Ezzel ellentétben mondjuk a mostani hangfalam, a Rethm szintén nagyon jó a zenélésben, de egészes másképp, sokkal kevésbé hiperaktív módon. Ezt szinte pihentető hallgatni, néha nehéz lekapcsolni a rendszert. Azt hiszem ilyesmire mondják, hogy hosszan hallgatható.
bitrograde írta: ↑2019.07.19., pén. 10:34Igen, az egyszerű kérdések néha bonyolultak.ZolaBA írta: ↑2019.07.18., csüt. 11:43Jópofa kérdés! csak azt nem tudom szándékosan akartad-e így, mondjuk az alábbi fokozatokkal:bitrograde írta: ↑2019.07.18., csüt. 09:50Az jutott az eszembe (részben ezt a vitát is olvasgatva), hogy vajon ki mennyi csöndet hall(gat) az itt lévők közül?
Hm?
1. zene hallgatás (csak a zene)
2. háttér zene (közben csinálsz mást)
3. háttér csend (mármint nem szól semmi, de csinálsz valamit)
4. csendet hallgatni (és nem csinálni mást)
4-es nálam nincsen. (ha ülök egy hegytetőn az már 3-as, mert nézem a tájat)![]()
Konkrétan onnan jutott eszembe feltenni, hogy itt mennyi mindenki lelkendezett arról, hogy milyen jó a sok (elérhetősége).
Én pedig azon kapom magam, hogy ahhoz, hogy azt a keveset befogadjam, amire egyáltalán képes vagyok, szükségem van az érzékeim pihentetésére, a csendre. Amikor felkészülök a zenehallgatásra, vagy amikor leülepszik bennem, amit hallottam. Annak luxusára, hogy nem hallok, hallgatok semmit. Csak befelé. (Mondjuk ezzel sikerül néha a családot a halálba idegesíteni.)
Ez a hifizéshez is kapcsolódik, mert milyen egy "hosszan hallgatható rendszer"? Én nem akarom "hosszan" hallgatni a zenét, én azt akarom, hogy az élmény intenzív legyen, mélyre vigyen, befelé. Aztán pedig, ha ez megvolt, kikapcsolni.
Éppen ezért nehezen viselem a zajszennyezés világát, a fővárosi plusz decibeleket, a mindent meghódító, kiirthatatlan (kereskedelmi) rádiózást, de a mellettem fülhallgatóval elszáguldó, mobilozó biciklisek látványát is, akik életveszélyesen bezárják magukat a saját zajbuborékjukba. Némi túlzással, mintha egy egész kultúra nem merne egyetlen percre csendben maradni.
Öregszem, no. És nem azért ágálok a "sok, sőt még annál is több" ellen, mert az ne lehetne jó, csak nem vagyok biztos benne, hogy bánni is megtanultunk vele. Ahhoz jön jól a csend, hogy az ember eltöprengjen ezeken (is).
youtu.be/JTEFKFiXSx4