Egy trafónak van még pár paramétere a teljesítményén kívül is. Pl. primer és szekunder oldal közötti kapacitások növekednek a méret növelésével párhuzamosan. Ez a hálózat felöli zavarjelek nagyobb mértékű átjutásat okozhatja. A hagyományos kivitelű toroid eleve a legrosszabb ebből a szempontból.audioline írta: ↑2019.11.28., csüt. 09:21Toroidokat próbálgattam jó magam is, kis áramigényű, 12V AC preamp-hoz. 5db, egymástól jócskán eltérő, 20VA, 30VA, 80VA, 200VA és 300VA, szekunder 12V arányosan növekvő amper értékekkel. Kábelezés ugyanaz. Meglepő különbségek voltak hangban. Nem a 300VA lett a befutó. Pont a felkeményedés volt az egyik negatívum a legnagyobb toroidnál. Az optimális trafó méretezéshez nem értek, de a próba tanulságos volt. A nagyobb/erősebb biztos jobb is lesz (mindenhova), szerintem is téves gondolat. Végfok esetében azért sejthetően gyakoribb a nagyobb trafó előnye...chord írta: ↑2019.11.28., csüt. 08:38Nem olyan túl régen, toroidokat keresgéltem, főleg, hogy hangra milyenek, persze, soványka eredménnyel, de valamelyik angol fórumon találtam azt az egyetlen beírást, amely elgondolkoztatott azon, hogy valóban, nem kevés hifis axióma ketrecében éldegélünk.cables írta: ↑2019.11.28., csüt. 07:27
Szoktam néha gondolkodni azon, hogy alakultak ki az audió technika bődületes téveszméi, amelyek fő akadályai annak, hogy jobb hangzásban gyönyörködjenek a zenét szerető emberek. Hát valahogy így.
Valaki leír valamit, ami látszólag logikus, szinte magától értetődő és az megrögzül, tévhit lesz belőle. Aztán hallgatják a szegény hívők a rossz hangot.
Arról volt szó, hogy amennyiben van hely, akkor a trafók túlméretezése az általános szokás, és ha lehet választani, mindig legyen a nagyobbik. Mert nagyobb áram, nagyobb fluxustartalék, több tartalék a vasmag telítődéséig, stb...
Ez a tag meg be merte írni, hogy igen, általánosságban megállapítható, a felfelé csere után, hogy a nagy trafókban nagyobb a lóerő, a basszus pontosabb lesz, ugyanakkor az egész hang mégis kivékonyodik és felkeményedik, a zeneiségben pedig óriási veszteség lesz.
Aztán kapott a fejére...
Én azért megjegyeztem ezt a dolgot.
A normál lemezes kivitelű, osztott kamrás tekercstesttel rendelkező trafók jobbak ebből a szempontból. Vagy egy ilyesmi: http://www.hammondmfg.com/229.htm