szepi0808 írta: ↑2019.05.21., kedd 12:58
... a center lent van, de semmivel nem lenne jobb, ha fentebb lenne 70cm-el (hallottam már ilyen felállást nem egyet) Az hogy a hangsugárzókat nem fedem le semmilyen anyaggal, azzal pedig nekem a tisztaság és a teresség nem visszafolytását segítem.
Nem értem mi ez a nagy buzulás az AT vászonnal, ahol van hely, oda nem érzem szükségét, ahol kevés hely van, oda szükséges.
Hát, ha te nem hallod, akkor valami bibi van a füleddel. Semilyen normál elhelyezésű frontoldal nem ér fel egy átersztős vászon mögé elhelyezettel.
Legyen az ML, Paradigm, Elac, Revel, Arendal, Polk, Sonus Faber, Klipsch, stb....
Normális szőtt vászonnál szinte észrevehetetlen, a tisztaság és teresség csorbulása. Szerintem erről megkérdezheted Dchodokit, aki még az AT vászon mögül is elég jónak hallotta a Fever-t

Nincs itt semilyen buzulás, csak a te szemedet csípi, ha pár ember az AT vászon fele kezd inkább tendálni. Ez amúgy csak nálunk újdonság, elég ha német mozis oldalakat nézel(youtube-n pl. a grobi.tv vagy a hollywoodzuhause csatornáit) és látni fogod, hogy az akusztikai áteresztő vászon szinte mindenkinél megtalálható.
Itt a fórumon, a sok nappaliban kialkított mozi miatt ezt nem lehet megvalósítani, ezért is uralkodó a mai napig. És ez az általános szemlélet az oka, hogy több dedikált szobában is a hagyományos, vászon körüli felállást telepítették.
Ahogy én is így indultam, ahogy Hiccusz is így csinálta a régi házában, de mondhatnám Zozit is v Dchodokit.
Viszont az ember fejlődik, egyre több ismerethez tud hozzájutni a nagyvilágból egyre több helyen tud megfülelni ilyen hangáteresztős rendszereket és ez egyenes út volt, hogy többen váltottunk AT vászonra.
Többen fontolgatják, hogy átalakítják a már meglevő szobáikat és mivel már itt a fórumon egyre több szó esik erről, van aki eleve már így tervezi a leendő moziját. Ez szerintem nem buzulás, hanem egy fejlődési szint. Kb olyan, mint az avr helyetti elő-végfokos erősítés vagy az 5.1-es kiépítés helyett az atmos.
Persze nem mindenkit hat meg ez az irány. Van akinek nincs is lehetősege rá. Legyen az anyagi vagy akár a szoba korlátai miatti. Van aki nem kizárólag mozizni szeret, hanem ugyanolyan fontos számára a 2.0-ás zenehallgatás is, pl. Géza123. Az ő számára nem kivitelezhető az AT vászon.
Szóval a célok mindenkinél eltérőek.
Az viszont egyértelmű, hogy egy vérbeli mozifannak, az AT vászon a legjobb választás. Ezt nem lehet azzal az állítással lesöpörni az asztalról, hogyha van hely, akkor jó a vászon mellett, alatt is a hangfal, AT vászon meg csak a helyszűke miatt jó választás. Ez eléggé badarság.
Remélem, ha idézni szottyan kedved, akkor leszel annyira korrekt, hogy nem fogod átkölteni az írásomat, újra