Én sem érzem ezt ekkora problémának, pedig lassan öt éve megy a Tidal itthon.
A taggeléssel kapcsolatos teendőket, meg a streaming szolgáltatóval fennálló jogvitát rendezze le a kiadó. Mivel nem egy album saját használatra szánt verziójának tulajdonjogát veszem meg az előfizetéssel,(nem tudtam szebben megfogalmazni, bocs) ezért nem zavar, ha eltűnik egy-egy album. Viszont sokszor előfordult, hogy nagyon ritka, horror áron futó lemezeket tudtam meghallgatni, és jó érzéssel töltött el, hogy nem dobtam ki azt a pénzt az ablakon, mert szerintem a nagy hypon kívül semmit nem ért az adott anyag. Spóroltam vagy 10 évnyi streaming díjat.
Barátaim tavaly megjelent (kis példányszám, saját kiadás) lemeze is fent van. Nem tudom mennyit fizet nekik a szolgáltató, ha fizet egyáltalán, de az biztos , hogy jelen pillanatban akár Canberrában is hallgathatja valaki. Innentől meg csak nyernek vele.
Többször leírták már itt az AVX-en, hogy a lemezkiadás, a fizikai hordozókon kiadott anyag keresettsége igen csekély.
Persze van minden rekordot megdöntő LP reneszánsz (igaz digitálisan felvett, vissza konvertált anyag), meg az audiophile lemezekre specializálódott kis kiadók, ahol minden arany kábellel van összekötve, de ezek globálisan nagyon kis szegmens.
Én jobban örülök annak, ha egy művet gyorsan megtalálok több féle előadásban, minőség kérdés lehet ugyan, de ha jó a zene...Én a Linn mindenesemmel mindenesetre jól elvagyok vele.