robi20064 írta: ↑2019.06.06., csüt. 12:20
Jester írta: ↑2019.06.06., csüt. 10:05
Hogy érdemben is hozzászóljak a témához fel szeretnék vetni egy kérdést, kíváncsi vagyok a véleményekre.
Mit gondoltok arról, hogy vajon romlik-e egy digitális audio file minősége másolás esetén? Tehát tegyük fel, hogy nekem van egy FLAC fileom az otthoni gépemen.
Ha én azt a filet elküldöm mondjuk a kaliforniában élő barátomnak, akkor a hanganyag minősége romlani fog-e vagy sem?
A kerdes gondolom nem veletlenul picit provokativ. En a magam neveben azt mondom hogy a file minosege nem "romlik" es nem is romolhat. Integritas szempontjabol a bitek csak bitek. A kerdes amit John es masok is feszegetnek az hogy a biteken kivul milyen mas "zaj" jatszhat szerepet ha audio szempontbol vizsgaljuk a lejatszasi folyamatot (es a DAC-ig minden bitperfect).
Nos, ha azt gondoljuk, hogy a file minősége nem romolhat másoláskor, hiszen egy integritás ellenőrzésen kiderülne hogy megegyezik a két file, akkor felmerül bennem a kérdés, hogy miért vesződnek a fejlesztők azzal, hogy a fizikai adatátviteli megoldásokat (kábelek, átviteli protokollok, zajok stb...) próbálják tökéletesíteni hatalmas pénzekért, a jelút minimálisra csökkentése helyett? Tehát olyan DAC-ot kell piacra dobni, ahová nem kell eljuttatni a digitális jelet, hiszen ő maga tárolja. Egy streaming szolgáltatás esetén pedig lementi a saját belső meghajtójára a streamet, és onnan játsza vissza.
Természetesen a fentebb leírt "elmélet" csak laikusok számára tűnhet megoldásnak, hiszen egy streaming szolgáltatás vagy hálózaton keresztül audio/video lejátszás jelenleg sem különbözik semmiben ettől, csak rejtve van a felhasználó elől. De amikor azt gondolnánk, hogy most bizony mi a Tidalról vagy a Spotifyról real timeban játszunk le zenét, az a valóságban egyáltalán nem real time lejátszás. Streaming esetén pontosan ugyanazt történik a digitális adattal mintha lemásolnánk egy FLAC filet, csak ez kevésbé látható felhasználói szemszögből. Technikailag viszont semmiben sem különbözik.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will