Sziasztok,
Lehet kicsit off topic, de nincs jobb ötletem, hogy hova írhatnám be.... Biztos volt már itt is ilyesmiről szó, de visszaolvastam vagy 6-8 oldalt ott pont nem volt semmi info a többi 325 oldalt meg nem szerezném végig olvasni...
Szóval: Viszonylag kezdő zenehallgatóként, és teljesen kezdő DAC felhasználó ként szeretnék nagy felbontású zenei fájlokat hallgatni az otthoni hifimen. Sok olvasgatás után úgy döntöttem, hogy veszek egy dac -ot, amit laptophoz (vagy Ipadhoz, vagy telefonhoz) fogok kötni és az lesz a forrás. Innen megy ha hang az erősítőbe/ vagy a fejhallgatóba, szerintem a többit már mindenki el tudja képzelni.
Tudom hogy ez nem igazán audiofil megoldás, de első körben nem akarnék annyit költeni rá, meg az is lehet, hogy az én fülem ezzel is megelégszik és nem fog igényelni milliós streamer egységet...
Végül a AQ Dragonfly cobalt-ra esett a választás (elég jókat olvastam róla, és viszonylag jó árban lehetett beszerezni Blek frájdéjj keretein belül, és meg van az a praktikuma, hogy utazás közben is remekül használható)
és most érkeztem a kérdés részéhez:
Idáig bármilyen zenei filet játszottam le "általa", a kis lámpája mindig kéken világított (ez azt jelenti, hogy 48KHz-es jelet kap), azt már kiderítettem, hogy a telefon elvileg felkonvertál mindent ide,így kell egy audio lejátszó progi, ami által a valós fileformátumot fogja lejátszani ha igaz. Viszont laptopról ugyan ez a helyzet, ott is bármit indítok el mindig kék. Sajnos Tidalom egyelőre nincs, de találtam ezt a linket:
http://www.2l.no/hires/
Ez egy norvég kiadó oldala, itt van fenn 20 file szinte minden felbontásban. Nem letölthető, de korlátlanul hallgatható (pont ilyen jellegű "tesztelésekhez" ajánlják).
Az izgalmas az, hogy ha ezek közül játszom le valamit, akkor is kéken világít. Ez az oldal saját lejátszóval játszik le mindent - hiszen letölteni nem lehet semmit, csak lejátszani -, így itt nem is tudnék más lejátszót használni.
Kérdések:
- mit kell állítani, hogy a laptop az eredeti felbontású filet játsza le? (Win 10, 64bit)
- Kell-e (és ha igen milyen) lejátszó software-t használni?
- telefon/Ipad esetében a kérdések hasonlóak... (Android 9, illetve Ios 12.4 )
Előre is köszönöm a segítséget.

Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - Parabox Tempesta mkII