Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Komolyzenei ajánló

perempe
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 12

Re: Komolyzenei ajánló

Hozzászólás Szerző: perempe »

chord írta:
2019.08.07., szer. 15:36

youtu.be/1lQ8VghjMdE
tetszene, de a dob nehezen hallgathatóvá teszi...
TV: Panasonic TX-32PX20 * DVD: LG DVX9700 * Jazz J9940 hangfalak * DD dekóder: Audio Storm 5.1 Pro * Beltéri: RADIX Delta 2000 plus * épülő alu polcsugárzó (Fountek FW168, Seas 27TBFC/G)

chord
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2223

Hozzászólás Szerző: chord »

Teljesen jól látod, a gitártab innen jön.
Ill. a 'short-handed' Alfabeto rendszer jött a lanttabulatúrából, Itáliában és az Ibériai részen, és hihetetlen népszerűvé tette a gitárt, ill. a dallamok ide-oda vándorlását, aztán ez lett a mai 'tab' lejegyzés alapja.

Kép

Az lent említett előadás, reneszánsz lanton, aki játszott, civilben zenetanár, gitárt tanít, sokat beszélgettünk erről.
Mármint arról, hogy a gitártanárok általában kiütést kapnak, amikor látják, hogy a gyerekek tabból játszanak, és irtják tűzzel-vassal.
Ez a Kodály-módszer sajnos betett nekünk... pedig a szándék nemes volt.

És a net azért van tele mégis, mert más országokban ebből is megy az oktatás, tehát a kánonban benne van; a gyerekek részére egyértelműen kedvezőbb.
Vagyis, komoly szolfézsismeret nélkül is tökéletesen használható; a mai kottalejegyzési rendszer jóval bonyolultabb és komplexebb, cserében nálunk rengeteg-rengeteg fiatal kiesik a zenélésből...

Ezen aztán megy a vita, pro és kontra, itt ez most nem annyira lényeges, de jómagam is mindig meglepődök, amikor látom, hogy tabból játszanak a lantosok, mármint a reneszánsz lantosok, sokszor a többszáz éves tabulatúra valamelyik másolatából, olykor megkérdem, hogy nincs mai kotta-átirat?, azt mondják, hogy persze, hogy van, de minek, amikor így jobb játszani??...

ML 512 - Heed Nexus - Spendor SP1
blog: Komolyzenei ajánló

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6524

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

chord írta:
2019.08.10., szomb. 15:54
A zene az 1507-es velencei Petrucci-féle kiadásból való.
És a mai napig ilyenekből játszanak a lantosok, tegnap volt szerencsém szem-, ill. fültanújának lenni.

Kép
Ez nagyon hasonlít egy mai gitártabulatúrára... Ha jól sejtem, a vízszintes “kottavonalak” a húrokat jelölik, a számok az ujjak pozícióját az adott húr pengetésénél (0 a szabadon hagyott de pengetett húr), a “hangjegszárak” pedig a pengetendő hangjegy/akkord hosszát. A függőleges vonal ütemzáró, a kotta elején található függőleges vonallal áthúzott C-szerű jel pedig ugyanúgy a kétnegyedes ütemet jelőli, mint a hagyományos ötvonalas kottákban.
Mivel ez a kottafajta a pengetős hangszereknél sokkal logikusabb és sokkal könnyebben tanulható/olvasható, mint a hagyományos ötvonalas, ma is igen elterjedt a használata a gitárosoknál (a könnyűzenében tul.képpen ma EZ a gitárkotta, az internet tele van vele, kissé modernizált formában /a hangjegyhosszokat pl. ma nem így jelölik, meg vannak ligatúrákat, csúsztatásokat, nyújtásokat, egyéb, a gitárra jellemző jelölések benne/). De azért érdekes látni, hogy a gitártabulatúra mint kottafajta eredete milyen régi időkre nyúlik vissza.

De lehet, hogy tévedek, és itt valami egész más kottarendszerről van szó?
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

chord
Beköltözött
Beköltözött

Kép

A zene az 1507-es velencei Petrucci-féle kiadásból való.
És a mai napig ilyenekből játszanak a lantosok, tegnap volt szerencsém szem-, ill. fültanújának lenni.

Kép

A reneszánsz lant - hifiileg is - az egyik legfinomabb tónusú hangszer.
Meg talán a leghalkabb is. Azért, egy átriumos Balaton-felvidéki udvarban, tökéletesen hallható volt minden rezdülése.

A lemezen, bár a helyszín meg az előadó teljesen más, ennek az élménynek a hangi lenyomata nekem visszajön, nagyon is szépen.
Komoly, különleges darabok.

youtu.be/3KAz4QHpivg

HifiSpectrum
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 13

Hozzászólás Szerző: HifiSpectrum »

Üdv mindenkinek!

Ugyan elég régóta hűséges olvasója vagyok ennek a Fórumnak, (hálás köszönet a sok-sok figyelemre méltó muzsikáért!) - de eddig még nem szóltam hozzá egyik témához sem. Mint egykori kamarazenekari "sokadik-hegedűsnek" (és vegyeskórus-béli "tenoristának") mind a mai napig sok kötődésem van a zenéhez, de már csak a koncert-látogatások és otthoni zenehallgatás terén. Ezért is örültem anno, amikor rábukkantam eme "becses társaságra", és most úgy érzem, hogy érdemes volna megosztanom egy friss zenei élményt.
Még úgy 2013-táján volt itt szó Michel Godard "a trace of grace" című nagyszerű lemezéről, amit én is rögvest beszereztem. Mindmáig az egyik kedvenc CD-m, (azóta már megvettem a HiRes-24/192-es változatának letöltését is).
Michel Godard Youtube-os videót is figyelemmel kísérem, és nemrég egy olyan koncert-fölvétel láttam tőle, ami nagyon megérintett: itt nem a "megszokott" zenésztársaival adja elő az említett lemez címadó számát, hanem Alim Kazimov (https://en.wikipedia.org/wiki/Alim_Qasimov) azerbajdzsáni ének-mondóval, aki talán a leghíresebb manapság ebben a műfajban.

youtu.be/8JLpz03PkSQ

Az énekes által - Godard csodálatos kíséretében - előadott dal Ashik Abbas Tufarqanli (https://en.wikipedia.org/wiki/Ashik_Abb ... qanl%C4%B1) XVI. században élt azeri énekes-költő műve. A látvány és a hang egyszerűen magával ragadó: Kazimov mintha a Mennyországba fülelne át révületbe ringatózva - pont úgy segíti karjával az Ég felé dalát, mint egykori híres erdélyi és somogyi nótafáink....
Amikor vége, talán nem is juthat más eszünkbe:
"...Láttyátuk feleim szümtükkel..." (és halljátok fületekkel) "... mik vogymuk..."

Tavaly - "Awakening" címmel - lemezen is megjelent ez a csodálatos egymásra-találás, - ezt pont ma kaptam kézhez.
Őszintén ajánlom mindenkinek!
Awakening.jpg
Awakening.jpg (1.57 MiB) Megtekintve 3376 alkalommal
Micromega Logic+Trichord Clock2 (1992) - Pioneer A400 (1993) - Celestion SL6 (1982)
Raspberry Pi3B+(5 GHz WiFi) - Allo Boss DAC - PiCorePlayer+Squeezelite + NAS: 2x3 TB.
Belden 8412 és 9497
Zenehallgató-szoba belmagassága: 3,95 m.

Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 559

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

Német barokk különlegesség.
Heinrich Schütz- Symphoniae Sacrae II.
1988 world première recordings

A német nyelvezetet azért szokni kell.
Csatolmányok
3 cd set
3 cd set
DSC_0121.JPG (1.85 MiB) Megtekintve 3338 alkalommal

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

chord írta:
2019.08.08., csüt. 16:23
Az a Rameau csembalólemez, én attól egyre jobban el vagyok ájulva.
Próbálom megsaccolni, másnál hogyan szól, de reménytelen vállalkozás...
Épp hallgatom, jól szól :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

chord
Beköltözött
Beköltözött

Az a Rameau csembalólemez, én attól egyre jobban el vagyok ájulva.
Próbálom megsaccolni, másnál hogyan szól, de reménytelen vállalkozás...

De mégis, aki esetleg hifiileg is bekóstolna ebbe a hangszerbe, bizonyosan nem rossz választás.

És látom, első kiadás.

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 871

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

Nálam ezek vannak porondon a napokban! :)
Csatolmányok
IMG_20190808_122831__01.jpg
IMG_20190808_122831__01.jpg (3.76 MiB) Megtekintve 3289 alkalommal
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

chord írta:
2019.08.08., csüt. 09:58
Még annyi, hogy egyfolytában belefutok abba az érthetetlen dologba, hogy a Youtube hirtelen teli lett robotok által generált videókkal. Ez a lenti felvétel is az. (sőt, az előtte lévő is). Lassan már alig van olyan ritkaság, amit nem lehet előtalálni. A párszázas megtekintés sugallja az ízlés-helyzetet, ezt eddig is tudtuk. De hogy miért lett ez az automata felrakosgatás, ezekkel a zenékkel, az most nekem kérdőjel.
Amúgy igen örvendetes.:)
Nekem is feltűnt, de szerintem ez "beetetés", a Youtube maga építgeti a Youtube Music-ot ezekkel. Amíg még ezeket a "robot-videókat" ingyen elérjük, inkább örüljünk nekik. Attól tartok, nem sokáig.

chord
Beköltözött
Beköltözött

Még annyi, hogy egyfolytában belefutok abba az érthetetlen dologba, hogy a Youtube hirtelen teli lett robotok által generált videókkal. Ez a lenti felvétel is az. (sőt, az előtte lévő is). Lassan már alig van olyan ritkaság, amit nem lehet előtalálni. A párszázas megtekintés sugallja az ízlés-helyzetet, ezt eddig is tudtuk. De hogy miért lett ez az automata felrakosgatás, ezekkel a zenékkel, az most nekem kérdőjel.
Amúgy igen örvendetes.:)

chord
Beköltözött
Beköltözött

Most jöjjön a mérhetetlen kommersz-áradat után egy jóval komolyabb zene.
Régi francia ballada meg a Ferrara Ensemble.
Ferrara, az minimum két dologról híres, az a fehér márvány, meg hogy ott született Frescobaldi... :)
De ez majd csak 200 év múlva, mert most az évszám 1390 előtti.

Kép

Másfajta harmóniaépítkezés, az rögtön hallatszik ebben a terc-terhelt új világban. Szép, megnyerő énekhang.
Meg még mi hallatszik?, hát, ahhoz ki kell jobban nyitni a fülünket.
Három szólam, az ének, a violon, meg a lant, és ami nagyon szokatlan, hogy vannak szakaszok, amikor izoritmiába állnak. Mi is ez?, hát az a furcsaság, hogy a szólamok ritmusa szétválik, mindegyik megy a maga útján, aztán megint találkoznak.

youtu.be/z-ViUaQZQaQ

Egy perui Cachua vagy egy Chopin után elég meredek a kanyar.
Talán lesz, aki beveszi.:)

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

chord írta:
2019.08.07., szer. 15:36
AliaVox-ot, eredetit, kézbe fogni, az mindig egy érzés. A hangminőség meg olyan, hogy mindig ez jut eszembe, hogy 'hangtér'; valami egységes, összefüggő, élő dolgot hoznak létre.
Nagyon egyetértek. Nekem meg - juliush kolléga segítségével - ezek jutottak pár napja (meg egy harmadik AliaVox is, ami nincs a képen). A felsőről volt már szó itt, de az alsó is egy érdekes és finom kétlemezes kollekció:
.
.
IMG_3637.JPG
IMG_3637.JPG (2.75 MiB) Megtekintve 3099 alkalommal

gyuszmo
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 871

Hozzászólás Szerző: gyuszmo »

Annyira tisztelem ezeket a zenészeket, akik ilyen műveket prezentálnak. Köszönöm nekik, és nektek az ismertetőket. És az jut eszembe, hogy ők egy ilyen mű előadása után végeznek, haza mennek, másnap mennek a boltba vásárolni, viszik a gyereküket ide-oda, stb. :D El nem tudom képzelni róluk, pedig gondolom, hogy de. Számomra ők nem e világról valóak! :rolleyes:
Köszönöm.
"Az orgona egy könnyű hangszer: a megfelelő billentyűt a megfelelő időben kell lenyomni,és a hangszer magától játszik." /Bach/

chord
Beköltözött
Beköltözött

Tegnap a CD bárban - egyik szerzemény:

Kép

Improvizáció egy kedvelt, tengeren megutaztatott, régi spanyol táncra.
Különösen elvarázsoló.
AliaVox-ot, eredetit, kézbe fogni, az mindig egy érzés. A hangminőség meg olyan, hogy mindig ez jut eszembe, hogy 'hangtér'; valami egységes, összefüggő, élő dolgot hoznak létre.

youtu.be/1lQ8VghjMdE

chord
Beköltözött
Beköltözött

huszti-zsolt írta:
2019.08.05., hétf. 14:28
Mennyiben korhű azt nem tudom, de merésznek merész, az biztos! :)
Nekem egyébként tetszik!

youtu.be/49Ms-yKFPMs

Tényleg jó.
Őszinte.
Amellett, hogy a sok szép pucér nő emeli a világ esztétikai színvonalát, a zene az nagyon-nagyon finom.

Aztán aki akar, annak lehet sírni, hogy a 19M megtekintést mi vonzotta be.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5347

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Aszpirin írta:
2019.08.03., szomb. 17:13
fülelek írta:
2019.08.02., pén. 22:51
Akik tudnak kottát olvasni...
tessék ezt megnézni, miközben szól a gyönyörű zene, -azért valami történt 3-400 év alatt, nem?
Ne haragudj a buta kérdésért, de mire utaltál az “akik tudnak kottát olvasni” - val?
Ehhez a zenéhez nem elegendő a meghallgatás, hogy érzékelje az ember, tortént valami 3-400 év alatt?
Számomra többlet élmény, ha kottával a kézben/képernyőn hallgathatok zenéket, ennyi az egész. Elnézést a szerencsétlen fogalmazásért, akinek szántam, az biztos értette, aki meg nem érti, -nem baj. Természetesen elegendő meghallgatni az érzékeléshez...

huszti-zsolt
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 3041

Hozzászólás Szerző: huszti-zsolt »

Mennyiben korhű azt nem tudom, de merésznek merész, az biztos! :)
Nekem egyébként tetszik!
https://www.youtube.com/watch?v=49Ms-yK ... FyVk2CqiCY

chord
Beköltözött
Beköltözött

Addig, amíg összeszedi a gondolatait, lehet, pont a nyaralás közepén, még egy kis hárfa-dob egyszerűség arról a Harp Consort CD-ről.
Az évszám 1528.
P. Attaingnant egy kiadó volt, nem bizonyos, hogy zenélt.
Ez a dallam vélhetőleg jóval régebbi eredetű.

Picit nagyobb hangerőn, az a dob, az finom, ahogyan 'durva' akar lenni...

youtu.be/Aq1Wh546kRA

Kép

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
tessék ezt megnézni, miközben szól a gyönyörű zene, -azért valami történt 3-400 év alatt, nem?
Ne haragudj a buta kérdésért, de mire utaltál az “akik tudnak kottát olvasni” - val?
Ehhez a zenéhez nem elegendő a meghallgatás, hogy érzékelje az ember, tortént valami 3-400 év alatt?

chord
Beköltözött
Beköltözött

Kicsi szigetről, nagy zene...:)

youtu.be/ISSqWjdenNE

Kép

Nagyon jó lemez.

Kép

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4306

Hozzászólás Szerző: juliush »

Most épp a nagy vízválasztó, Bach (értitek! :D ) alábbi gyönyörűségeit élvezem:

Kép
Kép
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4306

Hozzászólás Szerző: juliush »

fülelek írta:
Nos, egyesek számára a "metafizika" eltűnt. Szigorúan magánvéleményem szerint nem, csak az adott korszak kultúrális, szociális hátterének, eszköztárának és szimbólikájának ismeretében kellene keresni, de meglehet ezzel egyedül vagyok itt.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

Véletlenül leltem rá -és aztán nem véletlenül ajánlom, szerintem nagyon jó előadás, azaz inkább úgy mondanám, fantasztikusan jó...
[youtube]=JXH-sj9miO8[/youtube]

fülelek
V.I.P.
V.I.P.

youtu.be/w2vLEQno9Ks

Válasz küldése

Vissza: “Zene, amit hallgatunk”