Király. A vicc az, hogy kompresszoros gyári defektjavító is van az autóban, tehát kb 5 perc alatt felfújtam, amint jelezte a rendszer a nyomáscsökkenést, és nem hagytam 2 bar alá menni, amíg elértem a gumishoz. Mégsem javítható. Ennyi.

Nomen est omen.