antizigün írta: ↑2019.02.11., hétf. 14:32
sziasztok,
végigfuttatva a korábbi hozzászólásokat az jött le hogy a pro-ject -ek nincsenek nagy becsben :)
pár hete vettem egy essential iii-t, a SE verziót
meglepő módon ez olcsóbb volt mint a normál
pro:
- akriltányér,
- valószínűleg sokkal jobb gyári (vta,azimut,hangszedő overhang+alignment) beállítás, mint otthon,
- bár a youtube-n van pár humming video a PJ lemezjátszókról...nincs semmi ilyen tapasztalat,
- jól néz ki összességében, bár a deszka elég vékony
- és az alap OM10-el is szól úgy ahogy elvárható (az om10 középre húz, nincs széles színpadkép mint pl a 2M reddel)
- ár 80-85e ft (új)
- cserélhető hangszedő (kellhet ellensúlycsere is)
- tökéletes sebesség
cons:
- szokatlanul magas a kartartó bak
- túl könnyű az egész. ha felnyitom a plexit, elmozoghat a lemezjátszó. bár ez nem tragédia, mert az asztal vízszintben van, lejátszáskor meg egyébként sincs lehajtva a fedél
- pár lemeznél kissé szoros a spindle
- bekapcsolásnál kell kb 1-2mp amíg feléled a motor és elkezdi pörgetni, az egyébként elég nehéz tányért (ON előtt nem hülyeség kézzel előlendíteni egy kicsit)
Jól olvastad, nincs nagy respektjük a Pro-ject lemezjátszóknak.
Szerintem ez annak köszönhető, hogy a legtöbb modelljük nem egy kiforrott konstrukció, és sajnos a kiviteli minőségük jócskán hagy kivetnivalót maga után, kissé tömegtermék ízűek, ezzel szemben még olcsónak sem nevezhetők.
Volt nekem is, kipróbáltam. 1Xpression III-m volt, elég kellemesen zenélt, de nagyon hamar elérte a korlátait.
Ez utóbbi nem is volna nagy baj, ha nem támasztunk felé nagy elvárásokat, de sajnos elég megbízhatatlan volt. Talán ez is visszavezethető a konstrukcióra és a nem igazán precíz kivitelre. Kb. 1,5 évig volt nálam, ezalatt két motort fogyasztott. Elég rövid időn belül zajos lett a motor(nem mechanikailag), hogy két dal között motorbúgást hallgattam, megjelent a jelben. Csak a motorcsere segítséget, majd úgy bő fél év és kezdődött megint.
Lehet, hogy a mai modellek, pláne a drágábbak már jók, de már nem vennék Pro-ject-et.
Szerény véleményem a márkáról, hogy teljesen felesleges ennyi féle modellt gyártaniuk, inkább gyártásának 4-5 modellt, de azt tisztességes minőségben.
A másik felvetésed a pexitető. Sem felnyitva, és pláne nem lecsukva zenehallgatás közben. Szigorúan levenni!
Biztonságosabb is, és nem utolsósorban jobban is szól!

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech