mitya64 írta: ↑2019.02.25., hétf. 22:55
XLR vagy RCA ?
Audioquest MacKenzie vagy Yukon ?
Ezeket néztem ki elég
jókat írnak róluk
Fogadd meg
jozsibazsi szavait: csak a fülednek higyj, a teszteket - minimum - kezeld fenntartással. Iránymutatónak jók lehetnek, csakúgy mint a fórumos tanácsok, de hinni csak a saját ízlésednek!
A kérdésed alapján még nem hallottál XLR hangot, de máris több tízezer forintot készülsz rá elkölteni ...
Persze amennyiben korlátlan anyagiakkal rendelkezel, és a pénz nem számít, akkor felejtsd el a fentieket, sőt ne is olvass tovább!
Ha mégsem így lenne, akkor azt javaslom, tegyél kockázatmentesen egy próbát és vedd meg ezt:
https://avx.hu/forum/viewtopic.php?f=64 ... z#p2352883
Ha nem tetszik, akkor ugyanennyiért eladod, max bukó egy postaköltség - ennyit megér.
Tudnod kell (ha tudtad, akkor bocs hogy untatlak vele), hogy a szimmetrikus bekötés a profi hangosításhoz kell, mert a hifiben elterjedt asszimetrikus csatlakozással szemben (ami 5 méter körül már haldoklik) igen nagy távolságokra vezethető a jel általa. Magad is láthatod, egy koncerten sok-sok tíz méternyi kábel tekereg a színpadon, hangszerek/mikrofon és az erősítők/keverők közt. EHHEZ kell az XLR és a szimmetrikus kábel. Persze a hifi üzlet, a hifista minden xart elhisz és megvesz (má'bocs), úgyhogy felkerültek az XLR csatlakozók a drágább készülékek hátlapjára. A szimmetrikus bekötés tehát egy újabb hifis DIVAT lett, de mint a divatok nagyrésze, valójában butaság/lehúzás.
OKOK, a hang másképp szól, de hát MINDEN kábel másképp szól, sőt minden DUGÓ másképp szól, sőt egy rossz forrasztás el tud rontani bármilyen hangot, és akkor még nem tartunk ott, hogy a KONKRÉT rendszerbe hogyan illik ... itt legyél okos papírból / net képernyőről!
Ha izgat a dolog, természetesen próbáld ki, de ha nem akarsz elsőre kidobni egy kisebb vagyont, akkor csináld okosan.
Az általam linkelt kábel egy nagyon
korrekt szimmetrikus mikrofonkábel, tehát ha szabályosan van bekötve, kapsz egy remek próbaeszközt. Ha tetszik megtartod, ha nem eladod - költség l.fent
Ez a kábel ennyiért meg fogja neked mutatni, mit tud ez a technika, illetve mit tud a rendszered szimmetrikusan bekötve. A hangja semleges, nem színez, sokáig hallgatható. Egy AQ kábel ehhez képest mindig hozzá fog tenni egy kis színt, belevisz egy kis bugit, ami sok hifisnek tetszik, és sok rendszernek jót is tesz - kérdes, mennyire "igaz" de ez már másik történet ...
(Hozzáteszem, a hirdető nem a spannom, de a kábelt jól ismerem, igaz nekem csak RCA változatok voltak)
Ha mégis ragaszkodsz az AQ vonalhoz, akkor a Kácsában el tudod hozni letét ellenében pár napra, annyi a kikötés, hogy a dobozt is sértetlenül meg kell őrizned. Ennek részleteit velül egyeztesd le, nem tudom, most is így van-e még, én régebben hoztam el tőlük több kábelt - sok pénzt spóroltam vele!