Baba-Barco ventillátor tuning
Kipróbáltam végül a Noctua ventit a gépben, abban a pozícióban, ahol "kritikusabb" a helyzet (ez a venti szívta ki a meleg levegőt a lámpaházból és "tolta" ki a gép fenekén). A gép fő hőforrása a lámpa, azon kívül alig keletkezik hő a gépben, így ha ezt a problémát sikerül megoldani, akkor készen is vagyunk.
A gép szépen működött ezzel a ventillátorral, a lámpa eco módjában csak kb. 1,5 fokkal mutatott magasabb hőmérsékletet az egyik hőmérséklet-szenzor, mint a gyári ventivel. Ez szerintem semmiség, minimumra vett lámpával biztosan NEM lesz gond akkor, ha a gép mindkét ventillátorát Noctua-ra cseréljük.
A vicc kedvéért közepes (5-ös) majd maximum (11-es) lámpafokozaton is kipróbáltam a dolgot. Félig "feltolt" lámpateljesítménnyel semmi nem történt, kicsit tovább emelte a gép a ventik fordulatszámát és a mért hőmérsékletek szinte nem is változtak.
Maximumon viszont már "kifogyott" a fordulatszám a Noctua-ból, hivatalosan ez a venti 3000-et tud forogni, a Baba-Barco viszont simán meghajtotta a kísérlet végére 3800 körüli sebességgel (gyári ventit már láttam 4500-as fordulatszámon pörögni is). A hőmérsékletek tovább emelkedtek picit, de 4 foknál többet sehol nem nőtt a hőmérséklet (ebben viszont benne volt, hogy közben a moziban is melegebb lett valamivel). A gép NEM produkált vészleállást túlmelegedés miatt (ahhoz még sokkal magasabb hőmérséklet kellett volna a gépen belül) és a Noctua által produkált fordulatszám úgy tűnik nincs az elektronika által elvárt minimum fordulatszám alatt sem, úgyhogy a gép teljesen üzemszerűen működött maximumon járatott lámpával is.
Szerintem minimumra kapcsolt lámpával simán használható a gép ilyen Noctua ventikkel hosszabb távon is, a maximum (11) közelében azonban sokkal több hőt termel a lámpa, ekkor már az alacsonyabb fordulatszámú (de halkabb) Noctua venti NEM tudja ugyanúgy lehűteni a gépet, mint a gyári ventillátor. Ezt az üzemmódot én csak különleges alkalmakkor és CSAK hűvös környezetben használnám (pl. kertmoziban, ahol nagy fényerő kell a nagy képhez, de éjszaka már kellemes hűvös van kint).
Mivel házimoziban mindenki minimumon járatja a lámpát (főleg ha minimalizálni akarja a zajt) ezért szerintem ezt a ventillátor kérdést megoldottnak tekinthetjük.
Egy dolog azonban még eszembe jutott ... de már túl későn ahhoz, hogy kipróbáljam, úgyhogy inkább leírom:
A lámpa a gép fő hőforrása, ennek a házán pedig két forrásból származó levegő áramlik át:
1. A lámpa kis radiálventillátora közvetlenül a lámpatestre irányított légáramot fúj be a foncsorba. Ez akadálytalanul jut be a lámpaházba, de kijutni már csak egy nagyon sűrű fémrácson keresztül tud.
2. A lámpát hűtő ventillátor (közvetve) egy kisebb fémrácson keresztül szívja be a levegőt a lámpaházba, majd a túloldalon az egy másik, nagyobb fémrácson jut ki.
Az ötlet: a levegő sokkal könnyebben tudna áramlani ha ezeket a fémrácsokat eltávolítanánk a lámpaház két oldaláról. A gyorsabban áramló levegő jobban lehűtené a gépet és így az hidegebb mérési adatokat produkálna a hőmérséklet-szenzorokon, ezt érzékelve a gép csökkentené a ventillátorok fordulatszámát, ezáltal tovább csökkenne a zaj.
Hátrány: ha felrobban a lámpa, az üvegtörmelék így (a fémrácsok nélkül) ki tudna jutni a lámpaházból és károsíthatná a színkereket illetve a Noctua ventillátort.
Szerintem azonban az üvegtörmelék tipikusan NEM a lámpa felrobbanásakor károsítja a gépet, ekkor csak kevés jut ki és az sem a ventillátor(ok) illetve a színkerék felé, mivel a lámpaház nyílásai nem ezek irányában vannak. A baj akkor történik, amikor a tulajdonos NEM TAKARÍTJA KI a gépből a felrobbant lámpa törmelékeit, hanem simán betesz egy új lámpát, közben (és előtte) össze-vissza forgatja a gépet (biztosítandó, hogy a kósza üvegdarabok biztosan "megtalálják" a mozgó alkatrészeket) majd ezután ismét bekapcsolja a projektort. Na, ÍGY már kb. borítékolható a színkerék és/vagy a venti sérülése. Ez a probléma azonban pici odafigyelés (és józan ész) segítségével elkerülhető. Ha valaki ezt feléri ésszel és a lámpa esetleges felrobbanása után képes MOZGATÁS NÉLKÜL KIKAPCSOLNI a gépet, majd azt NEM bekapcsolni egy belső takarítás előtt, akkor szerintem csak egy igen minimális kockázatot vállal a lámpaház fémrácsainak az eltávolítása által, viszont a gép így (szerintem) hidegebben (és halkabban) fog működni, a hideg járatás pedig (a kisebb hőtágulás miatt) növeli az elektronika várható élettartamát (később keletkeznek mikrorepedések a forrasztásokban). Rácsok nélkül tehát picit nő a színkerék/venti mechanikai sérülésének a valószínűsége, de megnő a gép elektronikájának a várható élettartama. A gyár nyilván NEM teheti meg, hogy ne "robbanásbiztos" lámpaházat tegyen egy 3 milliós gépbe, nekik tökmindegy, hogy a ventik magasabb fordulatszámon hangosabbak, ipari környezetben a lényeg az üzembiztonság, a zaj lényegtelen. Nekünk viszont kb. a gyári ár tizedébe kerül a gép, a ventillátor 5eFt, a színkerék 20-30eFt között rendelhető Ebay-ről (de otthon is van tartalék) és nekünk a moziban a zaj fontos paraméter, így szerintem NEKÜNK simán vállalható ez a minimális kockázat. Nekem biztosan, ha végre felteszek egy gépet a hálóban, annak halknak kell lennie. Na, EZT ma este tuti kipróbálom.
Ja, a "kritikus" ventillátor egy műanyag légterelő idomon keresztül fújja ki a forró levegőt, de ennek kijáratánál is van egy műanyag rács gyárilag, ez is akadályozza a levegő szabad áramlását. Ezt azonnal kiszedtem, mivel teljesen felesleges akkor, ha a gép pl. a plafonon van, hiszen ott a gyerekek sem a kezüket, sem a ceruzát NEM tudják "betolni" a hívogató lyukba a gép fenekén (és a venti amúgy is kb. 15 centi mélységben van, az a gyerek, aki ilyen mélyre be tudja tenni a kezét, meg is érdemli, hogy ingyen manikűrt csináljon neki a Noctua)!
Este kipróbálom ezt a fémrács-kiszedős-tuningot és majd publikálom az eredményeket (fordulatszámok, hőmérsékletek, füllel érzékelt zajszint változása). Erősen meglepődnék ha NEM lenne hatása ennek a gép hűtésére, de majd meglátjuk...
Egy utolsó ötletem is van: az a műanyag idom, amelyen át a forró levegő kiáramlik a gépből, nem csak a levegőt vezeti ki jelenleg, hanem a hangot is. Ez egy sima műanyag idom, amiben "végigpattog" a ventillátor zaja. Ha ennek a belső felületét kibélelnénk vékonyan valamilyen puha anyaggal, ami elnyelné a mechanikai energiát, akkor a gép fenekén inkább csak a levegő jönne ki a lyukból, a zaj egy része elnyelődne a csőfalon. Első ötletem az optikában használt fekete öntapadó műbársony, ez vékony és puha anyag, biztosan jól nyelné a hangot, ráadásul a fényt is nagyon jól elnyeli, így a lyukon a fény sem tudna kijutni. A vastagsága csupán pár tized milliméter, a légáramlást nem rontaná lényegesen, bár a felülete kevésbé sima, mint a műanyagé, TALÁN emiatt lassulna a levegő áramlása ... ez kipróbálandó. Persze ilyen bársonytapétát a gép házának belső felületére is lehetne tenni kb. mindenhova, ahol "bőven" van helye a levegőnek áramolni (és persze ahol nem vesz részt a fémház a hőleadásban, tehát a lámpa feletti- és alatti felületre biztosan NEM lehet tenni semmit, de sok más felületre igen, ez is tovább csökkentené a gép zaját).
A kisgépek eleve sem zavaróan hangosak, többen mondták már, hogy kb. egy közepes lámpateljesítménnyel járatott Epson 9300-asnak felel meg a zajszintjük. Ha ezt a spéci ventik, a légáramlás útjából eltávolított akadályok és a belül jól elhelyezett hangelnyelő anyag által le tudnánk "nyomni" egy minimumon járatott Epson 9300 zajszintjének akár csak a közelébe, akkor már nagyon mosolygós lennék. Mondjuk így is az vagyok, ha a képre nézek, de azért mindent lehet fokozni...
GyP