A "megéri-e" mindig nagyon érdekes az AV területen, főleg olyan eszköznél, ahol audiofil hang-elvárások vannak.audioline írta: ↑2019.12.06., pén. 09:12Olvastam egy cikket Oppo udp 203 vs 205. Érdekes, hogy sztereo hangban nem hallottak markáns különbséget. Az asszony is fülelt. :) Pedig ebben kéne jelentőset hozni a 205-nek. (Az XLR kimenet természetesen jó dolog.) Ha nincs szükség füles erősítőre és Dac bemenetre, megéri vajon a bő 2x-es árat?
https://www.audioholics.com/blu-ray-and ... 03-udp-205
A 205-ös árát egyértelműen indokolják a benne alkalmazott extra megoldások: jobban megépített (kevésbé zajos) táp, komolyabb órajelgenerátor 2 DAC-chipes szimmetrikus felépítés XLR kimenetekkel (tehát más DAC és más analóg hang-szekció), "HDMI jitter reduction" áramkör az audio HDMI kimeneten (???).
Ami az utóbbit illeti, itt valamit nem értek. Én elolvastam a HDMI-specifikációt elejétől a végéig, sőt, addig olvastam, amíg meg is értetttem (vagy legalábbis úgy gondolom), és az számomra elég nyilvánvaló, hogy a HDMI-n a jitternek szerepe csak a képtovábbításnál van, ugyanis a 4 TMDS adatcsatorna közül ilyenkor 3 továbbítja az R, G, B (vagy még gyakrabban az Y, Cb, Cr) képadatot, míg a negyediken megy a kép-órajel. A kép továbbítása valódi izokrón adattovábbítás, visszaellenőrzés és ismétlés lehetősége nélkül. Nyilván ilyenkor a negyedik csatornán küldött órajelben a jitter nagy jelentőséggel bírhat. A hang azonban nem így továbbítódik, hanem a képtovábbítási blokkok között (tul.képpen a képsorok között) csomagokban megy, ráadásul a legalacsonyabb szintű TMDS kódolás felett még több kódolási réteggel (pl. Dolby Atmos, benne AAC veszteséges hangtömörítéssel, az egész csomagokban, CRC vagy egyéb ellenőrzőkóddal, stb). Hogy ebben mennyi szerepe lehet egy jittercsökkentésnek, azt nem tudom, de az biztos, hogy az nem az audiofil fogalmak szerinti hangminőségben fog megnyilvánulni HDMI-n.
Szóval puszta elméleti megfontolásból is egyetértek azzal, hogy ha csak HDMI-n használod, akkor a kettő közötti árkülönbség kifizetése valószínűleg nem indokolt.
Más a helyzet az S/PDIF kimeneteken és az analóg szekcióban, ugyanis ott az UDP-205-ben pont olyan plusz dolgok vannak, amik a hangminőséget bizonyítottan javítják (zajtalan táp, pontosabb S/PDIF időzítés, pontosabb DAC-órajel, jobb minőségű DAC chip, szimmetrikus analóg XLR kimenetek és azokat kiszolgáló kimeneti áramkörök, stb). Hogy ez mennyire hallható, az egyéni, de így van ez minden high-end cuccal is.
Tehát: a technikai tartalmi többlet objektíven indokolja az ártöbbletet, az viszont egészen egyéni megítélés kérdése, hogy az S/PDIF és analóg hangkimenetek hangminőségében nyújtott többlet X.Y.-nak megér-e annyit, hogy a több, mint kétszeres árat kifizetsse érte. Biztosan nagyon sokan vannak, akiknek igen, mert az audiofilség erről szól. És ahhoz képest a 205-ös nem is egy drága forráskészülék.
(annno én is vaciláltam, de épp a fenti megfontolásokból, mivel csak a HDMI kimeneteit használom, végül az Oppo 203-ra esett a választásom).