A Fattyúkirálynő
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Komolyzenei ajánló
Re: Komolyzenei ajánló
ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Kyrre Slind.

Norvég magánkiadás.
Reneszánsz lant, basszusgitár, elektromos gitár.
Pazar hangminőség.
Egy ártatlannak tűnő kánon.
youtu.be/HsUC5uJ6xrk

Régi motoros.
Nagyon jó felvétel.
Van rajta jó pár olyan, ami csak úgy keringett az egész akkori Európában, aztán, általában a stílus szerint, valamelyik szerzőnek tulajdonítódott, és ottragadt valamelyik gyűjteményben.
A reneszánsz lant hangja, az nálam valamiféle etalon, úgy tűnik.
youtu.be/uLJ4F6BGdiM
Így elsőre Jack Sparrow, fiatalon.:)
- bitrograde
- Beköltözött

- Értékelés: 1817
Conchita, akarom mondani Bartoli. Vagy Farinelli?
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami
OTL by zozoweb (Siemens&Mullard) - Sennheiser HD540 Reference Gold | Wyre4Sound, freeba, SAEC, Kondo KSL-SPC & Mogami

Most lett meg eredetiben.
Nagyon jó előadás.
Meg az a lay-out, ez nagyon perfekt.

Haladóknak.
Aki bírja 2.21-ig, az, lehet, hogy felfelé fog emelkedni...
De tribulatione invocavi Dominum
youtu.be/n2-cTT42ASc
„Minden betegség zenei kérdés, a gyógyulás pedig zenei megoldás. Amennyivel a megoldás rövidebb és mégis tökéletesebb, annyival nagyobb az orvos zenei tehetsége"
(Novalis)
"Úgy tűnik, hogy a betegnek, ha nem ecsetelheti a baját, jóval kevesebb reménye van a gyógyulásra. A tényleges kórtani állapotnak kétségtelenül döntő a szerepe, de ha nem ejtenénk szót róla, nem lehetne teljes, sőt lehet, hogy még rosszabbodna is. Mindenképpen fontos történetet kerekíteni, hogy a gyógyszer, a történettel együtt, amely szintén orvosság, hatni kezdhessen és célt érhessen. Lehet, hogy az „igazság"-nál előbbre való a képzelet ereje. A történetben, vagyis a létezésben biztosak vagyunk, a történet itt van, az igazság meg ki tudja micsoda."
(Danijel Dragojevic)
(Novalis)
"Úgy tűnik, hogy a betegnek, ha nem ecsetelheti a baját, jóval kevesebb reménye van a gyógyulásra. A tényleges kórtani állapotnak kétségtelenül döntő a szerepe, de ha nem ejtenénk szót róla, nem lehetne teljes, sőt lehet, hogy még rosszabbodna is. Mindenképpen fontos történetet kerekíteni, hogy a gyógyszer, a történettel együtt, amely szintén orvosság, hatni kezdhessen és célt érhessen. Lehet, hogy az „igazság"-nál előbbre való a képzelet ereje. A történetben, vagyis a létezésben biztosak vagyunk, a történet itt van, az igazság meg ki tudja micsoda."
(Danijel Dragojevic)
- bitrograde
- Beköltözött

- Értékelés: 1817
Ha már első: én a Szegedi Kortárs Balett Stabat Mater előadásán hallottam először. Olyan rég, valamikor még a kilencvenes években, hogy most hirtelen a tubuson nem találtam felvételt róla. Legyen helyette ez:
youtu.be/ddFX_KRbMoU
Audio-PC (zozoweb & mzperx) / Rotel RCD-865 (by süteményx) - RME ADI-2 FS (zozoweb PSU) - Bryston 4B - Vandersteen 2CE Signature |

A De La Mar lemez.
Ők Portugáliában a L'Arpeggiata...
Műfajilag kissé nehéz a kockáinkba belegyömöszölni. Egyeseknek még a 'komolyzene' kategóriába sem fog beleférni.:
Valami kicsi dobon játszanak, egészen-egészen mélyre hatoló basszus az eredmény.
Nagyon szeretem ezt az énekhangot.
youtu.be/fJy29X9dEes
- PgSpa
- Fórumlakó

- Értékelés: 465
Nekem időrendben az Arbos c. lemez volt az első. Azóta is rajongója vagyok, én az ECM kiadásra alapozok, de a Harmonia Mundi, Hyperion is készít jó kiadványokat. Szülőhazájában építettek neki egy központot, a skandináv-balti építészet remeke: www.arvopart.ee . Én abban nem osztom véleményed, hogy nehezen emészthető, inkább az átlagember számára is jobban fogyasztható, mint Ligeti v. Kurtág. Mi, amíg a gyerekek kicsik voltak, sokszor a Für Alina-t használtuk elalvó zenének.
- Kellnerművek
- Fórumlakó

- Értékelés: 559
Arvo Pärt. Amikor először hallottam néhány művét, nem tudtam eldönteni, zseni ez az ember, vagy csak begombázott, amikor kottára vetette gondolatait. Ma azt mondom, zseni. Igaz , nem könnyen emészthető.
- Csatolmányok
-
- Arvo Pärt- Miserere
- DSC_0137.JPG (1.99 MiB) Megtekintve 3480 alkalommal
-
- Arvo Pärt - Miserere
- DSC_0138.JPG (2.09 MiB) Megtekintve 3480 alkalommal
- zenta
- Nincs visszaút

- Értékelés: 108
Afféle "Best of Arvo Pärt". Benne a "Spiegel im Spiegel" is.
Elképesztően jó zene,
elképesztően jó előadásban.
Több itt:
http://www.onyxclassics.com/cddetail.ph ... r=ONYX4201
Elképesztően jó zene,
elképesztően jó előadásban.
Több itt:
http://www.onyxclassics.com/cddetail.ph ... r=ONYX4201
Rega P6/Goldring 1042, Heed Obelisk DT, cirrus7 ROCK szerver, sMS-200 NEO, Border Patrol SE DAC, diy ACP+, diy Pass ACA dual mono, diy szélessávú/Markaudio
Úgy tűnik, ez a Bartók feldolgozás dolog most nagyon megy, bár ez már tavaly jelent meg. Sztem még közelebb van a Jazz-Kortárs komolyzene spektrumon az utóbbihoz, mint a Binder féle lemez. Nagyon jó, kíváncsi lennék egy klasszikus hegedűs mit szól ennek a francia srácnak a játékához...
https://www.youtube.com/watch?v=NtDMyvE ... 9rMAc9Zwqw
https://www.youtube.com/watch?v=NtDMyvE ... 9rMAc9Zwqw
Sebastian, a konkvisztátor-unoka.
Nagyon érzékeny zene, jó felvétel, kimondottan varázsolós.
youtu.be/mZIxg6UsO0Q
Nagyon érzékeny zene, jó felvétel, kimondottan varázsolós.
youtu.be/mZIxg6UsO0Q
- Kellnerművek
- Fórumlakó

- Értékelés: 559
Most egy különleges lemezt mutatnék be. Talán inkább népi zene, mint sem komoly zene, de az interpretációja talán ide sorolja.
Jean Baron francia, illetve, ne sértegessem, briton zene művész.
Életcélja a briton, gallo népzene, nyelv megörzése, bemutatása, népszerűsítése.
A bemutatott korong különlegessége, hogy e zeneanyagot 1981- ben francia nyelven már kiadták.
Ám történt 1982 - ben Franciaországban egy fordulat, hivatalos nyelvvé tették a gallot, iskolákban taníthatták, érettségizni is lehetett belőle. Fene nagy demokrácia lehetett arra is, ha 1982- ig várni kellett erre.
Ezért Baron kiadatta a lemezét 1982- ben gallo nyelven is.
Na nam a zeneanyagot, mivel instrumentális, hanem a lemez borítón szereplő szöveget . Ez akkor és ott nagy fegyvertény volt.
A zeneanyag bombarde, okarina orgona kísérettel a Rennes katedrálisból. Pazar felvétel.
A képen látható 2 fejhallgató nem öncélúan került oda .
Idén februárban a fejhallgató topicban már írtam az összehasonlításukról, a valóságos hang és a fejhalgatókból hallható hang viszonyáról. Itt nem ismételném magamat.
Mindenképp meghallgatásra érdemes darab.
Jean Baron francia, illetve, ne sértegessem, briton zene művész.
Életcélja a briton, gallo népzene, nyelv megörzése, bemutatása, népszerűsítése.
A bemutatott korong különlegessége, hogy e zeneanyagot 1981- ben francia nyelven már kiadták.
Ám történt 1982 - ben Franciaországban egy fordulat, hivatalos nyelvvé tették a gallot, iskolákban taníthatták, érettségizni is lehetett belőle. Fene nagy demokrácia lehetett arra is, ha 1982- ig várni kellett erre.
Ezért Baron kiadatta a lemezét 1982- ben gallo nyelven is.
Na nam a zeneanyagot, mivel instrumentális, hanem a lemez borítón szereplő szöveget . Ez akkor és ott nagy fegyvertény volt.
A zeneanyag bombarde, okarina orgona kísérettel a Rennes katedrálisból. Pazar felvétel.
A képen látható 2 fejhallgató nem öncélúan került oda .
Idén februárban a fejhallgató topicban már írtam az összehasonlításukról, a valóságos hang és a fejhalgatókból hallható hang viszonyáról. Itt nem ismételném magamat.
Mindenképp meghallgatásra érdemes darab.
- Csatolmányok
-
- DSC_0135.JPG (1.63 MiB) Megtekintve 3364 alkalommal
-
- DSC_0136.JPG (1.89 MiB) Megtekintve 3364 alkalommal
- zenta
- Nincs visszaút

- Értékelés: 108
Ez milyen jó! Az egész album.huszti-zsolt írta: ↑2019.08.23., pén. 11:08Bár nem "komoly", mégsem véletlenül van itt a helye:
https://www.youtube.com/watch?v=lu7ov4wZM0Q
És milyen jól szól. Még hogy nem készülnek manapság jó felvételek...
Rega P6/Goldring 1042, Heed Obelisk DT, cirrus7 ROCK szerver, sMS-200 NEO, Border Patrol SE DAC, diy ACP+, diy Pass ACA dual mono, diy szélessávú/Markaudio
Egy varázsló-formula.
Igazából, egy réges-régi ráolvasóvers, a címen kívül minden a feledésé lett...

Nekem ezzel a borítóval van:

A címadó, első szám, az egyszerűen fenomenális.
youtu.be/JGMK9Yy6NDM
A többi, az kissé megosztó lehet; olyan egyszerűforma előadás, az ismétlés az tényleg ismétlés, semmi meta-trükk; a vonósok enyhe romantikus színezet; énszerintem, lesz, akinek tetszeni fog.
Igazából, egy réges-régi ráolvasóvers, a címen kívül minden a feledésé lett...

Nekem ezzel a borítóval van:
A címadó, első szám, az egyszerűen fenomenális.
youtu.be/JGMK9Yy6NDM
A többi, az kissé megosztó lehet; olyan egyszerűforma előadás, az ismétlés az tényleg ismétlés, semmi meta-trükk; a vonósok enyhe romantikus színezet; énszerintem, lesz, akinek tetszeni fog.
Szerintem meg nagyon is 'komoly'.huszti-zsolt írta: ↑2019.08.23., pén. 11:08Bár nem "komoly", mégsem véletlenül van itt a helye:
youtu.be/lu7ov4wZM0Q
És pont itt a helye.:)
- huszti-zsolt
- Törzsvendég

- Értékelés: 3059
Bár nem "komoly", mégsem véletlenül van itt a helye:
Van egy lemez, melyet a hangszernek dedikáltak.
A csembalónak, ill. a virginálnak. Három hangszer, három megszólalás.
Meg részletes magyarázat a németalföldi billentyűsépítő dinasztiákról, a hangszer belsejéről, működéséről, hangolásról, stb.
Tallis-tól Purcell-ig tart a sor, nagyon jó zenék.
Bach is van.
A hangminőség különlegesen jó, amolyan hifi-centrikus lemez, az összes létező szentsz..r felsorolva, meg hogy DSD, meg hogy 'direktnyomás' SACD-re, meg ilyesmi.
Nálam nagyon jól szól. Nem túl technokrata, és valósághű, ici-picit mugli, de komolyan jól szól.
Az utolsó szám egy Martin Peerson szerzemény, nekem különösen tetszik. Sehol máshol nem hallottam még.
1630 körüli.
youtu.be/VPl3WD_vntY
Egy másik, egy Duphly ez 150 évvel későbbi, szintén nagyon jó.
A hangszer is teljesen más.
Felhang-özön.
Meg olyan mély és leheletfinom basszus, hogy el sem hiszem...
youtu.be/78lzz7xRE8Q
A csembalónak, ill. a virginálnak. Három hangszer, három megszólalás.
Meg részletes magyarázat a németalföldi billentyűsépítő dinasztiákról, a hangszer belsejéről, működéséről, hangolásról, stb.
Tallis-tól Purcell-ig tart a sor, nagyon jó zenék.
Bach is van.
A hangminőség különlegesen jó, amolyan hifi-centrikus lemez, az összes létező szentsz..r felsorolva, meg hogy DSD, meg hogy 'direktnyomás' SACD-re, meg ilyesmi.
Nálam nagyon jól szól. Nem túl technokrata, és valósághű, ici-picit mugli, de komolyan jól szól.
Az utolsó szám egy Martin Peerson szerzemény, nekem különösen tetszik. Sehol máshol nem hallottam még.
1630 körüli.
youtu.be/VPl3WD_vntY
Egy másik, egy Duphly ez 150 évvel későbbi, szintén nagyon jó.
A hangszer is teljesen más.
Felhang-özön.
Meg olyan mély és leheletfinom basszus, hogy el sem hiszem...
youtu.be/78lzz7xRE8Q
Megint egy dobolós zene.
Egy 'March'.
Szépen hallatszik az, hogy a 'hogyan', az mekkora szereppel bír most.
Hifiileg nagyon jó - SACD, ez meg hab a tortán.
youtu.be/_taHRSaZ760
Egy 'March'.
Szépen hallatszik az, hogy a 'hogyan', az mekkora szereppel bír most.
Hifiileg nagyon jó - SACD, ez meg hab a tortán.
youtu.be/_taHRSaZ760