Engem tényleg csak teljesen elméleti szinten érdekelne kb három egyszerű eldöntendő kérdés, de ahogyan beleolvasgattam az alábbi, igen megbokrosodott vitába (sajnos nem tudtam végigolvasni sem), még ezt a három egyszerű problémát sem értem igazán:
Amikor Zsolt ezt írta:
huszti-zsolt írta: ↑2019.08.22., csüt. 09:13
Itt alább három bejegyzésben közelítőleg elhangzott a teljes megfejtés.
Az a megfejtés, amiről a hifi/high end világában szinte (soha!) nem beszélnek a hobbisták.
azt hittem, csak azt nem tudom, mi az a három dolog, amire utal, de azt gondoltam, hogy azt legalább értem, hogy minek a "megfejtéséről" van szó. Azt hittem, három fontos probléma miatt nem jók a felvételek, vagy nem jók hifik, i.e. 3 dolog miatt nem reprodukálják jól vagy legalább elviselhetően az élő zenét. (Bitrograde, ha jól értem ezt próbálta meg összefoglalni:
bitrograde írta: ↑2019.08.22., csüt. 09:41
Akkor foglaljuk is össze:
1. impulzusok gyorsasága, határozottsága
2. hallójárati és testi érzékelés egyensúlya, a hang "súlya"
3. levegősség, sallangmentesség, fluiditás
Szerintem ehhez még az is hozzájárul, hogy az élő hang mindig - definíció szerűen, hiszen megtanultuk hallani - jól időzített és fázishelyes (bocs a Vandersteen marketing BS-ért), míg a hangsugárzóból érkező konzerv leginkább csak törekszik erre.
Aztán viszont rögtön azt látom, hogy abban talán elég széles konszenzus van a szakértők között, hogy van olyan, hogy élő zene, ezt rögtön meg tudjuk különböztetni a felvételről szólótól, de abban is konszenzus látszik, hogy sem a hangmérnök, sem a hifigyártó nem ezt tartja szem előtt, amikor "alkot". (Itt most tényleg a csak a szakemberek véleményére lennék kíváncsi Kaaef, Fapaci, Zsolt stb), különben megint parttalan lesz az egész.)
1) Ezt jól értem?
2) Ennek az az egyetlen oka, hogy az élő zene úgyis reprodukálhatatlan? (Ha ez az egyetlen ok, akkor mondjuk ezt nem teljesen értem, hiszen ilyen alapon nem kellene pl. arra sem törekednünk, hogy jobb emberek legyünk, hiszen úgysem tudunk
teljesen jók lenni stb.)
3) Ha nem az élő zenéhez mérten jobb vagy rosszabb egy hifi, akkor mihez képest? Mi van a hangmérnök/ hifigyártó fejében amikor alkot? Ha jól értem a vitát, az élőzenét, mint ideált pártolók mellett (nevezzük ezt természetességnek) három állápont van még
3.1 Az a fontos, hogy ne legyen fárasztó, idegesítő, legyen sokáig hallgatható stb a felvétel/minél több felvételen sokáig hallgatható stb legyen a hifi. (Feltéve, hogy valamiféle lényeges alapelemek azért megvannak benne a zenéből) Hívjuk ezt a megközelítést praktikusnak a természetessel szemben.
3.2 Az a fontos, amit a megrendelő(k többsége) elvár. A hangmérnök, gyártó csak igazodik a megrendelők statisztikailag konvergáló igényeihez, i.e. ahhoz ami éppen a divat. (ha jól értem ezt nevezte pl Vidor szörnyűnek.) Legyen ez a pragmatikus hozzáállás.
3.3 A hangmérnök, hifigyártó egy művész. Annál jobb amit csinál, minél nagyobb egyéniség, nem kell semmi egyebet (természtesség, praktikum, haszon) szem előtt tartania, csak szabadon alkot. Ahány jó gyártó, hangmérnök, annyiféle felfogás, nincs jobb meg rosszabb, csak vannak olyanok, akik nem képesek egyénit alkotni, meg olyanok akik igen, és a jó hifis az utóbbiak között válogat. Ha jól értem ez pl. ear és chord álláspontja.
Ezt én 'hifis'-nek nevezném. (Azért, mert, ha jól értem, ez vezet a leginkább a rendszerek cserélgetéséhez, és itt, ha jól értem, ezt nevezik hifizésnek. Persze pl mivel a természetes hangot sem tudjuk teljesen realizálni (és a praktikumot, a hasznot is lehet mindig növelni), így ott is végtelen a fejlődés lehetséges, de ezekben az esetekben, mivel elvileg az egyre jobb hangú rendszerek 'konvergálnak' valamihez (természet, végtelen sokáig hallgathatóság stb), van rá esély, hogy a vevő azt mondja: ok. ez az újabb rendszer természetesebb, mint az enyém, de a különbség elhanyagolható (már nagyon sok pénz egy kis előrelépés stb), így nekem az is jó, ami van. Ha viszont az egyik művész terméke pont olyan jó, mint a másiké, akkor a cserélgetés lehetősége örök, és nincs konvergencia.)
Azt is értem, hogy ez az egész probléma csak akkor lép fel, ha nem elektronikusan erősített zenéről van szó, de az elektronikusan rögzített zenék esetében is csak van valami ilyen elvi dolog, valami 'filozófia', ami alapján dönt a hangmérnök/gyártó, hogy mit tart jobbnak, és ez valszeg ebben az esetben is éppan az, hogy az élő zene rögzítéséről/reprodukciójáról mit gondol. (És most tényleg nem ezek technikai megvalósítása (mikrodinamika, impulzus stb) érdekelne, tehát nem az, hogy mikétn valósítja meg az ideálját, hanem hogy mi az ideálja, már ha van ilyen.)
Lehet erre a háromkérdésre egyszerű választ kapni a laikusnak? (Könnyen lehet hogy nem)