Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sonido hangfalak
- tibi62
- Törzsvendég

- Értékelés: 290
Re: Sonido hangfalak
Szervusztok,
Sonido SWR-200a hangszórókkal kapcsolatban van tapasztalatotok? Véleményekre lennék kiváncsi. Esetleg doboz tervek is jöhetnek.
:)
Sonido SWR-200a hangszórókkal kapcsolatban van tapasztalatotok? Véleményekre lennék kiváncsi. Esetleg doboz tervek is jöhetnek.
:)
- hunhun
- Fórumlakó

- Értékelés: 66
Ha valakinek hasonló dilemmája lenne, mint nekem volt kicsit több mint fél éve, azaz hogy vajon milyen lehet egy ellipszis hangja (SWR 096/A) akkor talán segíthet valamiben ez a bejegyzés.
A gyári dobozt ajánlással építettem meg és nagyon örülök hogy megtettem :)
A többutas rendszerben élő hifisták véleménye alapján is rendkívül jó a mély tartománya! Sőt, nagyon ritka, akinek volt szerencséje ennél szebb (és teljesebb) mélyekhez, ami valljuk be nem hétköznapi dolog egy szélessávú megoldástól. A középtartomány a papírforma szerinti, noha nem annyira élénk mint az 17-es volt.
A magas tartományt érte egyedül kritika a többutas szemlélet felől, de ez csak a szokásos szélessávú hatás (idővel elmúlik
), ami talán a 14-es re kevésbé volt jellemző. Ez ügyben lehet kiprobálok majd illeszteni egy tweeter-t, mert kicsit furdal a kíváncsiság. (Ha valakinek van tapasztalat, azt szívesen fogadnám)
Összességében a 17-es elöl-alul tölcséres dobozhoz képest sokkal "többutasabb" a hangja úgy, hogy egy pontosabb, nyugodtabb, picit több részletet előcsaló karaktere is van. Egyedűl talán a néha kicsit túlzóan direkt közép tartomány hiányzik, ami ezidáig egy kicsit amolyan Sonido-s karakter volt számomra.
Le kalappal és óriási köszönet az alkotónak, Varga István Úrnak!
A gyári dobozt ajánlással építettem meg és nagyon örülök hogy megtettem :)
A többutas rendszerben élő hifisták véleménye alapján is rendkívül jó a mély tartománya! Sőt, nagyon ritka, akinek volt szerencséje ennél szebb (és teljesebb) mélyekhez, ami valljuk be nem hétköznapi dolog egy szélessávú megoldástól. A középtartomány a papírforma szerinti, noha nem annyira élénk mint az 17-es volt.
A magas tartományt érte egyedül kritika a többutas szemlélet felől, de ez csak a szokásos szélessávú hatás (idővel elmúlik
Összességében a 17-es elöl-alul tölcséres dobozhoz képest sokkal "többutasabb" a hangja úgy, hogy egy pontosabb, nyugodtabb, picit több részletet előcsaló karaktere is van. Egyedűl talán a néha kicsit túlzóan direkt közép tartomány hiányzik, ami ezidáig egy kicsit amolyan Sonido-s karakter volt számomra.
Le kalappal és óriási köszönet az alkotónak, Varga István Úrnak!
- robi-k
- Fórumlakó

- Értékelés: 174
Kifejezetten az AlNiCo mágnessel szerelt hangszórókkal épül hangfal érdekel?
Én nálam pl. egyedi, dupla stronciumferrit mágneses SFR175r hangszórók dolgoznak hangfalakban.
Én nálam pl. egyedi, dupla stronciumferrit mágneses SFR175r hangszórók dolgoznak hangfalakban.
- tibi62
- Törzsvendég

- Értékelés: 290
Szeretnék meghallgatni egy Sonido SFR 175a hangszórókkal épült hangsugárzót. Esetleg ha a fórumtársak közül hallgat valaki Budapesten, vagy környékén ilyen típusú szélessávút, örülnék ha elmehetnék egy hallgatózásra.
Köszönöm!
Köszönöm!
Sejtésem nincs róla. Tőlük kellene megkérdezni. Én készen vettem használtan egy DIY verziót több éve. Azaz az elektronika a trafók a Sonidotól származtak, a többi már nem.
- béres-jános
- Fórumlakó

- Értékelés: 299
Ezen vitázhatnánk reggelig is! Ez nem ide való! Hogy is kezdődik? ÉN AZT HITTEM HOGY JOBB EGY CSÖVES EZÉRT IS ADTAM EL....trane írta: ↑2019.09.09., hétf. 14:31béres-jános írta: ↑2019.09.09., hétf. 14:27Talán úgy kellett volna fogalmazni hogy próbáltam egy csöves erősítővel ami lehet mk10 is akkor is finoman fogalmazva nem jó! Mert ebből így az jön le hogy a csövesek búgnak!
egy, azaz 1 bizonyos csöves erősítőről írt, sehol nem általánosított vagy írt többes számot Robi![]()
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
Hangsugárzó:T+A Criterion TMR 60 (mod)T+A Tal110 (Mod)
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum
Kábelek:Furutech FS-Alpha hangsugárzó.Összekötő:Siltech sq28 ,Furutech FS-Alpha s22 Tápelosztó:Furutech TP 60E,Tápkábel:IsoTek optimum
- béres-jános
- Fórumlakó

Talán úgy kellett volna fogalmazni hogy próbáltam egy csöves erősítővel ami lehet mk10 is akkor is finoman fogalmazva nem jó! Mert ebből így az jön le hogy a csövesek búgnak!trane írta: ↑2019.09.09., hétf. 10:52nem ezt írta - arról írt, hogy a trafózaj a nagy érzékenység okán jóval hallhatóbb voltbéres-jános írta: ↑2019.09.09., hétf. 10:48Ezt ugye nem gondoltad komolyan hogy az érzékeny hangsugárzó miatt zúgott az erősítő! Egy normálisan megtervezett és kivitelezett csöves erősítő nem zúg!robi-k írta: ↑2019.09.08., vas. 15:19
Én is azt hittem, hogy jobb egy csöves (ezért adtam el az A osztályú tranzisztoros erősítőt), de a gyakorlat nem ezt mutatta.
A hangfalaim nagyon (93,44 dB- 1W/1M, 97,29 dB-2,83/1m) érzékenyek - talán kicsit túlzottan is, és emiatt nagyon visszaadták a csöves erősítő 50/100 Hz alapzaját (amit bár sikerült nagyon nagy mértékben lecsökkenteni a fejlesztés és a többszöri átalakítás során -így született meg a TauCeti 5 generáció, de nem tűnt el teljesen). Amúgy a dyscus csöves erősítő hangja kifejezetten tetszett.
A tranzisztorosoknak nincs alapzaja, ez lett végül a mérvadó.. és biza' vannak csövesek (is), amik zúgnak, sokszor egyáltalán nem 'saját hibából' adódóan
> pl. fölvesznek ők is egy csomó zajt a (szét-szennyezett) hálózatból
![]()
Erősítő:Music-Hall A25.2 (mod) ,Godina audio GA15 ,Előerősítő:Audiolab 8000q (mod)Cd:Music-hall cd 35.2 (mod)
És csinálnak még ilyet egyáltalán? Mert én annak idején azért kaptam meg a bemutató darabot, mert az enyém sehogy sem akart elkészülni.
Sonido A-Skool AAM 210. Én ezzel használom másod rendszerben a 144-est. Szeretik egymást. A osztály 2*10 Watt. Hálószobába elég. Kellemes meleg hang, meglepően jó komolyzenére is, de nem éppen döngetős.
- hunhun
- Fórumlakó

Annyiban nem OFF, hogy a Sonido hangszórók a komolyabb árkategóriába tartozó erősítőket is nagyon meghálálja. Legalábbis a 17-es elöl nyitott doboz (csak ezt ismerem a 17-esekből).
Új áron 3-3.5 milliós erősítővel is volt alkalmam hallgatni (sajnos
).
Szóval szerintem majdnem mindegy milyen felépítésű a végfok, ha annak karaktere passzol a hallgató izléséhez és prémium minőségben is játszik.
Mik a tapasztalataitok a belső kábelezés elhagyásáról? Úgy is mint csatlakozó nélkül direkt a hangszóróra kötött hangfal kábel, meg úgy is mint a hangfal kábellel megegyező anyagú belső kábelezéssel.
Mostanában ezt fontolgatom.
Új áron 3-3.5 milliós erősítővel is volt alkalmam hallgatni (sajnos
Szóval szerintem majdnem mindegy milyen felépítésű a végfok, ha annak karaktere passzol a hallgató izléséhez és prémium minőségben is játszik.
Mik a tapasztalataitok a belső kábelezés elhagyásáról? Úgy is mint csatlakozó nélkül direkt a hangszóróra kötött hangfal kábel, meg úgy is mint a hangfal kábellel megegyező anyagú belső kábelezéssel.
Mostanában ezt fontolgatom.
- robi-k
- Fórumlakó

Pontosan erről írtam. Természetesen hallottam 100% zajmentes csöveseket is (pl. Audio Research VSi 75), de azok más árosztályba/kategóriába tartoznak.
De térjünk vissza a Sonido hangszórókhoz ill. a velük megépített dobozokra, az erősítőkkel kapcsolatos témakör itt nagyon OFF.
- béres-jános
- Fórumlakó

Ezt ugye nem gondoltad komolyan hogy az érzékeny hangsugárzó miatt zúgott az erősítő! Egy normálisan megtervezett és kivitelezett csöves erősítő nem zúg!robi-k írta: ↑2019.09.08., vas. 15:19Én is azt hittem, hogy jobb egy csöves (ezért adtam el az A osztályú tranzisztoros erősítőt), de a gyakorlat nem ezt mutatta.
A hangfalaim nagyon (93,44 dB- 1W/1M, 97,29 dB-2,83/1m) érzékenyek - talán kicsit túlzottan is, és emiatt nagyon visszaadták a csöves erősítő 50/100 Hz alapzaját (amit bár sikerült nagyon nagy mértékben lecsökkenteni a fejlesztés és a többszöri átalakítás során -így született meg a TauCeti 5 generáció, de nem tűnt el teljesen). Amúgy a dyscus csöves erősítő hangja kifejezetten tetszett.
A tranzisztorosoknak nincs alapzaja, ez lett végül a mérvadó.
- robi-k
- Fórumlakó

Én is azt hittem, hogy jobb egy csöves (ezért adtam el az A osztályú tranzisztoros erősítőt), de a gyakorlat nem ezt mutatta.
A tranzisztorosoknak nincs alapzaja, ez lett végül a mérvadó.
- robi-k
- Fórumlakó

Én a kétutas (SCW300r+SFR175r) hangfalaimat egy Yamaha A-S2000 erősítővel hajtom. Volt előtte 50W A osztályú XTZ ClassA100D3 és csöves 30W Dyscus PP erősítő is, a Yamaha jobb.
Amennyire én tudom, általában kisebb teljesítményű A osztályú tranzisztoros erősítőket szokott ajánlani a gyártó hozzájuk. Annak idején mikor én vettem, a Pass és JLH kapcsolásokkal volt népszerű. Ha jól rémlik, a dobozok tervezője, Schetl László is ilyeneket ajánlott hozzájuk, de nekem sajnos nincs tapasztalatom róla több különféle erősítővel. Én azt a 10 W-os JHL kapcsolású erősítőt használom hozzá, ami a bemutató darab volt 2007 környékén Varga István műhelyében.
Van egy olyan gyanúm, hogy nem a VAC Phi 110 szokott lenni a rentábilis párosìtás
Csövessel és tranzisztorossal is próbáltam. Mindegyikkel tetszett. Tapasztalatom szerint simán megmutatják az előttük levő elektronikák minőségét, elég magas szintig.
A miheztartás végett, nekem egy VAC Phi 110 betával tetszett a legjobban.
A miheztartás végett, nekem egy VAC Phi 110 betával tetszett a legjobban.
Sziasztok!
Nagyon kíváncsi lennék mik azok az ideális erősítők amivel ezek a dobozok kifutják magukat. Van ötletetek?
Nagyon kíváncsi lennék mik azok az ideális erősítők amivel ezek a dobozok kifutják magukat. Van ötletetek?
Ja hát igen, az azért jó nagy szoba, oda tényleg a 17-es való. Nekem az új szobám is 15 négyzetméteres lesz (a régi 12 volt), oda marad a 14-es. (Bár lehet én továbblépek majd többutasra a jövőben.)
- hunhun
- Fórumlakó

összességében (még) nyiltabb, közvetlenebb hangzást produkál, nagyobb felbontással mint a 14-es.
egy 5.5x7m es szobában használom 3.5m-es belmagassággal (fa gerendázattal). A 5.5m es oldalon van a rendszer és a szoba közepén kb a hallgatási pozíció.
Nemrég járt vendégségben egy felső kategóriás francia hangfalpár is és meglepetésemre igen jól helytállt a 17-es. Legalábbis az én ízlésemnek, igényeimnek (és környezetemnek) több ponton kedvez a Sonido mint a több millió forintos nagyágyú.
Járt itt komolynak tekinthető végfok is ami megmutatta, hogy vannak még tartalékai is ennek a konstrukciónak :) Nagyon hálás cucc ezért az árért.
egy 5.5x7m es szobában használom 3.5m-es belmagassággal (fa gerendázattal). A 5.5m es oldalon van a rendszer és a szoba közepén kb a hallgatási pozíció.
Nemrég járt vendégségben egy felső kategóriás francia hangfalpár is és meglepetésemre igen jól helytállt a 17-es. Legalábbis az én ízlésemnek, igényeimnek (és környezetemnek) több ponton kedvez a Sonido mint a több millió forintos nagyágyú.
Járt itt komolynak tekinthető végfok is ami megmutatta, hogy vannak még tartalékai is ennek a konstrukciónak :) Nagyon hálás cucc ezért az árért.
Kár, hogy nem Budapest felé laksz, mert ezeket én is meghallgatnám. Nekem 144-es szélessávú van már vagy 12 éve és én is nagyon szeretem. Én úgy emlékszem, hogy kb 100 órát járattam annak idején folyamatosan rádióról, de aztán még olyan 300 óra környékén állt be a hangja igazán. Bár nekem elsőre se volt rossz. De tény, hogy a bejáratódás tényleg kell neki.
És hány négyzetméters szobában használod? Pontosan miben tért el a hangja a kisebbtől?
- tottyi
- Hazajáró lélek

- Értékelés: 964
Szia, ez nem a hirdetesi rovat. Azt itt teheted meg: viewforum.php?f=33
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- hunhun
- Fórumlakó

dezsoj fórumtárs SFR175A doboza nálam landolt néhány hónapja immár. Ezzel kapcsolatban osztanám meg a tapasztalataimat.
Eleinte nem nagyon akart "megszólalni" úgy hogy egyértelműen félretegyem a 14-es dobozokat. Még Varga úr véleményét is kikértem, hogy lehetséges-e hogy a régi 14-es bizonyos szempontokból jobban szóljon. A válasza valami olyasmi volt, hogy az lehetetlen, legalábbis nem valószínű, mert nála a 17es egyértelműen jobb. Tanácstalan voltam, de szerencsére kitartottam az új "szekrényeim" mellett.
Jelen pillanatban olyan szinten zenélnek, amit gondolni sem mertem korábban. Az okok részben tisztázatlanok, mert több változás is történt. A legesélyesebb tippen az, hogy a rögzítő csavarok nem voltak eléggé meghúzva. Gondolom a szárnyas anya lábai nem süllyedtek bele eléggé a bútorlapba... nem tudom, de 5-8 teljes fordulatot még bele tudtam húzni legalább. Megkapták a Vibra-r féle standard golyós lábakat, valamint egy 10 mm vastag alulemezt azok alá (csakúgy mint a 14es dobozok korábban). Lefestettem fekete táblafestékkel csökkentve vizuálisan a szekrény hatást, mert igen méretesek a dobozok.
Ezeken a "beavatkozásokon" kívül csak a bejáratódás játszhatott szerepet, bár állítólag 30-50 óra alatt el kéne érniük a végleges állapotukat a hangszórók. Hozzám állítólagos 100-150 órával kerültek, ha jól emlékszem. Most 300-400 lehet bennük saccra.
Majd a forrás is fejlődött (jelentősen). A végső lépés pedig egy új DIY erősítő hozta (erről nem írnék most semmit, mert fejlesztés alatt van), ami miatt úgy döntöttem megosztom a tapasztalataimat.
Ez utóbbi hatására egy olyan ligába került a hang ebben a környezetben, amit álmodni sem mertem volna és nem is hallottam még sehol (és ezzel nem vagyok egyedül, ezért is merem leírni). Leginkább a mély szekció indult meg úgy, hogy elképesztően feszes, dinamikus, élő és energiadús lett.
A lényeg, összefoglalva:
érdemes nagyon komolyan venni ezeket a hangszórókat. Minden várakozásomat felülmúlta, pedig több, mint 10 éve vagyok szélessávú (Sonido) rajongó :)
Az új, előre-alul nyitott tölcséres doboz pedig nálam teli találatnak bizonyult.
Eleinte nem nagyon akart "megszólalni" úgy hogy egyértelműen félretegyem a 14-es dobozokat. Még Varga úr véleményét is kikértem, hogy lehetséges-e hogy a régi 14-es bizonyos szempontokból jobban szóljon. A válasza valami olyasmi volt, hogy az lehetetlen, legalábbis nem valószínű, mert nála a 17es egyértelműen jobb. Tanácstalan voltam, de szerencsére kitartottam az új "szekrényeim" mellett.
Jelen pillanatban olyan szinten zenélnek, amit gondolni sem mertem korábban. Az okok részben tisztázatlanok, mert több változás is történt. A legesélyesebb tippen az, hogy a rögzítő csavarok nem voltak eléggé meghúzva. Gondolom a szárnyas anya lábai nem süllyedtek bele eléggé a bútorlapba... nem tudom, de 5-8 teljes fordulatot még bele tudtam húzni legalább. Megkapták a Vibra-r féle standard golyós lábakat, valamint egy 10 mm vastag alulemezt azok alá (csakúgy mint a 14es dobozok korábban). Lefestettem fekete táblafestékkel csökkentve vizuálisan a szekrény hatást, mert igen méretesek a dobozok.
Ezeken a "beavatkozásokon" kívül csak a bejáratódás játszhatott szerepet, bár állítólag 30-50 óra alatt el kéne érniük a végleges állapotukat a hangszórók. Hozzám állítólagos 100-150 órával kerültek, ha jól emlékszem. Most 300-400 lehet bennük saccra.
Majd a forrás is fejlődött (jelentősen). A végső lépés pedig egy új DIY erősítő hozta (erről nem írnék most semmit, mert fejlesztés alatt van), ami miatt úgy döntöttem megosztom a tapasztalataimat.
Ez utóbbi hatására egy olyan ligába került a hang ebben a környezetben, amit álmodni sem mertem volna és nem is hallottam még sehol (és ezzel nem vagyok egyedül, ezért is merem leírni). Leginkább a mély szekció indult meg úgy, hogy elképesztően feszes, dinamikus, élő és energiadús lett.
A lényeg, összefoglalva:
érdemes nagyon komolyan venni ezeket a hangszórókat. Minden várakozásomat felülmúlta, pedig több, mint 10 éve vagyok szélessávú (Sonido) rajongó :)
Az új, előre-alul nyitott tölcséres doboz pedig nálam teli találatnak bizonyult.
- dezsoj
- Nincs visszaút

- Értékelés: 26
Sziasztok,
Varga István Úr legújabb tervei szerint (még a honlapon nincs is fent a rajz) elkészült az SFR175A hangszóróra méretezett új doboz. Pozdorja 18 mm-es bútorlap élfóliázva és ragasztva. Nem volt kis munka, de szerintem megérte.
2 fotó az egyik dobozról:
Varga István Úr legújabb tervei szerint (még a honlapon nincs is fent a rajz) elkészült az SFR175A hangszóróra méretezett új doboz. Pozdorja 18 mm-es bútorlap élfóliázva és ragasztva. Nem volt kis munka, de szerintem megérte.
2 fotó az egyik dobozról: