A hangszerek nem analógok! Analóg egy rendszer lehet, amely a zenei történést (vagy egyéb változó folyamatot) azzal analóg módon reprezentál valamilyen jel változásával. Amire gondolsz, az valószínűleg az lehet, hogy praktikusan folyamatosnak tekinthető a hangszer által előállított zenei jel. De amint azt párszor leírtam, a "digitális" rendszer is folyamatos jelet kap bemenetként és kimenetén a mintavételi frekvencia felében, praktikusan az emberi hallási tartomány felett sávhatárolt és a jelábrázolás bitmélységétől függően enyhén, az analóg technológiával megvalósíthatónál messze kevésbé zajos, de tökéletesen folyamatos jelet ad ki magából, számítógéptől mentes énünk nagy örömére!
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pc alapú audio lejátszás
Re: Pc alapú audio lejátszás
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Az én tapasztalatom nem ennyire egyértelmű.
Egyrészt az LP és a digitális hangzás között van különbség, de egyértelmű jobb-rosszabb verdiktumot én nem tudok kimondani rájuk. Mindkettőt nagyjából egyenlő arányban hallgatom, és hangulatfüggő, hogy éppen melyiket. Ezért akkor és ott mindig az tetszik jobban, amit épp hallgatok.
Viszont az is a tapasztalatom, hogy ahogyan lépsz felfelé a magasabb színvonalú eszközökkel, úgy jelentéktelenedik el a különbség. Igaz ez az LP vs DSD valamint a CD vs DSD terén is. Régebb, kevésbé minőségi rendszeren pl. nagyon hallottam a különbséget a 16bit/44.1kHz PCM (vagyis CD) és a DSD64 (vagyis SACD) között (elég komoly mennyiségű SACD-t gyűjtöttem össze emiatt). A mostani lejátszómmal már legfeljebb pirinyó (nüansznyi) különbségekről beszélhetünk, és nem "lefelé" fejlődött a rendszer... Egyébként jónéhány felvételem van meg mind CD, mint (valódi analóg) LP formátumban, és mint mondtam: van különbség, de nem egetverő, és nem egyértelmnű a jobb-rosszabb dolog, inkább ízlés kérdése.
(na itt szoktak az LP-hívők mindenfélét hozzámvágni, szar a lemezjátszóm, erősítőm, kábeleim, stb, mindenenm szar, ha nem egyértelmű számomra az LP felsőbbrendűsége. Csakhogy nem csak a sajátomat hallottam már...)
A DSD nagyfelbontású PCM-mel szembeni felsőbbrendűségéről viszont egyáltalán nem vagyok már meggyőződve. Ezért én sem erőltetem ezt a DSD-vonalat, nincs is már olyan DAC-om, ami tudna DSD-t lejéátszani. Tudom, ma már kötelező a DSD, de én inkább eskülszöm egy csak PCM-et (24/96-ig, esetleg 24/192-ig már bőven elég), azt viszont nagyon tisztességesen lejátszani tudó, akár régebbi, de "jól megcsinált" DAC-ra.
Just my two pence.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6184
Re: DSD vs LP
Úgy tűnik, hogy a saját kérdésedet már meg is válaszoltad (ld kiemelt rész).Gógyimogyi írta: ↑2019.11.21., csüt. 13:34Sosem volt lemezjátszóm, de szerettem volna már régóta egyet, hogy "belekóstoljak". Pár hete jutottam oda, hogy vettem egy Audio-Technica AT-LP5-öt. Nincs sok lemezem, ami van ahhoz viszont kaptam FLAC file-okat is, amelyeket eddig hallgattam. A saját rendszerem főleg filmnézésre van, de ennek ellenére nagyon is hallható a minőségbeli különbség a FLAC és az igazi lemez között és nagyon tetszik. Azt is tudom, hogy ez még mondhatni egy "kezdő" minőség és rengeteg módon lehetne még javítani rajta, határ a csillagos ég. Azonban ennyire nem szeretnék elmélyedni ebben, de egy elfogadható szintig elmennék (idővel), ha az az általános vélemény, hogy egy igazi lemez még mindig mérföldekkel jobb a manapság elérhatő legjobb digitális formátumtól ami amennyire tudom a DSD.
Az én tapasztalatom nem ennyire egyértelmű.
Egyrészt az LP és a digitális hangzás között van különbség, de egyértelmű jobb-rosszabb verdiktumot én nem tudok kimondani rájuk. Mindkettőt nagyjából egyenlő arányban hallgatom, és hangulatfüggő, hogy éppen melyiket. Ezért akkor és ott mindig az tetszik jobban, amit épp hallgatok.
Viszont az is a tapasztalatom, hogy ahogyan lépsz felfelé a magasabb színvonalú eszközökkel, úgy jelentéktelenedik el a különbség. Igaz ez az LP vs DSD valamint a CD vs DSD terén is. Régebb, kevésbé minőségi rendszeren pl. nagyon hallottam a különbséget a 16bit/44.1kHz PCM (vagyis CD) és a DSD64 (vagyis SACD) között (elég komoly mennyiségű SACD-t gyűjtöttem össze emiatt). A mostani lejátszómmal már legfeljebb pirinyó (nüansznyi) különbségekről beszélhetünk, és nem "lefelé" fejlődött a rendszer... Egyébként jónéhány felvételem van meg mind CD, mint (valódi analóg) LP formátumban, és mint mondtam: van különbség, de nem egetverő, és nem egyértelmnű a jobb-rosszabb dolog, inkább ízlés kérdése.
(na itt szoktak az LP-hívők mindenfélét hozzámvágni, szar a lemezjátszóm, erősítőm, kábeleim, stb, mindenenm szar, ha nem egyértelmű számomra az LP felsőbbrendűsége. Csakhogy nem csak a sajátomat hallottam már...)
A DSD nagyfelbontású PCM-mel szembeni felsőbbrendűségéről viszont egyáltalán nem vagyok már meggyőződve. Ezért én sem erőltetem ezt a DSD-vonalat, nincs is már olyan DAC-om, ami tudna DSD-t lejéátszani. Tudom, ma már kötelező a DSD, de én inkább eskülszöm egy csak PCM-et (24/96-ig, esetleg 24/192-ig már bőven elég), azt viszont nagyon tisztességesen lejátszani tudó, akár régebbi, de "jól megcsinált" DAC-ra.
Just my two pence.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- mgus
- Törzsvendég

- Értékelés: 377
Azért azzal tisztába vagy hogy a hangszerek analógok, meg mi sem vagyunk számítógépek.juliush írta: ↑2019.11.21., csüt. 19:13Én óvatosan bánnék az olyan megfogalmazással, ami az analóg technológia egyfajta objektív felsőbbrendűségét sugallja! A két technológia hangzásában eltérhet, egyénenként lehet megfogalmazni preferenciákat, de semmi nem igazolja az analóg reprodukció de facto "plusz élethűségét".Gógyimogyi írta: ↑2019.11.21., csüt. 17:19... hiányzik az a plusz élethűség ami miatt sokan ragaszkodnak az analóg lejátszókhoz még ma is.
MaXiMusz MF3.2,Hb-Ag 200,Low end PC,SBx Titán HD,Neotech NEI-1002,
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.
Furutech Alpha Cable,Fi-50,Fi-32 GTX-D System,AG power & Nano liquid.
Én óvatosan bánnék az olyan megfogalmazással, ami az analóg technológia egyfajta objektív felsőbbrendűségét sugallja! A két technológia hangzásában eltérhet, egyénenként lehet megfogalmazni preferenciákat, de semmi nem igazolja az analóg reprodukció de facto "plusz élethűségét".Gógyimogyi írta: ↑2019.11.21., csüt. 17:19... hiányzik az a plusz élethűség ami miatt sokan ragaszkodnak az analóg lejátszókhoz még ma is.
Gyula
-
Gógyimogyi
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 29
Hm, lehet nem jól értem, de ebből nekem az jön le, hogy akkor lényegében a mai digitális úton készült hanglemezekből már hiányzik az a plusz élethűség ami miatt sokan ragaszkodnak az analóg lejátszókhoz még ma is. Azaz a manapság készült hanglemezek semmivel sem tudnak többet nyújtani mint a DSD, hiszen mindkét esetben eleve digitális formában van a forrás (ugyanaz). Ha ez így van akkor lényegében az analóg lemezjátszó igazából régi lemezek hallgatásával tudja azt a többletet adni ami miatt sokan még ma is szeretik. Viszont ha valakinek csak modern lemezei vannak, akkor ott teljesen mindegy, hogy DSD vagy LP, kivéve ha valakinek fontos az is, hogy kézbe is tudja venni az albumot.
Ha mindez megállja a helyét, akkor már csak az lehet a gond, amit már írtam korábban, hogy a legtöbb előadó csak CD-n, esetleg FLAC-en jelenik meg, DSD-ben (még) nem.
Ha mindez megállja a helyét, akkor már csak az lehet a gond, amit már írtam korábban, hogy a legtöbb előadó csak CD-n, esetleg FLAC-en jelenik meg, DSD-ben (még) nem.
Ma már digitális stúdióban készülnek a felvételek, de a hatvanas hetvenes évek készült lemezekre igaz amit írtam.Gógyimogyi írta: ↑2019.11.21., csüt. 16:35Igen, így van. Köszönöm!
Egy ilyen demonstrációt szívesen meghallgatnék, kíváncsi lennék rá, hogy hallom-e én is a különbséget.Én azt gondolom, hogy megfelelő rendszeren a DSD és az LP is kiválóan tud szólni, viszont azon hanglemezek esetén, amelyeket még analóg stúdióban rögzítettek, és az eredeti mesterszalagról, digitális utómunka nélkül kerültek gyártásba, az analóg rendszerben van egy olyan kis plussz életszerűség, amit digitális rendszer DSD-ről vagy PCM-ről nem tud. És ezt tudom is demonstrálni.
Készül még manapság teljesen analóg módon album?
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
-
Gógyimogyi
- Lefelé a lejtőn

Igen, így van. Köszönöm!
Egy ilyen demonstrációt szívesen meghallgatnék, kíváncsi lennék rá, hogy hallom-e én is a különbséget.Én azt gondolom, hogy megfelelő rendszeren a DSD és az LP is kiválóan tud szólni, viszont azon hanglemezek esetén, amelyeket még analóg stúdióban rögzítettek, és az eredeti mesterszalagról, digitális utómunka nélkül kerültek gyártásba, az analóg rendszerben van egy olyan kis plussz életszerűség, amit digitális rendszer DSD-ről vagy PCM-ről nem tud. És ezt tudom is demonstrálni.
Készül még manapság teljesen analóg módon album?
Az AT-LP5 a rémesen gyenge beépített phono előerősítője és a belépő szintű hangszedője miatt ebben a formában nem alkalmas a vita tárgyát képező kérdés eldöntésére.
Én azt gondolom, hogy megfelelő rendszeren a DSD és az LP is kiválóan tud szólni, viszont azon hanglemezek esetén, amelyeket még analóg stúdióban rögzítettek, és az eredeti mesterszalagról, digitális utómunka nélkül kerültek gyártásba, az analóg rendszerben van egy olyan kis plussz életszerűség, amit digitális rendszer DSD-ről vagy PCM-ről nem tud. És ezt tudom is demonstrálni.
Szerintem mi már emaileztünk erről a témáról.Gógyimogyi írta: ↑2019.11.21., csüt. 13:34Elnézést ha kezdőként olyat fogok kérdezni ami sokaknál rögtön leveri a biztosítékot. Olvasgattam ezt a fórumot és rengeteget lehet tanulni, köszönöm mindenkinek. A kérdésem azoknak szól akik már régóta hallgatnak zenét hifi minőségben és esetleg volt lehetőségük arra, hogy ugyanazt az LP albumot meghallgassák egy nagyon jó rendszeren, utána pedig a DSD verzióját ugyanannak az albumnak és összehasonlítsák a kettőt.
Azt is megmondom miért kérdezem. Sosem volt lemezjátszóm, de szerettem volna már régóta egyet, hogy "belekóstoljak". Pár hete jutottam oda, hogy vettem egy Audio-Technica AT-LP5-öt. Nincs sok lemezem, ami van ahhoz viszont kaptam FLAC file-okat is, amelyeket eddig hallgattam. A saját rendszerem főleg filmnézésre van, de ennek ellenére nagyon is hallható a minőségbeli különbség a FLAC és az igazi lemez között és nagyon tetszik. Azt is tudom, hogy ez még mondhatni egy "kezdő" minőség és rengeteg módon lehetne még javítani rajta, határ a csillagos ég. Azonban ennyire nem szeretnék elmélyedni ebben, de egy elfogadható szintig elmennék (idővel), ha az az általános vélemény, hogy egy igazi lemez még mindig mérföldekkel jobb a manapság elérhatő legjobb digitális formátumtól ami amennyire tudom a DSD.
Az is igaz, hogy a digitális dolgok által nyújtott kényelemhez nagyon hozzá vagyok szokva, ennek ellenére tetszik a lemezelés, hogy elő kell szedni, rárakni stb. Ami kevésbé tetszik az szinte minden más, főleg a porra és a kopásra gondolok ill. azokra a dolgokra amelyek a netet olvasgatva alapvető "szükségletek" pl a mosó, antisztatikus tasakok, stb. Elnézést kérek ismét mindenkitől akinek a következő felvetés felér egy istenkáromlással, de nem vagyok abban biztos, hogy ez a sok "macera" tényleg megéri azt ami elérhető analóg lemezjátszóval, pontosabban arra gondolok, hogy a DSD és az analóg zene közötti különbség tényleg annyira óriási és hallható (az összehasonlítás miatt tegyük fel, hogy mindkettőt a lehető legjobb rendszeren hallgatnánk) hogy megérje mindezt, lemondva arról a kényelemről ami a digitális eszközök tudnak nyújtani.
Ezek miatt erősen gondolkozok még mindig, hogy kell-e nekem lemezjátszó vagy sem. Arra sajnos nincs lehetőségem, hogy DSD-t és igazi lemezt meghallgassak a saját rendszeremen, mert nincs olyan lemezem amit be tudnék szerezni DSD-ben is rövid időn belül. Ha az lenne az általános vélemény, hogy a DSD már majdnem olyan jó, mint az igazi hanglemez, akkor inkább a DSD felé mennék tovább. Ez ellen jelenleg még az is szól, hogy nagyon sok előadó nem jelenik meg DSD-n, bár gondolom egyre népszerűbb lesz ez a formátum.
Azzal is tisztában vagyok persze, hogy a DSD-nél is függ a végeredmény a ráfordított pénztől, viszont amit erre fordít az ember az nem kizárólag a DSD file-ok lejátszását szolgálná, hanem többnyire használható filmnézéshez is, szemben a csak lemezjátszóhoz való dolgokkal, mint pl egy jó előerősítő vagy drága hangszedő, stb.
Hallgattam persze már DSD-t a saját rendszeremen és szerintem összemérhető a minősége az analóg lejátszóval, de egyrészt nem vagyok hardcore hifis, másrészt kíváncsi lennék, hogy mások mit gondolnak erről. Köszönöm!
Az AT-LP5 a rémesen gyenge beépített phono előerősítője és a belépő szintű hangszedője miatt ebben a formában nem alkalmas a vita tárgyát képező kérdés eldöntésére.
Én azt gondolom, hogy megfelelő rendszeren a DSD és az LP is kiválóan tud szólni, viszont azon hanglemezek esetén, amelyeket még analóg stúdióban rögzítettek, és az eredeti mesterszalagról, digitális utómunka nélkül kerültek gyártásba, az analóg rendszerben van egy olyan kis plussz életszerűség, amit digitális rendszer DSD-ről vagy PCM-ről nem tud. És ezt tudom is demonstrálni.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Szerény szubjektív véleményem szerint mind az LP, mind a >=16bit/44kHz felbontású PCM, vagy épp a DSD (1x-2x-...) a felvételi- és lejátszó technológia jelenlegi szintjén kiválóan alkalmas gyönyörű, realisztikus és főleg élvezetes zenei reprodukcióra megfelelő kezekben (értsd előadói, produceri, mérnöki gárda) és korrektül kivitelezett eszközökből megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel összerakott rendszereken keresztül.
Szigorúan műszaki oldalról tekintve a modern nagyfelbontású digitális technológiák nagyobb transzparenciát biztosíthatnak, de a legtöbb hallgató számára a különbség elenyésző (ha egyáltalán érzékelhető). Az LP talán picit kevésbé hűséges tolmács, viszont az a pici "szín", amit belecsempész a produkcióba, épphogy vonzóvá teheti sokak számára.
Úgyhogy az egymáshoz viszonyított alá-/fölérendeltségük egy valószínűségi hullámfüggvénnyel írható le, melynek a szubjektumban történő "összeomlása" eredményezi a konkrét egyénre jellemző preferenciák kialakulását.
Szigorúan műszaki oldalról tekintve a modern nagyfelbontású digitális technológiák nagyobb transzparenciát biztosíthatnak, de a legtöbb hallgató számára a különbség elenyésző (ha egyáltalán érzékelhető). Az LP talán picit kevésbé hűséges tolmács, viszont az a pici "szín", amit belecsempész a produkcióba, épphogy vonzóvá teheti sokak számára.
Úgyhogy az egymáshoz viszonyított alá-/fölérendeltségük egy valószínűségi hullámfüggvénnyel írható le, melynek a szubjektumban történő "összeomlása" eredményezi a konkrét egyénre jellemző preferenciák kialakulását.
Gyula
Vigyázat, a DSD az nem a végkifejlet és nonpluszultra. Csupán egy alternatíva. Lesz-e mindig, vagy valami más helyette? Ki tudja. Viszont nagy hátránya, hogy óriás adathelyigénye van a konkurens megoldásokhoz képest.
nem lesz általános, konszenzusos vélemény.
Lesz/van aki szerint az LP jobb, mas szerint, meg a filealapu lejatszas a jobb.
...szerintem barmelyik lehet igen jó és elegendöen jó is.
Ha szereted az „LP-zést“, akkor csináld; különben szerintem nem „éri meg“.
-
Gógyimogyi
- Lefelé a lejtőn

DSD vs LP
Elnézést ha kezdőként olyat fogok kérdezni ami sokaknál rögtön leveri a biztosítékot. Olvasgattam ezt a fórumot és rengeteget lehet tanulni, köszönöm mindenkinek. A kérdésem azoknak szól akik már régóta hallgatnak zenét hifi minőségben és esetleg volt lehetőségük arra, hogy ugyanazt az LP albumot meghallgassák egy nagyon jó rendszeren, utána pedig a DSD verzióját ugyanannak az albumnak és összehasonlítsák a kettőt.
Azt is megmondom miért kérdezem. Sosem volt lemezjátszóm, de szerettem volna már régóta egyet, hogy "belekóstoljak". Pár hete jutottam oda, hogy vettem egy Audio-Technica AT-LP5-öt. Nincs sok lemezem, ami van ahhoz viszont kaptam FLAC file-okat is, amelyeket eddig hallgattam. A saját rendszerem főleg filmnézésre van, de ennek ellenére nagyon is hallható a minőségbeli különbség a FLAC és az igazi lemez között és nagyon tetszik. Azt is tudom, hogy ez még mondhatni egy "kezdő" minőség és rengeteg módon lehetne még javítani rajta, határ a csillagos ég. Azonban ennyire nem szeretnék elmélyedni ebben, de egy elfogadható szintig elmennék (idővel), ha az az általános vélemény, hogy egy igazi lemez még mindig mérföldekkel jobb a manapság elérhatő legjobb digitális formátumtól ami amennyire tudom a DSD.
Az is igaz, hogy a digitális dolgok által nyújtott kényelemhez nagyon hozzá vagyok szokva, ennek ellenére tetszik a lemezelés, hogy elő kell szedni, rárakni stb. Ami kevésbé tetszik az szinte minden más, főleg a porra és a kopásra gondolok ill. azokra a dolgokra amelyek a netet olvasgatva alapvető "szükségletek" pl a mosó, antisztatikus tasakok, stb. Elnézést kérek ismét mindenkitől akinek a következő felvetés felér egy istenkáromlással, de nem vagyok abban biztos, hogy ez a sok "macera" tényleg megéri azt ami elérhető analóg lemezjátszóval, pontosabban arra gondolok, hogy a DSD és az analóg zene közötti különbség tényleg annyira óriási és hallható (az összehasonlítás miatt tegyük fel, hogy mindkettőt a lehető legjobb rendszeren hallgatnánk) hogy megérje mindezt, lemondva arról a kényelemről ami a digitális eszközök tudnak nyújtani.
Ezek miatt erősen gondolkozok még mindig, hogy kell-e nekem lemezjátszó vagy sem. Arra sajnos nincs lehetőségem, hogy DSD-t és igazi lemezt meghallgassak a saját rendszeremen, mert nincs olyan lemezem amit be tudnék szerezni DSD-ben is rövid időn belül. Ha az lenne az általános vélemény, hogy a DSD már majdnem olyan jó, mint az igazi hanglemez, akkor inkább a DSD felé mennék tovább. Ez ellen jelenleg még az is szól, hogy nagyon sok előadó nem jelenik meg DSD-n, bár gondolom egyre népszerűbb lesz ez a formátum.
Azzal is tisztában vagyok persze, hogy a DSD-nél is függ a végeredmény a ráfordított pénztől, viszont amit erre fordít az ember az nem kizárólag a DSD file-ok lejátszását szolgálná, hanem többnyire használható filmnézéshez is, szemben a csak lemezjátszóhoz való dolgokkal, mint pl egy jó előerősítő vagy drága hangszedő, stb.
Hallgattam persze már DSD-t a saját rendszeremen és szerintem összemérhető a minősége az analóg lejátszóval, de egyrészt nem vagyok hardcore hifis, másrészt kíváncsi lennék, hogy mások mit gondolnak erről. Köszönöm!
- hunhun
- Fórumlakó

- Értékelés: 61
megjelent egy új driver a Nu Audio kártyához is,
innen böngészve érhető el: https://www.evga.com/support/download/
jött vele firmware frissítés is.
Sajnon az én esetemben nem segített azon a helyzeten, hogy Audiolinux (lxqt) alatt csak úgy tudom életre kelteni a Nu Audiót hogy először DSD anyagot próbálok lejátszani vele. Ekkor mintha "beröffentené" játszik már PCM módban is mindent. A gond elvileg az, hogy nincs még gyári driver linuxhoz.
Egyelőre az amúgy kitűnő support sem tudott segíteni, pedig még egy kernel frissítést is készített hozzá Piero.
Valakinek esetleg efféle tapasztalata?
innen böngészve érhető el: https://www.evga.com/support/download/
jött vele firmware frissítés is.
Sajnon az én esetemben nem segített azon a helyzeten, hogy Audiolinux (lxqt) alatt csak úgy tudom életre kelteni a Nu Audiót hogy először DSD anyagot próbálok lejátszani vele. Ekkor mintha "beröffentené" játszik már PCM módban is mindent. A gond elvileg az, hogy nincs még gyári driver linuxhoz.
Egyelőre az amúgy kitűnő support sem tudott segíteni, pedig még egy kernel frissítést is készített hozzá Piero.
Valakinek esetleg efféle tapasztalata?
Valahol csak van Windows Rendszertöltés-vezérlő, azt kellene szerkeszteni.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 884
alto írta: ↑2019.11.20., szer. 15:28A GRUB határozza meg, melyik oprendszer induljon el alapból. https://hu.wikipedia.org/wiki/GNU_GRUBtottyi írta: ↑2019.11.20., szer. 15:05Hi, van egy olyan gondom, hogy ketto windowsom van felinstalalva az audio pc-re az egyik win 10 a masik win server es ha a win10 fut es kikapcsolom a haz-on levo gombal ami teljesen lekapcsolja a pc-et akkor bekapcsolaskor megint a win 10 indul el pedig mindket wondowsban be van allitva, hogy alapbol a win server induljon, talalkozott mar valaki ilyennel?
Ja es csak akkor indul el a win server ha a win 10-ben restartot nyomok.
Kulon nem instalaltam GRUB-ot de ha nincs mas modja.robi20064 írta: ↑2019.11.20., szer. 15:37Szerintem nala nem lesz GRUB, de lehet hogy tevedek.alto írta: ↑2019.11.20., szer. 15:28A GRUB határozza meg, melyik oprendszer induljon el alapból. https://hu.wikipedia.org/wiki/GNU_GRUBtottyi írta: ↑2019.11.20., szer. 15:05Hi, van egy olyan gondom, hogy ketto windowsom van felinstalalva az audio pc-re az egyik win 10 a masik win server es ha a win10 fut es kikapcsolom a haz-on levo gombal ami teljesen lekapcsolja a pc-et akkor bekapcsolaskor megint a win 10 indul el pedig mindket wondowsban be van allitva, hogy alapbol a win server induljon, talalkozott mar valaki ilyennel?
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
Az első lépésben kikapcsoltam a led-es világítást. Ha valakit érdekel, eladó a NU Audio kártyám, szinte új.
Sztereo: Bodor Audio PC - Asus Xonar STX II - AQ Wel IC - NAD M25 végfok - AQ Wel hsz kábel - Elac 249.3 front
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1
Mozi: Anthem AVM60, Elac 241.3, 4 x 243.3, 2 x 2070
Füles: Acoustic Research AR-H1
A GRUB határozza meg, melyik oprendszer induljon el alapból. https://hu.wikipedia.org/wiki/GNU_GRUBtottyi írta: ↑2019.11.20., szer. 15:05Hi, van egy olyan gondom, hogy ketto windowsom van felinstalalva az audio pc-re az egyik win 10 a masik win server es ha a win10 fut es kikapcsolom a haz-on levo gombal ami teljesen lekapcsolja a pc-et akkor bekapcsolaskor megint a win 10 indul el pedig mindket wondowsban be van allitva, hogy alapbol a win server induljon, talalkozott mar valaki ilyennel?
BARTIMEX AUDIO Honlap
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 884
Hi, van egy olyan gondom, hogy ketto windowsom van felinstalalva az audio pc-re az egyik win 10 a masik win server es ha a win10 fut es kikapcsolom a haz-on levo gombal ami teljesen lekapcsolja a pc-et akkor bekapcsolaskor megint a win 10 indul el pedig mindket wondowsban be van allitva, hogy alapbol a win server induljon, talalkozott mar valaki ilyennel?
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
Hátha érdekel valakit HDPlex Dc-to-ATX konverzió és EVGA Nu Audio kártya kapcsán:
"There is a new Version 2.1 of the 400W DC-ATX that is now available to order.
Another improvement in Version 2.1 of the 400W DC-ATX ... the 4-pin output for SATA devices has been changed to a 6-pin output which now supports 3.3V devices like the EVGA Nu Audio card. The prior version supported only 5V or 12V."
"There is a new Version 2.1 of the 400W DC-ATX that is now available to order.
Another improvement in Version 2.1 of the 400W DC-ATX ... the 4-pin output for SATA devices has been changed to a 6-pin output which now supports 3.3V devices like the EVGA Nu Audio card. The prior version supported only 5V or 12V."
Igen, ennyi zenéhez a 6 GB RAM a praktikus minimum, de sokan csak 2 GB-tal veszik, az meg nagyon kevés.juliush írta: ↑2019.11.15., pén. 08:52Nálam a 2-magos Celeron processzoros Synology DS218+ 6GB-ra bővített RAM-mal, külső USB-s SSD meghajtóra telepített Roon-nal szépen kezel kb. 3100 lokális albumot és a TIDAL-t. Azért a konverzió már sok neki.kaef2 írta: ↑2019.11.15., pén. 08:19Nekem nagyon rosszak a tapasztalataim a viszonylag olcsó, gyenge CPU-kat és kevés RAM-ot használó, közvetlenül a NAS-on futó média megoldásokkal, általában nagyon lassúak, akár Roon is, például. Legfeljebb csak arra jók, hogy mondjuk a Tidalt ilyen módon futtassuk egy pár száz cd-nyi háttértáron lévő, max 1-2 TB-nyi zenével.
Nálam a 2-magos Celeron processzoros Synology DS218+ 6GB-ra bővített RAM-mal, külső USB-s SSD meghajtóra telepített Roon-nal szépen kezel kb. 3100 lokális albumot és a TIDAL-t. Azért a konverzió már sok neki.kaef2 írta: ↑2019.11.15., pén. 08:19Nekem nagyon rosszak a tapasztalataim a viszonylag olcsó, gyenge CPU-kat és kevés RAM-ot használó, közvetlenül a NAS-on futó média megoldásokkal, általában nagyon lassúak, akár Roon is, például. Legfeljebb csak arra jók, hogy mondjuk a Tidalt ilyen módon futtassuk egy pár száz cd-nyi háttértáron lévő, max 1-2 TB-nyi zenével.
Gyula
Mathias írta: ↑2019.11.15., pén. 07:26Nem hiszem hogy lenne félreértés. A NAS-okon most is futhat lejátszó szoftver és ha pl van egy USB DAC rákötve, akkor azon keresztül tud lejátszani. A lejátszó szoftver jó esetben nem konvertál mintavételi frekik között, ha 44,1kHz-et kell lejátszani akkor azt tolja ki, ha 96kHz-et, akkor azt. Én arra gondoltam, hogy ha ezt a Dante AVIO adapter driverét fel lehetne rakni a NAS-ra akkor ki lehetne választani a NAS-on mint kimenetet és ki lehetne próbálni milyen.(a mintavételi freki automatikus igazodása a lejátszott anyaghoz lehet csak az én preferenciám, de nem ártana ha tudna ilyet, és akkor konvertálni se kell) Lehet külön PC-vel jobb lenne a hangminőség, ki tudja, kipróbálhatná mindenki mi a jobb, de lehet sokaknak így is elég lenne és akkor egy NAS + egy 200euro alatti kütyüvel meg lehetne oldani és akkor nem kell külön lejátszó PC vagy streamer.juliush írta: ↑2019.11.14., csüt. 21:14Szerintem itt van némi félreértés! A NAS valójában nem más, mint egy célszámítógép...
Amennyiben az alkalmazás tartalmaz olyan funkcionalitást ÉS a NAS hardver erőforrásai (processor sebesség, RAM) lehetővé teszik, akkor a NAS képessé válhat a formátumok közötti konverzióra, beleértve a mintavételi frekvenciát is. A Roon Core is rendelkezik ezzel a képességgel, de például nálam a NAS (Synology DS218+) processzora már túl lenne terhelve.
Mindenesetre ez csak teoretikus dolog részemről, mert nem megy ez a konkrét kütyü linux alól és nem tud mintavételi frekik között váltogatni.
A Dante tudomásom szerint nem megy Linuxon. Amennyiben a NAS szoftver valamilyen nem Linuxos, hanem mondjuk embedded Windows, akkor még akár működhetne is.
Nekem nagyon rosszak a tapasztalataim a viszonylag olcsó, gyenge CPU-kat és kevés RAM-ot használó, közvetlenül a NAS-on futó média megoldásokkal, általában nagyon lassúak, akár Roon is, például. Legfeljebb csak arra jók, hogy mondjuk a Tidalt ilyen módon futtassuk egy pár száz cd-nyi háttértáron lévő, max 1-2 TB-nyi zenével.
Nem ragaszkodom a Roonhoz, más NAS-on futó lejátszó is megfelelhetne nekem.juliush írta: ↑2019.11.15., pén. 07:43Reggel, kicsit kipihentebben azt hiszem végre felfogtam a kérdésed lényegét! Ha jól értem, olyan megoldást szeretnél, amelyben az AVIO adaptert közvetlenül beállíthatod lejátszó zónaként a NAS-on futó Roon Core-ban és ráadásul kövesse is a mintavételi freki változásait automatikusan. Sajnos mivel a Roon architektúrájának egyik alapvető eleme a különböző funcionalitású hálózati eszközök (Core, Control, Output) közötti saját protokoll (RAAT) használata, mindenképp kell a Dante felé egy Bridge.