Ma hardcore listening nálam.
Norvég barátom hozott két Bach SACD-t - jó felvétel, korhű hangszerek, a zene az olyan, amilyen, szóval jó, - nekem felejtős. De volt még egy dupla CD, orosz nyomás, 1960-as felvétel, Ojsztrah vezényel, ill. hegedül.
Nem ismertem ezt a Lalo szimfóniát max. a Bartókról, vezetés közben, foszlányokat, semmi affinitásom ezekhez a zenékhez, az 1960-as felvétel nekem olyan, mint egy fonográfhenger, de bekövetkezett az, amit annyit magyarázok nektek, megtapasztaltam a saját bőrömön.
Hogy annyira, de annyira q.vajól szól, hogy nem találok szavakat rá, és odaszív ehhez a zenéhez, és tetszik. Gyönyörű játék, megdöbbentő dinamika, iszonyatosan jó basszus kitámasztás, sodró, részletező, nagy-nagy színpad, teljesen helyes tónusok, és olyan hegedűszó, hogy beleborzong az ember...
mondom, miezmiez???, barátom bőszen magyarázza, hogy a Melodija lemezeknél, a remaster, amikor angol cégek csinálják, az egy kalap f@s lesz, amikor meg az oroszok, az meg ilyen, én nem vagyok ebben benne, el is hiszem, az viszont nem hitkérdés, hogy zseniális a felvétel, meg hogy én mindenképp 2000 utáni felvételre tippeltem volna, és az LP fanok orra alá dörgöltem volna, hogy, na, ez a friss digitális felvétel azért nem olyan, ugye, mint pl. egy 1960-as?, pedig hát, de, ill. nem, szóval értitek...:)