Az. S nem szokványos, hogy egy vendéglátóipari helyen "minőségi" projektort tegyenek fel. Nem is láttam még ilyet soha.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
Re: Mindent a házimozi projektorokról és vásznakról, A-Z-ig
Az, sim2 crystal 35 így ránézésre!
proj:Epson EH-LS12000B,proc/amp:Lexicon MC10/JBl Synthesis SDA-7200, hangfalak:Revel Concerta F12,M12,Performa C52,Canton Incelling 885,sub:REL HT/1508 predator,player:Zidoo UHD3000, kábelek: HiDiamond D2 rca,D3 sub,AQ Carbon 4K+HDR,P568-15M-FBR,Wireworld Solstice,Aq X2,FP.Luxor
Ilyet se sűrűn látni étteremben
- Csatolmányok
-
- 848BE793-B65C-450B-9A9C-9C8E5EF6C79C.jpeg (1.75 MiB) Megtekintve 3281 alkalommal
-
- 38190667-EA9A-4C0F-8AD0-94DC28313400.jpeg (1.78 MiB) Megtekintve 3281 alkalommal
No, akkor konkrétumok lámpákról (gyári katalógusból):
Osram, SIRIUS HRI 132 W nevű (a gyár szerint) METÁL HALID lámpa:
- 120-132W teljesítmény között használható
- 5150 lumen
- 6000 óra élettartam
- ívhossz: 1mm.
A Baba-Barco gyári (Philips) UHP lámpája:
- 150-200W teljesítmény között használható
- 8200 lumen
- 2500 óra élettartam
A két lámpa foncsora mechanikailag (méretek, forma) és optikailag (fókuszpont) tökazonos, simán be lehet tenni a metál-halid lámpát a kis Barco lámpaházába.
Ja, a 100W-os változat is benne van (még?) a katalógusban, de annak a foncsora nagyon eltérő, azt betenni a kis Barco lámpaházába (szinte) reménytelen lenne ... szerintem ezt az irányt (egyelőre) feladhatjuk.
A 132W-os lámpa esetén viszont minden paraméterben "kísérteties" az egyezés, úgyhogy HA a gép elfogadja az "idegen" lámpavezérlőt és begyújtja vele a lámpát, akkor szerintem nyertünk. Ha meg nem ... akkor legalább megpróbáltuk...
A metal-halid lámpával 800 lumen körüli fényáramot kellene produkálnia a baba-Barco-nak (gyári írisszel, 132W-on). Ha sikerülne RS232-es "hackeléssel" levenni a teljesítményt 120W-ra, még mindig 700 lumen körüli fényerőnk maradna (és a ventillátorok már tényleg alig forognának a gépben :-). Ebből valamennyit még el fog vinni a kalibrálás, de az már most szinte biztos, hogy NEM lesz probléma a fényerővel. Nem túl nagy vásznon még a kontrasztot is lehet majd "húzni" ...
A kis metal-halid lámpa 6000 óra (specifikált) élettartamán én nagyon megdöbbentem (és ez a maximális, 132W teljesítményhez van megadva, 120W-on valószínűleg még tovább bírja). Ráadásul ez a lámpa "pofátlanul" olcsó (NEM projektorba való, így nem adhatják drágán). Ezzel a lámpával a projit simán lehet majd tévé helyett használni, a költség minimális lesz.
Nehéz lesz "kibírni", amíg a lámpa (és a vezérlő) végül megérkezik ... de ha végül ez az ötlet megoldja a "kiváló minőségű kép vetítése a hálószobában, kis áramfogyasztás- és zaj, valamint hosszú élettartam mellett" problémát (amit már évek óta NEM tudtam megoldani) akkor megéri a dolog...
Osram, SIRIUS HRI 132 W nevű (a gyár szerint) METÁL HALID lámpa:
- 120-132W teljesítmény között használható
- 5150 lumen
- 6000 óra élettartam
A Baba-Barco gyári (Philips) UHP lámpája:
- 150-200W teljesítmény között használható
- 8200 lumen
- 2500 óra élettartam
A két lámpa foncsora mechanikailag (méretek, forma) és optikailag (fókuszpont) tökazonos, simán be lehet tenni a metál-halid lámpát a kis Barco lámpaházába.
Ja, a 100W-os változat is benne van (még?) a katalógusban, de annak a foncsora nagyon eltérő, azt betenni a kis Barco lámpaházába (szinte) reménytelen lenne ... szerintem ezt az irányt (egyelőre) feladhatjuk.
A 132W-os lámpa esetén viszont minden paraméterben "kísérteties" az egyezés, úgyhogy HA a gép elfogadja az "idegen" lámpavezérlőt és begyújtja vele a lámpát, akkor szerintem nyertünk. Ha meg nem ... akkor legalább megpróbáltuk...
A metal-halid lámpával 800 lumen körüli fényáramot kellene produkálnia a baba-Barco-nak (gyári írisszel, 132W-on). Ha sikerülne RS232-es "hackeléssel" levenni a teljesítményt 120W-ra, még mindig 700 lumen körüli fényerőnk maradna (és a ventillátorok már tényleg alig forognának a gépben :-). Ebből valamennyit még el fog vinni a kalibrálás, de az már most szinte biztos, hogy NEM lesz probléma a fényerővel. Nem túl nagy vásznon még a kontrasztot is lehet majd "húzni" ...
A kis metal-halid lámpa 6000 óra (specifikált) élettartamán én nagyon megdöbbentem (és ez a maximális, 132W teljesítményhez van megadva, 120W-on valószínűleg még tovább bírja). Ráadásul ez a lámpa "pofátlanul" olcsó (NEM projektorba való, így nem adhatják drágán). Ezzel a lámpával a projit simán lehet majd tévé helyett használni, a költség minimális lesz.
Nehéz lesz "kibírni", amíg a lámpa (és a vezérlő) végül megérkezik ... de ha végül ez az ötlet megoldja a "kiváló minőségű kép vetítése a hálószobában, kis áramfogyasztás- és zaj, valamint hosszú élettartam mellett" problémát (amit már évek óta NEM tudtam megoldani) akkor megéri a dolog...
- Vukkeinstein
- V.I.P.
- Értékelés: 677
Jól értem, hogy csak új és csak LCD jöhet számításba? Szivárványérzékeny vagy? Vagy a "4K" vetítés a cél (mondjuk arra elvben akár egy mai DLP is jó lenne)?
Nem mintha bármit is konkrétan ajánlani akarnék, csak feltűnt a dolog...
[/quote]
Nem csak LCD jöhetne számításba.Néha látom a szivárványt de nem vagyok rá extra érzékeny.4K vetítéséről nem beszélnék,pontosabban valós 4k megjelenítésről az nem az én ligám. Egy "jobb" minőségű fülédzsdí is elég lesz egyelőre.
- Vukkeinstein
- V.I.P.
Annál nincs, aki az ajánlatot adta?
Nem adta az ajánlatot.
Biztosan van,mivel forgalmazza de nem hinném,hogy demózna is egyikkel a kedvemért.
Nem adta az ajánlatot.
Biztosan van,mivel forgalmazza de nem hinném,hogy demózna is egyikkel a kedvemért.
Jól értem, hogy csak új és csak LCD jöhet számításba? Szivárványérzékeny vagy? Vagy a "4K" vetítés a cél (mondjuk arra elvben akár egy mai DLP is jó lenne)?Vukkeinstein írta: ↑2019.06.10., hétf. 11:36...
Epson 9400 amelyet most bruttó 850 -ért lehetne meglőni.
Sony VPL-HW65ES,amelyet bruttó 550-ért lehetne megmismásolni.Mindkettőt hivatalos itthoni forgalmazótól.
Esetleg kinél tudnám megnézni egyik,vagy másik képét lehetőleg Bp. vagy vonzáskörzetében.
...
Nem mintha bármit is konkrétan ajánlani akarnék, csak feltűnt a dolog...
... és persze CSENDES a gép és KEVÉS ÁRAMOT FOGYASZT!

Dzseki, egyébként szerencséd van, mert ismét itt a lehetőség, hogy a Hazai Házimozi HŐSE címet másodszorra is megszerezd ... igen, tudom, hogy egy ilyen címed már van, de most itt a lehetőség a duplázásra! :-)
A következőről van szó:
Kiderítettem, hogy a projektor a lámpavezérlőt un. UART protokoll segítségével "biriztálja" egy (gyakorlatilag) RS232-es interfészen keresztül (de ha jól értem, a jelszintek invertáltak ... vagy tudja a fene, ehhez én nem értek). Az UART protokoll leírása itt található:
https://www.eevblog.com/forum/beginners ... ach=138036
HA jól értelmezem (és NAGYON is lehetséges, hogy valamit NEM értek jól) szóval ha jól értelmezem, akkor ez egy "tök normális" RS232-es interfész, PLUSZ egy kábel, amin a színkerékről származó szinkronjelet lehet "beküldeni" a lámpavezérlőbe.
A gond az, hogy a projektor érzékeli ha nem gyári lámpavezérlőt teszünk bele, emiatt vetít ugyan, de pl. nem hajlandó szabályozni a lámpa teljesítményét. Ennek megoldására a tervem az, hogy készítünk egy külső eszközt amivel a proji- és a lámpavezérlő közötti RS232 interface-en keresztül mi magunk "bepofázunk" a lámpavezérlőnek, azaz parancsokat küldünk annak (ideális esetben úgy, hogy maga a gép erről nem is tud). Magyarul lesz a gép tetején egy gomb, amit ha megnyomunk, akkor egy kis digitális áramkör "beküldi" a lámpavezérlő RS232 bemenetére a "lámpát minimumra" (a valóságban 3 byte-os) parancsot. Persze első körben ez az eszköz egy laptop lesz, amin valamilyen terminál emulátor progit használunk a célra. A részleteket majd tisztázzuk, de az ötlet szerintem jó.
Ezzel a megoldással "stabil" 120W környékére lehetne csökkenteni a lámpateljesítményt az UHP lámpás projektorokban (létezik 120/132W teljesítményű ballaszt és UHP lámpa is van hozzá, ezeket ma is gyártják és használják a színpadi világításban, tehát NEM probléma a beszerzésük). Sajnos a 100W-os változat úgy tűnik, hogy már kihalt, így annak beszerezhetősége egyelőre erősen kérdéses.
Természetesen ezzel "bukjuk" a VIDI lámpavezérlést, de ez NEM biztos, hogy nagy gond, ugyanis annak fő célja úgyis az UHP lámpa vöröshiányának a kompenzálása. És most jön az igazi nagy "dobás" (ötlet):
Manapság kb. senki nem használ metal-halid lámpát projektorban, mivel az közismerten szar. Ezzel én sem vitatkoznék, de azért egy érdekessége mégis csak van ezeknek a lámpáknak, ha megnézzük a spektrumukat (Wikipédián pl.):
https://en.wikipedia.org/wiki/Metal-hal ... ainbow.png
Úgy tűnik, hogy van egy emissziós csúcs 625nm (vörös) környékén, ami az UHP lámpák esetén NINCS jelen. Ez szépen látszik fenti képen. Ha a 625nm körüli csúcs hullámhosszát összevetjük a DCI-P3 vöröspontjához tartozó hullámhosszal:
https://en.wikipedia.org/wiki/DCI-P3#/m ... P3_D65.svg
... akkor azt látjuk, hogy a sugárzási csúcs magasabb hullámhosszon van (azaz "MÉG VÖRÖSEBB") mint a DCI-P3 vöröspontja. Magyarul ha egy metal-halide lámpa adná a fényt a projektorban, akkor SIMA ÜGY lenne a DCI-P3 vöröspont "elérése", azaz a DCI színtérben történő vetítés. Csak hát manapság senki nem használ ilyen lámpát ... ezek a lámpák gyakorlatilag kikerültek a házimozisok látóköréből, mivel az élettartamuk sokkal rövidebb, mint az UHP lámpáké.
Engem viszont nem zavar, ha egy ilyen lámpa csak töredék időtartamot vetít, ha az ára az élettartammal (nagyjából) arányos. A lámpát kicserélni kb. 5 perc, ez sem gond. Ha ez az ára a dolognak, akkor örömmel cserélek 2x-3x gyakrabban lámpát és élvezem a natív DCI-P3 színtérben vetített képet.
A DCI színtérben vetítést pár nappal ezelőttig "csacskaságnak" tartottam ... de a minap megnéztük a kölykökkel az új Aladdin filmet a moziban ... és az a film bizony telis-tele van "széles színterű" részekkel. Borzalmasan dögös vörösek, sárgák, ciánok szaladgálnak a vásznon, valóban egy szín-orgia az a film. TALÁN az új filmek egyre nagyobb számban fognak tartalmazni ilyen dögösen szaturált színeket, akkor majd valóban LESZ értelme a széles színtérben való vetítésnek.
UHP lámpával igen nehéz DCI színtérben vetíteni (mivel ez a lámpa alig termel vörös fényt). Erre a problémára a végleges megoldást a lézer fényforrások fogják jelenteni, de ezek most még drágák (és még nem is igazán szaturált a vörös fénye a mai foszforokkal működő lézeres gépeknek). Amíg a lézer fényforrás "felzárkózik" az elvárásokhoz, addig lehet, hogy jó ideiglenes megoldás lehet a metal-halid lámpák használata...
Annál nincs, aki az ajánlatot adta?Vukkeinstein írta: ↑2019.06.10., hétf. 11:36Esetleg kinél tudnám megnézni egyik,vagy másik képét lehetőleg Bp. vagy vonzáskörzetében.
Válaszokat előre is köszönöm.
CRT projektor

BEAG HEC-45 - HiVox Lupus C Mk II S DAC - PC
VDC Marquee 9500LC CRT projektor
VDC Marquee 9500LC CRT projektor
- upetat2
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 35
[quote=Vukkeinstein post_id=2388367 time=1560159384 user_id=28112]
Azoktól kérdezném,akik jól"ismerik"
Mivel anamorf lencsét használnál, nem kérdés , hogy azt válaszd amelyiknek nagyobb a fényereje!
Az előtétlencsével elveszítesz egy kis fényerőt , mivel a kontrasztja mindkettőnek állítólag jó , uh marad a kép fényessége!

Azoktól kérdezném,akik jól"ismerik"
Mivel anamorf lencsét használnál, nem kérdés , hogy azt válaszd amelyiknek nagyobb a fényereje!
Az előtétlencsével elveszítesz egy kis fényerőt , mivel a kontrasztja mindkettőnek állítólag jó , uh marad a kép fényessége!

Projektor: 3chip DLP,Digital Projection Highlite 660 /
Lejátszó: Oppo93eu / Védelem,szűrő: Isotek Mirra,Isotek Solus,
Hdmi: Furutech,AudioQuest / Tápkábelek: Furutech,Audioquest
Lejátszó: Oppo93eu / Védelem,szűrő: Isotek Mirra,Isotek Solus,
Hdmi: Furutech,AudioQuest / Tápkábelek: Furutech,Audioquest
- Vukkeinstein
- V.I.P.
Azoktól kérdezném,akik jól"ismerik" birtokolják,vagy volt alkalmuk mindkét gépezetet alaposan kivesézni.
Melyik lenne egyértelműen jobb vétel? Az ár értékarányt is figyelembe véve,pro és kontra érvekkel ha lehet.
A vetítési arány 21:9 3méteres képátló lenne anamorfikus lencse használatával,amely már megvan.
A helyiség mérete 7,6X5m,viszont a vászon és a hátsó fal között csak kb 6,5m lenne.
Sony VPL-HW65ES,amelyet bruttó 550-ért lehetne megmismásolni.Mindkettőt hivatalos itthoni forgalmazótól.
Esetleg kinél tudnám megnézni egyik,vagy másik képét lehetőleg Bp. vagy vonzáskörzetében.
Melyik lenne egyértelműen jobb vétel? Az ár értékarányt is figyelembe véve,pro és kontra érvekkel ha lehet.
A vetítési arány 21:9 3méteres képátló lenne anamorfikus lencse használatával,amely már megvan.
A helyiség mérete 7,6X5m,viszont a vászon és a hátsó fal között csak kb 6,5m lenne.
- Quetz
- Törzsvendég
- Értékelés: 732
Miközben textíl feszítőt kerestem, bukkantam rá erre: Spirit Tex textil feszítő rendszer. Hasonló a megoldás, mint a dreamscreen kerete, azaz alumínium tartóba rakott műanyag feszítő profil, csak nem olyan szép a kidolgozottsága, meg nem kerül 1000 euróba. Gondoltam, DIY vászon építőknek hasznos lehet.

Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Ja, még egy dolgot elfelejtettem...
A (baba-)Barco tuningolás egy eddig ritkán említett feladata az lenne, hogy csökkentsük a gépben működő lámpa teljesítményét. Ez első ránézésre ez kicsit "csacsi" ötletnek tűnhet, de szerintem nem az, mivel:
- Jelen pillanatban nem ismerek olyan vetítési megoldást, ami elfogadható áron és jó képminőség mellett képes lenne egy PICI szobában (nálunk pl. hálószobában) és mérsékelt fényerő mellett (mondjuk 1,5...2m széles vászonra) vetíteni.
- A gép által a szobában felszabadított hő mennyisége szintén minimalizálandó (ne fűtse be a szobát)
- Ha a gépben kevesebb hő szabadulna fel, a ventillátorokat még alacsonyabb fordulatszámon járatná a gép, így még halkabb lenne a működése.
- A kisebb (100-120W) teljesítményű UHP lámpák élettartama durván hosszú, 8000-12000 óra a VALÓS élettartam.
Ez a feladat azonban eddig kifogott rajtunk. A gond az, hogy a szükséges (100W körüli) teljesítményű UHP lámpákat projektorban kb. soha nem használta senki projektorban. És persze ugyanezért (eddig) úgy tudtam, hogy ilyen lámpa nem is létezett soha ... illetve hozzá való vezérlő elektronika sem.
De szerencsére tévedtem.
Tegnap új reménysugár gyúlt: véletlenül megtudtam, hogy más célú felhasználásra (színpadi világítás) viszont nagyon is léteznek mind lámpavezérlők, mind "pici" teljesítményű UHP lámpák. Ezek szinte ugyanolyan UHP lámpák, mint amilyeneket mi is használunk a vetítőkben... kivéve, hogy sokkal kisebb a teljesítményük. A vezérlő elektronikájuk nyilván nem képes a VIDI lámpavezérlésre (hiszen erre egy színházi lámpában nincs szükség) de az elektromos csatlakozóik teljesen azonosak a projektorokban használt vezérlőkkel és valószínű, hogy a minimális funkciók (a lámpa begyújtása és az ív stabil fenntartása) menni fognak nekik egy projektorban is. Ennek mondjuk 50% a valószínűsége (a kérdés nem is ez, hanem hogy a projektor hajlandó lesz-e használni az "idegen" lámpavezérlőt) ... de legalább ez már nem a "lehetetlen" kategória. Ez is előrelépés, nem?
Azt tegnap kipróbáltam, hogy egy (illetve igazából három) VIDI-s gép (F12, F22, F32) beindul-e egy nem VIDI-s lámpavezérlővel (ami egy F30-ból származik). Mindhárom gép tökéletesen működött, persze VIDI lámpavezérlés nélkül a képük vöröshiányos volt, de ezt a CMS segítségével könnyű "helyretenni".
Ezt az ötlet nagyon tetszik, szerzek egy ilyen lámpát kölcsön (persze vezérlővel) és ki fogom próbálni. Ha a gép vetít, akkor ez a feladat is ki lesz pipálva...
A (baba-)Barco tuningolás egy eddig ritkán említett feladata az lenne, hogy csökkentsük a gépben működő lámpa teljesítményét. Ez első ránézésre ez kicsit "csacsi" ötletnek tűnhet, de szerintem nem az, mivel:
- Jelen pillanatban nem ismerek olyan vetítési megoldást, ami elfogadható áron és jó képminőség mellett képes lenne egy PICI szobában (nálunk pl. hálószobában) és mérsékelt fényerő mellett (mondjuk 1,5...2m széles vászonra) vetíteni.
- A gép által a szobában felszabadított hő mennyisége szintén minimalizálandó (ne fűtse be a szobát)
- Ha a gépben kevesebb hő szabadulna fel, a ventillátorokat még alacsonyabb fordulatszámon járatná a gép, így még halkabb lenne a működése.
- A kisebb (100-120W) teljesítményű UHP lámpák élettartama durván hosszú, 8000-12000 óra a VALÓS élettartam.
Ez a feladat azonban eddig kifogott rajtunk. A gond az, hogy a szükséges (100W körüli) teljesítményű UHP lámpákat projektorban kb. soha nem használta senki projektorban. És persze ugyanezért (eddig) úgy tudtam, hogy ilyen lámpa nem is létezett soha ... illetve hozzá való vezérlő elektronika sem.
De szerencsére tévedtem.
Tegnap új reménysugár gyúlt: véletlenül megtudtam, hogy más célú felhasználásra (színpadi világítás) viszont nagyon is léteznek mind lámpavezérlők, mind "pici" teljesítményű UHP lámpák. Ezek szinte ugyanolyan UHP lámpák, mint amilyeneket mi is használunk a vetítőkben... kivéve, hogy sokkal kisebb a teljesítményük. A vezérlő elektronikájuk nyilván nem képes a VIDI lámpavezérlésre (hiszen erre egy színházi lámpában nincs szükség) de az elektromos csatlakozóik teljesen azonosak a projektorokban használt vezérlőkkel és valószínű, hogy a minimális funkciók (a lámpa begyújtása és az ív stabil fenntartása) menni fognak nekik egy projektorban is. Ennek mondjuk 50% a valószínűsége (a kérdés nem is ez, hanem hogy a projektor hajlandó lesz-e használni az "idegen" lámpavezérlőt) ... de legalább ez már nem a "lehetetlen" kategória. Ez is előrelépés, nem?
Azt tegnap kipróbáltam, hogy egy (illetve igazából három) VIDI-s gép (F12, F22, F32) beindul-e egy nem VIDI-s lámpavezérlővel (ami egy F30-ból származik). Mindhárom gép tökéletesen működött, persze VIDI lámpavezérlés nélkül a képük vöröshiányos volt, de ezt a CMS segítségével könnyű "helyretenni".
Ezt az ötlet nagyon tetszik, szerzek egy ilyen lámpát kölcsön (persze vezérlővel) és ki fogom próbálni. Ha a gép vetít, akkor ez a feladat is ki lesz pipálva...

Kedveskéim,
az elmúlt hetek történései:
- működik a baba-Barco "lehalkítása" Noctua ventillátorok beépítésével. A gépbe két ventillátor kell, ezek tulajdonságai:
1. mivel ezek újak, teljesen kopásmentesek, így a zajszintjük NEM növekedett a használat során
2. a speciális formájú lapátok miatt ezek kevesebb zajt keltenek adott fordulatszám mellett
3. ezek maximális fordulatszáma alacsonyabb, így az elektronika nem képes azokat olyan fordulatszámon pörgetni, hogy a zaj problémát okozzon.
4. a lapátjaik állásszöge valamivel nagyobb, így azonos fordulatszám mellett picit több levegőt szállítanak.
A 2. és 4. előny együtt garantálja, hogy Eco módban járatott lámpa esetén a fordulatszámokat az elektronika picit alacsonyabbra állítja be, mint a gyári ventillátorokkal, így Eco módban a zajszint igen kellemes.
Viszont ha a lámpát a maximum közelében járatuk, akkor a 3. tulajdonság miatt a gép nem tudja megemelni a fordulatszámukat, így belül a gép melegebb lesz, mint a gyári ventillátorokkal. Ezekkel a ventillátorokkal KIZÁRÓLAG az alacsony lámpamód használata ajánlott (de mivel kb. minden házimozis így használja a lámpát, ez nem valódi probléma).
A fő ventillátorok lecsökkent zajszintje miatt hallhatóvá válik a lámpát belülről hűtő kis radiál ventillátor hangja, a gép ezt hajlamos irreálisan magas fordulatszámon járatni (amikor érzékeli, hogy a többi ventillátor fordulatszámát nem tudja megemelni). Erre a problémára egy (enyhe) áramkorlátozás beépítése a megoldás a kis ventillátor áramkörében.
A zaj ezek után nem valódi probléma, így már nem hangosabb a kisgép, mint egy átlagos házimozis DLP. Ha valakinek extrém halk működés az igénye akkor a dolog tovább fokozható egy hangcsillapító dobozzal.
- A Cineo30/F30/F32/F35 típushoz készült egy hangcsillapító doboz. Ez szépen működik, de nem könnyű a feladat megcsinálni akkor, ha a gép mögött kevés hely áll rendelkezésre (a gép hátra fújja ki a levegőt). Ha viszont van elég hely ahhoz, hogy egy (mondjuk) 12-15cm átmérőjű hangszigetelt csőbe vezessük a gép által kifújt (meleg) levegőt, akkor gyors és könnyű feladat egy ilyen doboz megépítése. A kb. 1cm vastag padlószőnyeg-alátét filc egy kiváló hanyag a dobozon belüli hangcsillapításra (köszönet Morph-nak az ötletért!). Ezzel az anyaggal kibélelve a doboz belső felületét, alig hallatszik a gép hangja.
- A nagygépek esetén még mindig lehetséges a doboz nélküli hangcsillapítás, ha a gépet hűtő fő ventillátort több kisebb, halk működésű ventivel helyettesítjük (mivel ez a fő zajforrása a gépnek). Ez a megoldás azonban még csak ötlet szinten létezik...
Azt gondolom, hogy a zaj innentől kezdve nem valós probléma...
az elmúlt hetek történései:
- működik a baba-Barco "lehalkítása" Noctua ventillátorok beépítésével. A gépbe két ventillátor kell, ezek tulajdonságai:
1. mivel ezek újak, teljesen kopásmentesek, így a zajszintjük NEM növekedett a használat során
2. a speciális formájú lapátok miatt ezek kevesebb zajt keltenek adott fordulatszám mellett
3. ezek maximális fordulatszáma alacsonyabb, így az elektronika nem képes azokat olyan fordulatszámon pörgetni, hogy a zaj problémát okozzon.
4. a lapátjaik állásszöge valamivel nagyobb, így azonos fordulatszám mellett picit több levegőt szállítanak.
A 2. és 4. előny együtt garantálja, hogy Eco módban járatott lámpa esetén a fordulatszámokat az elektronika picit alacsonyabbra állítja be, mint a gyári ventillátorokkal, így Eco módban a zajszint igen kellemes.
Viszont ha a lámpát a maximum közelében járatuk, akkor a 3. tulajdonság miatt a gép nem tudja megemelni a fordulatszámukat, így belül a gép melegebb lesz, mint a gyári ventillátorokkal. Ezekkel a ventillátorokkal KIZÁRÓLAG az alacsony lámpamód használata ajánlott (de mivel kb. minden házimozis így használja a lámpát, ez nem valódi probléma).
A fő ventillátorok lecsökkent zajszintje miatt hallhatóvá válik a lámpát belülről hűtő kis radiál ventillátor hangja, a gép ezt hajlamos irreálisan magas fordulatszámon járatni (amikor érzékeli, hogy a többi ventillátor fordulatszámát nem tudja megemelni). Erre a problémára egy (enyhe) áramkorlátozás beépítése a megoldás a kis ventillátor áramkörében.
A zaj ezek után nem valódi probléma, így már nem hangosabb a kisgép, mint egy átlagos házimozis DLP. Ha valakinek extrém halk működés az igénye akkor a dolog tovább fokozható egy hangcsillapító dobozzal.
- A Cineo30/F30/F32/F35 típushoz készült egy hangcsillapító doboz. Ez szépen működik, de nem könnyű a feladat megcsinálni akkor, ha a gép mögött kevés hely áll rendelkezésre (a gép hátra fújja ki a levegőt). Ha viszont van elég hely ahhoz, hogy egy (mondjuk) 12-15cm átmérőjű hangszigetelt csőbe vezessük a gép által kifújt (meleg) levegőt, akkor gyors és könnyű feladat egy ilyen doboz megépítése. A kb. 1cm vastag padlószőnyeg-alátét filc egy kiváló hanyag a dobozon belüli hangcsillapításra (köszönet Morph-nak az ötletért!). Ezzel az anyaggal kibélelve a doboz belső felületét, alig hallatszik a gép hangja.
- A nagygépek esetén még mindig lehetséges a doboz nélküli hangcsillapítás, ha a gépet hűtő fő ventillátort több kisebb, halk működésű ventivel helyettesítjük (mivel ez a fő zajforrása a gépnek). Ez a megoldás azonban még csak ötlet szinten létezik...
Azt gondolom, hogy a zaj innentől kezdve nem valós probléma...
A videóban 2 Black Diamond vásznat mutatott be, a két utolsót. Azaz az utolsó elötti (1.) vagy az utolsó van nálatok?Hiccusz írta: ↑2019.05.25., szomb. 23:31Black Diamond 1.4 igen. Mi az, hogy “Meg az 1-es”?TSanyi írta: ↑2019.05.25., szomb. 20:12Ez a Black Diamond van nálatok a nappaliban is ugye? Meg az 1-es?Hiccusz írta: ↑2019.05.25., szomb. 15:54Minden vetítési környezetbe a megfelelő vásznat
https://vimeo.com/screeninnovations/rev ... a-82239941
Nem.Ijk írta: ↑2019.05.26., vas. 22:08Bocsánat, kepatlo 110", nem a szélesség.
Van lencse memoria, de a throw ratio 1.03-1.2, tehát nem tudom teljesen a 2.35-os keretbe zoomolni a 16:9-et, de nem lesz gond az a kis levagas.
Akkor lehet hogy 0.8-as gain szürke vászon lesz a befuto.
Viszont nem tudom ennek az anyagnak probléma lehet a relative kis vetítési távolság?
- Ijk
- Nincs visszaút
- Értékelés: 33
Bocsánat, kepatlo 110", nem a szélesség.
Van lencse memoria, de a throw ratio 1.03-1.2, tehát nem tudom teljesen a 2.35-os keretbe zoomolni a 16:9-et, de nem lesz gond az a kis levagas.
Viszont nem tudom ennek az anyagnak probléma lehet a relative kis vetítési távolság?
PD F22
Screenline 2.35:1 270cm
110” széles vagy átló? A vászon legyen 2.35:1 vagy a 16:9-es vásznon akarsz 2.35:1-et vetíteni? Csak azért kérdem, mert az előbbihez anamorf prizmára vagy lencsére is lesz szükséged, mert lencse memória nincs tudtommal rajta, hiába motorosak a lencsfunkciók. Akárhogy is, az 35-45 fL-et fog eredményezni, (vagy mondjuk mínusz 10-15%, ha bekalibráltatod), annyi meg neked bőven nem kell. Kontraszt viszont annál inkább, úgyhogy javaslom, egyrészt a legmesszebbre installaláld a vetítőt, másrészt zárd be csutkára a manuális iriszt a gépen (már, ha van rajta), s így maximalizálni tudod azt. Nappali körülmények és a nem túl gígászi kontraszt révén valamilyen negatív gain-ű szürke vásznat keresnék hozzá. Sok sikert a projekthez!Ijk írta: ↑2019.05.26., vas. 21:38Most szereztem be egy Runco Rs1100 ultra-t. 110"-os 2.40:1-es képet akarok vetíteni, gyári adatok szerint 1250 lumenes a projektor. A szoba nappali, sötétbarna laminált padló, sötétebb fa hatású álmennyezet van tervben, ablaknál a vászon melett fekete sötétítő függönyök lesznek. Tehát nem lesz barlang, de igyekszem valamennyire javítani a körülményeken. Kalkulátor szerint 30fL jön ki ekkora 1.0 gain-el rendelkező vászonra.
Milyen vászon anyagot javasoltok? Illetve melyik 105-110" méretű motoros 2.35:1-es vásznat?
- Ijk
- Nincs visszaút
- Értékelés: 33
Most szereztem be egy Runco Rs1100 ultra-t. 110"-os 2.40:1-es képet akarok vetíteni, gyári adatok szerint 1250 lumenes a projektor. A szoba nappali, sötétbarna laminált padló, sötétebb fa hatású álmennyezet van tervben, ablaknál a vászon melett fekete sötétítő függönyök lesznek. Tehát nem lesz barlang, de igyekszem valamennyire javítani a körülményeken. Kalkulátor szerint 30fL jön ki ekkora 1.0 gain-el rendelkező vászonra.
Milyen vászon anyagot javasoltok? Illetve melyik 105-110" méretű motoros 2.35:1-es vásznat?
PD F22
Black Diamond 1.4 igen. Mi az, hogy “Meg az 1-es”?TSanyi írta: ↑2019.05.25., szomb. 20:12Ez a Black Diamond van nálatok a nappaliban is ugye? Meg az 1-es?Hiccusz írta: ↑2019.05.25., szomb. 15:54Minden vetítési környezetbe a megfelelő vásznat
Ez a Black Diamond van nálatok a nappaliban is ugye? Meg az 1-es?Hiccusz írta: ↑2019.05.25., szomb. 15:54Minden vetítési környezetbe a megfelelő vásznat