cables írta: ↑2019.07.16., kedd 21:26
Az, hogy a világ hova tart az egy dolog. De nekünk, akik már idősebbek vagyunk kötelességünk az, hogy őrizzük a múlt kultúrális hagyatékát, nem kell ész nélkül rohannunk a világ után. Emlékszem a 60-as években dobáltuk ki szüleink bútorait, és vettük helyette az igénytelen lakkozott műbútorokat. Szóval érdemes észnél lenni az őrült rohanásban. A régi társadalmakban a döntéseket az öregek tanácsa hozta, ma a fiatalok oszták az észt a családokban is. Szerintem ez nagy hiba.
Sziasztok!
Laci vagyok 31 éves, 15 éve "hifista" és 3 éve vagyok tiszta...
Olvasom sokadjára, hogy a fiatal generáció így meg úgy, igénytelen stb... Próbálnék saját magam és környezetemről írni az "öregek" számára, hátha jobban el tudják képzelni a mi kis világunkat.
16 évesen vásároltam első rendszerem (mindent használtan) egy Revox hangsugárzó hozzá egy NAD 3020, valamint 1 Sony CD játszó. Azért választottam ezeket, mert az akkori 3CD táras, 2 kazettás rádiós egybe műanyag dolgok minősége számomra nem volt kielégítő. Természetesen ekkor még nem rendelkeztem saját lakással, úgyhogy nekem is hamarabb volt hifim, mint saját otthonom. Ismerőseim már akkor is furcsán néztek rám, hogy minek nekem ilyen hifi, bár mikor meghallgatták, mindenkinek tetszett, viszont senki sem cserélte le a saját egybe műanyag kényelmes cuccát egy hasonló értékű nagy, csúnya, kevés pixelanimációval rendelkező és sok helyet foglaló dologra, mert egyszerűen elég volt nekik az, vagy egy MP3 lejátszó egy fülessel. Az első rendszerem volt a kapudrog, bár hifis mércével mérve nagyon sokáig kitartott.
Második váltásom egyetemi éveimbe történt, akkor kezdtem igazából a kemény vonalas hifizést. Ösztöndíjakból, alkalmi munkákból, nyári gyakorlatokból megspórolt pénzemen összeraktam egy Triangle Genese Quartet - Ayon Spirit - PC + Bladelius usb DAC, valamint kicsit később egy erős közepes analóg rendszert is. Persze sokmillió próbálgatás, hangsugárzók hazacipelése, erősítők hadának próbálgatása után jutottam el a vásárlásig, amire kb 1 évem ment rá. (persze az anyagi rész is lassította a dolgot) Úgy gondolom, az a rendszer már hatalmas élvezetet nyújtott és baromi nagy ugrás volt számomra! Új, addig nem hallgatott műfajokat is egyre többet és többet hallgattam és szerettem meg, hatalmasat tágult az érdeklődési köröm a rendszernek hála. Barátaim ismerőseim továbbra sem értették, hogy erre miért költök én ennyit, persze hallották a minőségbeli különbséget, de igazából senki nem kezdett el saját rendszert kiépíteni még ennek a rendszernek a meghallgatása során sem.
Harmadik korszakom 3 éve érkezett, az aláírásomba történő rendszerre váltottam, mivel anyagilag megtehettem már, hogy jelentősebb összeget költhetek a(z egyik) hobbimra. Az aláírásomba lévő rendszerre cseréltem, a felgyülemlett 4-500LP-t jelenleg elraktam, mivel jelenleg az analóg része még sajnos hiányos a rendszeremnek. Szerettem az előző rendszerem, de elkezdtem a korlátait egyre jobban elérni, valamint elég sok komoly rendszert sikerült meghallgatnom, hogy el tudjam dönteni, számomra még szükséges volt egy rendszer csere. Az új hangsugárzókhoz sajnos kicsinek bizonyult a lakásom, ezért nagyobb lakásba költöztem miatta, ez messze a legköltségesebb eleme jelen pillanatban a rendszeremnek :) bár ezt így már sikerült az elejétől (falazástól) kezdve a hifire szabni. Barátaim, ismerőseim továbbra is hallják, hogy baromi jó és élvezik is, ha meghallgatják, de ennyit már végképp senki nem költene zenehallgatásra.
Ismerőseim, munkatársaim körében (azokat nem beleszámolva, akiket innen a fórumról, ill. egyéb hifis közegekből ismertem meg) egy embernek van egy alap Klipsch házimozi szettje, utána szakadék a következő a legkomolyabb zeneforrások az akkus, vízálló, bluetooth-os, kézben elférő hordozható zajkeltők... (tudom-tudom, jobban is megválogathatnám a barátaim

) Asztali PC már senkinek sincs, a következő szint a laptop/tablet/telefon/TV saját hangszórója, majd pedig a sor végén telefonról fülessel (amit gyárilag a telefon mellé adnak). Fizikai formátumot senki nem vásárol, a házimozis ismerősömnek van kb 100db CD (legalább eredetiek) és ennyi. Forrásként számukra a Spotify is túlzás és drága és nem értik, hogy minek fizetnének 1500 Ft-ot érte havonta, mikor Youtube-on is minden fent van, videóval/klippel és ingyenes, meg van torrent is. És igazuk is van, mert egy TV hangszórón keresztül, tényleg nem igazán van különbség...
Én ott látom az egésznek a buktatóját, hogy ezeken az eszközökön keresztül én sem hallgatnék klasszikus zenét, de még jazz-t sem, mert tényleg nem jó. Nincs olyan rendszer az életükben, amivel nyitni tudnának, érdeklődési körük megnőhetne általa. (mint ahogy azt saját magamon is tapasztaltam)
Viszont hozzá kell tenni, hogy a mai világ igenis felgyorsult a 30-50 évvel ezelőtti szinthez képest. A többséget folyamatosan inger gazdag környezet veszi körül, ebbe nőttünk már fel, hozzászoktunk és számunkra elképzelhetetlen már, hogy este otthon unatkozunk. Ezerféle szórakoztatási forma született. Régen közel sem volt ennyi lehetősége nem csak az öregeknek, de a fiataloknak sem. Manapság, mikor vonatjegy árban állnak halomban a fapados repjegyek, vajon ki fog 20.000Ft-os LP-ket venni, mikor oda-vissza repjegy Barcelonába olcsóbb... Simán elmegyünk (mert én is elmegyek) 2-3 napra ennyiért EU-n belül kb bárhová egy hétvégére. Vajon melyik fog több ingert kiváltani a fiatalokból? Egy prágai átmulatott hétvége, vagy 3-5 LP? Azt veszem észre, hogy mindenki hallgat zenét, de ez kb olyan ingerszegény cselekvéssé vált a többségnek, mint mondjuk a TV megjelenése után az olvasás. (persze nem tökéletes a példa, tudom, mert jócskán voltak/vannak, akiknek az olvasás is hobbi) Ma inkább költenek 65"-os OLED TV-re, mint zenére. A zene a generációmnak és a még fiatalabbaknak önmagában kevés már szerintem. Kell hozzá valami plusz is. Ezért is jár annyi fiatal fesztiválokra, mert itt is egyszerre több inger is éri őket, van zene, de van mellette tömeg, pia, csajok, kaland... stb. Önmagára, a lecsupaszított zenére nem igazán áldoz kb senki már. Néha 1-1 koncert maximum és ennél többet tényleg senki. Sajnálatos, de ez van. Ettől még nem neveznék egy fiatalt sem igénytelennek, csupán megváltoztak a fogyasztási szokások, érdeklődési körök és a lehetőségek is. Sajnos zenéből nincs igazán már valós minőségre igénye a fiataloknak. Helyette viszont vannak mások, mondjuk az egyre elérhetőbb utazások. Fordítva nyugodtan mondhatná a fiatal generáció, hogy szerintük, aki nem járt még 40-50 országban, az az igénytelen... persze nincs ilyen, de kb nekem ez az érzésem, mikor a nagy öregek itt igénytelennek titulálják a fiatalságot, már csak a digitális zenehallgatásuk miatt is...
Továbbá azért az is hozzátartozik, hogy egyre jobban kitolódik a családalapítás, saját lábra állás. Sokan 25 évesen még nem dolgoztak sehol, mert tanulnak... nincs kereset, nem engedhet meg magának semmilyen rendszert, meg nem is érdekli, mert nem ez a prioritás... Saját lakás/ház vásárlás is egyre jobban tolódik ezáltal, ezért inkább a 40 éves korosztály kerül szerintem jelenleg olyan helyzetbe, hogy meg is engedhessék maguknak ezt a hobbit igazán.
Én is hallgattam 18 évesen MP3-at, ma meg napi szinten hallgatok Spotify-t, sőt sportolás közben bluetooth-os fülessel hallgatok telefonról zenét, mert szeretem a zenét és mindenhol szeretem a zenét! Persze az otthoni rendszeremen esik legjobban hallgatni egy LP-t, de nem érzem, hogy ez lenne az egyedüli üdvösséghez vezető út és attól, mert MP3-at hallgattam, mikor arra volt lehetőségem, még igenis megvolt az igényem a minőségi zenehallgatásra!