Találtam egy képet a telefonomon. Ez még a beállítás előtti változat, látszik egy csavarmenet. A karban tetején van a csavaranya, aminek az állításával lehet a VTA-t beállítani. Jelenleg a legalsó pozícióban van, vagyis a karbak és a talpazat között nincs hely (nem látszódik a csavarmenetes szár).
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
- jabba306
- V.I.P.

- Értékelés: 72
Re: Lemezjátszó
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1326
Szerintem is....Ear írta: ↑2019.05.17., pén. 07:24Ami beválik. Nekem fém alátétekkel kifejezetten jó tapasztalataim vannak, a karbon kérdésesebb.jabba306 írta: ↑2019.05.16., csüt. 16:28Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy Lurne Audiomeca Romance/Romeo páros és hozzá egy Sumiko Premier LMX hangszedő.
A VTA-t nem tudom beállítani, mert a hangszedő alacsony. A karbak már a legalsó pozícióban van, mégsem jó a VTA.
Vagyis kell a hangszedő és a shell közé valami, amitől megnő a hangszedő magassága és így már beállítható a VTA.
A kérdés az, hogy mit ajánlotok, milyen magasítót használjak? Elég egy sima műanyag lap, vagy akkor már érdemesebb valami komolyabb izolációs betétet vennem?
- SoundMania
- Törzsgárda

- Értékelés: 1326
Fényképezd le a karbak környékét! Nem hiszem el , hogy nem lehet állítani valahogyan annyit.....jabba306 írta: ↑2019.05.17., pén. 08:20Nem jó, Lurnére nem kell.antizigün írta: ↑2019.05.17., pén. 04:36magasabb lemezalátét?jabba306 írta: ↑2019.05.16., csüt. 16:28Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy Lurne Audiomeca Romance/Romeo páros és hozzá egy Sumiko Premier LMX hangszedő.
A VTA-t nem tudom beállítani, mert a hangszedő alacsony. A karbak már a legalsó pozícióban van, mégsem jó a VTA.
Vagyis kell a hangszedő és a shell közé valami, amitől megnő a hangszedő magassága és így már beállítható a VTA.
A kérdés az, hogy mit ajánlotok, milyen magasítót használjak? Elég egy sima műanyag lap, vagy akkor már érdemesebb valami komolyabb izolációs betétet vennem?
- jabba306
- V.I.P.

Nem jó, Lurnére nem kell.antizigün írta: ↑2019.05.17., pén. 04:36magasabb lemezalátét?jabba306 írta: ↑2019.05.16., csüt. 16:28Segítséget szeretnék kérni.
magasabb lemezalátét?jabba306 írta: ↑2019.05.16., csüt. 16:28Segítséget szeretnék kérni.
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3440
Mindenképpen valami szilárd de könnyű lapocska lenne jó, ne növelje jelentősen a mozgó tömeget, mert akkor a rezonancia frekvenciát hátrányosan befolyásolná. Fém semmiképpen, inkább valami kemény műanyag vagy inkább karbon.jabba306 írta: ↑2019.05.16., csüt. 16:28Segítséget szeretnék kérni.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- jabba306
- V.I.P.

Segítséget szeretnék kérni.
- hukkle
- Törzsvendég

- Értékelés: 385
Az a preciziós tányércsapágy azért ígéretesnek tűnik a videón.
Mit mondjak..
Csudálatos
Csudálatos

AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, JBL 4349
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
- madibalage
- Fórumlakó

- Értékelés: 232
- dixie-chicken
- V.I.P.

- Értékelés: 2891
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
...it's only rock 'n' roll (but i like it)
Szerintem keresd Pointe fórumtársat. Ő biztosan tud segíteni!
- DKristóf
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 2
Nekem viszont ismét lenne egy kérdésem hangszedőkkel meg engedékenységgel meg egyebekkel kapcsolatban.
A Pioneer PL-400-asamban próbálgatok éppen egy Goldring E3-at és egy AT VM95ML-t. És mintha mindkettő éppen azt tudná, ami a másikból hiányzik.
A Goldring zeneien szól, erősen hat az érzelmekre, de valahogy mégsem áll össze a dolog, előbb-utóbb elegem lesz belőle.
A hangzás szépsége valahogy öncélúvá válik, olyan érzésem van, mintha egy antik bútorokkal berendezett múzeumban kéne élnem, ahol a bútorokban csak gyönyörködni lehet, mert igazán nem tudom magam otthon érezni.
A hangzás kicsit "farnehéz", lassú, túl sok a basszus, kevés az élet. Miközben megjeleníti a dinamikát, de nem teszi átélhetővé. Mintha a hangszedő szárnyalni akarna, de a rendszer egyéb részei folyamatosan visszafognák.
Az AT hangját elsőre ridegnek és érzelemmentesnek éreztem, viszont az első pillanattól fogva nagyon jól lekötötte a figyelmemet. Inkább az értelemre hatott és az érzelmeket lecsendesítette, ezért például komolyzenét és jazzt jól és sokáig lehet vele hallgatni.
A basszustartomány mintha kicsit hiányos lenne, hallok egy magasabb basszust és egy subot, és a kettő közti tartomány kevés lenne.
Olvastam néhány cikket az engedékenységről meg az összeillő karsúly-hangszedő párokról, de kicsit még össze vagyok zavarodva a különböző értékek között.
Mi az a statikus és a dinamikus engedékenység? Melyiket kell figyelembe venni?
Amikor három számot látok (pl. 10 x 10 – 6 cm / dyne), akkor az elsőt kell figyelembe venni?
A két hangszedőre a gyártó által megadott adatok a következők:
AT-VM95ML
Static Compliance 20 x 10 – 6 cm / dyne
Dynamic Compliance 10 x 10 – 6 cm / dyne (100 Hz)
Goldring E3
Static compliance 20 mm/N
(dinamikus nincs megadva)
Ez azt jelenti, hogy a két hangszedő engedékenysége lényegében megegyezik?
És amennyiben mondjuk a pehelysúlyú shellt kicserélném egy nehezebbre, várhatóan milyen irányba változna a két hangszedő hangja? A Goldring még mackósabb lenne vagy épp attól éledne föl? Vagy az AT-nak jobban megjönnének a mélyei?
A lánc többi tagja: Thorens MM 005 phono, T+A PA1500R erősítő, Infinity és Celestion hangfalak, Sennheiser HD-600 füles.
A Pioneer PL-400-asamban próbálgatok éppen egy Goldring E3-at és egy AT VM95ML-t. És mintha mindkettő éppen azt tudná, ami a másikból hiányzik.
A Goldring zeneien szól, erősen hat az érzelmekre, de valahogy mégsem áll össze a dolog, előbb-utóbb elegem lesz belőle.
A hangzás szépsége valahogy öncélúvá válik, olyan érzésem van, mintha egy antik bútorokkal berendezett múzeumban kéne élnem, ahol a bútorokban csak gyönyörködni lehet, mert igazán nem tudom magam otthon érezni.
A hangzás kicsit "farnehéz", lassú, túl sok a basszus, kevés az élet. Miközben megjeleníti a dinamikát, de nem teszi átélhetővé. Mintha a hangszedő szárnyalni akarna, de a rendszer egyéb részei folyamatosan visszafognák.
Az AT hangját elsőre ridegnek és érzelemmentesnek éreztem, viszont az első pillanattól fogva nagyon jól lekötötte a figyelmemet. Inkább az értelemre hatott és az érzelmeket lecsendesítette, ezért például komolyzenét és jazzt jól és sokáig lehet vele hallgatni.
A basszustartomány mintha kicsit hiányos lenne, hallok egy magasabb basszust és egy subot, és a kettő közti tartomány kevés lenne.
Olvastam néhány cikket az engedékenységről meg az összeillő karsúly-hangszedő párokról, de kicsit még össze vagyok zavarodva a különböző értékek között.
Mi az a statikus és a dinamikus engedékenység? Melyiket kell figyelembe venni?
Amikor három számot látok (pl. 10 x 10 – 6 cm / dyne), akkor az elsőt kell figyelembe venni?
A két hangszedőre a gyártó által megadott adatok a következők:
AT-VM95ML
Static Compliance 20 x 10 – 6 cm / dyne
Dynamic Compliance 10 x 10 – 6 cm / dyne (100 Hz)
Goldring E3
Static compliance 20 mm/N
(dinamikus nincs megadva)
Ez azt jelenti, hogy a két hangszedő engedékenysége lényegében megegyezik?
És amennyiben mondjuk a pehelysúlyú shellt kicserélném egy nehezebbre, várhatóan milyen irányba változna a két hangszedő hangja? A Goldring még mackósabb lenne vagy épp attól éledne föl? Vagy az AT-nak jobban megjönnének a mélyei?
A lánc többi tagja: Thorens MM 005 phono, T+A PA1500R erősítő, Infinity és Celestion hangfalak, Sennheiser HD-600 füles.
- DKristóf
- Lefelé a lejtőn

- Értékelés: 2
Szerintem azért 50.000-ből már lehet élvezetes lemezhangot szerezni használt cuccokkal, mégha bizonyos magasságok fölé nem is lehet jutni, de át lehet élni az analóg hang örömét.
Viszont az is kérdés, hogy jelenleg vannak-e lemezeid? Mert ha nincsenek, azoknak a beszerzése mindenképpen jókora költség lesz.
- frenki485
- Beköltözött

- Értékelés: 682
"akkor olyan 2 millió forint nagyon jó ízléssel való elköltése után (használt készülékekben gondolkozva - futómű, kar, hangszedő, riaa korrektor)"marconi írta: ↑2019.05.03., pén. 10:30Üdvözöllek az úton!warsong írta: ↑2019.05.02., csüt. 21:48Köszi az eddigi infókat, elolvasgatom a linkeket ( ha van még jöhet nyugodtan ). Nyilván tisztába vagyok azzal hogy pár commentel nem lehet a témát megérteni teljesen kideríteni . De ez nekem tényleg a 0rol való kezdés . Nem gondoltam volna hogy fontos egy kar vagy hang szedő (az a tű ha jól vettem ki). Már régebb óta nézegettem ,érdekelt a lemez világ ,talán pont azért mert ismeretlen teljesen még, és érdekel a legrégebbi zene forrás mit nyújt . Láttam vannak nagyon durva összegekért is lejátszók , de én semmi képen se akarok bele invesztálni sok pénzt ,mert nem tudom megfog az egész hangilag, vagy sem. Van e neki valami varázsa . A felépítése , és működése az tutira tetszeni fog mert hangulatos az egész ahogy felteszed, forog stb.. de egy olyan lejátszóval szeretném első körben kipróbálni ezt az élményt ami hangilag megüt már egy olyan szintet ami megmutatja ennek az egésznek az élményét , hatását, sajátosságait hangilag. Meg ugye hozza tudjam kötni a fejhallgato erositom amin rca van. És nem tudom nyilván hogy mit kellene néznem esetemben típust , fajtát jelenleg. A legjobb az lenne ha ki tudnék próbálni egy ilyet itthon pár napig,csak erre nincs lehetőség sehol szerintem. Aztán ahogy ismerem magam ha bejön , akkor nem leszek rest venni komolyabbat, de ahhoz utána kell olvasnom nagyon , és tisztába lenni a dolgokkal, meg itthon használni egyet első sorban. Egyébként pénzileg be határolni nekem a kategóriát nagyjából ? Pl szemét, kezdő , közepes , magas, highend
Én azt tudom neked mondani hogy ha rendelkezel egy kompromisszum mentes nagyon jó lehallgató láncal (erősítő, hangfal) akkor olyan 2 millió forint nagyon jó ízléssel való elköltése után (használt készülékekben gondolkozva - futómű, kar, hangszedő, riaa korrektor) mondhatod hogy azt a hangot szinte semmilyen digitális készülékkel nem fogod tudni elérni. - ha elsősorban régebbi analóg felvételi eljárással készült lemezeket hallgatsz. Addig azonban az ár nagyjából és jó esetben egyenesen arányos a kapott hangal digitális és analóg forrásból egyaránt. Mindegyikből lehet jó és jobb hangot kihozni. Egy bizonyos szint felett viszont az analóg nyer. (szerintem)
Na ettől fog a kolléga hanyatt esni, ahogy elolvasta... 50.000 Ft-ról beszélt.
Ettől függetlenül nem írtál rosszat.
De ha elkölti a 2 milliót és mégsem tetszik a kapott hang?
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)
Palotás végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F,
Technics SL 1210 GR/Thorens TD 126 mkII/AudioGold plinth,Achromat,
Palotás féle ARC phono,Hiraga MC preamp, Denon DL-103/Shure M44-7
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.
Üdvözöllek az úton!warsong írta: ↑2019.05.02., csüt. 21:48Köszi az eddigi infókat, elolvasgatom a linkeket ( ha van még jöhet nyugodtan ). Nyilván tisztába vagyok azzal hogy pár commentel nem lehet a témát megérteni teljesen kideríteni . De ez nekem tényleg a 0rol való kezdés . Nem gondoltam volna hogy fontos egy kar vagy hang szedő (az a tű ha jól vettem ki). Már régebb óta nézegettem ,érdekelt a lemez világ ,talán pont azért mert ismeretlen teljesen még, és érdekel a legrégebbi zene forrás mit nyújt . Láttam vannak nagyon durva összegekért is lejátszók , de én semmi képen se akarok bele invesztálni sok pénzt ,mert nem tudom megfog az egész hangilag, vagy sem. Van e neki valami varázsa . A felépítése , és működése az tutira tetszeni fog mert hangulatos az egész ahogy felteszed, forog stb.. de egy olyan lejátszóval szeretném első körben kipróbálni ezt az élményt ami hangilag megüt már egy olyan szintet ami megmutatja ennek az egésznek az élményét , hatását, sajátosságait hangilag. Meg ugye hozza tudjam kötni a fejhallgato erositom amin rca van. És nem tudom nyilván hogy mit kellene néznem esetemben típust , fajtát jelenleg. A legjobb az lenne ha ki tudnék próbálni egy ilyet itthon pár napig,csak erre nincs lehetőség sehol szerintem. Aztán ahogy ismerem magam ha bejön , akkor nem leszek rest venni komolyabbat, de ahhoz utána kell olvasnom nagyon , és tisztába lenni a dolgokkal, meg itthon használni egyet első sorban. Egyébként pénzileg be határolni nekem a kategóriát nagyjából ? Pl szemét, kezdő , közepes , magas, highend
Én azt tudom neked mondani hogy ha rendelkezel egy kompromisszum mentes nagyon jó lehallgató láncal (erősítő, hangfal) akkor olyan 2 millió forint nagyon jó ízléssel való elköltése után (használt készülékekben gondolkozva - futómű, kar, hangszedő, riaa korrektor) mondhatod hogy azt a hangot szinte semmilyen digitális készülékkel nem fogod tudni elérni. - ha elsősorban régebbi analóg felvételi eljárással készült lemezeket hallgatsz. Addig azonban az ár nagyjából és jó esetben egyenesen arányos a kapott hangal digitális és analóg forrásból egyaránt. Mindegyikből lehet jó és jobb hangot kihozni. Egy bizonyos szint felett viszont az analóg nyer. (szerintem)
LP/CD/Stream/Tuner - erősítő - hangfalak.
Aszpirin írta: ↑2019.05.03., pén. 00:16Isten hozott a (szerintem nem csak kezdő) hifi-sek egyik nagy dilemmájában, ami arról szól, hogy hogyan javítsd a zenehallgatás minőségét, amivel jelenleg nem vagy elégedett, a lehető legjobb ár/érték aránnyal. Sajnos nem kicsit tartok tőle, hogy az általad elgondolt megoldás csalódást fog okozni, de ne a próféta szóljon belőlem...warsong írta: ↑2019.05.02., csüt. 17:38Sok éve zenélek már , legfőképp fejhallgatoval , amihez van külön dac + fejhallgato erősítő . Pc ről. Igazából azt kezdtem megunni , hogy a kedvenc számaim, vagy stílusom nem tudom olyan minőségben hallgatni, amilyen cuccaim vannak, és tudnának . Nem tudom eldönteni most igazából hogy ilyen gagyi zenéket csinálnak mostanában ,ahol nincs normális mikrofon meg master meg stb, vagy a TIDAL ,és spotify premium a nagyon gyenge. TIDAL is elvileg hifi, és master quality zenék vannak fent.. de mégse ránt bele a zene lelkébe, nem hozza kérem azt az atmoszférát, intimséget, amit elvárok. KIVÉVE, (kapaszkodjatok meg), YouTube-on az audiophile, highend demo, test zenék ami 1 órásak kb. Én se tudtam hova tenni.. aztán most lehet azzal jönni hány kbs a YouTube meg stb , de úgy néz ki teljesen mind1, ha az profin lett felvéve , azt bőven át fogja adni YouTube rol is. Ott hallottam egy vokalnal mikor az énekes nyitja csukja a száját , intim környezetet varázsolt teljesen.. máshol nem.. és ezt untam meg, hogy van drága készülékeim és fejhallgatom , és rendes zenével nem kapom meg azt a minőséget , mint demo, test zeneknel... ezért gondolkodtam vissza lépek a múltba kicsit hátha ott mindig megkapom ezt az érzést , CD lejátszó vagy lemezjátszón kezdtem el gondolkodni. Fejhallgato es aktív monitor hang falhoz is szeretném használni , de inkább fejhallgatoval amihez van dedikált fejhallgato erősítő rca val.
Megelőlegezem, hogy azért gondolkodsz lemezjátszóban, mert azt hallottad/olvastad, hogy a vinyl lemezek mennyivel jobban szólnak, mint a digitális források. Nos, ebben van bőven igazság, de ennek az igazságnak sajnos ára van, ami szerény véleményem szerint messze (!) túlmutat az általad vázolt anyagi kereten. Sajnos.
Írom mindezt magam is nemrég (újra)kezdő lemezjátszósként, aki a nemrég vásárolt lemezjátszómat egy olyan láncba illesztettem, amelyre - bár még mindig nagyon messze áll az itteni topik törzsközönségének láncától - már korábban legalább egy nagyságrenddel többet költöttem, mint amit Nálad feltélelezek, és a lemezjátszózás fő célja nálam nem is a hangminőség-javítás volt, inkább egyfajta nosztalgiázás. Én most a “nosztalgiazásom” hangminőségével elégedett vagyok ugyan, viszont a lemezjátszóra és hangszedőre (és a kiegészítő (apróságokra) elköltött összeg a Te kereted többszöröse volt (konkrétan kb 350ezer forint). És akkor még nem is szóltam a hanglemezekre azóta (részben itt az AVX-en hirdetett lemezekre) elköltött pénzről, ami nagyságrendileg kezdi elérni a “lemezjátszós hardver” árát, és még MESSZE nem beszélhetek rendes gyűjteményről. A “rendes gyűjtemény” alatt itt ne a klasszikus gyűjtői mennyiséget (többezer lemez) értsd, hanem egy olyan szintet, amivel mondjuk munkából hazaérve, vagy éppen egy kellemes vasárnapi deleőtt az aktuális hangulatomtól függően fel tudok rakni egy pár lemezt úgy, hogy ne kelljen havonta többször is ugyanazt hallgatnom. Friss lemezjátszósként ezt a szintet még (messze) nem értem el. A jelenlegi lemezeim között komolyzenei, dzsessz, gitar-ének centrikus könnyűzenei, prog-rock, blues, metál, és még magyar népzenei darabok is akadnak.
Nos, ezzel a csekély lemezjátszós tapasztalattal “a hátam mögött” felsorolnék Neked néhány szempontot, amik reményei szerint segítenek a döntésben. Ez egy lemezjátszós topik, tehat néhány dologért valószínűleg meg fognak kövezni az itteni “hardcore” lemezjatszósok, szóval ezeket így kezeld. Viszont részemről őszinték.
Első: a tapasztalt hangminőség a teljes lejátszási lanctól függ, nem csak a hangforrástól. Tanács: a streming szolgáltatások “tesztelésénél” ne a demó felvételeket vedd alapul. Azt mondod, nem vagy elégedett a Tidal hangminőségével (mivel master minőségről stb írtál, abból indulok ki, hogy tényleg Tidal HiFi előfizetésed van). Nem írtad le, hogy mit szeretsz, de én - a saját ízlésemből kiindulva - javasolnék néhány, a Tidal-on megtalálható felvételt, amelyek az én rendszeremben egészen (nagyon) jól szólnak Tidalról:
Komolyzene (előadó - szerző: cím): Kenneth Gilbert - Rameau: Works for Harpsichord; Gli Incogniti, Amandine Beyer - Vivaldi: Les quatre saisons et autre concertos; Pino de Vittorio, La Lyra, Bor Zuljan - Gorzanis: La barca del mio amore; Jordi Savall, Ton Koopman - Bach: Sonatas for Viola da gamba and obbliggato Harpsichord
Dzsessz (előadó : cím): Dave Brubeck: Live at Carnegie Hall (ebből rögtön egy javaslat a Castilian Drums - itt a dobszólónál a “hűha” érzés nálam ott van Tidalon is, de lenyegében minden nagyon jól szól)
Könnyűzene (előadó: cím): Tom Waits: Closing Time; Musica Nuda: Quam Dilecta; Enya: The very best of Enya (deluxe edition)
New Wave/Elektronikus: Vangelis: Delectus
Lehet, hogy ezek egyike sem a Te műfajod, de azért hallgass bele ezekbe, és ha ezek egyikét sem hallod megfelelő minőségűnek, akkor két eset lehetséges: 1. a jelenlegi lejátszási láncod (beleértve a lejátszóprogramot, a DAC-ot és a fejhallgatót) sajnos elmarad az elvárásaidtól - és itt ludas lehet a PC mellett DAC és a FEJHALLGATÓD is. 2. Nagyon audiofil hallással rendelkezel.
A rossz hírem az, hogy bármelyik is legyen a gond, egy 50 ezer foritos lemezjátszó nem lesz rá megoldás. Sőt, jó eséllyel nagy csalódásban lesz részed. Főleg, ha a másodikról van szó. Ebben 100%-ban biztos vagyok.
Kettő: a vinyl-lemezhallgatás ma összességében minden egyéb lehetőséghez képest a legdrágább műfaj. Tegyük fel, hogy megveszel egy 50ezer forintos lemezjatszót. Ami önmagában sem képvisel minőséget. De ehhez rögtön venned kell lemezeket is. Mondjuk elsőre 5-10-et. Ha a 3-4 ezer forintos kategóriájú Media Markt-os lemezekben gondolkodsz, azt szerény véleményem szerint felejtsd el. Nem véletlenül “olcsók”. Mind az ilyen lemezek minősége (barázdazaj, sercegés), mind pedig a rajtuk lévő anyag (nem eredeti mesterszalagról, hanem meghatározhatatlan digitalis forrásból “analogizalt” zene) általában annyira gyenge, hogy a csalódás garantált. Ha igazi feljődést akarsz hallani (feltéve, hogy a lejátszási láncod már rendben van)! akkor sajnos mélyebben kell a zsebbe nyúlni lemezenként. Újan 6-8ezer forint alatt alig akad értékelhető minőségű lemez. Alternatívaként tt az AVX-en kifoghatsz egyébként jó vásárokat jóval olcsóbban, régi, jó minőségű, jó állapotú lemezekből... tényleg vannak nagyon korrekt eladók, saját tapasztalatDe sakkor is számíts rá, hogy a vinyl-en kapható zenére sokat fogsz költeni! Manapság a jóminőségű CD-k ehhez képest sokkal olcsóbban beszerezhetők, nem is szólva a digitális hanganyagok letorrentezéséről...
Három: a vinyl-lemezhallgatás macerásabb, mint bárme egyéb. A legjobb tanácsadóm “aktív zenehallgatás”-nak nevezte. Egy dolog, hogy felteszel egy lemezt, meghallgatsz 3-4 számot, aztán megfordítod a lemezt... de ez a legkevesebb. A lemezekkel nagyon finoman kell bánni, a por és az ujjlenyomatok igazi ellenségek, mosni vagy mosatni kell őket, jobb esetben csak pár lejátszás után, rosszabb esetben már újan is. A lemezmosó drága, a mosatás meg macerás, el kell vinni őket a mosatóhelyre, el kell hozni, és persze sehol nem ingyen megy ez.... Egyébként pedig érdemes egy antisztatizátó pisztolyt is beszerezni, ez sem két fillér. Ezekre a dolgokra felkészültél?
Végül: bármit is csinálsz, a vinyl-lemezeken lesznek itt-ott hallható pattogások, sercenések, gyengébb minőségű lemezek esetén jól hallható barázdazaj. Ezeket az ember megszokja, és az agy kis idő elteltével “ki foga zárni”, szóval nem vészes, bőven karpótolja a hangmisnőség, dinamika, analógos hangzás, de elsőre akár nagyon zavarók is lehetnek.
Just my two pence.
Hű... először is köszönöm ezt az átfogó írást , több dologban elkell gondolkodom , és sok mindenre felhívtad a figyelmem. Mit ne mondjak akkor nem a seggen ülős kategória a vinyl, hanem ide sok pénz kell , és idő , gondosság . És ismerem magam maximalista vagyok, viszont nem fogok tudni rá annyit költeni amit kellene + lemezek + idő . Ezért a vége csalódás lesz úgy is. Holnap előveszem a beyerdynamic amiron home ot és meghallgatom azokat a zenéket tidalon, teszek vele egy próbát . Viszont van egy nagyon jó erositom hozzá, talán egy új dac ban gondolkodok majd el. Chord Mojo rol azt írtak nagyon megy ehhez a fejeshez, viszont a dedikált fejhallgato erositom biztos tisztább , dinamikusabb, mint a Mojo beépitettje. Jelenleg Denon DA-10 et van DAC nak és nagyon jó hangú , nem hiszem ez lenne a szűk keresztmetszet. Kicsit visszavonulok, hallgatozok meg tidalon azt meglátom . De több mint valószínű a vinyl nem az én pénztárcám hoz , időmhöz, passzol. Köszi mégegyszer az infót .
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6537
Isten hozott a (szerintem nem csak kezdő) hifi-sek egyik nagy dilemmájában, ami arról szól, hogy hogyan javítsd a zenehallgatás minőségét, amivel jelenleg nem vagy elégedett, a lehető legjobb ár/érték aránnyal. Sajnos nem kicsit tartok tőle, hogy az általad elgondolt megoldás csalódást fog okozni, de ne a próféta szóljon belőlem...warsong írta: ↑2019.05.02., csüt. 17:38Sok éve zenélek már , legfőképp fejhallgatoval , amihez van külön dac + fejhallgato erősítő . Pc ről. Igazából azt kezdtem megunni , hogy a kedvenc számaim, vagy stílusom nem tudom olyan minőségben hallgatni, amilyen cuccaim vannak, és tudnának . Nem tudom eldönteni most igazából hogy ilyen gagyi zenéket csinálnak mostanában ,ahol nincs normális mikrofon meg master meg stb, vagy a TIDAL ,és spotify premium a nagyon gyenge. TIDAL is elvileg hifi, és master quality zenék vannak fent.. de mégse ránt bele a zene lelkébe, nem hozza kérem azt az atmoszférát, intimséget, amit elvárok. KIVÉVE, (kapaszkodjatok meg), YouTube-on az audiophile, highend demo, test zenék ami 1 órásak kb. Én se tudtam hova tenni.. aztán most lehet azzal jönni hány kbs a YouTube meg stb , de úgy néz ki teljesen mind1, ha az profin lett felvéve , azt bőven át fogja adni YouTube rol is. Ott hallottam egy vokalnal mikor az énekes nyitja csukja a száját , intim környezetet varázsolt teljesen.. máshol nem.. és ezt untam meg, hogy van drága készülékeim és fejhallgatom , és rendes zenével nem kapom meg azt a minőséget , mint demo, test zeneknel... ezért gondolkodtam vissza lépek a múltba kicsit hátha ott mindig megkapom ezt az érzést , CD lejátszó vagy lemezjátszón kezdtem el gondolkodni. Fejhallgato es aktív monitor hang falhoz is szeretném használni , de inkább fejhallgatoval amihez van dedikált fejhallgato erősítő rca val.
Megelőlegezem, hogy azért gondolkodsz lemezjátszóban, mert azt hallottad/olvastad, hogy a vinyl lemezek mennyivel jobban szólnak, mint a digitális források. Nos, ebben van bőven igazság, de ennek az igazságnak sajnos ára van, ami szerény véleményem szerint messze (!) túlmutat az általad vázolt anyagi kereten. Sajnos.
Írom mindezt magam is nemrég (újra)kezdő lemezjátszósként, aki a nemrég vásárolt lemezjátszómat egy olyan láncba illesztettem, amelyre - bár még mindig nagyon messze áll az itteni topik törzsközönségének láncától - már korábban legalább egy nagyságrenddel többet költöttem, mint amit Nálad feltélelezek, és a lemezjátszózás fő célja nálam nem is a hangminőség-javítás volt, inkább egyfajta nosztalgiázás. Én most a “nosztalgiazásom” hangminőségével elégedett vagyok ugyan, viszont a lemezjátszóra és hangszedőre (és a kiegészítő (apróságokra) elköltött összeg a Te kereted többszöröse volt (konkrétan kb 350ezer forint). És akkor még nem is szóltam a hanglemezekre azóta (részben itt az AVX-en hirdetett lemezekre) elköltött pénzről, ami nagyságrendileg kezdi elérni a “lemezjátszós hardver” árát, és még MESSZE nem beszélhetek rendes gyűjteményről. A “rendes gyűjtemény” alatt itt ne a klasszikus gyűjtői mennyiséget (többezer lemez) értsd, hanem egy olyan szintet, amivel mondjuk munkából hazaérve, vagy éppen egy kellemes vasárnapi deleőtt az aktuális hangulatomtól függően fel tudok rakni egy pár lemezt úgy, hogy ne kelljen havonta többször is ugyanazt hallgatnom. Friss lemezjátszósként ezt a szintet még (messze) nem értem el. A jelenlegi lemezeim között komolyzenei, dzsessz, gitar-ének centrikus könnyűzenei, prog-rock, blues, metál, és még magyar népzenei darabok is akadnak.
Nos, ezzel a csekély lemezjátszós tapasztalattal “a hátam mögött” felsorolnék Neked néhány szempontot, amik reményei szerint segítenek a döntésben. Ez egy lemezjátszós topik, tehat néhány dologért valószínűleg meg fognak kövezni az itteni “hardcore” lemezjatszósok, szóval ezeket így kezeld. Viszont részemről őszinték.
Első: a tapasztalt hangminőség a teljes lejátszási lanctól függ, nem csak a hangforrástól. Tanács: a streming szolgáltatások “tesztelésénél” ne a demó felvételeket vedd alapul. Azt mondod, nem vagy elégedett a Tidal hangminőségével (mivel master minőségről stb írtál, abból indulok ki, hogy tényleg Tidal HiFi előfizetésed van). Nem írtad le, hogy mit szeretsz, de én - a saját ízlésemből kiindulva - javasolnék néhány, a Tidal-on megtalálható felvételt, amelyek az én rendszeremben egészen (nagyon) jól szólnak Tidalról:
Komolyzene (előadó - szerző: cím): Kenneth Gilbert - Rameau: Works for Harpsichord; Gli Incogniti, Amandine Beyer - Vivaldi: Les quatre saisons et autre concertos; Pino de Vittorio, La Lyra, Bor Zuljan - Gorzanis: La barca del mio amore; Jordi Savall, Ton Koopman - Bach: Sonatas for Viola da gamba and obbliggato Harpsichord
Dzsessz (előadó : cím): Dave Brubeck: Live at Carnegie Hall (ebből rögtön egy javaslat a Castilian Drums - itt a dobszólónál a “hűha” érzés nálam ott van Tidalon is, de lenyegében minden nagyon jól szól)
Könnyűzene (előadó: cím): Tom Waits: Closing Time; Musica Nuda: Quam Dilecta; Enya: The very best of Enya (deluxe edition)
New Wave/Elektronikus: Vangelis: Delectus
Lehet, hogy ezek egyike sem a Te műfajod, de azért hallgass bele ezekbe, és ha ezek egyikét sem hallod megfelelő minőségűnek, akkor két eset lehetséges: 1. a jelenlegi lejátszási láncod (beleértve a lejátszóprogramot, a DAC-ot és a fejhallgatót) sajnos elmarad az elvárásaidtól - és itt ludas lehet a PC mellett DAC és a FEJHALLGATÓD is. 2. Nagyon audiofil hallással rendelkezel.
A rossz hírem az, hogy bármelyik is legyen a gond, egy 50 ezer foritos lemezjátszó nem lesz rá megoldás. Sőt, jó eséllyel nagy csalódásban lesz részed. Főleg, ha a másodikról van szó. Ebben 100%-ban biztos vagyok.
Kettő: a vinyl-lemezhallgatás ma összességében minden egyéb lehetőséghez képest a legdrágább műfaj. Tegyük fel, hogy megveszel egy 50ezer forintos lemezjatszót. Ami önmagában sem képvisel minőséget. De ehhez rögtön venned kell lemezeket is. Mondjuk elsőre 5-10-et. Ha a 3-4 ezer forintos kategóriájú Media Markt-os lemezekben gondolkodsz, azt szerény véleményem szerint felejtsd el. Nem véletlenül “olcsók”. Mind az ilyen lemezek minősége (barázdazaj, sercegés), mind pedig a rajtuk lévő anyag (nem eredeti mesterszalagról, hanem meghatározhatatlan digitalis forrásból “analogizalt” zene) általában annyira gyenge, hogy a csalódás garantált. Ha igazi feljődést akarsz hallani (feltéve, hogy a lejátszási láncod már rendben van)! akkor sajnos mélyebben kell a zsebbe nyúlni lemezenként. Újan 6-8ezer forint alatt alig akad értékelhető minőségű lemez. Alternatívaként tt az AVX-en kifoghatsz egyébként jó vásárokat jóval olcsóbban, régi, jó minőségű, jó állapotú lemezekből... tényleg vannak nagyon korrekt eladók, saját tapasztalat
Három: a vinyl-lemezhallgatás macerásabb, mint bárme egyéb. A legjobb tanácsadóm “aktív zenehallgatás”-nak nevezte. Egy dolog, hogy felteszel egy lemezt, meghallgatsz 3-4 számot, aztán megfordítod a lemezt... de ez a legkevesebb. A lemezekkel nagyon finoman kell bánni, a por és az ujjlenyomatok igazi ellenségek, mosni vagy mosatni kell őket, jobb esetben csak pár lejátszás után, rosszabb esetben már újan is. A lemezmosó drága, a mosatás meg macerás, el kell vinni őket a mosatóhelyre, el kell hozni, és persze sehol nem ingyen megy ez.... Egyébként pedig érdemes egy antisztatizátó pisztolyt is beszerezni, ez sem két fillér. Ezekre a dolgokra felkészültél?
Végül: bármit is csinálsz, a vinyl-lemezeken lesznek itt-ott hallható pattogások, sercenések, gyengébb minőségű lemezek esetén jól hallható barázdazaj. Ezeket az ember megszokja, és az agy kis idő elteltével “ki foga zárni”, szóval nem vészes, bőven karpótolja a hangmisnőség, dinamika, analógos hangzás, de elsőre akár nagyon zavarók is lehetnek.
Just my two pence.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Köszi az eddigi infókat, elolvasgatom a linkeket ( ha van még jöhet nyugodtan ). Nyilván tisztába vagyok azzal hogy pár commentel nem lehet a témát megérteni teljesen kideríteni . De ez nekem tényleg a 0rol való kezdés . Nem gondoltam volna hogy fontos egy kar vagy hang szedő (az a tű ha jól vettem ki). Már régebb óta nézegettem ,érdekelt a lemez világ ,talán pont azért mert ismeretlen teljesen még, és érdekel a legrégebbi zene forrás mit nyújt . Láttam vannak nagyon durva összegekért is lejátszók , de én semmi képen se akarok bele invesztálni sok pénzt ,mert nem tudom megfog az egész hangilag, vagy sem. Van e neki valami varázsa . A felépítése , és működése az tutira tetszeni fog mert hangulatos az egész ahogy felteszed, forog stb.. de egy olyan lejátszóval szeretném első körben kipróbálni ezt az élményt ami hangilag megüt már egy olyan szintet ami megmutatja ennek az egésznek az élményét , hatását, sajátosságait hangilag. Meg ugye hozza tudjam kötni a fejhallgato erositom amin rca van. És nem tudom nyilván hogy mit kellene néznem esetemben típust , fajtát jelenleg. A legjobb az lenne ha ki tudnék próbálni egy ilyet itthon pár napig,csak erre nincs lehetőség sehol szerintem. Aztán ahogy ismerem magam ha bejön , akkor nem leszek rest venni komolyabbat, de ahhoz utána kell olvasnom nagyon , és tisztába lenni a dolgokkal, meg itthon használni egyet első sorban. Egyébként pénzileg be határolni nekem a kategóriát nagyjából ? Pl szemét, kezdő , közepes , magas, highend
- vkz
- Fórumlakó

- Értékelés: 271
Ez is hasznos cikk, meg általában blog. Én is valahol így kezdtem, aztán végül kibővítettem a keretet (Edwards-Goldring)
https://lemezjatszok.blog.hu/2018/04/28/tojashejak
(Pü-ben ment egy felajánlás)
https://lemezjatszok.blog.hu/2018/04/28/tojashejak
(Pü-ben ment egy felajánlás)
- frenki485
- Beköltözött

- Értékelés: 682
Tehát a cél az igényes zene hallgatás, remek!warsong írta: ↑2019.05.02., csüt. 17:38SoundMania írta: ↑2019.05.02., csüt. 02:21A helyedben költenék rá többet és vennék egy Rega Planar 3-at használtan. Angliából nagyon jó áron tudtunk venni többször is már. Volt amihez hangszedő is volt.
Ez már egy olyan készülék , amivel jobbára megismerheted a lemezjátszózás pozitív oldalát. Ha pedig jobb hangot szeretnél majd idővel, akkor nagyon sok és jó tuning lehetőség van hozzá és lényeges javulást lehet elérni velük. Ha ezzel nem szereted meg a lemezhallgatást, akkor az olcsóbbakkal biztosabb, hogy még kevésbé!
Erősítő nincs benne, így MM bemenettel rendelkező erősítő vagy előfok kell hozzá!
Ha pedig esetleg MC hangszedő mellett döntenél, akkor még kell egy MC trafó is , vagy egy MC bemenetes előfok/erősítő. De ez lehet egy majdani fejlesztés tárgya is már.
Ezekkel az elnevezésekkel, rövidítésekkel nem vagyok tisztába, de leírom hogy mim van, és miért szeretnék lemezjátszót , és akkor könnyebben meg tudjatok indokolni mire lenne szükségem és miért . Sok éve zenélek már , legfőképp fejhallgatoval , amihez van külön dac + fejhallgato erősítő . Pc ről. Igazából azt kezdtem megunni , hogy a kedvenc számaim, vagy stílusom nem tudom olyan minőségben hallgatni, amilyen cuccaim vannak, és tudnának . Nem tudom eldönteni most igazából hogy ilyen gagyi zenéket csinálnak mostanában ,ahol nincs normális mikrofon meg master meg stb, vagy a TIDAL ,és spotify premium a nagyon gyenge. TIDAL is elvileg hifi, és master quality zenék vannak fent.. de mégse ránt bele a zene lelkébe, nem hozza kérem azt az atmoszférát, intimséget, amit elvárok. KIVÉVE, (kapaszkodjatok meg), YouTube-on az audiophile, highend demo, test zenék ami 1 órásak kb. Én se tudtam hova tenni.. aztán most lehet azzal jönni hány kbs a YouTube meg stb , de úgy néz ki teljesen mind1, ha az profin lett felvéve , azt bőven át fogja adni YouTube rol is. Ott hallottam egy vokalnal mikor az énekes nyitja csukja a száját , intim környezetet varázsolt teljesen.. máshol nem.. és ezt untam meg, hogy van drága készülékeim és fejhallgatom , és rendes zenével nem kapom meg azt a minőséget , mint demo, test zeneknel... ezért gondolkodtam vissza lépek a múltba kicsit hátha ott mindig megkapom ezt az érzést , CD lejátszó vagy lemezjátszón kezdtem el gondolkodni. Fejhallgato es aktív monitor hang falhoz is szeretném használni , de inkább fejhallgatoval amihez van dedikált fejhallgato erősítő rca val.
Jönnek az ötletek, kicsit én is hozzátennék:
https://audioworld.blog.hu/2015/04/15/a ... emezjatszo
Hátha segít, hajrá!
Ethosz Cd (TDA1545A), Ethosz tube DAC(TDA1541)
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2169
Nem akarlak elrémiszteni, de egész éjszakás posztolás lenne kifejteni, hogy mi és miért, ja és mekkora probléma azon a lemezjátszón (lásd. Arzachel hozzászólása). Egyetlen dolgot mégis kiragadok ha ennyire érdekel, de engedd meg nekem, hogy a szóban forgó lemezjátszóra hadd ne pazaroljak több időt.warsong írta: ↑2019.05.02., csüt. 18:09Értem . Fentebb kicsit kifejtettem miért kacsintgatnék hanglemez felé, abból minden kiderül . Jelenleg azzal az infoval hogy több sebből vérzik az audio technica lejátszó nem tudom hova tenni, azért keértelek fejtsd ki bővebben ,részletesebben , mire gondolsz, miért rossz , mi a jó esetleg és miért.
Például a kar. Nélkülöz minden olyan mérnöki/kivitelezési megoldást, ami elengedhetetlen a megfelelő sávkövetés eléréséhez. A kar csapágyazásának műszaki megoldása, kimerül a műanyag-műanyag (egy kicsit sem jobb esetben műanyag-fém) kombinációban, ami miatt a kart "nehezen" tudja a tű a barázda segítségével mozgatni, ráadásul szerencsétlennek még a mikrobarázda falán lévő információval is kellene kezdeni valamit. Vagy mégsem? Mert vannak komolyabb bajok is? Igen! Hidd el nekem, hogy nem a lemezbarátokat célozták meg ezzel a készülékkel.
Egy jó hallású zenerajongónak és audiofülnek, olyan ezzel zenét hallgatni, "mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas."
- zoli73
- V.I.P.

- Értékelés: 3440
A vicik-vacakoknak én sem látom értelmét, de ha a kérdező azt mondja, hogy 50e a keret akkor ezt próbáljuk meg tiszteletben tartani, és ne akarjunk vele elköltetni 100-150ezret vagy még többet, csak azért mert mi ezt a kategóriát már rég kinőttük.SoundMania írta: ↑2019.05.02., csüt. 19:16Leírtam az indokokat. Ha valami nem érthető belőle kérdezz konkrétan.
MM bemenet: mozgó mágneses hangszedőhöz való bemenet.
MC : mozgó tekercses.....
De a hangszedő ajánlásomat is leírtam.
Sajnos nem az 50 ezres keret tagjai, de nem látom értelmét a vicik-vacakoknak.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech